Svenska språket är svårt

Startat av Kari, 2009-04-29 10:58

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

De flesta fora på nätet har en tråd om detta. Ibland med glimten i ögat och vissa gånger tyvärr med en rätt hård ton.

Jag själv är livsfarlig när jag skriver, särskriver hej villt och viseversa. Stavar som en kråka gör jag också.

Själv finner jag ett stort nöje i att läsa i dessa trådar och ibland snappar man åt sig något lärorikt.

Det viktiga är inte att skriva rätt alla gånger, eller vad tycker ni? Har ni några exempel?

--

Lite kul läsning här från en blogg:
http://copycharlotte.wordpress.com/2009/04/27/raddaren-i-noden/

agnetasch

Särskrivning. Det är något jag aldrig hade hört talas om innan du nämnde det i en annan tråd. Varken under min egen skolgång eller när jag jobbade som mellanstadielärare på 70-talet (jag hade mycket rättstavning med mina elever :o ) fanns begreppet särskrivning. När blev det myntat egentligen?

roffekock

Kari,det är inte alltid rätt att hitta dom rätta orden när man skriver. När man talar kan man uttrycka sig med både gester och tonfall för att förklara sig.

Men "smilisarna" är ett bra tillskott för att visa sina känslor  :) ;) :D ;D >:( :( :o 8) ??? ::) :P :-[ :-X :-\ :-* :'( sådan skulle jaf vilja ha fler.

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Jo smileys är bra för att förtydliga det man skriver och Kari har också efterlyst fler, men jag hinner inte riktigt med. Men om nån kan rita eller hitta (inget tjyveri tack) nåt lämpligt komplement i samma stil som de befintliga och som inte är alltför enerverande animerat så säg till!

Agneta: Se här vad språkkonsult Maria Ibsén skriver "Den första artikeln i ämnet som jag kan hitta är från Språkvård nr 2-86, skriven av Britta Eklund. Men problemet är med all säkerhet äldre än så, så hänvisar Eklund t ex till uppsatser från 1972 och 1984. " http://www.avigsidan.com/avigsidan/om_sarskrivn.html

Kari: I vissa fall är det faktiskt rent elakt att vara alltför språkpedant, det finns ju faktiskt de som har riktigt svårt att skriva. Men visst kan man skoja om stavfel osv. och visst kan det bli jobbigt att läsa om det är alltför slarvigt skrivet men det viktigaste är ju inte att språket är helt korrekt, det viktiga är ju att man faktiskt skriver.
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Jag vill så gärna skrika till vissa hur något stavas men låter bli! Jag uppfattas hellre som vän än språkpolis. Kanske kan man notera ord som ofta blir fel? Där kan man lära sig nytt om man är osäker.

Vegetabilier
Ingrediens
Original

Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-29 12:21
Särskrivning. Det är något jag aldrig hade hört talas om innan du nämnde det i en a

Sär skrivning heter det juh!
En sjuk sköterska lagar vilt pytt på ren skav och ny potatis, äter denna mat rätt med salt gurka och vänd stekta ägg.

agnetasch

Citat från: ivanl skrivet 2009-04-30 22:24
En sjuk sköterska lagar vilt pytt på ren skav och ny potatis, äter denna mat rätt med salt gurka och vänd stekta ägg.
Det var ingen lätt läst text ;)

Andreas

Denna fantastiska annons finns på baksidan av dagens Västerbottenskuriren.
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Haha, det var inte få stavfel där inte. Fast jag gillar det som står längst ner, om mäktig skosöndag...det låter bra det 8)

Hasse


Lucy

Lite svårt att förstå smileyn där Hasse, vet inte om du bara syftar på stavfelet eller om du också undrar vad det är, men jag chansar på att du ändå undrar vad det är för nåt... ;)

Tror att det ska stå diabetes-sko och det är en sko som är uppbyggt på ett särskilt sätt, mjuk på vissa ställen, tålig på andra, fast vad jag vet säljs dessa skor endast som mått/individanpassade, det vill säga specialanpassade för den som behöver dom, och dom som behöver dessa skor är alltså patienter som ofta har långt gången diabetes där det tyvärr är vanligt med mycket svårläkta ben- och fotsår. Med ett par skor som är uppbyggda och anpassade försöker man förhindra ytterligare sår och att de sår som finns ska få bästa möjlighet att läka...

/Lucy

Hasse

Aha, jag förstår. Nej, jag har aldrig tidigare hört talas om diabetesskor, men nu vet jag!   :)

Andreas

Tack Lucy. Jag funderade också över vad det var, tänkte ett ögonblick att det kanske var något slags hokus-pokus zonterapiskor mot diabetes och allt möjligt men det var det alltså inte. Men skumt ändå för som du säger så borde ju denna typ av skor vara individuellt framtagna...
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Jag försöker lägga bort språkpolisuniformen men just nu är den på. Jag tycker högst illa om uttryck såsom "sjukt gott" eller "sjukt bra". Det finns så många vackra och talande sätt att beskriva sina upplevelser. Underbart, strålande, lysande, överraskande, behagligt, glädjande...
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Jo vissa gillar helt klart ordet "sjukt" lite för mycket. Sen tycker jag att "sjukt" borde vara något dåligt, "sjukt gott" och "sjukt bra" är konstigt på samma sätt som skitgott och skitbra. "Jag tycker sjukt illa om" tycker jag då fungerar bättre.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Sen kan man ju spä på med det hemska uttrycket: "Sinnessjukt gott" Det berör mig alltid lika illa >:(

Filippa

Jag vet inte om ni tänkt på det men min gamla mamma påpekade alltid att mat doftar gott istället för att lukta. För många i den äldre generationen är lukt något negativt verkar det som.

Mickan

Citat från: Filippa skrivet 2009-06-30 09:20
Jag vet inte om ni tänkt på det men min gamla mamma påpekade alltid att mat doftar gott istället för att lukta. För många i den äldre generationen är lukt något negativt verkar det som.


Min mamma är 60 och tycker likadant. Nu är hon oerhört konservativ t ex inga vita skor på vintern, aldrig nylonstrumpor i skor med öppen tå osv. Jag tycker att "lukta" är tämligen neutralt och härleder ordet till "luktsinne".
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Agneta: Ja det är ett tokigt uttryck. Annars när jag hör ordet sinnessjukt tänker jag mest på danska tvseriers/filmers eviga "Er du sindssyg?" i meningen "Är du dum eller?", har fått för mig att det är ett väldigt populärt uttryck i Danmark..?

Filippa, Mickan: Fast är inte luktvatten också ett något äldre ord för väldoftande vatten -  eau de cologne, vad säger era Mammor om ordet luktvatten?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag kan nog använda både att något luktar gott och att det doftar gott. Men jag skulle aldrig få för mig att säga att något doftar illa. Då måste det bli att det luktar illa.

Ordet "luktegott" använder jag gärna om parfym. Vet inte om det är dialektalt (skånska), men jag tycker att det är ett roligt ord som gott kan få användas då och då.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal