Dessa små flugor! Bananfluga?

Startat av Kari, 2007-07-05 12:38

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

rallysally

Vanlig spray mot insekter o flygfän, t.ex Radar, som jag inte hittade sist. Den här gången har jag en burk, märke Weibulls 400 inköpt i järnaffären. Tanken är ju inte att sraya ned hela huset, utan att angripa platserna där flygfäna lägger ägg. Eftersom de snokar upp minsta spår av fruktsaft/sötsak och det är oftast i vasken soppåsen, pantburkar etc. Jag har sjäv både barn o husdjur så man måste ju sansa sig lite... ;) En kort dusch in i skåpet, ner i påsen/kassen. Kom ihåg att det är sött som gäller för motståndaren!!!
Fungerar väldigt väl i Stockholm, eller dåligt om du frågar flugorna.
Lev gott
(inte någon av flugorna håller med mig)
Lev gott

rallysally

Lev gott

agnetasch

Nej men vi är upptagna inne under diskbänken med att spraya Weibulls 400 ;D

Stellan

Jag blev tvungen att ta Radar i soptunnan häromdagen, det var helt extremt. Annars har jag kört med vinägervarianten i flera år, det är det enda som funkar i ett kök. Det kan ta en vecka eller två. Någon frågade om diskmedlet, och det ska inte innehålla ammoniak, för det skrämmer bort flugorna. Jag har provat vinäger och honung, vinäger och sirap och vinäger och saft. Just nu kör jag med hallonvinäger och lite yes, funkar helt ok.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

agnetasch

Jag tror jag ska prova en helt ny variant;whisky.När man sitter utomhus o dricker whisky får man med jämna mellanrum små flugor i glaset.Om man sätter fram ett glas whisky på diskbänken borde de väl hitta dit också?Enda faran med detta är väl om man ,efter en vecka med whiskyglaset framme,får nån törstig gäst som utropar: "Tackar,tackar,du har redan hällt upp åt mig ser jag"Slurp ;D

Andreas

Stefan: bra tips att diskmedlet ska vara ammoniak-fritt. (Innan nån annan humorist hinner före så är det väl lika bra att säga det: Då borde man kunna hälla ammoniak på all mat man vill ha ifred? ;))

Agneta: Du tänker på riktigt billig whisky då (http://matforum.nu/index.php?topic=517), bananflugorna kanske går bra att lura med essens? :)

Men vanligt vin borde väl också fungera? Ibland blir det ju nån liten vinslatt kvar i något glas... Någon som gjort bananflugeiaktagelser i vinglas?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Ånej,ingen fulwhisky här inte.Jag kör med min favorit Dougherty´s, för vilken man får punga ut med 80:- på BorderShop.Förresten,det var ju kräftskiva igår,står glaset kvar?  :o

rallysally

En 8:a wiskey med ammoniak kanske; (självklart har jag hällt upp åt dig kära granne, ta för dig!)
Men allvarligt talat ;) metoden med kort dusch på utsatta platser funkar för mig.
Flugor borta, andas fritt.
Lev gott

Andreas

Rallysally men de där duscharna innehåller ganska otrevliga saker så nog är det väl bättre med fungerande huskurer.

Hade total fluginvasion efter senaste besöket på matvaruaffären - man riktigt såg hur de svärmade där - och mycket riktigt fick jag med mig några hem med frukten...

Angående vinet så svarar jag mig själv. Jodå det finns enstaka bananflugor som gillar vin, hittade en i en kvarglömd vinslatt.

Inspirerad av det så stal jag smakakarins idé och gjorde några olika blandningar:
Glas 1: rödvin
Glas 2: svartvinbärssaft och yes
Glas 3: balsamvinäger och yes
Glas 4: rödvinsvinäger, vatten och euroshopper tvål

Resultat:
Glas 1: 1 fluga (närbild nedan)
Glas 2: 0
Glas 3: 0
Glas 4: 19 flugor (bild nedan)

Vad drar man för slutsats av det? Jo dom små liven gillar definitivt inte yes diskmedel - innehåller det ammoniak Stellan?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Grattis till kapet i Glas 4!Whisky var ingen höjdare, bara en stycken flugstackare efter drygt tre dagar >:(

Urban

Jag har alltid kört med äppelcidervinäger och en droppe YES och det har varit effektivt hittils iaf.
Det man måste tänka på är att inte ha i för mycket av diskmedlet, en droppe yes räcker gott o väl.
Annars så tror jag att dom små liven kan känna lukten av nånting ogillande.
Diskmedlet har man ju bara i för att ytspänningen ska släppa så att dom sjunker till botten på glaset o drunknar.

rallysally

Okey att sprayen innehåller otrevliga saker, men jag pratar korta duschar på nämnda platser, en  halv sek. eller så. Och man behöver ju inte lägga sig och vila med huvudet i diskskåpet efteråt.
Om man är orolig går det bra duscha på innan man går ut t.ex.
Som jag skrivit tidigare, jag har både husdjur o barn, alla vid god vigör ;)
Det verkar som om ställaframpåfatet-metoden ger en klen fångst, kanske inläggarna...? inte har flugproblem; man laddar sin skål och fångar den stackaren som finns.
Eller?
Lev gott

agnetasch

Försök inte, Andreas hade ju 20 stycken (jag kan räkna, jag gick i den gamla skolan!) Men OK jag har bara en kvar, det är väl den sörjande maken o han får väl leva.Kul o ha lite sällskap i köket ;)

Kari

Skulle handla en sån där nätpåse med rödlök och när jag lyfte i den så flög säkert 100 små äckliga iväg... Hela pallen med lök krylla av dom. *yak*

Bananfluga? Blomfluga? LÖKFLUGA!?

Jag köpte inte lök..

agnetasch

Tråkigt nog får jag berätta att innan jag hann ta bort whiskyglaset dränkte sig flug-maken i det.Det känns tomt i köket.

Stellan

Andreas: Jag använder Yes just nu, och det funkar. Men det går inte i racerfart - kanske ska prova Euroshoppertvål istället? Spraya Radar och sånt i köket går för övrigt fetbort. Oavsett vad som står på burken, nån måtta får det vara.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

rallysally

Stellan: en halv sekunds spray i sophinken ¨går fetbort¨.
Varför?
Lev gott

Andreas

Nu har jag också provat att lägga en bit päron i ett glas med vatten och en dutt euroshoppertvål, ingen fångst där dock (iofs ganska bananflugefritt nu). Det var hur som helst ingen direkt strålande idé att göra så för till skillnad från vinägerblandningarna som stått mycket längre så började det att mögla på ytan av denna mix.  ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Hasse skrivet 2009-07-03 12:03
Hmm, vad håller flugorna på den understa bilden på med? Gör de fler flugor, eller hur går sådant till i flugvärlden?


Gjorde slag i saken och läste artikeln om banaflugor, Drosophila melanogaster, i den engelskspråkiga varianten av fattigmans uppslagsbok vickipedja.

Hanarna är något mindre än honorna och man kan enkelt skilja hanar från honor genom att hanarna har ett tydligt svart område på bakkroppen. Parning sker genom en sekvens som tar cirka 30 minuter. Först producerar hanen locktoner genom att vibrera med sina vingar. Sen placerar han sig på honans bakdel för att bearbeta den och för att till sist, om han inte blir avvisad, befrukta henne. Honan lägger sen cirka 5 ägg i taget, upp till 100 om dagen, i ruttnande frukt. En hona kan lägga upp till 2000 ägg under sin livstid. Hur länge det tar från ägg till färdig bananfluga beror på temperaturen, men under ideala förhållanden, 28°C, tar det så lite som 7 dygn.

På engelska kallas bananflugor tydligen förutom "fruit fly" även för "vinegar fly". Sökte vidare på "vinegar fly" och hittade sidan http://australianmuseum.net.au/Vinegar-Fly där det står "The Vinegar Fly is not actually a fruit fly as it does not feed on fruit directly, just the yeasts associated with rotting fruit." Vilket stämmer rätt bra med deras fäbless för jäsande deg (klicka "Citat från"-länken överst i inlägget). Visst är vinägerfluga egentligen ett mer lämpligt namn?

Just det här att de gillar ruttnande frukt och inte bara frukt och dessutom reproducerar sig snabbare i värme gör det logiskt att de dyker upp på sommaren. Att hålla efter sin kompost och slänga frukt som börjar bli dålig är nog inget dåligt tips för den som vill undvika bananflugeterror...
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal