Bästa semmelfyllningen?

Startat av Sofia, 2009-02-10 21:36

Föregående ämne - Nästa ämne

Sofia

Nu är det ju snart semmelsäsong. Och jag råkar älska semlor! Min sambo är väldigt duktig på att göra god fyllning, men själv har jag inget riktigt fyllnings-ess i rockärmen. Nån som har ett riktigt bra recept på semmelfyllning, och gärna vill dela med sig?

kryddburken

Lite inkåm av semlan + hemmagjord mandelmassa + en liten skvätt vispgrädde! :-D

Afram Haffo

Mandelmassa,krossade mandlar,vaniljstång,vispgrädde.
Skär vaniljstången i mitten tömm innehållet i en skål, sleva på önskad mängd mandelmassa och i med krossade mandlar, vispa upp grädden tills den blir fast och fin, i med önskad mängd fyllning sen så har du en utsökt mandelvanilj fyllning :)
Gillar du inte blandad mandelmassa i grädden så är det bara att klicka i massan i mitten av semmlan men då ska vaniljstången blandas i grädden .

Mickan

Jag gör som kryddburken. Mn kan spetsa med lite färskmalen kardemumma, speciellt om bullen är tam. Inte för att mina brukar vara det  ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Kan man inte istället för mandelmassa ha hasselnötsmassa, valnötsmassa eller pekannötsmassa? Givetvis hemmagjorda. Hur man nu gör det ???

Mickan

Agnetasch visst kan du göra egen massa. Paranötter glömde du! Mixa nötter och florsocker i lika mängder tills det oljar sig och går ihop.
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Paranötter, mums! Nej, jag glömde dom inte, jag kan bara inte hitta några nånstans. Skalade alltså. Någon som vet?

MammaMia

I norge har man tydligen ingen mandelmassa utan man blandar istället i sylt i grädden. Det låter som en semla i min smak! :-)

agnetasch

Vaniljkräm o vispgrädde som i Mariabullar? :-X

Mickan

Citat från: agnetasch skrivet 2009-02-11 17:00
Paranötter, mums! Nej, jag glömde dom inte, jag kan bara inte hitta några nånstans. Skalade alltså. Någon som vet?


Hälsokosten brukar ha påsar om ca 250 g skalade, stora och fina! Du vet väl att det är ca 4 g kolhydrater per 100 g paranöt jämfört med t ex 13 i mandel och 27i cashew? Passar väl din kost?
Video meliora proboque deteriora sequor

Sofia

Det där med vanilj lät verkligen som min grej! Undrar om man inte kan göra någon variant på den... T ex mandelmassa + mandlar + frön från 1/4 vaniljstång + lite grädde, köra i mixern till en härlig smet att fylla semlan med och sen ha vanlig grädde på.

Att göra fyllningen med nån sorts nöt lät också som en väldigt rolig idé. Hasselnöt gillar jag. Eller kanske macadamia?

Tom

Kanske lite dålig karraktär, men vissa trådar gör en ju så sugen att göra något själv ::)
Gjorde egen mandelmassa (200gr sötmandel + 200gr strösocker) blandade med inkråmet från hälften av bullarna samt ovispad + vispad grädde (troligtvis bara för att jag inte kunde bestämma mig) en klick vispgrädde på fyllningen och lite florsocker på locket:


agnetasch

Citat från: Mickan skrivet 2009-02-11 21:01
Hälsokosten brukar ha påsar om ca 250 g skalade, stora och fina!
Tack för tipset. Ja, det är för sin låga kolhydrathalt jag letat efter dom + att dom är så goda. Macadamianötter (också kolhydratlåga) är jag inte riktigt så förtjust i; de är lite svaga i smaken, undrar om dom gör sig i en semmelfyllning?

PS Kan man göra mandelmassa på ROSTAD mandel?

Mickan

Om man kan göra på rostad mandel är en svår fråga. Vill man att det ska likna "vanlig" till utseende och smak ska man kanske undvika men gillar man smaken är det väl bara att köra. Om man har barn kanske man råkar ut för frågan: "Mamma varför ser våra semlor så konstiga ut inuti? Saras mammas ser ut som dom i affären"  ;D

Detta väcker ett minne till liv! Min mamma och hennes väninna skulle göra egen nyponsoppa när jag och väninnans dotter var små. Oj, snacka om att behöva bortse från utseendet! Den var mörkare, tunnare och inte heller lika söt. Vi åt snällt och sade sen att dom inte behövde göra sig allt detta besvär utan att vi gärna åt den från affären  ;D 
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Tror ni inte det blir väl stark rostad smak ifall man använder rostad mandel?

Äkta vaniljstång i vispgrädden lät som en bra idé om man vill kosta på sig lite extra, jag brukar ibland krydda grädden med lite vaniljsocker men stång smäller förstås högre.

Hoppas ingen tar illa upp nu, men det här med att blanda in inkråm i semmelfyllningen begriper jag mig inte riktigt på, tycker mest bara det blir som smuligt och mindre av den goda mandelmassesmaken..? Gör man så för att det är gott eller är det mest av tradition för att man vill ta vara på den bulle som försvinner när man gröper ur hålet för fyllningen?
Den som inte frågar får inga svar.

Sofia

Det där med att använda det urgröpta ur bullen... Jag tror man mest gör det för att slippa slänga, eller? Det är ju faktiskt hemskt jobbigt att slänga sånt som är ätbart. Men det är möjligt att det bidrar till att göra fyllningen lite mindre "tung".

Vaniljkräm och grädde lät ju väldigt gott...

ivanl

Citat från: MammaMia skrivet 2009-02-11 18:08
I norge har man tydligen ingen mandelmassa utan man blandar istället i sylt i grädden. Det låter som en semla i min smak! :-)

I Finland också. Tycker inte det är något vidare själv...

agnetasch

Vi kan väl vara lite lokalpatriotiska? Lingonsylt i semlor från Småland, hjortronsylt i norrländska semlor osv.. ;D
Kunde man inte lägga den urgröpta tussen ovanpå semlan o skippat det äckliga locket?
PS Hörde häromkvällen att det är gott med valnötsmassa i semlor. Bekant familj hade testat.

ivanl

Å vi från Västkusten fyller med sill då menar du  ;)
Kanske bra att göra receptet mer hälsoanpassat med Omega-3 eftersom Semlor Original (tm) kan vara livsfarliga, de har vållat åtminstone ett dödsoffer och inte vem som helst utan en svensk kung.

ena

agnetasch... ska man använda macadamianötter ska man rosta dem först, helst i ugn (jämnare resultat) annars smakar de ju nästan inte nåt...

och appropå vaniljstång... mixar man den med strösocker får man ett godomligt vaniljpulver som passar väldigt bra just i vispad grädde :) gäller bara att förvara det i en _tät_ burk :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

agnetasch

Citat från: ena skrivet 2009-02-16 07:04
ska man använda macadamianötter ska man rosta dem först
Aha, då kan man kanske få dem ätbara, mespropparna ;D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal