Chokkola paj, för gottegrisen!

Startat av johannao, 2007-09-25 23:23

Föregående ämne - Nästa ämne

johannao

Jag vet att det här ser krångligt ut men jag tycker om den här pajen för att den är så superenkel att göra. Pajdegen kan göras i princip hur som helst. Fyllningen är det viktiga!
Jag tycker att det enklaste är att koka en burk kondenserad mjölk i vatten ca 2-3 timmar. Den får då en härlig kolakonsistens och är färdig att bres i pajen. Sedan blandar du bara smält choklad och grädde och låter allt stelna. Det blir då 3 ingredienser i fyllningen. Busenkelt va?

Men den ser mycket proffsigare ut, helt klart! Den kan med fördel garneras med frisk frukt, physalis är en klassiker, och vispgrädde eller chokladdekorationer av vit choklad. Lycka till!


pajskal:
100 g smör
3 dl mjöl
½ dl kakao
1 msk socker
1 äggula
3 msk kallt vatten

kolafyllning:
alt.1 :
400 g kondenserad mjölk
alt.2:
400 g. kondenserad mjölk
75 g smör
½ dl socker

tryffelfyllning:
2 dl vispgrädde
200 gram mörkchoklad

garnering:
kakaopulver

gör såhär:

pajskal:
rör snabbt samman alla ingredienser i matberedare. Låt det bara bli smuligt och fös ihop mularna för hand. låt vila i kyl 30 minuter.
grädda skalet 8-10 minuter i 200 grader.
låt svalna.

kolafyllning:
alt.1: koka burken i vattenbad 2 - 4 timmar. (ju längre du kokar, desto fastare konsistens)
alt.2 koka ingredienserna i 7 minuter. det bränns väldigt lätt. håll uppsikt.
bred i pajskalet och låt stelna

tryffelfyllning:
koka upp grädde och choklad. häll över kolafyllningen. låt stelna och dekorera med siktad kakao.

Andreas

2007-09-26 08:22 #1 Last Edit: 2007-09-26 08:25 by Andreas
Oh det där verkar gott, tack!

"och fös ihop mularna"? Mularna var ett nytt ord för mig, vad betyder det?

"koka burken i vattenbad 2 - 4 timmar" Det är ingen risk att burken exploderar om man kokar en oöppnad burk? Varför måste burken kokas i vattenbad, kan innehållet bli bränt annars?

(Edit: Vänta nu förresten, innebär detta att jag just gick ut och erkände att jag är en gottegris?)
Den som inte frågar får inga svar.

johannao

hehe...mularna eller vad det står är alltså smulorna som blir av pajen. alltså "fös ihop smulorna till en deg".

nej, jag tror faktiskt inte att det är någon risk att burken exploderar (bara därför blir säkert någons kök totalt nersmetat med klibbig mjölk). Jag har gjort det flera gånger och har sett det tipsas av andra, burken sväller dock lite och kan välla ut när man öppnar den, om man inte kokat den i 4h eller mer för då är det som en fast kolasmet däri.

Man kan koka den "utanför burken" som i alternativ två, men precis som du säger så bränner det extremt lätt. Innan man ens har börjat se kokbubblor på ytan har det bränt i botten.

johannao

Att först ta bort lim och etiketter på burken innan du kokar, det fastnar äckligt i kastrullen annars. Och passa gärna på att koka fler burkar när du ändå håller på. kan sparas som "bra att ha".

Urban

Bra tips Johanno!. Minns när en arbetskollega till mig stoppade in en ravioliburk i min diskmaskin utan att jag visste om det..
Behöver jag säga att jag fick rengöra diskmaskinen + allting annat som var i när jag körde den  >:(.

Andreas

Tack johannao, har köpt hem ingredienser till pajen nu, nästa helg skall den provas! Hoppas veckan går fort.
Den som inte frågar får inga svar.

johannao

Andreas; har du provat? Hur blev det?

har funderat på en salt version, där kolan saltas med havssalt, chokladen får ett tillskott av lakrispulver (av lakritsrot) och salmiakpulver, det hela kan dekoreras med flingsalt. Jag måste nästan pröva den varianten. Är mycket förtjust i salta sötsaker!

Andreas

Vad lustigt att du frågade, tänkte precis skriva om detta igår men hann inte bli klar.

Först och främst var det spännande att koka burken med kondenserad mjölk i vattenbad men jag kom ihåg att ta bort etiketten och burken exploderade inte. Och enkelt blev det verkligen när man gjorde kolafyllning så här. (Startade förresten precis tråden "Vad gör att kondenserad mjölk vid långkokning i burk stelnar till kolasås?" om nån vet svaret...)

Följde receptet helt så när som på att jag glömde bort att garnera med kakaopulver.

Pajen blev riktigt smaskens! Nybakt var den inte helt kall och ändå god, dagen efter var den riktigt kylskåpskall och ännu godare.  Har även hunnit prova att ta en bit ur frysen och det funkar perfekt, den behöver knappt tina.

Till dricker man lämpligast kaffe tycker jag. En gång åts pajen med kall mjölk och det gick väl bra men det blir extra gott med just kaffe till.

Nästa gång jag gör det här receptet kommer jag kanske att göra ett annat pajskal, tycker kakaon där var lite överflödig, kanske kunde man ha i nåt annat skoj där som ger ytterligare nån smakdimension. Sen vete 17 om jag inte skulle kunna tänka mig att prova med TVÅ burkar kondenserad mjölk för att få ännu mer av den goda kolafyllningen...

(Din salta version lät spännande men jag är tyvärr inte så mycket för just lakrits.)

Hur som helst tack för ett bra recept!
Den som inte frågar får inga svar.

johannao

Roligt att det blev lyckat! Jag är nog beredd att hålla med dig om pajdegen. Min väninna har gjort den här versionen i en limevariant (smaksatt kolasåsen), limeskal i pajdegen eller rostad kokos kanske? Jag är ju inte så förtjust i pajdeg överhuvudtaget så, förslag på förbättringar någon?
Tycker också att pajen nästan är godare när den varit fryst ett tag.

Andreas

Ah jo nån form av citrusskal eller cocos eller nötter i degen skulle säkert fungera. Man kunde kanske också ta bort sockret i pajdegen (pajen är ju ändå så att säga tillräckligt söt) och sätta lite salt istället.

Kan man annars göra själva grundpajdegen på så många olika sätt egentligen? Nån typ av knäckflarnsaktig botten kanske? Fast en sån är förstås rätt söt...
Den som inte frågar får inga svar.

Marina Andersson

En enkel variant på pajdeg är att mixa kakor typ cokkies och smör till en deg. Behöver inte gräddas heller.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal