Bregottkakor finns dom?

Startat av agnetasch, 2007-08-18 09:31

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

På Bakverk-med-hallon-tråden frågade Andreas vad bregottkakor är för något.Hittade inte mitt gamla recept :'( utan fick googla på det.Nu undrar jag om det är samma sorts kakor folk bakar egentligen, inget recept är det andra likt.
En bregottkaka innehåller i princip ett litet paket Bregott, socker, vetemjöl, maizenamjöl o bakpulver.I recepten varierar sockermängden mellan ½-1½ dl. Ibland förekommer inte bakpulver.Vaniljsocker finns med ibland,då varierar mängden mellan 1 tsk till 2 msk(!) Ugnstemperaturen o gräddningstiden då? Varierar mellan 150° i några minuter till 200° 15-20 minuter.
Det finns ju inget recept jag vågar lita på.Är det någon som har ett gammalt pålitligt o uppbakat recept på bregottkakor?

Andreas

Det enda raka är nog att spåra orginalkällan.

Vilket årtionde ungefär hörde du talas om bregottkakor första gången? Var kan receptet tänkas vara uppfunnet? Kan det vara en slug bregottmarknadsföringskaka från nån bregottreceptbroschyr? "Ett litet paket Bregott" låter väldigt marknadsföringsslugt.

Läste på lite hos http://www.bregott.nu/ och där står att bregott lanserades 1969. Dock finns där inga som helst sötebrödsrecept. Däremot finns ett kontaktforulär - kanske skulle det löna sig att ställa en fråga där - utifall det är just en marknadsföringskaka från en broschyr så har de säkert nåt nostalgiarkiv de kan gräva fram det ifrån.

(Tydligen köpte den tidigare huvudägaren Arla loss Bregott helt och hållet från de övriga svenska mejeriföreningarna för ett drygt år sedan. http://www.arlafoods.se/templates/Pressrelease.aspx?id=8564)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Haha,tack för att du frågade efter när jag fick receptet (f.ö. 1994) När jag rotade bland almanackorna hittade jag den lilla bok jag använt på resor o skrivit upp "bra-att-veta"-saker i.Där stod receptet.Jag fick det på en resa till Peking, av en svensk äldre dam.Vi hade väl fika-abstinens.
Men här har ni ett garanterat bakat recept av:
BREGOTTKAKOR 40-45 st
1 litet pkt extrasaltat Bregott(300 g)
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2,5 dl Maizenamjöl
1 tsk bakpulver
Läggs i småbrödsformar o gräddas 30 min i 150°
Läggs på galler(?)
;D ;D ;D ;D ;D ;D


Anne

Anne's Food - min matblogg

Andreas

Aha, vad kul att jag fick in dig på rätt spår! :)

Vad blir det för slags konsistens på kakorna?

Finns det en storleksstandard för småbrödsformar? Köpte nåt på Ica, till ett annat projekt, märkt just "småbrödsformar" som är ca 5 cm i överkant och strax under 4 cm i nederkant - verkar det rätt till dessa kakor?

Har du provat göra kakorna med annat matfett än bregott nån gång?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Bregottkakorna är väldigt spröda o fina, påminner lite om ökensand, bortsett från att man ju inte bryner fettet.Nej jag har inte provat något annat fett. Jag tror smaken förlorar på det, dessutom måste man döpa om kakorna; Mildakakor,Becelkakor osv.När jag gjorde kakorna använde jag formar som var märkta "Småbrödsformar" tror bara det finns en storlek; mittemellan knäck- o bullformar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal