Citat från: dePaul skrivet 2009-08-29 13:12
Nej, det går inte eftersom dess finaste stenar ligger på 1200 grovlek. Skall du få den allra finaste skärpa så kan du egentligen gå hur högt som helst. Personligen anser jag dock att allt över 3000 är överkurs och gör skillnad bara i samband med mycket speciella stålsorter. Allra oftast polerar man nämligen endast matrisen utan att komma åt de hårda karbiderna (krom, vanadin osv).
Citat från: Filippa skrivet 2009-08-31 10:38Som sagt, det är bara till att öva .
Täckt med diamanter :-) Och ja, det är synd att han är bättre än jag och bra att jag kan lämna kniven till honom.
Citat från: Andreas skrivet 2009-08-29 08:22Nej, det går inte eftersom dess finaste stenar ligger på 1200 grovlek. Skall du få den allra finaste skärpa så kan du egentligen gå hur högt som helst. Personligen anser jag dock att allt över 3000 är överkurs och gör skillnad bara i samband med mycket speciella stålsorter. Allra oftast polerar man nämligen endast matrisen utan att komma åt de hårda karbiderna (krom, vanadin osv).
vad jag undrar över är om det räcker med Sharpmakern för att komma i mål och få kniven "så vass det bara går"
Citat från: TriKri skrivet 2009-08-28 12:41
Någon som har fått blodad tand kanske?
Citat från: TriKri skrivet 2009-08-28 12:41
Jag tror att vad som krävs egentligen (förutom brynvinkeln) är att eggen ska vara så fin som möjligt
Citat från: dePaul skrivet 2009-08-28 15:41
Det går tyvärr inte att svara på eftersom jag inte vet hur pass slö din kniv är från början. Personligen så brukar jag ta ca 15 min på mig om kniven är rejält slö.
Citat från: Andreas skrivet 2009-08-28 11:40Det går tyvärr inte att svara på eftersom jag inte vet hur pass slö din kniv är från början. Personligen så brukar jag ta ca 15 min på mig om kniven är rejält slö.
För att återgå till rubriken på tråden, hur långt ifrån "så vass kniv det bara går" blir globalkniven efter en dust med Sharpmakern, vad krävs mer för att få den där sista lilla extrema skärpan?
Citat från: Filippa skrivet 2009-08-28 11:36Du måste tyvärr öva .
Synd att pappa är bättre på att använda det än jag är :-)
Citat från: Filippa skrivet 2009-08-28 11:36
Jag köpte ett brynstål på Ikea för 189kr häromdagen och blev mäkta förvånad när det överträffade alla förväntningar - ett riktigt fynd.
Citat från: Andreas skrivet 2009-08-28 11:40För att återgå till rubriken på tråden, hur långt ifrån "så vass kniv det bara går" blir globalkniven efter en dust med Sharpmakern, vad krävs mer för att få den där sista lilla extrema skärpan?
Citat från: dePaul skrivet 2009-08-28 10:11
Har ingen praktisk betydelse om du anbringar samma tryck varje gång. Och nej. Hålen blir inte nötta.