Recept på goda vegetariska rätter

Startat av Andreas, 2007-08-13 19:33

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I denna tråd tänkte jag vi skulle dela med oss av recept på goda vegetariska rätter.

Jag börjar med grönsakschilin ur Matmagasinet som det tydligen finns ett visst intresse för. (Jag har modifierat mängderna lite.)

Grönsakschili
4 portioner

¤ 1/2 hackad gul lök
¤ 2 hackade vitlöksklyftor
¤ 1 squash ca 300 gram i tärningar
¤ olivolja
¤ 1 burk krossade tomater
¤ 1 grönsaksbuljongtärning
¤ 2 krm-1 tsk sambal oelek (beroende på hur starkt du vill ha)
¤ färsk basilika
¤ 1 burk kikärtor
¤ 1-2 krm chilipeppar (beroende på hur starkt du vill ha)

Tillbehör
¤ 1 pkt Keso
¤ Färsk lime
¤ Bröd

1) Fräs lök, vitlök och squash i olivolja. Häll på tomatkross, tillsätt buljongtärning och sambal. Låt koka utan lock ca. 15 minuter. Smaka av mad hackad färsk basilika och salt.

2) Stek kikärtorna i några minuter i olivolja och krydda med chilipeppar. Häll det över grönsaksröran. (Jag föste röran åt sidan så gott det gick i stekpannan och hällde i kikärtorna stekte och chilikryddade dem där.)

3) Lägg upp på tallrikar och garnera med mer färsk basilika. Servera med keso, lime och gott bröd.

Obs! Se absolut till att ha med lime som du pressar över röran och keso, för det var verkligen pricken över i tycker jag.
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

Oj, den rätten har jag lagt upp i min testa mat kö. Fast jag tror inte jag kan bidra till så många recept till denna kategori för jag har inte lagat mycket vegetariskt. Men mitt framtida mål är att laga vegetariskt minst en gång i månaden och helst 1 gång i veckan.

justrom

Nu har jag provat på Andreas recept på Grönsakschili.

Tänkte bara kommentera några saker.

Hur mycket är en burk och var de kikärterna kokta? Jag använde kikärter som jag blötlagde istället. Sen kom jag på precis innan jag skulle laga maten att man kanske skulle kokt dem också.  Nu var ju kokningstiden alldeles för lång så jag chansade utan. Var det dumt? Jag har inte fått ont i magen i alla fall. Men de kändes lite knapriga.

Jag har lagat kikärter en gång tidigare och det var för att göra falafel. Då stekte man okokta kikärtor. Men då hade man ju mosat dem innan.

Jaja, av sina misstag blir man vis....

Jag tog iaf 1 tsk sambal oelek och 2 krm chilipeppar utan att det blev för starkt. Ca 1 tsk salt använde jag också.

I övrigt så har jag inte tillräckligt stor stekpanna så jag kombinerade med en gryta som jag la över det stekta.


Andreas

Min burk vägde 400 gram med avrunnen vikt 240 gram och de är då färdigkokta och ätklara direkt ur burken. Okokta kikärtor låter inte alls gott... det kan inte ha varit nån vidare upplevelse.

(Du har väl inte missat att om du skriver en recension av nåt här i forumet så har du chansen att vinna en rejäl stekpanna. ;)
Btw har någon fler vegetariska recept som s
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

Andreas: Det smakade inte så illa ändå. Tyckte inte kikärterna smakade så mycket. Men kikärter har jag inte ätit förutom i falafel förut. Jag hade hoppats att de fungerade lite som potatis, som ju går att steka.

Jo, jag har nog sett tävlingen. :) Kollade diametern på min stekpanna, 24 cm. Har en på 28 också men den är så dålig så den använder jag aldrig. Få se om jag kan hitta på något, men jag är kass på att recensera. 

Anne

Anne's Food - min matblogg

Andreas

Tack Anne! Men vad är puy-linser (vad skiljer dem från "vanliga") och var köper man dessa puy-linser?

Ska man ha några tillbehör till salladen?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Andreas - nej, det är en ensamrätt. Puylinser är små svart-gröna linser, finns i vanliga affärer nuförtiden när linser blivit så populärt. Goda, ganska tuggiga linser, som absolut inte blir mosiga.
Anne's Food - min matblogg

johannao

Här måste det ju absolut fyllas på! Det får bli mitt personliga "mission"

Gårdagens middag, vegetarisk sushi:

Jag förutsätter att läsarna vet/tar reda på hur man gör egen sushi. Det är faktiskt superenkelt och jag kommer bara med ett par förslag på fyllning:

De uppenbara:
gurkstavar, morotsstavar, tofustavar (de marinerade) i norirullar

glöm inte:
Avokadoriskuddar, mangomaki (rullar alltså, gärna m. valnötsmousse)
omelettriskuddar (ägg vispas med risvinäger, soja, teriyakisås, steks och skivas)
teriyakimarinerad svamp (gärna ostronskivling)
enokisvamp i rullar
tång-caviar i sushibåt (riskudde med sjögräsomslag)

servera till:
adzukibönor marinerade i chili/lime/socker/smörgåskrasse/ingefära
råriven rödbeta,rättika,rädisa

Sjukt smaskigt! Dessutom mycket mer lättätet än fisksushi.

Mandelsorbet och mandarinsoppa till efterrätt.

Fredrik Goldhahn

johannao...schysst vegetarisk...blev naturligtvis akut sugen på sushi! Hur många sushi-ställen har vegetarisk sushi som alternativ? Om ovanstående fanns skulle jag lätt prova det =) även om jag är torsk (moahahaha!) på traditionell fisksushi...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

roffekock


Mandelsorbet och mandarinsoppa.
Skulle vara kul med ett recept till ovanstående.
Friska vindar i forumet.
Välkommen johanno.
Matforum är bäst

johannao

Tack för välkomnandet!

Faktiskt alla sushirestauranger jag besökt (och det är några st, jag är extremt beroende) har veggosushi. De brukar fixa typ gurkmaki, avokadorisbollar, california rolls (utan crabsticks), inari (tofukuddar - love it), tamago (omelett). Ibland också svampsushi (shii-take) och sist så fick jag nåt helskumt algpålägg, ett illgrönt med lite chilismak och ett knallrött som smakade svagt av körsbär (Ippai Ippai i uppsala).
På Lounge i Uppsala fick jag mango/valnötssushin jag tipsade om i föregående inlägg. Den var fantastisk måste jag säga! (nu blev jag så sugen att jag petar i mig de få resterna från i fredags,vegetarsikt sushi-mycket mer hållbart) Glömde också att tipsa om sparris som perfekt innehåll i en rulle!

mandelsorbet och mandarinsoppa (resterna av den soppan blev också sorbet) serverades med en clementinkaka. Jag lägger in recepten för alla tre i bakverkstråden.


johannao

Ni måste bara prova denna rubinrött glimrande risotto med guldiga rostade grönsaker och frisk grönsallad, den är underbar! Det här är en bra "finrätt", när man vill bjuda lite tjusigare liksom. Jag älskar den och gör den till vardags också!

Rödbetsrisotto
1 stor gul lök
2 rivna rödbetor
2 hackade rödbetor
3 msk tomatpuré
4½dl risottoris
8-10 dl buljong
2 dl rödvin
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk smör.

1, stek lök och vitlök. häll ner ris, tomatpuré och rödbetor.
2, häll på vin och låt det koka in (ca. 10 min)
3, sänk värmen och rör ner buljong allteftersom det kokar n. rör ofta till mjukt grötliknande konsistens. ca. 30 min.
4,vänd ner smör och parmesanost, smaka av med S o P

rosta rotfrukter, squash, lök, vitlök m.m i en panna med olivolja, salt och ev. färska örter tills det doftar gott och de är mjuka.

skölj rucola, krydda m. salt, peppar, olivolja och vinäger.

riv/hyvla över extra parmesanost vid servering.

TIPS!
en chevrékräm till smakar också förträffligt.

smält försiktigt ner chevré med ugnsgrillad vitlök, olivolja och honung. Blanda med matlagningsyogurt och smaka av med salt och peppar samt citronsaft.

Karin

Igår postade jag ett recept på min blog. En broccoli, tomat och halloumisallad som jag nyligen hittat. Avocado och nötter är andra ingredienser. Receptet från BBC Food. 

http://favoritrecept.blogspot.com/2007/10/sallad-p-broccoli-tomat-och-halloumi.html

Angelica W

Här kommer ett enkelt och supergott recept från en ny medlem :)! Ägget kan bytas ut mot något annat som håller ihop smeten, har provat utan och istället tillsatt liite mer vätska och lite mjöl.

Kikärtsburgare (6-8 små)

1 burk kokta kikärter (400g), eller hemkokta
1 ägg
2-3 msk sweet chili-sås
Salt, peppar
(Tillsätt gärna fler kryddor, kikärter verkar passa ihop med det mesta)

Mixa ingredienserna tillsammans till en trevlig konsistens, jag gillar att ha lite "tugg" kvar. Blöt händerna lätt och forma små hamburgare. Stek i smör eller olja tills dom har fått fin färg. Servera varma med t.ex. potatismos och en god sallad, gärna med fetaost. Snabbt, nyttigt och framför allt gott :)!

Urban

Välkommen till forumet Angelica W!  :).
Och tack för receptet. Blir det någon smak eller konsistensskillnad på burk eller hemkokta kikärtor?.

Angelica W

Tack för välkomnandet ;D!
Enligt mej så är det alltid godare med hemkokta kikärtor även fast det tar lite extra tid att fixa :). Man kan tillsätta smaskiga kryddor i kokvattnet (vitlök, timjan m.m) och så får man bestämma själv hur pass mjuka man vill ha dem. Det som är tråkigt med de flesta burkvarianter är att dom känns underkokta, det blir för knaprigt. Tycker att det märks lite även i rätter där man kör kikärterna i mixer. Burgarna blir en aning hårdare av burkärter. Så jag skulle nog göra i ordning kikärterna själv, eller köpa hem en burk kokta från Saltå Kvarn (det godaste märket jag prövat hittills) :).

Kort sagt kan man alltså säga att det blir en liten smak-och konsistenskillnad beroende på vilka kikärter man använder, fast det är en smaksak vilket man föredrar ;).

Angelica W

Ett till recept, prövade idag och det blev överraskande gott :). Kikärtsmoset serverades med ugnsbakad lax, fast det borde passa till någon sorts vegetariska biffar också. Ska experimentera lite själv senare...

Kikärtsmos (ca 4 portioner)
1/2 kg potatis (gärna King Edward)
1 burk väl avrunna kikärter (400 g) eller hemkokta
200 g ärter
En skvätt mjölk eller lite olivolja
Salt och vitpeppar
Ev. citronsaft

Skala och koka potatisen mjuk. När det är ett par minuter kvar av koktiden slänger man ner kikärtor och vanliga ärtor i potatiskastrullen så att allt blir varmt. Häll av vattnet och vispa sedan med elvisp ihop ingredienserna med mjölkskvätten (jag använde varm mjölk). Vill man ha ett helt slätt mos så kan man pressa alltihop genom en potatispress och sedan röra ihop med mjölk/olivolja. Smaka av med salt och peppar, och citronsaft om du vill. Klart :)!

Mimmi

Har idag lagat en sushi med vegetariskt ostron, det funkade bra. Vill ni testa gå in och läs mer.  ;)

Mimmi


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal