Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Martin_Blomberg

2
Willys i Stockholm säljer Serrano skinka skivad i olika förpackningar. Kostar ca 150kr kg. PrisExtra säljer hela bitar Parmaskinka för ca 139 kr kg. CityGross i Stockholm har ett bra urval av olika lufttorkade skinkor till ca 140-250 kr kg.

Om ni bor nära Norge, så rekommenderar jag varmt att åka över dit och köpa "Spekeskinke" som är lufttorkad skinka som t.o.m exporteras till Italien! Sist jag var i Norge köpte jag en halv sådan skinka för 59kr kg (Norska kronor dock).

Det går att köpa italiensk Parmaskinka på nätet (159 kr kg):
http://www.italiantradition.com/home.asp?vcat1=Charcuterie
4
Citat från: Andreas skrivet 2007-07-12 15:21
Eftersom riskokare är väldigt energieffektiva så vore det en poäng om det gick.

Finns det månne nån tråd här med tips om hur man lagar mat på ett energieffektivt sätt?
5
Jag har inte provat så kan inte svara.  När du kokar ris så skall ju allt vatten förånga och det är en liten fjäder i botten på riskokaren som jag gissar på känner av viktminskningen i förhållande till ursprungliga vikten. När fjädern har registrerat en tillräcklig miktvinskning så slår den över till värmehållning. Med potatis krävs det ju mycket större volym vatten än för ris för själva kokningen.

Är inte en  tryckkokare en bättre grej att skaffa om du vill ha energieffektiv kokning av potatisen? Jag har iofs även "kokat" potatis i mikro. Det blir mera som en bakad potatis än kokt, men jag antar att även micro är en energieffektiv metod för kokning av potatis.
6
Låt mig få svara på din fråga med en annan fråga:
Varför vill du koka potatis i en riskokare?
7
Överhettning kan nog inte hända. Den är godkänd av Elsäkerhetsverket och har väl en brytare som slår av vid risk för brand.
Jag upplever det som att värmehållningen fungerar som så att den känner av temperaturen och har högre värmehållningstemperatur i början (80C) och lägre efter ett tag (60C).

Det går att koka annat än ris i den. Jag har testat med bovetegryn och det fungerade alldeles utmärkt. Bovetegryn har ungefär samma koktid och proportionalitet massa/vatten som ris när det skall kokas. Det kan hända att större portioner Cous-Cous skulle funka men inte potatis.


8
Citat från: elka skrivet 2007-07-10 18:32

Hur är det med nyttan i soyan? Var inte det rentav farligt för ett tag sen?


Det som diskuterades då var mögelgifter i soyan. Tror det var aflatoxin:
Från: www.skane.se/.../Skaneportalen-extern/PolitikPaverkan/Sammantraden/Regionstyrelsen/RS050510.A5.4.pdf

Aflatoxin är ett mögelgift (toxin) som kan bildas av lagringsvampar (främst
Aspergillus flavus) i spannmål och andra vegetabiliska fodermedel. Aflatoxiner har
konstaterats vara mycket cancerogena och regleras därför i den svenska
livsmedelslagstiftningen. Då aflatoxin överförs till animala livsmedel, främst mjölk, genom
foder till mjölkkor finns därför en föreskrift från Statens jordbruksverk avseende aflatoxin i
foder. Ett foder får ej säljas eller användas om fastställda gränsvärde överskrids. Det får ej
heller blandas med "rent" foder. Ca 40-50 % av mängden aflatoxin M1 i mjölkråvaran
återfinns i ost, medan mindre än 2 % återfinns i smör.
Den främsta källan till förekomst av aflatoxin B1 i svenska foderblandningar är importerade
speciellt känsliga fodermedel (jordnöts-, bomulls-, kokos, palmkärn-, och sojaprodukter).
Under svenska förhållanden har bildning i foderspannmål skett när spannmål konserverats
med organiska syror (främst myrsyra men även i viss mån propionsyra).
9
Ja av på knapp och lampa som lyser i två olika färger (kokar eller klart). Ingen värmehållningstemperaturvred (jag uppfattar det som att den själv automagiskt håller rätt temperatur).
Kom till att tänka på en fördel till: vid större middagar så är det faktiskt skönt att inte riset upptar en platta på spisen. Vet inte hur ni har det men hos mig är det alltid minst en spisplatta för lite vid tillagning av större mängder mat (t.ex vid Jul, Nyårsafton, Kinesiskt nyår, Påsk etc).

Som sagt det som inte är toppen är att det är bökigt att bara tillaga 2 portioner ris i den, då portionsmärkningarna börjar från 3 portioner.
10
Ähh, den som inte orkar vänta på mina bilder kan ta en titt på denna videon som visar två olika sätt att koka vildris med.
En i riskokare och den andra i gryta på spisen:
http://www.cooking.com/recipes/videos.asp?no=31
11
Dim Sum är som kinesiska tapas. Några är friterade och andra är ångkokade:
http://www.srcf.ucam.org/abacus/Reviews/Michaelmas%20Term%202006/Dim%20Sum.htm
Bilden högst upp på Dim Sum, personerna på bilderna nedan har inget med mig att göra.
Skall ta några bilder nästa gång jag använder mojängen.
12
Man tar ut risbehållaren och diskar den. Den är teflonbelagd så det går snabbt. Locket tas isär i 2 delar och diskas utan problem. Inga konstiga skrån som jag har sett.
Jag har blivit lat och börjat slänga risbehållaren i diskmaskinen, men den är av aluminium så den missfärgas på utsidan. Insidan är teflon och ingen fara med.

Ångtillsatsen har jag lagat DimSum i och det funkade skitbra. Blir ungefär klart samtidigt med riset. Det är en plasttallriksliknande konstruktion som man lägger högst upp i risbehållaren och i denna slänger man allt som skall ångkokas (grönsaker fisk etc).

Det är en lampa som byter färg och en knapp som åker upp när riset är klart. Den övergår då till värmehållning av riset.

Jag läste genom några tester av riskokare innan jag slog till på denna Phillips som fick bäst i test. Kommer tyvärr inte i håg vart jag hittade dessa tester men misstänker en var itidningen Vår Bostad (som numera är nerlagd...).
13
Citat från: Andreas skrivet 2007-07-09 13:34
Ser att biltemas tuber innehåller 227 gram mot Ö & B:s 250 gram. Är det ändå samma typ av tuber som passar samma gasolkök?

Jag har sett ett annat fabrikat och där passade nog Biltemas gasoltuber. Men det var länge sedan och jag kommer inte ihåg märket. Biltemas gasol är billigare så det vore ju smutt om den passade Ö&B´s gasolkök. Själva inkopplingen av gasoltuben till köket var ju ganska enkel och från bilden att döma är det säkert samma konstruktion på både Biltemas och Ö&B´s.
14
Citat från: elka skrivet 2007-07-09 12:45
Metallen i burken urlakar kankse? Plåt är ju int gott. Säkert inte nyttigt i mängder heller..?!
Fick Nu något svar? Eller bara der vanliga brevet och checkar?

För ca 10 år sedan var det ett ståhej med att konservburkarna var hoplödda med bly som urlakade, men de blev väl förbjudet med sådana burkar.
Svar har jag inte fått än då jag skickade in frågan i helgen och det är väl först i dag som kundtjänst har haft möjlighet att titta på frågan.
15
Jag har en Phillips riskokare och har använt den i ca 2 år nu: http://www.radars.se/product/product.aspx?Identifier=SE87812&openId=-1
Den kokar riset bättre än jag klarar på spisen. Bättre därför att jag inte behöver passa riset överhuvudtaget med denna riskokare och resultatet alltid är lika bra. Den enda nackdelen är att man svårligen kan koka mindre än 3 portioner ris i den. Det blir aldrig nåt fastbränd ris i botten. Väldigt praktiskt framför allt om man skall laga mat för många, då man har en sak mindre i matlagningen att hålla koll på.

Har även använt den för att koka bovetegryn i och det funkade också utmärkt.


16
Jag har den från Biltema (http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=98492). Användes flitigt under min köksrenovering. Har för mig att gasoltuberna var billigast på Biltema http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=98494
17
Skickade in detta till Axfood:

--------------------------------------
Hej!

Jag har en fråga om Eldorado bambuskott på konservburk
som säljs i Willys (Häggvik).

Jag har köpt dessa bambuskott 2 ggr med några månaders mellanrum och båda
gångerna har det varit en tydlig kemisk lukt av innehållet i burkerna.
Första gången kokade jag bambuskotten i hönsbuljong (till en kinesisk maträtt) och
det luktade jättemycket "oidentifierad kemisk lukt" av detta.

Andra gången sköjlde jag bambuskotten i vatten under rinnande vatten för 3-4 minuter, men
det var fortfarande en kemisk lukt av bambuskotten.

Smaken verkade dock OK.

Jag kan inte beskriva den kemiska lukten på nåt bättre sätt än att lukten inte kan tänkas förekomma naturligt i livsmedel.

På konsverburken står det att den endast innehåller vatten och bambuskott.
Tillverkningsland Thailand.

Vet ni något om vad detta kan vara?

-------------------------------------------------
18
Kan vara felaktig hantering, men smaken var inte speciellt bitter. Det var mera en riktigt skarp kemisk lukt av innehållet i burken. En sån där lukt som man inte kan tänka sig förekommer naturligt i livsmedel.
19
Jag sköljde av bambuskotten rätt länge i vatten. Lukten var kvar. Smaken var ehh, "OK". Men lukt- och smaksinnet hänger ju ihop.

Jag har ändå lagat kinamat många år, och det är just Eldorados bambuskott som jag finner kemikaliska. Det jag är skeptisk till är att det står endast bambuskott och vatten på burken som innehåll.
20
Andra gången som jag har köpt bambuskott på Willys av märket Eldorado och båda gångerna har det luktat fränt av innehållet.
Luktar nästan kemikalier av nån sort. På burken står det att det endast skall vara bambuskott och vatten.

Nån annan med samma erfarenhet av dessa bambuskott?

Kan tillägga att första gången använde jag bambuskotten i maten, men inte andra gången...

Annonser

Powered by EzPortal