Globalknivar, hur slipa konvex egg? (behövs det?)

Startat av MickeA, 2009-05-24 22:46

Föregående ämne - Nästa ämne

JC

Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-27 00:26
Gratulerar till en ny och tidskrävande hobby. Grattis till de goda resultaten.
Köptips:
http://www.nakaya.se/index.do
http://www.japaneseknifesharpeningstore.com/SearchResults.asp?Cat=73

Återigen, gratulerar till de goda resultaten.


Dito, och visst är det kul?

Håller med om Nakaya, kul med en svensk butik som säljer Shapton Pro för ett ganska vettigt pris dessutom. Dock är Shapton Pro fantastiska på kolstål och något sämre på rosttrögt, till din global skulle jag snarare rekommendera Shaptons senaste serie: Glasstone. Finns att köpa på
http://www.dick.biz/dick/product/711602/detail.jsf

En annan favorit är Naniwa, finns att köpa på
http://www.fine-tools.com/scharf.htm

Båda dessa websäljare finns i tyskland, vilket är en fördel eftersom man slipper moms och frakt från Japan/USA vilket annars är vart man brukar få vända sig.

Ytterligare en favvo är Sigma Power, och ryktet säger att Koki på JCK har börjat ta in dessa, om man mailar och ber om dem speciellt. Och på hans sidor kan man dessutom surfa köksknivspornografi ett par timmar ... :-)
http://www.japanesechefsknife.com/WhetStonesForSale.html#WIDTH:%20162px;%20HEIGHT:%20120px

Dessutom har JCK en flat shipping rate på 7 dollar, oavsett hur mycket man beställer, så åker man inte fast i tullen är det enormt prisvärt.
Lycka till.
/JC

dePaul

Japp, pyramidegg kan vara en enklare lösning än en fullt konvex dito. Man är ju trots allt lite bekväm  ;D

~Paul~

vilsjin


JC

Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-27 19:57
Nakaya säljer numera även Shapton GS.


Nähä? Det var som tusan. Dags att besöka Nakaya igen tror jag minsann, så här efter lön och allt.
/jc

JC

Så, tillbaka igen. En glasstone 500 hos Nakaya ligger en hundring över Dick, men det har man kanske igen en del av på frakten, men de har ingen 1000, 2000 eller 4000, vilket jag nog skulle bedömma som mer intressant för en nybörjare. En shapton glass 500 är mer aggressiv än många andras 220 grit. Så i detta läge måste jag nog rekommendera Dick trots allt.
/jc

vilsjin

Hmm, sist jag kollade hade dom alla vanliga korn, kanske slut?

JC

Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-27 23:04
Hmm, sist jag kollade hade dom alla vanliga korn, kanske slut?


Säkert. Litet företag, litet lager. Kommer kanske in igen? Värt att hålla ögonen öppna.
/jc

vilsjin

Jag skickade över frågan till Nakaya, servicen där brukar vara utmärkt så jag återkommer nog snart med deras svar.

Min "grundsten" är en Shapton Pro #1000, jag tycker den funkar utmärkt även på rosttröga blad.

vilsjin

Nu har jag fått svar från Nakaya, de har inte tagit in nya stenar från Shapton på grund av den usla växelkursen som skulle göra dem orimligt dyra. Nu är sortimentet rejält uttunnat men i gengäld är växelkursen förmånligare igen. Så vi får nog snart se ett fullödigare sortiment.

MickeA

Ok, tack för tips och uppmuntran.

Jag ska kika närmare på de länkar på stenar och filmer ni postat.

Om det här är ett intresse som håller i sig och min teknik framskrider så kanske Shapton kan bli ett framtida alternativ, men jag tror efter en snabb titt på t ex JC tips på tyska web-butiker att jag kommer sikta på att beställa 1-2 stenar därifrån som en start, tex Naniwa.

Jag inbillar mig att som nybörjare på detta så kommer min (bristande) teknik vara mer avgörande för slutresultatet än vilken tillverkares sten jag väljer. Alltså tänker jag mig att det vore klokare att välja en skaplig sten, tex Naniwa, och koncentrera mig på att lära in tekniken innan jag slår på stort och köper ännu dyrare stenar så som Shapton.

Om någon skulle avråda från köp av säg Naniwas stenar för användning på mina Globaler så kan ni väl hojta till (och förstås ge mig lite info om varför och vad jag i stället borde kika på).

Än en gång, tack för tipsen!

/Micke

vilsjin

Naniwa SS har jag fyra stycken av, utmärkta stenar.
Se bara till att du köper en plansten när du ändå är i farten.

Andreas

Citat från: JC skrivet 2009-05-25 22:00
1. Konvex slipning. Självklart fyller en konvex slipning sin funktion men är den extra tidsåtgången verkligen värt det? Om man inte investerar i polerpasta i riktigt höga grits och en riktigt bra strigel är ju den icke-konvexa eggen du får av traditionell våtstensslipning med höga grits betydligt mer "egg för pengarna", eller rättare sagt mer egg för tiden.


Citat från: dePaul skrivet 2009-05-27 08:51
Dessutom är som sagt en konvex egg svårare att underhålla.


Skulle någon av er våga sig på att jämföra praktisk tidsåtgång för likvärdig konvex och rak egg?
Den som inte frågar får inga svar.

JC

Shapton är inte "bättre" än Naniwa, däremot är Shapton lite aggressivare och snabbare, plus att de inte behöver läggas i blöt innan slipning, vilket sparar tid. Många föredrar till och med Naniwa eftersom de ger bättre respons än de extremt hårda Shapton-stenarna, vilket kan vara en stor fördel när man är nybörjare. Tidsvinsten är också mest en prioritet för professionella slipare, snickare osv. Kör Naniwa du.

Men som Vilsjin sa, du bör ha en metod för att plana av stenarna eftersom en ojämt sliten sten leder till tråkigheter. Den billigaste metoden brukar dock vara att fästa Wet/dry-slippapper på en glasskiva, en bra planingssten kostar nämligen mer än de flesta våtslipstenar, om de är bra. Den här rosa bjässen längst upp till vänster använder jag, men priset är ju rätt avskräckande:
http://www.japanwoodworker.com/dept.asp?s=JapanWoodworker&dept_id=13122

Det billigaste sättet är som sagt slippapper på en plan yta. Du ritar ett kryss på stenen från kant till kant, ser till att stenen är rejält blöt och slipar tills allt blyerts har försvunnit. Sedan tar du ner kanterna lite extra, annars är risken stor för att kanterna under slipning kommer att sticka upp och göra "gropar" i eggen.
/jc

dePaul

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-28 09:23
Skulle någon av er våga sig på att jämföra praktisk tidsåtgång för likvärdig konvex och rak egg?
Oj, det är mycket svårt. Det beror på hur pass duktig man är på respektive metod. Min gissning är det är kanske 3-4 ggr långsammare att underhålla en fullt konvex egg (musmattemetoden).

~Paul~

JC

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-28 09:23
Skulle någon av er våga sig på att jämföra praktisk tidsåtgång för likvärdig konvex och rak egg?


Det blir lite äpplen och päron, jag anser mig själv vara ganska ok på att slipa med stenar (men det är ju en hel värld av skillnad mellan mig och de som är riktigt duktiga), men eftersom jag inte har slipat konvext lika mycket så går det självklart mycket långsammare när jag gör det, det sitter inte i muskelminnet på samma sätt.
Jag upplever det som att jag på en ganska kort tid kan få fram en väldigt vass egg med mina stenar, medan jag får fram en egg som är tåligare men inte har lika hög skärpa på betydligt längre tid. Om jag tränade mer på att slipa konvext skulle jag kanske få ner tiden en del, men eggen skulle fortfarande bättre med stenarna.
  Men som sagt, dePaul eller någon som slipar oftare konvext kanske har en annan uppfattning om tidsåtgången.

JC


vilsjin

Idel kloka ord.
En kort rättning dock, Naniwa SS är precis som Shapton pro och GS keramikbaserade och skall inte blötläggas utan endast blötas.

JC

Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-28 14:21
Idel kloka ord.
En kort rättning dock, Naniwa SS är precis som Shapton pro och GS keramikbaserade och skall inte blötläggas utan endast blötas.


I stand corrected.

Andreas

Citat från: dePaul skrivet 2009-05-28 09:35
Min gissning är det är kanske 3-4 ggr långsammare att underhålla en fullt konvex egg.


Men den tiden har man i viss mån igen genom att eggen blir hållbarare så att mindre slipning krävs? Eller är den faktorn redan inräknad eller kanske så obetydlig att den inte behöver räknas in?
Den som inte frågar får inga svar.

dePaul

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-28 20:37
Men den tiden har man i viss mån igen genom att eggen blir hållbarare så att mindre slipning krävs? Eller är den faktorn redan inräknad eller kanske så obetydlig att den inte behöver räknas in?
Nu blev det här svårt  ;D.

Felet många gör är att utgå från själva eggen när de tänker på dess hållbarhet.

Exempel 1.
Ponera att du har två exakt likadana blad. Det vill säga: samma bladbredd, samma stål, samma bladtjocklek (i ryggen), samma utseende (t ex drop point) och samma längd på bladet. Den enda skillnaden är att det ena bladet har ett fullt flatslipat blad och det andra en fullt konvex slipfas. Båda två eggarna hamnar på 15 grader sammanlagt. Vilken egg är mest hållbar? Och vilken slits mest?

Exempel 2.
Ponera att du återigen hamnar på samma 15 gradiga egg i samband med dessa två slipfaser. I det här fallet är dock den flatslipade knivens bladtjocklek 15 procent större än i exempel nummer 1. Vilken egg är hållbarare och vilken slits mest?

Exempel 3.
Du har exakt samma parametrar som tidigare men det ena bladet är tillverkat i Sandvik 12C27 och det andra i Uddeholm 2140. Vilka eggar i dessa två exempel är hållbarast??

Jag hoppas att du förstår vart jag vill komma. Det finns nämligen så många parametrar att det är helt omöjligt att svara på din fråga. Man måste tyvärr jämföra från fall till fall.

~Paul~

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal