Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av johannao
 - 2007-12-01 22:44
hej! Tack för alla förslag!
Jag fick bråttom framåt eftermiddagen och hann inte kolla in dem innan kvällen. Såhär blev det i.a.f:
manchego, provencalisk örtgetost (kommer inte ihåg vad den hette) och inte taleggio men väl en kittost som hette pont leveque. Det smakade som att suga på en sur spene i en skitig lagård ungefär.

Visst är taleggio god men jag åt ihjäl mig på den när jag jobbade med italienska delikatesser. Många av de smaskigaste italienska ostarna är fortfarande gränsfall för mig. men har man inte ätit sig trött på den är det en trevlig ost.

Jag tror fortfarande på surdegsbröd och gillar vitt vin till ostbricka (för det mesta) men nu hade vi en flarra rött hemma så den fick det bli. Surdeg hittade jag inget så det blev mina hembakta bagels (åh, det är goda) och köpta crostinis.
Jag är lite kinkig med druvor till ost men jag köpte färska dadlar istället. I grönsaksväg blev det färsk babyspenat, grön paprika, purjo och gurka (funkade mycket bra med den hemska kittosten), marinerade vitlöksklyftor, rostade hasselnötter, hemkokt rödlöksmarmelad med pumpafrön och så physalis (mest för att rena smaklökarna).

Men jag tar med mig alla förslag till nästa gång!!
Skrivet av agnetasch
 - 2007-12-01 10:56
crlhrv: din gamle bakåtsträvare, är det inte dags att byta ut det gamla rödtjutet snart ;) Jag kan hålla med att det duger när man äter ostbricka som ensamrätt, men har man en smakrik ost efter en varmrätt tycker jag gott man kan experimentera. "Det kan tyckas tokigt att det inte finns ett "allroundvin" som passar till hela ostbrickan men det är just här vi har kruxet. Inte i något annat land äter man ostbricka på det sätt vi gör i Sverige" säger man på Systembolaget o föreslår en massa andra spännande alternativ; veteöl, cider, vitt vin o starkvin. Så...testing, testing!
Skrivet av annamaria
 - 2007-11-30 19:36
Jaaaa taleggio, så fruktansvärt god den är!!!!! Den ska vara riktigt mogen och mjuk. Jag gillar Tokaj till allt....
Skrivet av crlhrv
 - 2007-11-30 19:26
En riktig mainstream-ost som faktiskt är väldigt god är Taleggion (stavning?) så den borde du prova. Och inga konstigheter som sherry till osten, ett ordentligt rödvin är vad som gäller :)
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-30 18:11
Hmm surdegsbröd, smakar inte det lite för mycket i sig självt för att passa på en ostbricka?

Jag tycker inte man behöver vara så komplicerad och ha så mycket tillbehör, det viktiga med ostbricka är massor av ost att mumsa i sig!

Ett par sorters kex som exempelvis Göteborgs Snackers (tror jag de heter) och McVities Digestive och så lite vindruvor och såna där bruna söta ganska stora päron ICA brukar sälja under sitt eget märke och så som sagt massor med ost så är jag ganska nöjd. :)

Instämmer med Annamaria, önskar dig en trevlig kväll Johannao!
Skrivet av annamaria
 - 2007-11-30 17:13
Super-god Fikon och valnötskompott - underbar till krämiga grönmögelostar. Mycket enkel och snabb att göra.

Receptet finns här:  (även andra marmelader till ost hittar du här....)

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/search/label/marmelad

Lycka till och ha en trevlig kväll!!
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-30 16:56
När det gäller Manchegon hitta jag ett litet förslag bland Google-bilderna; Manchego, blandade oliver, mandlar o sherry (torr eller söt förtäljer inte historien, man får ta sin favorit)
Skrivet av johannao
 - 2007-11-30 13:43
Hej!

Jag tänkte käka lite ostbricka ikväll. Men jag behöver förslag på tillbehör (och för den delen, ostar). I stan jag bor finns en liten men ganska trevlig ostbutik. Sortimentet är inte det största men helt ok. Det enda jag vet att jag vill ha är manchego, för det har jag, skam till sägandes, inte ätit ännu. Jag har ingen speciell olivolja hemma så den blir nog inte marinerad på det viset, men andra serveringsförslag till just manchego?

I övrigt har jag ingen aning om vad jag ska köpa för ostar. Det visar sig vad som finns och ser gott ut. Men jag var mest på jakt efter tillbehören. Jag brukar göra nån slags marmelad, typ rödlöks- eller på torkade aprikoser. I färsk fruktväg blir det kanske ett par fikon och lite nötter...men sen då? Jag har tappat inspirationen!

Och vad gäller brödet, förslag? Jag vill ha något jättegott, bakar minibagels nu...det kanske inte är så passande egentligen men de är asgoda. Ska försöka hitta nåt gott surdegsbröd men det vette tusan om jag lyckas, jag har inte varit så förutseende att jag gjort eget.

Jag söker alltså efter spännande tillbehör som går snabbt att göra själv (till ikväll) eller råvaror som går att få tag på i en småstad. Hilfe!

just det btw, finns det någon ost som passar bra till glöggminglet (förutom mögel till pepparkakor och feta till dadlar)?

Annonser

Powered by EzPortal