Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Mimmi

1
Vi har smakat de två glas som blev på den lilla omgång av flädervin som jag satte i Juli. Festligt med bubblor i glasen och framförallt en kul grej att prova på.

Har ni andra någon erfarenhet av eget mousserande vin så häng gärna på i tråden.

Här får ni möjlighet att ta del av recept och även lite bilder.

http://mimmismat.wordpress.com/2009/08/14/mousserande-fladervin/
2
Nu har vi tillverkat egen färskost på enkelt vis. Vi har gjort dubbel sats och smaksatt den med kryddor & örter. Dessutom hittade vi igen en ny variant med smör som tillägg i.

Länk för de som vill kika in och se hur vi gjort;

http://mimmismat.wordpress.com/2009/03/08/farskostarna-ar-smaksatta/

Vad har ni alla för erfarenheter av egen färskost?  Smaksättning och kryddning på olika sätt efterfrågas. Kom igen och bjud på ditt bidrag till tråden.
3
Här tänkte jag att vi kunde dela med oss av de små och lokala mathantverkare som finns i våra trakter runtom i vårt avlånga land.

Jag börjar med att att bjuda med er på ett besök på ett av mina favoritplatser här i Fryksdalen, Värmland.

http://mimmismat.wordpress.com/2009/02/28/besok-pa-lillangens-gardsmejeri/
4
Har varit på provning med Munskänkarna och kvällen tema var ekologiska viner. Med tanke på att druvorna i konventionell odling är utsatt för mycket besprutning är det intressant att prova de ekologiska. Vi provade fem olika viner tillsammans med mat från producenter i närområdet.
Vad har du för erfarenhet av ekologiska viner? Får man vad man betalar för? Fyll gärna på med tips på andra ekologsika viner. :)

Vill ni veta vilka viner vi provade med artikelnr, land och distrikt kan ni titta in här
http://mimmismat.wordpress.com/2008/09/28/ekologiska-viner/
5
Övrigt om mat / Klengås
2008-08-30 10:41
En värmländsk specialitet som serveras runt om på hembygdsgårdarna. Vi har fått med smakminnet av denna och gör den nu även hemma.
Är det några fler som uppskattar denna enkla men goda smörgås eller kanske vill prova på?

http://mimmismat.wordpress.com/2008/08/30/klengas/
6
Det finns nog ingen saft så god som flädersaften! Har nu haft saften i kylen i fem dagar och tappat upp den på flaskor.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/07/01/fladerblom-pa-flaska-om-fem/



Vad säger ni, vilken är er favoritsaft?
7
Har varit på kolbullekväll i sköna Fryksdalen, Värmland och tillagat dessa enligt konstens alla regler. Är det på fler ställen i landet det är vanligt förekommande med kolbullar?

http://mimmismat.wordpress.com/2008/07/02/kolbullekvall/

8
Har varit iväg på en utflykt till ett högt uppskattad resmål för alla som älskar räkmackor. Det var en kul grej som jag kan rekommendera till andra. Värmlands räkmacksmecka.................

http://mimmismat.wordpress.com/2008/06/29/rakmackornas-mecka/

Har du något tips på bra cafeér att besöka runt om i Sverige?
9
Bjöd på en riktigt somrig fördrink i helgen när sonen fyllde år och midsommarafton stod för dörren. Det var med flädersaft, mousserande vin och jordgubbar. Recept och lite mer finner ni på bloggen. Vad har ni för goda drinkar att bjuda på? Det kan vara drinkar med eller utan alkohol, bara de är somriga. :)

http://mimmismat.wordpress.com/2008/06/24/fordrink-med-flader/
10
Har varit på ett intressant studiebesök nere i Cavans mecka, kan varmt rekommendera en guidad tur där.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/04/26/cavas-katalanernas-egen-champagne/
11
Övrigt om mat / Katalansk mat
2008-04-24 20:54
Undrar om det är någon mer på forumet som känner för den Katalanska maten och dess kök?

http://mimmismat.wordpress.com/2008/04/23/katalansk-mat/
12
Här i Värmland har vi våran högt uppskattade Värmlandstårta, den anses vara nationalårta här.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/25/varmlandstarta/


Frågan är finns det nu något liknande i tårtväg hos er, gött fölk??


13
Här hemma har vi nu dragit igång med en Ayurvedisk vecka med matlagning på bred front. Vi lagar en ny rätt varje dag som vi bjuder på. Först ut i raden är Ghi som ligger till grund för fortsatt stekning på temat.

Kom gärna med kommentarer och tips ni som har något på lut.


http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/10/ghi/
14
Har varit på en inspirationsdag om småskaligt mathantverk, verkligen sånt som berikar och man gärna vill dela med sig av. Har ni några erfarenheter i ämnet?
http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/02/smaskaligt-mathantverk/
15
Nu har de först fröna kommit ner i jorden. Det blev en hel del. Det är så spännande att ha allt framför sig. Vi har nya såbrätten i år som verkligen underlättar bevattningen.
Alla ni som gillar att odla grönsaker kan väl dela med er av era erfarenheter under säsongen.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/02/09/forsta-frosadden-for-i-ar/
16
Idag blev det ont om tid när jag skulle laga till en Jansson. Grabben skulle iväg och det var bara att skynda på det hela.
Så här gjorde jag istället för på det traditionella sättet.
Småputtrade den strimlade potatisen, löken, grädden, mjölken och fiskspad tills potatisen blev mjuk. Vände försiktigt ner ansjovisen. La upp i en ugnsfast form. Ströbröd och smörklickar på toppen. Gratinera i 225° till fin färg, 10-15 min.

När jag gör potatisgratäng har jag gjort på liknande sätt med gott resultat men aldrig tidigare till Jansson.

Har ni använt metoden till Jansson förr?
Vilka kan fördelarna vara?
Ev. några nackdelar?

//imse

Annonser

Powered by EzPortal