Grisar äter död gris hos Swedish Meat-ordförande

Startat av Andreas, 2009-11-24 08:44

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

2009-11-26 21:04 #20 Last Edit: 2009-11-26 21:33 by roffekock
crlhrv
Detta är en kopia av ett brev (alltså inte skrivet av mej utan LRF) som kom till min dator idag och riktar sig till medlemmar i region Sydost, och som med i LRF så kommer brevet till mig. Jag tycker att det är något underligt meddelande som skickas ut till uppfödare,och vill ha lite reaktion på vad ni tycker.

/rolf
Matforum är bäst

roffekock

Här har vi en annan lite mer nyanserad bild av köttproduktion och ska sanningen fram så tror jag personligen att rötäggen är i mini som tur är,men rötäggen måste bort.

http://www.svenskkottinformation.se/svenskt-kott/
Matforum är bäst

Andreas

Någon som såg aktuelltinslaget om detta igår? (Går att se på http://svtplay.se/t/102534/aktuellt 11 minuter och 20 sekunder in).

Johan Beck Friis från Sveriges veterinärförbund kritiserar djurrättsalliansen och menar att de inte tagit sitt etiska och moraliska ansvar och är indirekt ansvariga för att djur lider eftersom de lämnade grisarna i sticket när de filmade under två års tid och alltså lämnade lidande grisar utan att göra någonting. Dessutom menar Beck Friis att djurrättsalliansens bilder är undantag och att 100 gårdar bara är en liten andedel av sveriges 2400 grisbönder.


Citat från: roffekock skrivet 2009-11-26 21:04
Detta är en kopia av ett brev (alltså inte skrivet av mej utan LRF) som kom till min dator idag och riktar sig till medlemmar i region Sydost, och som med i LRF så kommer brevet till mig. Jag tycker att det är något underligt meddelande som skickas ut till uppfödare,och vill ha lite reaktion på vad ni tycker.


Citat från: roffekock skrivet 2009-11-26 16:26
Hej
Med anledning av djurrättsaktivisternas aktion mot grisgårdar uppmanar vi alla att vara extra vaksamma på vilka människor som rör sig i byarna och hålla extra koll så ingen tar sig in i stallar utan tillåtelse. ... Okända personer som dyker upp i ett stall eller i en hage vid en udda tidpunkt, oavsett om de hittar något fel eller ej, är en fara för våra djur. Både smittmässigt och skademässigt då de kan bli skrämda.


Är det verkligen nån som på fullt allvar tror risken för skador och smitta från djurrättsaktivister är ett större hot mot djurens väl och ve än dålig djurhållning?

Många bönder är förstås nu livrädda för att antingen själva få någon anmärkning, eller för att de själva skall drabbas av minskad efterfrågan pga detta, så det är väl ganska naturligt att de gör allt för att nu minska insynen i verksamheten?


Citat från: CII skrivet 2009-11-26 16:12
Ställ frågor där du handlar kött, det är naturligtvis enklare för en liten slaktare än för ett storköp att hålla koll, men är det ingen som frågar efter det så kommer det inte att ske en förändring.


Men vad ska man fråga egentligen och kan man lita på svaret, säger inte alla att deras kött är finfint?

Citat från: CII skrivet 2009-11-26 16:12
KRAV-märkt kött kommer från gårdar som står under KRAVs översyn och de ställer följande krav på djurhållningen:
"Det är också viktigt hur djuren har det. De ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Exempel på detta är att grisarna går ute hela året. De får beta, böka och ta sig gyttjebad. Likaså får hönsen vara ute och äta grönt och picka mask under sommarhalvåret." (krav.se)


Gör Krav oanmälda inspektioner?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

2009-11-27 14:22 #23 Last Edit: 2009-11-27 16:49 by roffekock
Så här ska grisar leva om dom ska ha ett gott liv. Man kan ju undra om Hr Friis tagit sitt ansvar trots att det är han som besitter maktmedlena.
Vadå skrämma djuren,ett rent nonsens det finns inga djur som är mer nyfikna än grisar.
Matforum är bäst

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

roffekock

Matforum är bäst

crlhrv

Citat från: Mickan skrivet 2009-11-27 16:45
Är det inte lite väl smutsigt ;)


dogs like to be dirty. detsamma gäller nog grisar :)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Skoja inte bort ett viktigt ämne nu är ni snälla.

Bra artikellänk Rolf, gillar speciellt Bengts småironiska passage "Så var det nu de svenska grisuppfödarnas tur, när de länge gottat sig i hur illa det var i Danmark och vi konsumenter matats med branschpropagandan om hur bra djurskyddslagar vi har i Sverige, bäst i världen. Men nu togs de grisiga förhållandena upp och vissa grisbönder fick se hur det såg ut i sina stallar, som de mest har anställda som sköter. Så de visste ju inget!"

Det verkar som om djurrättsalliansens smygfilmning har fått åtminstone några människor att reagera, DN skriver idag under rubriken "Brevstorm kräver jordbruksministerns avgång" att "En mängd brev har under de senaste dagarna kommit in till jordbruksdepartementet där jordbruksminister Eskil Erlandsson skälls ut, uppmanas att agera och att avgå efter avslöjandet om vanvårdade grisar." Men läser man vidare framgår att "stormen" och "en mängd" betyder "över 40 brev", inte mycket till storm tyvärr. :( http://www.dn.se/nyheter/sverige/brevstorm-kraver-jordbruksministerns-avgang-1.1003269

Det hade varit intressant att se en Sifo-undersökning på hur stor andel av svenska folket som över huvud taget bryr sig.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

2009-11-28 11:21 #28 Last Edit: 2009-11-28 11:32 by roffekock
Andreas här skojas inte utan allt tas på fullaste allvar. Jag håller på att samla mej,mer kommer i frågan snarast.

Och så en gemensam nämnare i ämmnet hur ska vi förhälla oss och på vilket sätt ska vi ge eftertryck åt denna hållning. Är det inte dags att forumet gör ett uttalande. Men det kan man kanske inte göra som ett forum? Annars tycker jag det är på tiden.

Andreas starta en koll här på matforum på vilka som bryr sig här,en bra början.


//rolf

Matforum är bäst

crlhrv

Lars Hultström, ordförande i Swedish Meats, samt polisanmäld grisbonde, väljer nu att avgå från sin post på Swedish Meats.

SVD skrev först och nu har andra tidningar hakat på:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3861935.svd

jag håller med roffekock, medlemmarna på matforum.nu borde göra ett gemensamt uttalande och påpeka att vi är många personer, både inom och utanför matbranschen, som tar absolut avstånd från sättet som svenska slaktdjur behandlas.

det viktigaste vi kan göra nu är att inte glömma bort det här.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Mickan

Idag har min man varit nere i delikatessbutiken och beställt en skinka från en s k glad gris. Glömde namnet på gården... Hmm.. Återkommer när jag kommer på. De har bara färdigkokta men det får gå. 129 kr per kilo tar dom och jag smakade igår när jag var inne i ett annat ärende och vi lär inte ångra oss. 
Video meliora proboque deteriora sequor

crlhrv

mickan: hur kan de garantera att det var en "glad gris"? inte för att vara cynisk, men det låter ungefär lika mycket som en reklamslogan som köttlobbyns "svenska grisar har knorr på svansen".
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Citat från: roffekock skrivet 2009-11-28 11:21
här skojas inte utan allt tas på fullaste allvar.


Förstod att du inte skojar Rolf. Jag skrev som jag skrev då jag vet att det tyvärr inte behövs många skojfriska inlägg i rad för att ta fokus från det som diskuteras med följd att diskussionen dör.

Citat från: roffekock skrivet 2009-11-28 11:21
Andreas starta en koll här på matforum på vilka som bryr sig här,en bra början.


Märker man inte det på vilka som skriver här i tråden?

Citat från: crlhrv skrivet 2009-11-28 15:13
jag håller med roffekock, medlemmarna på matforum.nu borde göra ett gemensamt uttalande och påpeka att vi är många personer, både inom och utanför matbranschen, som tar absolut avstånd från sättet som svenska slaktdjur behandlas.


Fast hur överens är vi och vad är lösningen på de problem som finns?

Jag är själv väldigt osäker över hur illa det egentligen är. Stämmer djurrättsalliansens bild? Och är problemet egentligen att utrymmena är trånga och att det saknas halm, är inte problemet att grisarna måste leva ett trist liv inomhus? Hur får man folk att bli villiga att betala så mycket för grisköttet som krävs för att grisarna ska få vara ute och böka i jorden istället för att vara instängda i trånga betongutrymmen?

Citat från: Mickan skrivet 2009-11-28 17:19
Idag har min man varit nere i delikatessbutiken och beställt en skinka från en s k glad gris.


Ja jag undrar också vad "glad gris" innebär? För mig är det nog det jag var inne på ovan, en som får vara ute och böka i jorden.
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Citat från: crlhrv skrivet 2009-11-28 17:24
mickan: hur kan de garantera att det var en "glad gris"? inte för att vara cynisk, men det låter ungefär lika mycket som en reklamslogan som köttlobbyns "svenska grisar har knorr på svansen".


Grisen går ute och har fri tillgång till halmhyddor att krypa in i. Gyttjebad finns för dom som önskar. De bökar i jorden och äter inget kraftfoder och medicineras inte. De slaktas med minsta möjliga stress.
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Det lät glatt Mickan!

Anna Anka pratar idag i sin julkalender på Aftonbladet om att Lars Hultström inte varit snäll mot grisarna. http://www.aftonbladet.se/webbtv/sport/powerplay/article6219263.ab

"LRF och Sveriges grisföretagare analyserar nu Djurrättsalliansens bilder av svenska grisgårdar. Sveriges grisföretagares ordförande Annika Bergman säger till Land Lantbruk att föreningen misstänker att det finns manipulerade bilder i materialet." http://www.lantbruk.com/djurrattsalliansens-bilder-analyseras/2009-12-01

Scan har besiktat 40 gårdar som varit med bland de anklagade för djurvanvård. "Samtliga av de granskade gårdarna får nu leverera slaktfärdiga grisar igen. Ett fåtal har fått anmärkningar på ventilationen och krävs på förbättringar av mer teknisk karaktär. Det är dock inte av den grad som kan försvara fortsatt avstängning." http://www.scan.se/sitebase/default.aspx?idnr=lH5kKlBCthgKpIzJqPZSUSpWkQkU6FRTKEK0M7tMLu3Q8XJY52IiPL783IIf
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

"Två grisuppfödare i norra Halland åtalsanmäldes på fredagen av länsstyrelsen i Halland sedan länsveterinärerna upptäckt allvarliga missförhållanden på deras gårdar."

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sugga-ats-levande-av-kultingar-1.1016507

LRF och Sveriges grisföretagare meddelar att man studerar länsveterinären, men att man redan misstänker att det finns manipulerade bild att veterinären är manipulerad.

Det här är missförhållanden som upptäcks vid föranmälda besök när det varit maximal uppmärksamhet på förhållandena hos grisuppfödarna.

crlhrv

kurt: slutsatsen kan inte vara någon annan än att de här två uppfödarna antingen har bott under en sten den senaste tiden, utan tillgång till någon som helst media ELLER så är det två personer som helt enkelt skiter i hur de behandlar djuren. föranmälda besök och ändå ser det ut som det gör. häng ut dem med namn och bild!
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Tragiskt. Dessvärre finns det och kommer alltid att finnas oseriösa människor inom alla branscher. Enda sättet att komma tillrätta med missförhållandena inom djuruppfödning tror jag är ett fungerande statligt kontrollsystem med spårbarhet och insyn för oss konsumenter:

1) Stämpla alla köttprodukter med namnet på uppfödaren.
2) Inför ett offentligt register med resultatet av alla inspektioner i detalj, där både konsumenter och handlare kan se vilka som sköter sig och inte.
3) Anställ fler djurskyddsinspektörer.
4) Inspektera varje uppfödare minst en gång i kvartalet och efter anmärkning en gång i månaden.
5) Har en gård en allvarligare anmärkning mer än 3 gånger i rad förbjuds uppfödaren att ha djur för all framtid.
Den som inte frågar får inga svar.

JesperB

Jag tror om folk äter mer närproducerat kött (även andra råvaror) så kan man ha bättre koll och behandla djuren på ett bättre sätt. För ju mer utspridda alla gårdar blir, desto mindre djur måste dom ha per gård. Eller vad tror ni?

Här i Gävle (Valbo) ska det öppnas en Bonde nära - Saluhall med närproducerade råvaror från hela Gästrikland och även närliggande län. Jag har faktiskt sökt jobb som styckmästare där och jag kommer  om jag får jobbet, antagligen få åka ut till alla gårdar och kolla runt. Om inte, så kommer jag kräva att få göra det. Andreas, dina lag idéer låter som en dröm, som tyvärr nog aldrig kommer slå in... =/

Mickan

Jag tror inte alls att Andreas idéer är drömmar utan högst möjliga attgenomföra. Jag är dock mest oroad över att det är "mycket snack och liten verkstad" och då menar jag bland vanligt folk. När något uppdagas är vi oerhört upprörda i... ett par veckor! Såldes det mindre "vanlig" julskinka? Nej! Har vårt köpbeteende förändrats? Nej! Vi väntar väl på att politiker ska göra något åt saken. Det krävs ihärdig opinion och lobby för att något ska hända.

Vi ger inte våra barn en hundvalp efter första frågan...
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal