Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Urban

1
Jag tillagade min Julskinka på 68 Grader i 17 Tim, och det vart den godaste juskinkan jag hittils ätit.
Har läst mycket om den sk. Skinksmaken och att man måste hålla över 70 grader för att uppnå den. Men jag håller inte riktigt med där. Skinksmaken var detsamma fast det vart en saftigare skinka.
Nästa gång ska jag prova att sänka till 64-65 grader.
2
Det har säkert rätt. Men jag valde att använda porslinsbryne med det i tanken.

När det kommer till stålbrynen så tycker jag att "proffsbryen" som styckare och ev kockar använder så ser dom betydligt bättre ut än dom som finns att köpa på typ ICA. Dom är längre och verkar ha en finare yt-struktur (om man kan säga så). Min svåger är fd. styckmästare och han kör bara med stål.
3
Jag har en Julost (edamer), som inköptes för 2 år sedan. Jag har ingen aning om hur den är. Men den ska öppnas och avsmakas i år. Jag har lagrat Riddarost och gräddost i lite drygt ett år. Och dom växer verkligen i smak.
4
Porslinsbrynet använder jag mest när jag ska räta upp eggen på mina Japanska knivar. Det känns som att porslin är lite snällare. Men jag kan ha fel?. Om mina allround knivar blir slöa så vässar jag bara upp dum med ett diamantbryne. Köpte ett sånt på Noliamässan i Umeå för snart 20 år sedan. Fungerar fortfarande fantastiskt bra!.
5
Jag brukar sudda bort det svarta med ett suddgummi. Det fungerar bra för mig iaf.
6
Hej Britt-Marie

Om du är beredd att betala 200 kr så rekommenderar jag Webers grillkolständare. Min tändare från Weber har jag använt i ca: 10 år och den fungerar fint fortfarande. Vet inte riktigt vilken typ av tändare du köpt från ÖB, men om det är en rörtändare som jag har så gör du så här.

1. fyll i önskad mängd kol i tändaren

2. plasera tändkuber (gjorda av pressad papp, eller parafin) på bottengallret i grillen (rivna reklamblad funkar också fast ryker rätt så mycket)

3. Tänd på valfritt tändmedel

4. Ställ tändröret över det brinnande matrialet

Klart!

Efter ca: 15-20 min är kolet klart att användas
7
Hej Ann och välkommen till Matforum!

Det första du måste göra är att skölja riset i en kastrull rikligt med vatten. Gör detta minst 3 ggr tills vattnet blir klart/genomskinligt. Det grumliga i vattnet är stärkelse som gör riset "grötigt". China/Thai restaurangerna använder sig av jasminris.
När du ska köpa ris så gör det gärna i thaibutik/asienbutik då kvalitén där brukar vara bättre. Men det funkar även med typ. Ica Handlarnas.


Mitt recept på ris är detta

3 Dl Jasmin ris (ej rågat mått)
4, 075 dl vatten
Lite salt ifall du vill

Skruva på spisen på 6án medans du sköljer riset (ifall att du har en traditionell spis som jag har)
Ställ sedan pannan med ris på den varma plattan och vänta tills det börjar på att ryka från vattnet (inte koka)
Lägg på locket på pannan och sänk till nr. 2 på spisen.
Sjud i ca: 20 minuter
Klart!

8
BBQforever, jag grillar rätt så ofta på vintern, men det är bara det att jag helt enkelt varit för lat att fota vid tillfälle.
I alla fall så grillade jag karré kotletter som jag lättrökte med hickoryspån. Till detta serverades grillad majs, pommes och beasås  :P.
9
Tilltugg / Blairs Cheddar Chips
2009-03-03 19:34
För nån vecka sedan så testade jag Blairs cheddar chips som jag fick av http://www.extremechili.se. Det är en produkt för dom som gillar lite starkare chips (som jag  :)). Jag avnjöt dessa tillsammans med en kall lager, kommer inte ihåg vilken då jag glömde att anteckna vilken sort det var. Chipsen är i alla fall mycket krispiga typ. lantchips. Smaken är ostig och syrlig (litegrann mot sourcream hållet), och lagom salta. Dom har en passande chilistyrka, varken för mycket eller för lite, och ökar en aning efter intag men blir inte för starka. Extra gott blir det efter ett tag då man svalkar strupen med den kalla lagern. Jag tycker att detta är kanongoda chips som jag gärna skulle se i vanliga butiker då jag är trött på det utbud som finns. Detta är perfekta ölchips som ger en skön efterglöd i munnen då påsen är slut. Enda nackdelen jag säga är att jag tycker att påsen är lite för liten. Storleken är ok för en person, men ska man dela den med nån så.....

Rekomenderas!

* Betyg 4/5
10
Åter igen så har jag testat en chilisås från http://www.extremechili.se. Denna gång så heter såsen Jolokia och innehåller förrutom div. kryddor och tillsatser "Bhut Jolokia" som är en av världens starkaste chilisorter. Jag vill börja med att säga att detta är min absoluta favoritsås av alla sorter jag provat än så länge, men inte omedelbart av en mindre compliserad anledning.
Då jag öppnar denna flaska för första gången och luktar på den så möts mina sinnen av en fyllig, kryddig, komplex doft samt en släng av lagrad ost i det hela. Smaken är som ovan beskrivet men en hetta som klättrar upp mot 8-9 sträcket på en 10 gradig skala. Eftersom det är en sås ämmad för kycklingvingar så är det test nr.1 för mig. Den funkar utmärkt till detta, och när man dippat ett antal vingar i denna sås så byggs styrkan upp steg för steg i munnen och svettpärlor börjar på att tränga fram i pannan på mig. Den här är STARK!, men ack så god sås. Efter testet så läser jag på innehållsförteckningen för att reda ut smakerna jag känt, och till min besvikelse så hittar jag ingen ost med i samlingen?. Genast så blir jag misstänksam mot såsen och vet inte längre om jag tycker om den. Mina tankar börjar besviket tro att det är något kemiskt som ger den ostiga doft och smak som jag tidigare gladdes åt.. Vad är det som smakar och luktar ost??, kan det vara chilin??. Jag bestämmer mig att inte döma ut såsen genast innan jag vet mer om den, men jag tänker inte äta mer av den innan dess.
Sedan ett tag så har jag haft turen att lära känna en man som heter Neil och han driver ett företag i Australien som heter http://thehippyseedcompany.com/. Han odlar och säljer bla. fröer och torkad chili på internet, och då och då så testar han sina hemmaodlade chilifrukter och lägger ut dom på youtube.com för allmän beskådning (sök med ordet chili tests) för att se någon av hans videos.
Jag frågade honom på MSN ifall att den färska/torkade Bhut Jolokia hade en ostig doft varvid han svarade "yea like a vintage cheddar", översatt till Svenska "Ja precis som en lagrad cheddar".
Glad över svaret så kunde jag återgå till att gilla Jolokia Wing sauce och har därefter nästan tömt flaskans innehåll i form av dipp i olika former. Den är kanon till grillade kycklingvingar, chips-dipp eller div. snacks och "på sidan om" till olika maträtter. Jag rekommenderar verkligen denna chilisås, men du som köper den bör gilla RIKTIGT stark sås då den förmodligen blir för het för "normala" männniskor.

Rekommenderas starkt!!

¤ Betyg

5/5
11
Tack Calle! ;D. 6 000 000 betyder att dom använt ett extrakt av denna styrka i denna sås.
12
Åter igen så provar jag en Mad Dog 357 sås fast denna gång ligger styrkan på 750 000 scoville. Då jag fick denna sås av http://www.extremechili.se så måste jag medge att en viss rädsla att testa den infann sig. Eftersom min erfarenhet av den förra Mad Dog 357 såsen som jag testat ingav ett stycke respekt angående styrkan, så lät jag denna vara tills modet skulle infinna sig :).
För någon vecka sedan så kom en god vän förbi på middag och började genast att snegla på chilisås-flaskorna som stod uppradade bredvid varann. Jag berättade vad som skilde dessa såser åt, om äkta vs chiliextraktsåser varvid han pekade på denna och sa... Den vill jag prova!... Lite skrämt så sa jag visst.. samtidigt som jag tänkte (du vet inte vad du ger dig in på grabben ;D). Jag tyckte att vi skulle vänta tills efter maten lixom, men han pockade på att testa den genast. Självklart så kunde jag ju inte banga ur när han nu så envist ville prova den, utan det var bara att köra på!.
Sagt o gjort. Jag öppnade flaskan och luktade på såsen som hade exakt samma doft som tidigare Mad Dog 357 såsen hade. Jag skruvade ur skeden ur patronhylsan och överräckde den till min vän ;D. Glupskt så doppade han ner skeden i flaskhalsen och fyllde den lilla skeden med sås. Lika raskt så stoppade han in den välfyllda lilla skeden i munnen och smackade lite lätt. Hur känns det frågade jag?, är det starkt?.. Mjäää, visst är det starkt men inte så farligt som jag trodde att den skulle vara svarade han.
Tänkte då att detta är lungt!, så jag gjorde likadant fast jag försökte fylla skeden ännu mer, eftersom reaktionen inte var så kraftig.
Direkt efter jag intagit Mad Dog 357 med 750 000 scoville så säger han till mig... HETTAN ÖKAR Ubbe!!, men vid det här laget är det redan försent att spotta ut då jag redan glatt smakat o rullat runt såsen i munhålan för att på så vis försöka analysera den. Ganska så snabbt så inser jag att detta kommer att bli en svettig resa då hettan intensiviseras för var sekund som går. Efter ett par minuter med en brinnande känsla i munnen så börjar min läpp att svida intensivt + att den känns avdomnad ungefär som om jag fått en bedövningsspruta hos tandläkaren.
Polaren ställer sig vid diskbänken och vill dricka vatten för att kyla ner sig varvid jag måste hejda honom att göra detta. Vatten ska man absolut inte dricka för då kommer "upplevelsen" bara att kännas starkare. Jag ställer fram lite snax på bordet och ber honom äta istället för att dricka. Tillsammans så matar vi in snax på löpande band för att kyla ner den brinnande hettan i munnen.
Nu börjar min läpp att göra riktigt ont så jag måste på nåt vis försöka tvätta bort den sås som hamnat där och baddar försiktigt med papper för att inte gnugga ut eventuella rester i ansiktet.
Efter ca: 10 min så börjar hettan att släppa och vi kan andas ut. Vad har jag lärt mig av det här då?. Nästa gång så ska jag använda en tandpetere, och lägga såsen direkt på tungan för att undvika läpparna.
Smaken är exakt likadan som den andra såsen, alltså inget nytt att berätta. Men jag måste medge att det var riktigt kul att testa den fastän min läpp höll på att trilla av. Jag har gjort ytterligare tester av denna sås fast då med baksidan av en tändsticka, och det är att rekomendera utifall att ni tänkt att köpa denna sås.
Och tänk på att vara försiktiga så att ni inte får den någon annanstans än i munnen, för det kan bli ytterst smärtsamt!.
Jag gillar denna sås, men endast som utmaning och inte som en mattillsats. Det händer att jag då o då tar lite sås på en tändsticka bara för att känna på hettan/rushen + för att försöka öka min styrketålighet. Kunde jag ge denna sås ett betyg efter styrka så hade det blivit betydligt högre. Men nu är det ju faktiskt smaken och användbarheten som jag är ute efter.

¤ Betyg 2/5
13
Jag köper www.sonjo.se koncentrat på ICA Maxi i Umeå. Dom innehåller inga sötningsmedel och det fina är att dom har mina favoritsmaker Trocadero och Portello. Men jag ska absolut prova göra på saft nån gång.
14
Tilltugg / Ass Kickin' Popcorn
2009-02-09 14:59
Efter förfrågan om testprodukter så fick jag en hel drös med smakprover från http://www.extremechili.se och detta är nr.1 som heter Ass Kickin' popcorn.
Popcornen är sk. micropopcorn. Förut så har jag haft problem med att råka bränna hälften av popcornen när jag poppat i micro. Eftersom det skiljer från micro till micro hur snabb dom är så tycker jag att det alltid är lite svårt att inte bränna popcornen. Jag har brukat följa 3 sek. regeln dvs. när det är 3 sekunder mellan popparna så stänger man av.
Fast nu har jag lärt mig att det tar "nästan" exakt 2 min i min nuvarande micro så jag körde dessa popcorn som jag brukar.
Då poppningen kom igång så ställde jag mig vid micron som jag brukar bara för att kunna avsluta ifall att det skulle börja lukta bränt. När jag står vid micron så kommer det ut ångor som får mig att börja hosta pga. chilikryddorna. Samma sak händer mig då jag ska öppna påsen och ett hav med ånga sköljer över mitt anskite Host host host (nästa gång så kommer jag låta påsen svalna en aning innan öppning ska ske ;D).
Poppningen gick som en dans utan vidbrända alster i påsen tack o lov. Har man 1 smakprov av en sort så vill man verkligen inte misslyckas :). Nåväl.. Jag har slagit upp en Erdinger Weissbeer som tilldryck för att göra ett "äkta" test ;). Popcornen har en riktigt god smörsmak, och är lagom salta och en tilltalande pepprighet. Dom smakar inte direkt så mycket chili men är riktigt begärliga till den kalla ölen. Styrkan på popcornen tilltar en aning efter ökat intag men blir aldrig för starka, utan sådär lagomt peppriga. I jämförelse med vanliga micropopcorn som jag också tycker om, är dessa väldigt begärliga och svåra att sluta äta, så det tar inte lång stund förän påsen är slut. Jag tycker att detta är en rolig och annorlunda produkt som jag törs rekommendera andra att prova. Hade dom haft en bättre balans mellan smör och chilismak hade det blivit toppbetyg.

¤ Betyg

4/5
15
Visst blev den snygg Sweber?. Jag vill tillägga att jag gav Mika fria händer när det gällde formgivningen för att inte ta åt mig äran på någon sätt.
16
Äntligen så kommer min recension på kniven som jag fick av roffekock. Anledningen till varför det dröjt så länge är en historia i sig. Då jag fick denna kniv på posten så såg den ärligt talat bedrövlig ut, men bladet var så charmigt så jag gillade den oavsett skick. Jag gjorde några försök att slipa bladet på min våtsten då den var slö som bara den. Efter ett tag så gav jag upp då det kändes hopplöst att vässa upp den till ingen nytta. Skaftet var i ett undermåligt skick och det var av just den anledningen jag gav upp.
Jag gillade verkligen formen på bladet och hade en vision om ett nytt skaft på den. Jag tänkte lite hit och dit över hur jag skulle kunna täta till sprickorna och kanske lacka skaftet för att den inte skulle bli en tickande bakteriebomb vid eventuellt användande.
Sen kom en flytt och kniven hamnade i malpåse och glömdes bort. Men för ca: 1 månad sen så gjorde jag ett jobb hos en hyresgäst som var utbildad möbelsnickare och tillverkade knivar som hobby.
Jag kom då att tänka på roffekocks kniv och på den vision jag hade och frågade Mika (snickaren) ifall att han kunde tänka sig att fixa ett nytt skaft till kniven.
För några veckor sedan så kom Mika över till mig och tittade på kniven varvid had antog utmaningen att "hela"kniven till mig. Igår så kom han åter med kniven och resultatet var häpnadsväckande. Vilken kniv!, och vilket utmärkt handarbete må jag säga.
Roffekocks kniv har förvandlats från ett spöke till en mycket speciell kockkniv. Då Mika lämnade min lägenhet så gick jag med bestämda ben till köket och plockade fram min våtsten. Genast så kändes det roligt och givande att bearbeta eggen på kniven. Jag nötte på i ca: 15 min först på 1000 och sedan på 6000 sidan.
Sen så efterpolerade jag den med ett stycke läder och vips så hade jag mig en snygg och en mycket vass kökskniv som om man önskar kan raka sig med. Tack roffekock för en härlig kniv!.

Jag fick även några bilder på "förvandlingen" av Mika. Men tyvärr så lyckades inte överföringen från USB minnet till min dator. Då Mika numera är medlem i forumet så hoppas jag att han kan posta några före och efterbilder i denna tråd.

17
Jag drack en Amerikansk Chocolate stout på hela 10%. Den var en nyhet på systembolaget och eftersom jag gillar att testa nya sorter så köpte jag den.
Efter jag hällt upp den mörka drycken i ett glas så försökte jag genomlysa glaset med en lampa, men det gick inte :). Smaken var stor, söt, syrlig, med en god, besk,bränd, kaffe och choklad eftersmak. Upplevde den inte spritig som en del starka ölsorter kan. Rekommenderas till den som gillar mörka öler och mycket kraftig smak.

¤ Betyg

4/5
19
Min personliga åsikt är att Eldprovet ligger nånstans mellan 90 - 100000 Scoville. Jag gämför då med vanlig Thaichili som jag brukar äta rå som den är då jag behöver en chilikick ibland. Vad jag vet så har Thaichili en scouvillestyrka på ca: 100000 scovillegrader. Och jag tror att Eldprovet är någonstans där i närheten. Någon annan?.

Annonser

Powered by EzPortal