Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - sverigeuturhisingen

1
nästa helg kommer jag att ha en middagsbjudning för ett par vänner för att se vad mina nya sous vide-maskiner går för. jag tror menyn är ganska bra hittills men jag tar gärna emot konstruktiv kritik. är inte helt 100% nöjd än. som ni kan se så är den röda tråden tänkt att vara typ "långkok, husman, svenskt, höst" fast gjort elegant.

* frisésallad, pankofriterad ål, pocherad äggula, rökt tomatvinaigrette, laxrom
(ålen ska brässeras i vattenbad, sedan tas ut, paneras med pankobrödsmulor och friteras lätt. äggen går att köra i samma temp, dvs 64 C)

* pocherad långarygg, kantareller, blancherad purjo, skirat dill- och citronsmör
(firren i det andra vattenbadet på 49 C)

* brässerat sidfläsk, äppelkroppkaka, lingonsky
(sous vide i typ ~30h på 64 C med timjan och kanske en äppelskiva. kroppkakan fylld med fräst finhackat äpple och scharlottenlök)

har svårighet med efterrätten som jag alltid har. funderar på

* glass på brynt smör + någon form av mjölkchokladgrej
* nyponparfait, blåbär, mandel
* rabarberstrudel, ingefäraglass, någon form av fruktsirap
* filmjölkspannacotta + något mer

nypon känns fräscht och passar den röda tråden men vet inte vad man ska göra med det riktigt. vad ska man göra med nypon? vad parar man det med?
2
något du gjort? något du har ett recept till? något du vet vad jag kan göra av? har aldrig gjort det, men det verkar ganska coolt.
3
youtubade runt lite, hittade en gammal härlig video på ännu härligare kockar - jaques pepin (!!!) och jula child (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) som gjorde macka och drack bärs och stötte ur sig ofrivilliga läten av alla de slag titt som tätt. synd att hon dog, men härligt att hon han med att bli full och äta macka med herr pepin innan iaf, inte alla som får det, "så att säga".

såhär har både dom och jag gjort många gånger (det måste vara kväll när du gör den, den ska liksom funka som en pepp för att komma ur sängen morgonen därpå - utan den kan du lika gärna lika kvar och snarka utan någon julia child-macka att se fram emot. ja det kan du ha för att du inte var lite förutseende ditt lilla äckel):

en styck rund brödkaka, helst onyttigt vitt tror jag. dela den i topp och botten-del så att säga.
strila över olivolja över båda delarna.
täck botten med isbergssallad
lägg på tomatskivor, strimlad rödlök och hackade svarta oliver, antagligen lite mer olivolja (kanske t o m lite vinaigrette om du har det i kylen)
skiva massa brieost och lägg dom så dom formar en glad liten solgubbe med solstrålar av brie som lyser från sitt trinda lilla smörgås-ansikte. snåla inte
lägg på topp-delen av brödkakan.

ge vid alla grönsvansade isbjörnar i att äta mackan nu, här kommer det viktigaste. plasta in den i plastfolie, lägg den på en tallrik och lägg din tyngsta pannkakspanna av gjutjärn från sekelskiftet rakt på mackan. toppa med larousse gastronomique och din sexsiffriga studieskuld (jamarns csn) och låt mackan ligga i press i kylen över natten. när du vaknar kommer du skutta ur sängen med vetskapen om att den bästa smörgås du någonsin ätit ligger i kylen och väntar på dig. ps även om jaques och julia föreslog öl som måltidsdryck rekommenderar jag det INTE till frukost - då är du en "jamarns alkis" tydligen, din fru lämnar dig etc etc.

jag passar micken till nästa talare - vilken är DIN bästa macka?
4
kokade fläsklägg igår och glömde ställa in kokspadet i kylen. har stått ute i 24 timmar. är det lugnt att använda ändå (tänkte mig något i stil med långkål eller så)? kokar självklart upp det och reducerar etc...

Annonser

Powered by EzPortal