Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Hankki

1
Citat från: Andreas skrivet 2015-12-17 09:35
... för inte vilja äta kött, miljömässiga, ...

Det sägs ju att köttproduktion inte direkt är miljövänligt men inte före den dagen när odlingsmark för speciellt starksprit/destillerade spriter OCH tobaksprodukter istället används till att odla "mat" och liknande så skippar jag köttet av miljömässiga skäl. Dessutom används extremt stora mängder rent dricksvatten till rengöring i spritfabriker, och även för onödiga "sockrade drycker".
Visst är det gott med en whisky eller konjak ibland men de åker ut före biffen.
2
Inget svar på din fråga men så där allmänt ska man inte skölja potatisen när man rivit det för då sköljs stärkelsen bort och de faller lättare isär.
3
Citat från: Hasse skrivet 2015-08-08 14:35
Jag fick ett tips som jag gärna förmedlar vidare. Några droppar rökig maltwhisky på ostronet ger en fantastisk smakkombination. Om du inte har gjort det, så prova!

Är det inte synd att förstöra en god rökig whisky med en slemklump som smakar saltvatten?  ;D
4
Citat från: agnetasch skrivet 2015-05-16 07:10
OT igen: Vi blandar alltid egen Markens snaps om vi råkat handla tvivelaktigt brännvin utomlands ;D

Då är det viktigt att blanda i rätt ordning för att inte bli blind   :)
5
Citat från: Psilander skrivet 2015-04-30 15:02
Finland och Mannerheim hedras med Vorschmack och Rittarin ryppy.

Numera finns också "Marskin ryyppy", Marski är smeknamnet på Marskalk Mannerheim, men just Ritarin ryyppy är enligt Wikipedia närmare originalet. http://sv.wikipedia.org/wiki/Marskens_snaps
Det var lite OT.

Mitt egentliga svar är också lite OT men kungen får vara med.
Ibland när vi äter något väldigt enkelt som är väldigt gott brukar vi fundera "tror du svenska kungen nånsin får äta så här enkelt och gott?"
6
Frun är numera jästkänslig så allt som tillverkas genom jäsning går bort, eller så kliar händer och fötter i två-tre dagar. Det betyder att allt med bl a ättika, vinäger och E330, samt några andra E nummer, måste tillverkas själv. De vanligaste är då senap, ketchup och taco sås vilka håller ca två veckor med citron istället för ättika.
7
I finland finns denna för 15€. Tror inte den är direkt långlivad.
http://osanetti.fi/-pi-17926.html
8
Rengöringen är väl enklast att vrida på fullt ös i 10 minuter och sen borstar du med en bra borste.
9
Jag jämförde en gång en yoggi fettfri yoghurt med en hartwall gul jaffa, som gul fanta med 100 gånger godare, och resultatet.... Lemonad 9g kolhydrater, allt socker, och yoggi 14g kolhydrater varav 11g socker plus 0,5g fett så resultatet borde ju då vara att denna lemonad är hälsosammare än yoggi fettfri yoghurt.
Hur mycket av sockret i ketchup kommer från tomaterna?
10
Kakun låter som dialekt för kakan i österbotten i Finland. t ex "ta ut kakun ur ugnen nu"
11
Min far berättade att abborre och gös ska vara skinn och benfria för att klara en längre tids frysning utan att få bismak. Eller om fisken han fryst in led av något annat.
12
Som Andreas skrev så är det glutentrådarna som bildas och inte gluten som jag skrev.
Dinkelmjöl suger i sig lite mer vätska så du inte får för torr deg.
Nu kommer en amatörmässig fundering på orsaken till att fullkornsmjöl kan verka ha sämre/mindre gluten. I grunden kommer ju ett fint vetemjöl och ett fullkornsvetemjöl ur samma råvara men glutenet finns väl bara i kärnan så procentuellt är det mer gluten i fint mjöl som endast är malda kärnor än fullkorn som har skalet med också.
När det kommer till ugnen så tror jag inte du ska köra på 300 grader med en uppvärmd plåt eftersom den har mycket mindre massa än en tjock sten och kallnar fort. Jag har en 3cm tjock granitplatta som jag låter värmas upp mot en timme på 300 grader förrän pizzan åker in. Gjorde en gång 12 pizzor, ca 300g deg/botten, på raken och då märkte jag mot slutet att de blev inte lika krispiga i botten som i början.
Med min sten och 300 grader är pizzan klar på runt 4-5minuter. Använder oftast varmluft.
13
En sak som jag märkt med kolgrill är nu i sommar när jag grillade tre fläskfiléer indirekt med webers grillkol i röd påse. När jag skar upp köttet hade det den röda kanten som kommer när man röker kött. Det har jag aldrig tidigare fått med andra grillkol och så pass kort tillagningstid.
14
Välkommen till forumet! Elasticiteten kommer från gluten och det bildas när du knådar. Knådar du för hand får du räkna med hårt arbete i en halv timma :-) och med maskin 15-20 min beroende på hur mycket stryk mjölet tål.
Jag kör med proportionerna 1kg mjöl, 650-750g vatten (650-670 g med färskt mjöl och upp mot 750 med gammalt torrt mjöl), 20g salt (2% av mjölvikten), jäst från några gram till 50g beroende på hur brottom jag har.
Jan hedh's bok "bröd" innehåller mycket intressant läsning (med snudd på nördkunskap)
15
Inom bilvårdsprodukter finns ju olika "tar removers". Autoglym brukar ju finnas lite varstans och deras heter "intensive tar remover".
16
Om man tittat på webers gasgrillar så hade de tidigare ingen effekt angivet av den enkla orsaken att det endast betyder hur mycket gas den klarar av att bränna upp och inget om kvalitén på elden så jag antar att det är samma med elgrillen, och dessutom är 2200W det som går att använda med en 10A säkring med 220V.
17
På ett amerikanskt bbq forum läste jag att det har att göra med köttets temperatur när det slutar ta emot rök.
18
Jag fick en ronneby av min svägerska i julklapp för 10 år sedan och det var en 24cm, ganska liten men den räcker till bacon och biffar som den främst används till. Jag diskar ur den med varmt vatten och låter den torka på plattan men jag smörjer den aldrig efteråt. Den fungerar som en dröm.
19
På tal om salt så brukar jag använda ca 1 tsk havssalt till 400g nötfärs.
Sedan jag började göra min egen blandning har jag inte köpt en enda påse. Nu har jag också börjat göra taco såsen själv, främst för att frun börjar klia så mycket av ättika så jag gör en utan.
Angående spiskummin så beror det väl lite på vilken region i mexico det är men absolut mest används i indien med omnejd och norra afrika.
Per-Erik skrev om burritos men det är en san fransisco uppfinning hörde jag en gång.
20
Vore det inte enklare att strunta i kundservice som inte kan svara på frågan ändå och istället höra med tillverkaren eller importören direkt, ifall det nu inte är fråga om en noname made in china.
Antar att det har med gasmängden/trycket att göra beroende på vilken gas som ska användas och då borde ju munstycke och regulator gå att byta.

Annonser

Powered by EzPortal