Frysbox som klarar kyla?

Startat av Kari, 2008-01-22 18:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Torgny Karlsson

Min erfarenhet är att en frys av ny modell inte klarar att stå kallt vi har ett sommarställe som även används vintertid ibland i köket har vi ett kyl/frys skåp det klarar inte att hålla kylan i frysen under vintern på underhålls värme  +5 grader. Det som är i frysen smälter. Sen har vi en gammal frysbox från 70-talet den står i ett ouppvärmt uthus den tuffar och går fast det är 20-30 minus ute. Den värmer upp rummet med sin från värme. Jag har flera som har köpt gamla frysar för att kunna ställa på sina sommarställen så att de skall kunna klara vintrarna. Jag kan inte förstå att det inte finns ett sortiment med frysar som skall klara att stå kallt även om de kanske blir mer energislukande och skulle kosta mer

kylmontör

I fryssystemet finns en kall sida, förångaren -30C, samt en varm sida, kondensorn +30C.
Det motvarar -20C i frysboxen och +20C i rumstemperatur.
Kompressorn pumpar kall gas från förångaren, komprimerar denna i kompressorn och kondenserar i kondensorn. Det smala röret är ett icke reglerbart stryporgan som sänker tryck och temperatur på den kondenserade gasen.
Om rumstemperaturen i stället är +10C, så blir förångsningstemperaturen (-40C).
Vid -40C pumpar kompressorn inte längre samma gasvolym per tidsenhet. Kyleffekten minskar.
Därför bortförs mindre värme från frysboxen och temperaturen i boxen stiger.
//http://www.ra.danfoss.com/TechnicalInfo/Literature/Manuals/06/tly10kk3_r600a_220v_50hz_03-2010_ed521f102.pdf

T.L

Om kyleffekten minskar vid låg omgivningstemperatur så inverkar det inte nämvärt på kyltempen då kylbehovet också minskar beroende på omgivningens temp. +10 gränsen för omgivande lufttemp tror jag kommer från kyl/frysar med endast en kompressor, de slutar att ge kyla till frysdelen när ca 5 grader uppnås i kylen och då blir ju frysdelen för varm då den enda kompressorn slutar ge kyla till kyldelen och därmed också frysen. I norra delen av landet finns massor av moderna frysar som knallar på i sträng kyla utan problem år efter år. T.L

Andreas

Ny teknik har nyligen väckt denna fråga Här följer ett sammandrag av några kommentarer/teorier.

Sten N: "När svärfar köpte en frysbox i början av 70-talet så stod det i bruxen att den inte skulle vara i drift i temperaturer under 5 grader. ...lurade ... ut att det troligen berodde på att små ... frysskåp ... har ett kapillärrör som vid låga omgivningstemperaturer sannoligt inte släpper igenom tillräckligt med olja och att det skulle bli väldigt höga tryck på högtryckssidan i systemet eftersom oljan skulle bromsa flödet av kylmedium. Det finns alltså dels en risk att komressorn inte skulle få tillbaka tillräckligt med olja, dels att motorn skulle överbelastas. "

I Torstenson: "... vid drift i kyla sätter man på en oljevärmare runt nederdelen på kompressorn denna ska vara termostatstyrd inställning ca.+5 grader... Vid extrem kyla behöver inte kompressorn gå utan står stilla varvid kompressorn inte mår bra av att gå igång då oljan inte smörjer tillräckligt oljevärmaren bör sättas på minst en ½ timma innan kompressorstart."

pf: "Den främsta anledningen är säkert samma som i bilarnas AC, de skall (kan) inte heller köras när det är under en viss utetemp, oftast runt +10-12°C: Kondenseringen blir för kraftig helt enkelt om kondensorn som tar hand om den varma gasen kyls för kraftigt av luften omkring."

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article3759267.ece
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal