mickrosäker plastpåse

Startat av Jessica, 2008-10-09 11:14

Föregående ämne - Nästa ämne

Jessica

Jag håller på och utbildar hemtjänstpersonal i kost och matlagning. Är det någon som vet om det finns någon slags påse som är säker att använda i mickrovågsugnen? Jag visar nämnligen hur man kokar potatis i mikron.

Jag har provat med en vanlig fryspåse och det fungerar men jag vet inte hur nyttigt det är i längden... om det kan avge gifter som inte är så bra.

Någon som har påstips  :)?

kryddburken

Hmm.. inga direkta tips, men Findus nya Sugar Snaps som man ångkokar i platpåse i microugnen är himla goda och det är ju i plastpåse... Maila Findus och fråga vettja!

Kari

Hmm, koka potatis i plastpåse kommer det funka? Tänkte att påse kommer väl explodera då det skall kokas rätt länge? Eller? :-\

Vad skulle en livsmedelsgodkänd påse innehålla för farligt?

Förslaget blir nog: Plastburk med locket hålat. Miljövänligt på köpet. :)

Annars är det ju en enkel match att baka just potatis i micron, tvätta och picka noga. Ingen påse, ingen burk att diska.  ;D

Tobias

Mikron värmer ju bara upp vattenmolekyler så oavsett vad du använder för plastpåse blir den opåverkad av mikrovågorna. Men den kan ju såklart värmas upp av potatisens vattenånga. Lättare att söka efter då är kanske en platspåse som är säker upp till en viss temperatur.

agnetasch

Är du tvungen att koka potatis i plastpåse? Enligt Livsmedelsverket verkar det ju som om man är osäker på alla plasters mikrosäkerhet.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_380682.svd

Är det helt fel att använda t.ex porslin- eller glaskärl? De är ju allmänt förekommande också i motsats till super-duper-specialpåsar som måste beställas från grossist.

Andreas

Hoppsan Agneta, livsmedelsverkets toxikolog Kettil Svenssons uttalande "- Det är inte lämpligt att värma upp maten i plastkärl av polyeten." lät inte alls bra, det kan då inte jag komma ihåg att jag hört förut. Det där hade jag velat veta mer om. Men vad gäller polyetenplastpåsarna så rekommenderas ju vissa för tillagning, se nedan!

Jag har några olika fryspåsar hemma:
¤ Icas är tillverkade av polyeten PE-LD "Du kan tina maten i påsen antingen i varmt vatten eller i mikrovågsugn".
¤ Coops x-tras påsar är tillverkade av polyeten HDPE i tjocklek 0,020 mm och skall tåla från -30 till +100°C , de är märkta "frys-kok-mikrougnspåsar" och så står där "avsett för uppvärmning och kokning av matvaror i gryta och mikrovågsugn. Bör inte användas för uppvärmning av feta matvaror och matvaror med högt sockerinnehåll i mikrovågsugn."
¤ Willys/axfoods påsar är tillverkade av polyeten PE och skall tåla -35 till +100 "innehållet kan tinas upp direkt i påsen, antingen i varmt vatten eller i mikrovågsugn".

Så det verkar ju som att åtminstone både Coops och Willys påsar borde fungera för kokning då bägge tål 100 grader och kanske speciellt Coops när de t o m kallas kokpåsar.

Intressant förresten med de olika materialangivelserna på de olika påsarna, undrar just vad skillanden är på "PE-LD", "HDPE" och "PE".
Den som inte frågar får inga svar.

Tina lindberg

Det finns fantastiska påsar för micro som jag köper i England. Grönsakerna blir perfekta även så fisk. Har inte provat kött.
Påsen heter Zip'steam och företaget Lakeland Limited. Adr:Alexandra Buildings Windemere Cumbria La23 18Q England.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal