Ny länkregel

Startat av Andreas, 2009-07-10 12:14

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Det förekommer då och då att användare av Matforum postar länkar till sin blogg eller andra externa källor. Detta är inte fel på något sätt, utan det är många gånger en stor fördel att hänvisa till en annan sajt, så att den som vill kan hitta mer information eller granska en källa. Däremot är det fel om inlägget som sådant är så kortfattat att en läsare tvingas följa länken för att inlägget ska få en mening. Varför? Dels är det jobbigt att läsa i forumet om man måste klicka sig hit och dit hela tiden. Dels är det oftast väldigt svårt att själv hitta rätt information i en lång textmassa när någon ibland kommer med bara en länk som svar på en fråga. Och dels har vissa länkar ibland en kort livslängd efter vilken de inte längre går att använda. Dessutom är det tråkigt med personer som näppeligen deltar i diskussionen i forumet utan postar tämligen innehållslösa inlägg med länkar enbart i syfte att få besökare till sin egen hemsida.

Grundprincipen är därför att ett inlägg ska föra diskussionen framåt utan att en läsare ska behöva följa en länk.

För att göra detta tydligt för Matforums medlemmar införs en ny forumregel:

Regel 2h) "De länkar du postar ska vara relevanta i sitt sammanhang. En läsare ska aldrig behöva följa en länk för att ett inlägg ska få mening eller bli fullt begripligt. Om du postar en länk måste du därför alltid kort sammanfatta länkens innehåll. Det skall dessutom inte vara någon tvekan om vart länken leder. Går det inte att tyda utifrån själva länken måste det framgå i inlägget."

Detta innebär att om du postar en länk måste du i själva inlägget kortfattat berätta vad man kan läsa om man följer länken. Det innebär inte att du måste skriva hela recept i tråden "Vad blir/blev det till middag idag?", utan det räcker om du t.ex. skriver "Receptet finns på min blogg" och så en länk till receptet.

I andra fall krävs att du är lite mer utförlig. Det är inte tillräckligt att skriva "Köttbullar är livsfarligt!" och sedan en länk. I detta fall kunde det vara lämpligt att skriva t.ex. "Svenska matinstitutet misstänker att köttbullar är farliga. Det beror på att bullens form gör att den lätt kan fastna i halsen. Troligen kommer runda köttbullar att förbjudas. Läs mer på Matinstitutet:" och så en länk till din källa.

Det är heller inte tillräckligt att i kextråden skriva "Jag har också testat mariekex och ger dem betyget 2" och sedan en länk, detta är ointressant och meningslöst för den som inte vill följa länken. Skriver du istället "Jag har också testat mariekex. Mitt huvudintryck är att de är ganska tråkiga men som nödproviant må de väl duga. Men med lite bredbar ost på blir de t o m ganska goda. Jag ger dem en tvåa i betyg. Läs hela recensionen på min hemsida." och så en länk, tillför du något oavsett länken.

Vi hoppas att den nya regeln kommer att underlätta och stimulera diskussionerna på Matforum. Tveka inte att ställa frågor om det är något du undrar över!
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal