Kokar du din egen buljong?

Startat av Tobias, 2011-09-20 15:21

Föregående ämne - Nästa ämne

Tobias

Bong och Smartson har ett projekt där Bong söker testpiloter för deras nya buljongtärningar. Jag blev lite paff när jag fick se följande fråga.Inget alternativ för hemlagad! Visst, det kanske kan ingå under svarsalternativet "flytande", men jag tror ärligt talat att de knappt tänkt på det, eftersom frågan om märke inte har det alternativet heller. Dessutom bör det vara av stort intresse för Bong att veta att man jämför deras industribuljong med ett hemkok. För övrigt övergår ju hemlagad buljong ibland till en geléklump och blir således fast, om man nu ska vara så petig.

Nu undrar jag därför hur många det är av oss matlagningsbegeistrade som kokar sin egen buljong?

Jag kokar alltid min egen, men det innebär också att jag inte använder buljong särskilt ofta. Det finns så mycket annat gott man kan laga ändå i stället för att behöva använda någon trist industribuljong som smakar exakt identiskt vareviga gång. Jag vill ju hävda att det är mer ekonomiskt och klimatsmart också, men jag förstår att tid (även om grytan visserligen sköter sig själv alldeles utmärkt) är det tyngst vägande argumentet i den här frågan.

Hasse

Det är alltför sällan, tyvärr.

Jag kokar i stort sett alltid en fond på räkskal och fryser sedan fonden. Det går snabbt. Men det är ytterst sällan jag kokar köttbuljong, som ju gärna ska stå och sjuda en hel dag. Tyvärr, för vad slår en äkta buljong?

Om det fanns att köpa en äkta, osaltad fond/köttglace utan onödiga tillsatser, hade jag förmodligen varit storkonsument av denna. Det är inte svårt att koka buljong men tidskrävande, så det borde vara en process som passar att göra i stor skala. Varför har ingen nappat på detta?

Siri Looft

Jag brukar alltid koka buljong på tex ett redan tillagat kycklingskrov.  Det blir inte riktigt lika mycket smak som med ett rått skrov men det är mycket bättre än köpebuljong! Så nästa gång du tilllagar hel kyckling, spara skrovet och gör egen buljong!

Tobias

Ja, att inte ta tillvara på räkskal och kycklingskrov borde vara förbjudet. Samma med fiskskrov när man har en hel fisk.

Tror ni buljongkokande är en hushållssyssla som kommer försvinna helt i framtiden? Det finns väl till och med restauranger som inte kokar sin egen buljong längre. Eller kanske buljongkokande kan bli nästa hemmapappatrend efter surdegsbakande och korvstoppning?

Niffen

Jag kokar ganska ofta egen buljong. Förutom räkskal som nämnts blir det hönsbuljong och oxbuljong. Förut innan min kompis flyttade blev det en hel del viltbuljong då han är jägare.
Förut kunde man köpa kycklingskrov och kycklingvingar till bra pris i Saluhallen i Göteborg, men det vet jag inte om dom säljer längre. Jag föredrar buljong på höns framför kyckling, det blir mycket fylligare och godare. Fiskskrov brukar jag spara i frysen tills det har blivit lite volym att koka på.
Utöver buljonger kokar jag egen tomatsås på färska tomater, blir vansinnigt mycket bättre än det man köper färdigt.
Fick en massa äpplen av en kompis för ett par veckor sen så det blev ca tio liter äppelmos.

vilsjin

Tack för tipset Tobias! Nu skall jag testa Bongs buljongtärningar.

djohansson

Jag trodde att egen buljong var en trend på ingång, men med tanke på responsen på ett sånt här forum så kanske det fortfarande är lite "overkill" för många.

Även om det är ganska billigt och enkelt att bara köpa märgben av nöt måste jag erkänna att jag är dålig på att koka buljong. Däremot brukar jag t.ex. slänga i ett märgben när jag ändå långkokar, för då blir det ju en buljong på en gång.

Högst upp på listan står att koka kyckling-/hönsbuljong, som ju funkar till allt och inte minst fiskrecept (i mitt tycke).

En annan tanke är att ringa till disken i den lokala butiken och be dem spara undan det som blir över när de filéar ut lite sjysta fiskar. Det borde gå att komma över i stor mängd till vrakpriser (om man ber snällt kanske man till och med kan få lite).

Sen en fråga: Ni som verkligen kokar mycket buljong, har ni hakat på den skola som säger att buljonger/fonder ska vara neutrala. Med andra ord tillsätter man inga andra smaker, såsom rotsaker eller lök, när man kokar den. På så vis kan man göra vad man vill med smakerna när man ska laga varje rätt. Blir resultatet bra?


agnetasch

Jag har aldrig förstått vitsen med att koka en massa buljong :-\
Var förvarar man all denna buljong? Ska man fylla frysarna med dom? Dessa frysar är ju redan fyllda med kött- o fisk som man ska laga middag av. Och den kött/fiskmiddagen blir ju sin egen buljong. Är det halvfabrikat o pulversåser man ska förgylla med hemkokt buljong?
Är det inte bättre att försöka locka ur middagsköttet dess maximala smak med hjälp av bra matlagningsteknik o lämpliga kryddor? Måste man tillsätta mer köttsmak som man utvunnit genom idogt energislöseri? ???

vilsjin

En bra hemkokt buljong är fantastisk men billigt blir det knappast om man räknar in el-kostnaden. Att hålla en stor gryta puttrande en hel dag är rätt energikrävande. Men gott kan det bli. Spara den kan man göra i frysen.
Men till vardags kör jag med bra färdiga fonder/buljonger även om utbudet är magert i Sverige.

Niffen

När jag kokar buljonger kokar jag ner den ordentligt tills den nästan trögflytande. Sedan fyller jag sådana där portionsispåsar som man får runda isbitar av, på så sätt är det enkelt att ta den mängd man behöver och inte tina upp onödigt mycket.

djohansson

Att koka ner buljongen till trögflytande fond låter som det enda vettiga om man vill spara mycket under en längre tid i frysen.

Vad är egentligen bra färdiga fonder/buljonger? Jag vet att jag hittade en sjyst kycklingfond på flaska för inte så längesedan men nu har jag glömt bort vilket märke det var.

Hasse

För mig hade en bra färdigbuljong varit som en man gör hemma. Inga smakförstärkare och helst inga konserveringsmedel heller. Ytterligare ett krav är att den är osaltad - salta kan jag göra själv. Den kunde säljas kraftigt reducerad och eventuellt fryst i portionskuber.

En sådan buljong hade säkert blivit dyr, men jag betalar gärna extra om kvalitén är bra.

Robert021

Just nu puttrar en buljong på spisen. So jo, jag kokar min egen,

Jag kokar på kyckling, rå som tillredd. Grönsaker, höna och till och med avkoket från julskinkan. Just nu puttrar en nöt-bujong. Det blir ca 7 liter.
Jag har sparat alla små plastburkar som våran lokala indier levererar maten i. Efter diskning går de utmärkt att använda för att frysa in lagom stora 'portioner' buljong. De tar egentligen inte så mycket plats och det är ruskigt bra att ha när man lagar mat.

Jag förstår inte att inte fler gör det, att man använder buljongtärning,
www.husihelvete.se - Nu över över 420.000 besökare.

Anne Margaretha

Jag lagar lkucklingfond på ett kg vingar och har varit nöjd, sedan förstås rotsaker, lagerblad, peppar och lök. Reducerar fonden ganska mycket.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal