Giftig kadmium i importerad mat tror SLU

Startat av Andreas, 2012-07-19 10:42

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Kadium är en giftig tungmetall som vi får i oss via den mat vi äter. Det mesta går rakt genom kroppen och hamnar i reningsverket, men en del stannar kvar. För mycket kadmium kan bland annat leda till njurskador, skelettdeformationer, åderförkalkning och högt blodtryck.

Kadmium sprids på åkrarna vid gödsling, gödsel innehåller fosfor. Och med fosfor följer ofta kadmium, speciellt när åkrarna gödlsas med avsloppsslam.

I Sverige finns stränga gränsvärden för hur mycket kadmium som får finnas i gödsel. Dessa gränsvärden är dessutom eventuellt på väg att skärpas ytterligare.

Men det finns en lucka. Doktorand Kersti Linderholm, SLU Alnarp: "- I dag importerar Sverige en stor del foder och livsmedel. Dessa är med största sannolikhet odlade med gödselmedel med högre kadmiumhalter - eller mer förorenat slam - än det som används i Sverige,"

Och några kontroller på halten kadmium i importerad mat görs knappt "Livsmedelsverket gör tolv analyser per år på vildfångad fisk och har gjort 20 prov på ris - för fyra år sedan."

"- Det är förbryllande att gödsel och slam är mer undersökt än den mat som vi stoppar direkt i mun, säger Kersti Linderholm. Total import av kadmium är därför okänd!"

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sveriges_lantbruksuniversitet__slu/pressrelease/view/kadmiumkontroll-minimal-foer-importerade-livsmedel-780509
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

"...ökat intag av kadmium via maten ger en merkostnad för benbrott på 4,2 miljarder kronor.. högt kadmiumintag ökar risken för frakturer med tretton procent för kvinnor och sju procent för män. Att kvinnor är särskilt utsatta för benskörhet beror på att kvinnor menstruerar och därför lagrar in mindre mängder järn i sitt kroppsfett vilket ökar upptaget av kadmium."

http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/kadmium-dyrt-for-samhallet-/
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal