Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Lucy
 - 2009-04-03 11:43
Återigen vill jag återknyta till detta citat:

Citat från: ensidamedmat skrivet 2009-03-15 15:20
Varför ska man skämmas för det?
Måste man alltid sätta så himla höga krav på sig själv?



Det är när man skäms för vad man äter och stoppar i sig som man gör ätandet till ett problem och säkerligen också börjar gömma det, kalla det för att synda, etc. Om man skäms och tycker att man gör något dåligt finns ju ingen njutning i det och då kan man verkligen strunta i att äta de där pannkakorna, glassen (heja Mickan!) etc. Det som man inte gör som en vana varje dag är inte någon fara. Självklart bör man äta balanserat och inte stoppa i sig enbart pannkakor till middag ena kvällen, ett stort skrovmål från pizza hut nästa kväll, en skål glass nästa kväll, en stor tallrik pommes frittes nästa kväll etc, etc men om det man gör ibland är bara normalt och naturligt. Skuld och skamkänslor kopplat till mat för vuxna över till barn och ger alltid tror jag ett snett förhållande till ätande, det är det som i grunden skapar sjukdomar som övervikt och anorexi, bulimi!  SKÄMS INTE, ät pannkakor med sylt ibland och ät fisk och potatis ibland, länge leve balansen och mångfalden!!!
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-02 21:04
Citat från: Yoghurt skrivet 2009-03-30 19:06
Jag räknade lite snabbt på ett pannkaksrecept med 4 mjöl o ägg o 8 dl mjölk.
Energi 544/129, Protein 6 g, Kolhydrater 17 g och fett 4 g.

Någon annan får göra nyttighetsbedömningen men onyttigare mat finns det nog ;)


Nåja, något mer än 4 gram smör går det åt för att steka goda pannkakor ;-)
Det har sagts tidigare och tål att upprepas, problemet ligger i all sylten och inte i själva pannkakorna.
Sen är vetemjölspannkakor inte så bra ur GI-synpunkt, om man nu bryr sig om detta.
Skrivet av Yoghurt
 - 2009-03-30 19:06
Jag räknade lite snabbt på ett pannkaksrecept med 4 mjöl o ägg o 8 dl mjölk.
Energi 544/129, Protein 6 g, Kolhydrater 17 g och fett 4 g.

Någon annan får göra nyttighetsbedömningen men onyttigare mat finns det nog ;)
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-28 14:20
Intressant länk Mickan. Det du inte :) vill säga är alltså att det är en myt att barn blir hyperaktiva av socker. Här är orginaltexten: http://www.bmj.com/cgi/content/full/337/dec17_2/a2769

"Even in studies of those who were considered "sensitive" to sugar, children did not behave differently after eating sugar full or sugar-free diets. Scientists have even studied how parents react to the sugar myth. When parents think their children have been given a drink containing sugar (even if it is really sugar-free), they rate their children's behaviour as more hyperactive. The differences in the children's behaviour were all in the parents' minds."

OK, men om man då alltså struntar i sockret i sylten, innehåller pannkakor alla andra näringsämnen man behöver?

Citat från: ivanl skrivet 2009-03-10 00:27
Pannkakor är bra som komplement till soppa.
Här hemma äts på torsdagar ärtsoppa med pannkakor.


Jag blir lite förvånad över att den enda i den här tråden som talar om soppa till pannkakorna är Ivan, äter alla andra alltså bara pannkakor och sylt till middag, det klassiska är ju just (ärt)soppa och pannkakor..?
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-25 20:49
Skrivet av Jonas
 - 2009-03-24 23:34
Inte för att vi äter pannkakor så ofta men det borde väl vara nyttigare m p-kaka än med ett skrov på tex max.
Barnen kickar igång ordentligt på allt socker i läsken och själv blir man hungrig på bara någon timma igen.
Skrivet av Miss Fish
 - 2009-03-24 22:33
Citat från: ensidamedmat skrivet 2009-03-15 15:20
Varför ska man skämmas för det?
Måste man alltid sätta så himla höga krav på sig själv?
Så länge man inte serverar pannkakor en gång i veckan så är det väl inte hela världen...?

Vi fick det till middag ibland när jag var liten och jag har inte tagit någon skada av det..
Dina barn bhar ju säkert inga problem med att upp när det serveras pannkakor ;)



Håller med.. Jag är själv uppvuxen med pannkaka varje torsdag (med sylt/bär och grädde) och jag tror att en hel del av oss 60-70-talister har gjort det samma.. Min sambo är också uppväxt med detta..
Men när vi flyttade ihop var pannkaka på torsdagar det första vi avskaffade i matväg.
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-24 21:39
Nja... Det är väl så att eftersom jag är vuxen, inte har barn och därmed liten press på mig att vara ordentlig kan jag ta en skål glass och låtsas att det är middag. Händer ett par gånger om året... Bara när maken är borta  ;D
Skrivet av Kari
 - 2009-03-24 13:51
Mickan: Glass till middag, berätta! Kanske du har hittat en matglass?
Skrivet av helfgren
 - 2009-03-24 09:10
CiteraMan kan äta glass till middag!


Jag tycker inte man kan äta glass till middag , men däremot som efterrätt .
Det jag menar är att jag serverar aldrig pannkakor som en enskild maträtt till middag då jag tycker den är allt för lik en efterrätt .

MVH// Henrik
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-23 20:13
Man kan äta glass till middag!  >:(
Skrivet av helfgren
 - 2009-03-23 18:56
Här hemma äter vi aldrig pannkaka till middag , då jag tycker det är att likna med att äta en efterrätt till middag . Till lunch har det hänt att det har blivit pannkakor  och då har man stekt många så det blir crepes till middag .

MVH// Henrik
Skrivet av ensidamedmat
 - 2009-03-15 15:20
Varför ska man skämmas för det?
Måste man alltid sätta så himla höga krav på sig själv?
Så länge man inte serverar pannkakor en gång i veckan så är det väl inte hela världen...?

Vi fick det till middag ibland när jag var liten och jag har inte tagit någon skada av det..
Dina barn bhar ju säkert inga problem med att upp när det serveras pannkakor ;)
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-15 15:13
Så gärna!

Risgrynspudding till vardags - 1 normalstor ugnsform - 4-6 port:

1,5 dl grötris
3 dl vatten
1 msk smör
0,5 tsk salt
7 + 1,5 dl mjölk
3 ägg
1 dl russin (valfritt)
2 kanelstänger (valfritt)
Ströbröd
-

1) Fräs riset i smör i 5 minuter
2) Tillsätt salt och vatten, koka upp och sjud i 10 min
3) Tillsätt 7 dl mjölk och låt gröten svälla under lock i ca 40 min
4) Låt svalna något
5) Sätt på ugnen 225 grader
6) Vispa upp äggen
7) Rör i ägg, 1,5 dl mjöl och russin i gröten
8) Häll i en smord form, i med kanelstänger
9) Toppa med ströbröd och grädda 30 min
Servera med lingonsylt eller annan sylt eller bärsås

Risgrynspudding deluxe
Recept som ovan men byt ut 1,5 dl mjölk mot vispgrädde samt lägg till 0,5 g saffran och 1 dl sötmandel
Följ receptet ovan t o m punkt 6)
7) Stöt saffran i lite socker och rör ut i grädden
8) Rör i uppvispat ägg, vispgrädde med saffran, russin och hackad sötmandel
8) Häll i en smord form, i med kanelstänger
9) Toppa med ströbröd och några smörklickar och grädda 30 min
Servera med en coulis på frysta eller färska hallon alternativt nygjorda rårörda lingon




Skrivet av Kari
 - 2009-03-11 21:35
Härligt! Här kommer tipsen på rad! Keep it coming folks! ;)

Puddingen vill jag nog veta mer om i detalj... ;D Kamut - skall prövas!

Annonser

Powered by EzPortal