Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Tracey

1
Agerade kattvakt i helgen för Cornish Rex-katten Smokey o Devon Rex-katten Tyson. Pojkarna visade sig vara mycket husliga och hjälpte gärna till med årets lussebak. Smokey var dock inte lika förtjust i att kläs upp/fotograferas, så det är Tyson som är fotomodell på bilderna!


Smokey o Tysons pepparkaksfirrar

Ingredienser:
300 g smör
5 dl farinsocker
1 dl sirap
2 dl vatten
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1,5 l vetemjöl
1 msk bikarbonat

Ugn: 225 grader
Tid: 4-7 minuter

Kristyr:
1 äggvita
4 dl florsocker

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det kallna.
2. Koka upp vatten, sirap, farinsocker och kryddor.
3. Rör ner blandningen i det kalla, smälta smöret. Rör tills allt är avsvalnat.
4. Blanda mjölet med bikarbonaten. Mät mjölet genom att hälla direkt från påsen i litermåttet. Se till att det inte packas.
5. Tillsätt mjölet, men spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Tag upp den på bakbordet så går det lättast.
6. Låt degen vila övertäckt, ev insvept i aluminiumfolie, på svalt ställe över natten. Dock inte i kylen, det blir för kallt.
7. Tag fram degen och knåda den smidig igen, så blir den lättare att kavla. Kavla ut den tunt på mjölat bakbord.
8. Tag ut kakor med pepparkaksmått eller skär ut/sporra egna figurer. Eller gör ett pepparkakshus!
9. Lägg kakorna på smord plåt. (OBS! Lägg aldrig pepparkakor som skall gräddas på en varm plåt. Då blir de bubbliga!)
Grädda i mitten av ugnen.
10. Låt pepparkakorna kallna på plåten.
11. Blanda äggvitan och florsockret till kristyren med elvisp på låg hastighet.
12. Fyll en sprits och garnera dina pepparkakor!


ttt
2
Lärde mig en gång, någonstans, att de tio främsta antioxidanterna - utan inbördes ordning - lär vara:

Blåbär
Granatäpple
Nypon
Russin
Katrinplommon
Mörk choklad
Valnötter
Kråkbär
Acaibär
samt
Gojibär


Nu undrar jag om någon vet var man kan få tag på de tre sistnämnda slags bären..? Har t ex utan framgång letat efter gojibär både i välsorterade livsmedelsaffärer och hos Life (hälsokost). Hittade en länk till en näthandel där de sålde 500 g för 200:-, vilket jag tycker låter vansinnigt dyrt. Borde det inte gå att få tag på dessa bär lite billigare..?

Tack på förhand!
3

Trött o hängig i höstmörket? Gör som jag: skaffa en blender/mixer och förse dig med en massa härliga, smarriga, vitaminfyllda smoothies!

Mina favvisar:

- Mixa lite Proviva Mangojuice med en banan o ett päron - görgott!

- Blanda lite varm mjölk och tjoffa i lite flytande honung och en gnutta kanel resp. kardemumma - mumma!

- Ta lite mjölk och häll i några matskedar Ekströms blåbärspulver samt nån tesked Canderel - mumselimumsa!


Dela gärna med dig av dina egna favoriter! :)

4
Har en liten undring: Jag städade lite i skafferiet och hittade en påse med texten "Pasta Grand'Mére, pépinettes". Det ser ut som en blandning av pasta och ris och jag tror att jag fick den i present vid något tillfälle. Är det någon här som vet hur man använder denna produkt? Passar den ihop med någon speciell typ av kött..? Tack på förhand.
5
Jag vet att man inte ska baka när man är sjuk, men om man låter bli att bjuda någon så gör det ju inget! ;) (Äter man gott, frisknar man dessutom till snabbare, så det så!)

Följande recept på morotskaka är riktigt smarrigt. Om man inte har någon Philadelphiaost hemma, kan man göra jättegoda och mindre onyttiga morotsmuffins istället.


Morotskaka/Morotsmuffins

Ingredienser till en långpanna:
6 normalstora morötter
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
200 g margarin

Ev. glasyr:
200 g Philadelphiaost, naturell (light-versionen funkar alldeles utmärkt!)
1 dl florsocker
2 tsk citronsaft

- Skölj, skala och riv morötterna.
- Tillsätt ägg och socker och vispa en liten stund.
- Smält och tillsätt margarin.
- Blanda alla resterande torringredienser i en bunke och häll slutligen i alltsammans i smeten. Blanda försiktigt.
- Häll i smeten i en smord och bröad, alt bakplåtspappersförsedd långpanna.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, i ca 30 minuter.
- Låt morotskakan kallna. Blanda ihop glasyren och bred över med kniv.
- Färdigt!

- Väljer man att istället göra morotsmuffins, räcker halva satsen ovan till en muffinsbricka med 12 muffins. Grädda då istället i ugnens mittenläge i ca 12 minuter.




6
Undring: Testade nyligen ett väldigt gott recept på morotskaka. Bland ingredienserna fanns både bikarbonat och bakpulver. Nu undrar jag vad det är för nytta med att ha i både och - syftar inte båda produkterna till att göra bakverk mer porösa och uppjästa..? Någon som vet?
7
Sopp- och tårtbuffén hos Steinbrenner & Nyberg - ett himmelrike för dessertälskare!

-"Ska du med å testa den berömda sopp- och tårtbuffén hos Steinbrenner & Nyberg?!" Väninnan låter entusiastisk på mobben. Hennes likasinnade gottegris till kompis är inte nödbedd. Iväg bär det.

För blygsamma 79 kronor bjuds man dagens soppa, nybakat bröd samt en dignande tårtbuffé. Så mycket man orkar proppa i sig. Å det gör folk. Så att det nästan sprutar grädde ur öronen.

Fisk- och ingefärssoppa står på tisdagsmenyn och vi fyller förväntansfullt våra skålar. Soppan är fyllig och mycket god. Det nybakade brödet därtill smakar precis så ljuvligt som nybakat bröd ska smaka. Vi sköljer ner alltsammans med kallt citronvatten som omtänksamt ställts fram av den trevliga personalen.

Steinbrenner & Nyberg* är ett café/konditori som håller hög klass. Man har fullständiga rättigheter och erbjuder en bred meny av lunchmat, kreativa bakverk och egenhändigt tillverkade chokladpraliner.

Det är dags för desserten. Förmodligen också den främsta anledningen till att de flesta av oss är här. Efter att ha försett oss med nybryggt kaffe, ansluter vi oss till den hord av damer som hämningslöst går loss på tiotalet delikata tårtor som står uppdukade på buffén. Här ska frossas och fås valuta för pengarna minsann! Gräddfylld maräng, chokladmålad marsipan, björnbärsmousse, vaniljpannacotta, hallon i fruktgelé, wienertosca, vita chokladflarn o färska blåbär, you name it... För en dessertälskare är detta rena himmelriket! Tanterna - som är i klar majoritet - trängs och armbågar sig fram för att roffa åt sig av de bästa godbitarna innan någon annan hinner före. Stämningen är lite lätt hysterisk och man skäms lite, både för sig själv och för andra. Buffén fylls dock kontinuerligt på och nya smaskiga bakverk tar plats. Vår bordsgranne är framme vid tårtbordet för tredje gången. Vi känner oss som barn på julafton.

Mycket mätta och belåtna rullar vi bokstavligen ut på gatan ett par timmar senare. Det lär bli svältkost och täta gymbesök framöver, för att kompensera för detta enorma kaloriintag. Vi är dock båda rörande överens om att Steinbrenner & Nybergs sopp- och tårtbuffé ger en mycket prisvärd stimulans för alla sinnen. Fast kanske inte varje dag...

__________________________________________________________________________________________

* Steinbrenner & Nyberg finns på flera ställen i Göteborg samt i Kungsbacka. Man har även en webbshop, (se www.steinbrenner-nyberg.se). Det är dock bara caféet/konditoriet på Östra Larmgatan 6 som (mån-fre) serverar sopp- och tårtbuffé. Tyvärr har man stängt under helgen.
8
Var borta i ett par dagar och möttes av en mindre trevlig stank när jag kom tillbaka. Kylen o frysen hade hastigt o mindre lustigt gått sönder. Naturligtvis var den ovanligt välfylld av kött, fisk, skaldjur etc. Någon som vet ifall man kan få ut något på hemförsäkringen..?  :-\
9
Malaysia Saté var i många års tid min favorit-lunchrestaurang här i Göteborg. Trivsam och mycket smakfullt inredd lokal i varma, ljusa färger. Fantastiskt god mat till rimligt pris. Fin service. Jag var stamgäst och den givna favoriten på menyn bestod av grillspett med riskaka o grönsaker.

Sedan plötsligt hände något väldigt tråkigt en dag. Jag hade gått dit för att äta lunch med en god vän. Vi var jättehungriga båda två och hade sett fram emot detta. Dessvärre visade det sig att grillspetten denna dag smakade väldigt konstigt; faktiskt lite härsket. Det var så illa att jag inte kunde äta dem. Jag lät min kompis smaka och hon övertalade mig att säga till. Man tvekar alltid innan man klagar, för det förstör ju stämningen en del. "Men det ligger så klart i deras intresse att få veta något sånt här. Hellre det än att alla deras kunder blir magsjuka.", resonerade vi dock.

Så diskret jag kunde påkallade jag restaurangchefens/servitörens uppmärksamhet. Jag förklarade vänligt att det nog var något fel på mitt kött; att det smakade väldigt konstigt mot vad det brukade göra. Till min stora förvåning brusade han då upp, satte armen i sidan och fullkomligt vrålade: "Det är INGET FEL PÅ DET KÖTTET!!", så att resten av restaurangens gäster förvånat tittade upp för att se vad som stod på. Jag påpekade att jag ätit där minst ett par gånger i veckan i flera års tid och att det alltid brukade smaka fantastiskt, men att det idag var något som inte stämde. Han blev dock bara argare och argare och hela situationen kändes väldigt olustig.

Jag fick ingen ny mat och de drog inte av en krona på notan, trots att jag bara kunnat få ner lite av grönsakerna och riskakan. Det var med tom mage och sorg i hjärtat som jag konstaterade att jag aldrig mer kommer att sätta min fot på Malaysia Saté.  :(



10
Detta är en av mina största favoriter bland glassar just nu! Dels för att den är så himla god, dels för att den har ett väldigt lågt kaloriinnehåll jämfört med liknande glassar.

Den ser ut som en Magnum Classic , men chokladöverdraget över vaniljglassen är av mjölkchoklad istället för mörk choklad (vilket jag personligen tycker är allra godast!). Den är heller inte så mäktig som en Magnum, så det är inga problem att orka äta hela.

Både vaniljglassen och chokladöverdraget är fantastiskt gott. Att en pinne sedan bara innehåller 112 kalorier jämfört med 303 kalorier i en Magnum Classic, är dessutom en klar bonus!

Glassen säljs i 3-pack i välsorterade livsmedelsaffärer.


- Utseende: 5/5
- Konsistens: 5/5
- Smak: 5/5
- Helhetsbetyg: 5/5



11

Att mat kan användas till så mycket mer än att bara äta, är lite spännande tycker jag. Skafferiet är ju som bekant fullt av skönhetsvårdande prylar. Där finns många hundralappar att tjäna, jämfört med inköp av dyra krämer o dylikt på varuhus!

Vad sägs om att hjälpas åt att samla alla de bästa skönhetsvårdande matknepen under denna rubrik?


Några bra huskurer som jag samlat på mig genom åren:

Olivolja - idealiskt för torrt, risigt hår samt torra fossingar. Själv brukar jag alltid smörja in fötterna, trä på varsin plastpåse o ett par tjocka strumpor ett par timmar framför TV:n. Sen är de som nya!

Kallpressad rapsolja - kanon som massageolja! (Vill man, kan man tillsätta nån droppe parfym/doftessens.) Är även jättebra att smörja in hela kroppen med, för att hålla huden mjuk o smidig.

Matolja och salt - är benen torra, åtgärdas det snabbt om man masserar in olja (oliv- eller kallpressad rapsolja) och lite salt och sedan sköljer av.

Öl - före sista sköljvattnet (vid hårtvätt) ger håret extra glans.

Avocado - mosad avocado i ansiktet en stund har en djuprengörande effekt om huden ser grådaskig ut.

Banan - mosad banan i ansiktet i några minuter gör huden persikomjuk.

Havregryn - alldeles utmärkt att ta till när man även vill ge ansiktet en lätt peeling. Smörj in, låt verka i ett par minuter, massera lätt i cirklar o skölj av med ljummet vatten. Sen är man len som en barnrumpa!

Citron - om armbågarna känns torra, kan man vila dem en kvart i varsin citronhalva. Om man doppar sina fingertoppar i lite citronvatten, fungerar det även mot torra, spruckna nagelband.

12

Kanel gör verkligen tillvaron så himla mycket trevligare! :)

Kanel är nog min klara favorit bland kryddor, och jag brukar strö det både lite här o där. Här kommer mina favorit-kaneltips:

-   Byt ut sylten o grädden till dina pannkakor mot en klick smör, lite socker och kanel - mumma!
-   Strö på lite kanel när du äter din banan, så blir den lite lyxigare och mer dessertlik (bra knep vid bantning!)
-   Förena nytta med nöje och stoppa lite kanel i din dammsugare, så sprids en trevlig väldoft i hemmet varje gång du dammsuger!
-   Strö lite kanel på din vaniljpudding, så blir den himmelskt god!
-   En kopp varm mjölk med kanel i är ett bra alternativ till ditt kvällste. (Komplettera gärna med en go filt o nån snaskig såpopera på TV:n...)
-   Testa o köp kaneltuggummin nästa gång du passerar någon amerikansk matavdelning. Kan fortfarande inte förstå att de inte blivit lika populära här borta som i USA!
-   Gör en kanelkräm av rumsvarmt smör, kanel o lite socker och bred på skorpor, om du plötsligt får oväntat besök och inte har något roligare att bjuda på till kaffet!
-   Kanelte från hälsokostaffären är ett jättegott alternativ till kaffe med kanel i

Någon som har flera goda kaneltips att dela med dig av? I så fall skulle jag bli jätteglad! :)
13
Eftersom jag inte kan somna så kommer här några allmänna dyrköpta kökstips/erfarenheter som jag samlat på mig genom åren:



  • Försök inte att poppa popcorn i en dammsugarpåse, även om mikropopcorn-påsarna tagit slut. Risk för kraftig rökutveckling samt upprörda föräldrar... (10 års ålder...)

  • Ställ inte en nybakad tårtbotten på svalning i fönstret, om du inte är absolut säker på att den står stadigt. Risk för att den hamnar i någon buske (alt i huvudet på någon arg tant...) (13 års ålder...)

  • Lämna inte julskinkan obevakad i köket om katt (eller annat djur) finns i hushållet... (15 års ålder...)

  • Förvara inte överbliven nyårsmat invirad i folie på balkongen. Såvida du inte vill göra måsarna extra glada...
    (17 års ålder...)

  • Låt inte midsommarbålen stå framme utomhus i flera timmar. Flugor o mygg som flyter omkring är inte så jättemysigt. (18 års ålder...)





Tilläggas bör väl att jag är lite äldre och visare idag, samt att det är genom sina misstag man lär sig. En sliten klyscha, men ack så sann!


Gonatt ;)









14
Hej,

Har en fråga som jag funderat länge på: hur kommer det sig att man, när man bakar mums-mums, måste vispa smeten i just 30 minuter..? Det brukar ofta stå i dessa recept att det är jätteviktigt att inte sluta vispa innan, då resultatet i sådana fall blir misslyckat. Har även själv testat att nöja mig med att vispa i 15-20 minuter. Det slutade med att jag fick slänga alltsammans. Efter 30 minuter blir det dock alltid jättebra. Lite skumt, tycker jag...  ???

Annonser

Powered by EzPortal