Göra egen tonic.

Startat av Skogis, 2015-08-16 20:37

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Då va de beställt :)
Angelicarot, sandelträ, kinabark, långpeppar och hel koriander.
Långpepparn är bara en vill ha grej.

crlhrv

Citat från: Skogis skrivet 2015-08-16 19:54
Det är väl sandelträ som behövs, tror jag. Inget som jag har hemma men gissar att det inte är alltför svårt att få tag på.
Mycket bark blir det, vill ha tag på kinabark också :) Vill testa på att göra egen tonic,
den andra ingrediensen i GT vet jag hur man gör ;)


Jag har gjort egen tonic vid flertal tillfällen och har nu kommit fram till ett recept som är riktigt bra. Glöm det där med kokning osv, låt istället allt stå och dra i kylen i 3-4 dagar. Det blir mycket fräschare och friskare smak. Den kokta varianten smakar bara unket och helt enkelt kokt. 100 gr kinabark räcker till drygt 1,5 liter tonickoncentrat, dvs. några årsförbrukningar för min egen del ;)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Skogis

Eftersom jag äntligen fått tag på kinabark var det äntligen dags att göra egen tonic. Har luskat runt efter recept några gånger de senaste åren men inte funderat vidare pga frånvaron av just kinabark.

Första försöket var ett recept jag hittade på taffel.se Väldigt gott som Campari men inte som tonic, den fick en djup röd färg som stämmer med Campari, försöker nu att kallkrascha den med gelatin för att få den klar, den är rätt grumlig pga man skulle pulverisera kinabarken. När den klarnat ska jag fylla på med sprit till lagom styrka. Tonic kommer det inte att användas som.

Andra försöket blev med recept på utrikiska som grund. Pulveriserade inte kinabarken så resultatet blev betydligt ljusare och inte lika grumligt. Nu börjar det smaka tonic :)

Hittade till slut ett recept på enkel tonic, dvs kinabark, vatten, lite citronsyra och socker som ska testas när den andra omgången är slut. Inget citrongräs, citruszest eller andra kryddor, skulle gissa att det nog är vad man kalla tonic.

Någon annan som provat?

Jo det står en flaska i skafferiet med enbär som ska kompletteras med Angelicarot, koriander och kanel om några veckor. Gör man egen tonic får man även krydda egen gin ;)

crlhrv

Jag har gjort både kokta tonics och kallinfuserade varianter. Den kalla är helt klart att föredra.

Ca 6-7 dl vatten
5 cl hackad kinabark
1 dl citronsyra
Limezest från 3 lime
Citronzest från 3 citron
Apelsinzest från 3-4 apelsiner
3 stjälkar citrongräs
Några hela kryddpepparkorn
Några hela kapslar grön kardemumma
Någon matsked torkad lavendel
En skvätt salt

Blanda ihop allt i en glasburk och ställ kallt i 3-4 dygn. Skaka burken några gånger per dygn. Sila av och kör ev genom ett kolfilter för att få en riktigt klar (med brun/rödaktig) tonic. Tillsätt ca. 4 dl 2:1 sockerlag på t.ex. rör- eller muscovadosocker (strösocker eller ren agavesirap funkar också bra).

Har även testat att ha i nån halv tesked apelsin- och kaktuste ihop med resten av ingredienserna med bra resultat.

I helgen ska jag krydda egen gin, på en grund av 40% och 50% vodka.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Hasse

Kul projekt!

Vad har egentligen kinabarken för funktion? Jag förmodar att ni inte medicinerar mot malaria.   :)

Skogis

Kinabarken är det beska i tonic, vet inte om man skulle kunna byta ut mot något annat men när jag nu fick tag på kinabark ville jag testa.

@crlhrv
Jag ska helt klart kallinfusera barken vid nästa försök men varför har du så mycket citronsyra i?

webguide

Hehe, hittade det här om Kinin:
"China framkallar feber, vilket var HAHNEMANNs iakttagelse som bidrog till upptäckten av simileregeln. Vidare förorsakar kinin blödningar med åtföljande mjältförstoring, samt övergående blindhet och dövhet med öronsus. Kinin verkar på kapillärsystemet med kyla, sänkt puls och kollaps."

Nu får man självklart inte i sig så stora mängder när man tillverkar eller dricker Tonic, förmodligen dör man av alkoholförgifting innan man eventuellt tar skada av kininet i tonicen. Men kul är det, visste ni förresten att muskotnöt innehåller flera narkotialiknande ämnen och är bland annat halucinogen och centralstimulerande (effekterna märks redan om man äter en nöt)?

crlhrv

Citat från: Skogis skrivet 2015-08-21 23:40
@crlhrv
Jag ska helt klart kallinfusera barken vid nästa försök men varför har du så mycket citronsyra i?


Helt enkelt för att jag gillar min tonic med mycket syra. Det ska bita ordentligt från både beska och syra  ;D

Jag har bara hittat kinabark i en butik i Stockholm. Någon som sett det på annan ort?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Skogis

http://www.borgebykryddgard.se/
10:- för 20gr
Om det är billigt eller dyrt vet jag inte men en påse motsvarar ungefär 5cl.

Så det är bara för syran. Bra, då vet jag hur jag ska göra.
Det är tydligen rätt vanligt med att ha i så mycket citronsyra, har bara hittat ett recept som inte har så mycket. http://craftcocktailsathome.com/2012/07/simple-homemade-tonic-water-commercial-brands-compared/

Skogis

Då är tredje försöket klart för provsmakning.
20gr kinabark
2dl varmt vatten
1tsk citronsyra
2,5dl socker

I med kinabarken i vattnet som var kokvarmt, låta dra i 1 timme, sila bort barken. Tillsätt citronsyra och socker, låt stå tills sockret har lösts.
Efter detta luktade joxet blött barkavkok, så jag fick krypa till korset och tillsatte zest från en citron. Detta bara för att dölja barkdoften.

Resultatet då?
Jo det smakar tonic, lite tunt och det hade nog hjälpt med mer socker, men innan skarp smakprovning med gin har genomförts tillsätter jag inte mer.

Detta försöket är det som smakar mest tonic, de andra är mer citrusläsk med tonictoner eller t o m en variant på light Campari.

Skogis

Nu har en skarp test genomförts, phu det var jobbigt, men någon måste göra det ;)

Det behövs mer socker. Om man inte är så snabb och låter isen smälta blir tonicen mer utspädd med följd att barksmaken blir framträdande.

Kompletterade med ytterligare 1dl socker och nu är det verkligen tonicsirap.

Hasse

Har du något mer i drinken förutom gin och hemgjord tonic? Sodavatten, kanske?

Skogis

Ber om ursäkt.
Var så inne i hanteringen att jag missade skriva att man givetvis fyller upp med sodavatten eller kolsyrat vatten efter smak.
Gjorde sodavatten (2msk bikarbonat/1L vatten) och testade med, men sodavatten smakar precis som jag minns det som liten, en salt och fadd smak. Inte gott i min mun :)

GT med tonicsirap.
2cl tonicsirap
4cl gin
6-8cl kolsyrat vatten/sodavatten
en och annan isbit
2-3 skivor slanggurka eller 1 skiva citron

Hasse

Jag förstår att du har en jobbig period just nu, när du måste prova dig fram till det perfekta receptet. Det kan ju bli många provningar!

Slanggurka i GT var nytt för mig. Jag tror att jag måste prova mig fram till exakt hur många och hur tjocka skivorna ska vara för ge den ultimata upplevelsen.   :)

Skogis

Visst är det jobbigt ;) Men jag ställer upp!

Det är ginen Hendriks som lurat in mig på gurkspåret. Prova och du kommer förundra dig över att slanggurka faktiskt smakar något.

crlhrv

Citat från: Skogis skrivet 2015-09-04 19:37
Visst är det jobbigt ;) Men jag ställer upp!

Det är ginen Hendriks som lurat in mig på gurkspåret. Prova och du kommer förundra dig över att slanggurka faktiskt smakar något.


Kul! Det var just Hendriks som fick in mig på gurka också :)
Provat gurka med andra sorter men aldrig fått samma effekt som med Hendriks..
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Skogis

Nu har jag provat slut på tonicsirapen :)
Jag fick tillsätta citronzest för att ta bort barkdoften, innan jag gjorde det doftade det blöt pinne om tonicen, inte lockande. Det räckte med zest från en halv citron för att det skulle bli betydligt bättre.

Skogis

Testar nu rapid infusion, en metod att med hjälp av gräddsifonen suga ut smaker ur kryddor och på så sätt få fram tonic och/eller gin i ett nafs. Ja nafs och nafs, sifonen står nu med kryddor och sprit i sig och ska göra så i 20 minuter, tur att det bara är lillördag :)
Gissar att man använder lustgas för att slippa att få ginen kolsyrad, annars går det nog lika bra med CO2.

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2015-11-18 23:09
Testar nu rapid infusion, en metod att med hjälp av gräddsifonen suga ut smaker ur kryddor och på så sätt få fram tonic och/eller gin i ett nafs. Ja nafs och nafs, sifonen står nu med kryddor och sprit i sig och ska göra så i 20 minuter, tur att det bara är lillördag :)
Gissar att man använder lustgas för att slippa att få ginen kolsyrad, annars går det nog lika bra med CO2.


Det är skojigare med lustgas. Kolsyran påverkar ju smaken + att det som sagt blir kolsyrat.

Skogis

Det får bli till att justera receptet.

Zest från en halv citron blev för mycket i 250ml sprit. Intressant var att zesten hade tappat all färg och var helt vit när jag silade bort kryddorna från spriten.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal