Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2008-10-25 17:04
Lite svårt att skölja frysta hallon ;D

Intressant o lärorik artikel, tack för den. Ska hädanefter alltid woka groddar o aldrig servera mat på råa bananblad eller marinera med råa limeblad. Har aldrig hört talas om detta förut.
Skrivet av Andreas
 - 2008-10-25 11:56
Du var/är verkligen inne på rätt spår Agneta. Fast att döma av skriverierna behöver frukten/grönsakerna inte alls vara vidare exotiska.

"Den ökande importen av frukt och grönsaker däckar allt fler svenskar i matförgiftning. Enligt Livsmedelsverket är den troligaste orsaken att odlare använder avloppsvatten vid bevattningen. ... Värst är frysta hallon, följt av groddar och bladgrönsaker. " Roland Lindquist, chefsmikrobiolog på Livsmedelsverket: "-Om grönsakerna sköljs ordentligt försvinner 90 procent eller mer av bakterierna." http://sydsvenskan.se/sverige/article382677/Frukt-och-gront-odlas-med-avloppsvatten.html
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-29 10:59
"Jag har aldrig varit med om ett så stort shigellautbrott. Det är mycket, mycket ovanligt i Sverige" säger Lennart Norring, chef för Miljöförvaltningens restaurangkontroll.

Men ju mer vi importerar av fr.a exotiska grönsaker ju större är risken för smitta. Om vi sen är  blåögda o litar på att omvärlden är lika "hygienisk" som vi har vi nog fler utbrott som ett brev på posten :(
Skrivet av annamaria
 - 2008-08-28 20:25
Efter att jag fick camphylobacterbakterier som inneboende i min mage så var hade jag kontakt med min magdoktor innan nästa utrikesresa. Han sa då just detta: ät vad du vill men strunta i sallader och grönsaker som du inte sköljt själv (vilket är väldigt sorgligt för det kan jag leva på i grekland). Det behöver alltså inte vara dåligt stekt kyckling utan kyckling skuren på samma skärbräda som salladen.....usch!
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-28 18:48
Apropå att skölja grönsaker och det här med smutsigt bevattningsvatten som Agneta var inne på: 100 personer har blivit matförgiftade av tarmbakterien Shigella i personalmatsalen i Näringlivets hus på Östermalm  varav fem så illa att de blev inlagda med dropp. Smittskyddsläkare Bo Svenungsson "Shigella är svår att odla på livsmedel, men vi tror att den kan ha funnits i salladsbuffén. Grönsakerna kan ha varit bevattnade med förorenat vatten." http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1625023.svd
Skrivet av annamaria
 - 2008-08-27 13:11
Nu ska jag gå och tvätta några kilo apelsiner, citroner och tomater  ;D. Lite Tomatmarmelad på G igen.
Skrivet av Kari
 - 2008-08-26 17:43
Så här, en gurka sköljer man och potatis tvättar man. Där inte snusket syns sköljer man, resten tvättas/skrubbas. Tvättad köpe potatis kokar man.

 
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-26 17:34
Elka, skiljer du på att skölja och tvätta? Vad är i så fall skillnaden?
Skrivet av crlhrv
 - 2008-08-26 13:39
skäms att säga det, men det är sällan jag tvättar/sköljer inplastat grönt. lathet kanske, vem vet.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-26 12:03
Tvätta sin apelsin får man göra om man ska "äta gris" dvs man klyftar apelsinen med skalet på, sedan sliter man loss fruktköttet med munnen. Då nuddar läpparna vid skalet :o
Skrivet av Kari
 - 2008-08-26 09:51
Ok, nu sköljer jag inte längre, nu tvättar jag allt innan hantering, skalar och tvättar sedan händerna och äter. ;)
Fast om sanningen ska fram så är det extremt sällan jag själv skalar en apelsin, Hjärtat gör det åt mig.. ;D Eller så sätter jag kniven i den och klyftar.

Var det inte någon som sa "lite skit rensar magen"? Blä.. >:(
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-26 09:26
Stort tack för att du redde ut det Hasse, det känns bra att veta att jag inte sköljt mina filmade gurkor förgäves under alla dessa år! Synd bara att jag måste fortsätta med det.  ;)

Fast är det inte märkligt att plasta in smuts, kan det inte bli en grogrund för anaeroba bakterier?

Vad exakt är det du sköljer innan du skalar Elka? Just apelsiner är väl annars en ordentlig snuskis, först skalar man den och riktigt gnider in händerna med alla bakterier och smuts som finns på ytan, sen äter man apelsinen med samma händer.
Skrivet av Kari
 - 2008-08-25 19:07
Sköljer alltid allt och noga. Även om det skall skalas.. Apelsin, banan och avocado klarar sig undan dock.
Visst äter man äpplen direkt från affären när det är kris, men tanken slår en varje gång... :-\

/Gillar inte baciller, medel & snusk. ;D
Skrivet av Hasse
 - 2008-08-25 17:26
Anette Ekstrand på SydGrönt AB i Helsingborg svarar i ett mail, att gurkan plastas för att den ska behålla sin vätska. Gurkan tvättas inte innan den plastas. Den kommer normalt inte i direkt kontakt med marken, men bör alltid sköljas före användning.

Då vet vi det.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-24 13:21
Citat från: Andreas skrivet 2008-08-23 11:38
menar du kanske att försiktighetsprincipen bör råda om man inte vet säkert? ;)
Ja  :D

Annonser

Powered by EzPortal