Matforum

Hemmalagat - laga själv => Vetgirig, frågelåda => Ämnet startat av: rbiake skrivet 2021-09-07 18:56

Titel: När använda röd/gul lök ?
Skrivet av: rbiake skrivet 2021-09-07 18:56
När jag handlar säljs gul lök i nät för nästan ingenting. Röd lök är mycket dyrare. På Kreta, där jag vistas mycket, är den gula löken pytteliten. Som körsbärstomater, nästan. Lite ohanterlig. Men den röda löken verkar mycket mer poppis. Dom är normalstora, och alla köper den röda. Jag har förstått det som att den röda löken är lite mildare i smaken. Hur använder ni röd/gul lök ?
Titel: SV: När använda röd/gul lök ?
Skrivet av: Hasse skrivet 2021-09-09 18:59
Det är väl som du skriver, att den röda är lite mildare. För min egen del använder jag nästan alltid gul lök. Om jag ska snofsa till det använder jag schalottenlök, som också är mildare än den gula.
Titel: SV: När använda röd/gul lök ?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2021-09-10 07:06
Röd lök=rå lök, gul lök=tillagad lök. Så tänker jag. Rödlök i grekisk sallad, som dekoration på snittar och i ättiksinläggningar. Gul lök i Jansson, sjömansbiff m.fl varma rätter.
Enda gången jag blandar färgerna och alltså har röd lök i varm mat är i klyftpotatis.
Titel: SV: När använda röd/gul lök ?
Skrivet av: rbiake skrivet 2021-09-21 20:54
Tack, agnetasch, nu fick jag något att tänka på. Och, det stämmer det du säger. All röd lök är i sammanhanget "icke tilllagat".