Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - sverigeuturhisingen

1
höll på att dö av illamående när jag såg senaste avsnittet av halv åtta hos mig - var det någon som såg det? efter vad "Lena" beskrev som den godaste måltiden hon någonsin har ätit gav hon betyget 4, "för det här vill jag vinna!"

vad är det här för vedervärdig kvinna? är folk så låga att dom är villiga att framstå som totala svin på nationell TV för en slim chans på 15 lök? vad var det där för sociopat egentligen?
2
agnetasch: ja alltså det lättaste är ju såklart att ta bort rätter helt och hållet, men poängen med att ha ål på menyn är ju att jag vill servera ål. det verkar som att folk tycker ål är äckligt och det är det som är problemet. om den verkar för tung är det ju lätt som en plätt att lätta upp den istället.

pannacotta är ju inte världens lättaste rätt - nerkokt grädde med gelatin :/ skulle föredra en nyponsorbet/glass isf, och skulle vilja servera den med något mer än bara mandel. känns lite endimensionellt annars. vet inte alls vad bara.
3
återigen, bristerna var rätt bra poängterade av er andra. svårt att sätta upp en meny utan att ha något tema eller inriktning whatsoever. finns ju en uppsjö av varmrätter som skulle vara "passande", det kan verkligen vara vad som helst. blir vettigare diskussion om man skulle få veta var den här hypotetiska restaurangen skulle ligga, vilken prisgrupp den skulle ligga i, om man har något tema man försöker lyda, någon särskild målgrupp etc.
4
nästa helg kommer jag att ha en middagsbjudning för ett par vänner för att se vad mina nya sous vide-maskiner går för. jag tror menyn är ganska bra hittills men jag tar gärna emot konstruktiv kritik. är inte helt 100% nöjd än. som ni kan se så är den röda tråden tänkt att vara typ "långkok, husman, svenskt, höst" fast gjort elegant.

* frisésallad, pankofriterad ål, pocherad äggula, rökt tomatvinaigrette, laxrom
(ålen ska brässeras i vattenbad, sedan tas ut, paneras med pankobrödsmulor och friteras lätt. äggen går att köra i samma temp, dvs 64 C)

* pocherad långarygg, kantareller, blancherad purjo, skirat dill- och citronsmör
(firren i det andra vattenbadet på 49 C)

* brässerat sidfläsk, äppelkroppkaka, lingonsky
(sous vide i typ ~30h på 64 C med timjan och kanske en äppelskiva. kroppkakan fylld med fräst finhackat äpple och scharlottenlök)

har svårighet med efterrätten som jag alltid har. funderar på

* glass på brynt smör + någon form av mjölkchokladgrej
* nyponparfait, blåbär, mandel
* rabarberstrudel, ingefäraglass, någon form av fruktsirap
* filmjölkspannacotta + något mer

nypon känns fräscht och passar den röda tråden men vet inte vad man ska göra med det riktigt. vad ska man göra med nypon? vad parar man det med?
5
nu vet jag ju inte om du är intresserad av min åsikt eller om du bara tycker jag var elak och vill slå mig på fingrarna. vet inte hur mkt mer jag kan tillägga, jag tycker agnetasch och ni andra lyckades ganska bra med att poängtera felen med menyn (den är jättevårig/somrig i oktober, jobbigt att ha en kolgrill igång just nu etc)

kalvrätten är ingen rätt, står inget om tillagnings eller ens vilken del av kalven som ska användas. inte heller vad paprikorna ska fyllas med, vilken glace det är eller vad det ska vara mer än steksky i såsen. och så tyckre jag personligen att fyllda saker är ganska tacky och poänglöst.

jag tycker det är gött att man kan få så mkt synpunkter som man kan på menyer etc här och kommer definitivt att utnyttja det snart så då får ni er chans att klaga. ge mig en timma så startar jag en ny tråd om en middagsbjudning jag tänkte ha nästa helg.
6
jag tycker inte någon av rätterna är spännande
7
har fortfarande inte satt igång min potkäs förresten, men är sjukt sugen och gör det nog på måndag när systemet öppnar igen. som en liten by the way: hade det inte låtit fantastiskt om restauranger man varit på hade haft en "hus-potkäs" som de ställde fram av tillsammans med brödkorgen? lite som en tapenade fast fräckare änna... jag hade definitivt uppskattat det och tänker hålla det i åtanke om jag startar något om några år.

på rak arm, hur låter: konjak, 1/3 fourme d'ambert (smakrik mögelost, inte stiltonstyrka men ändå ganska rejäl), 1/3 västerbotten, 1/3 sture? värt att ha i några kryddor? kan tänka mig att iaf svartpeppar hade varit nice. kummin låter också grymt, men kanske bättre att vänta till den andra potkäsen innan man chansar. det hade säkert varit nice med typ anis, fänkål och liknande också, men som sagt, kanske till sats #2.

hur hade en torr sherry funkat? för lite alkohol kanske? :S
8
"har jag mest milda sorter tar jag smakrik sprit och vice versa "

det här låter rätt underligt btw, borde det inte vara tvärtom? t.ex. borde väl en potkäs av kraftig konjak och mild gouda bara smaka sprit...?
9
andreas,

mtp att mäsk etc kan utveckla upp till 15% alkoholhalt genom jäsning så bör en potkäs kunna utveckla en "kultur" också, såvida du inte blandar 50/50 whisky-ost och det låter ju rätt vidrigt.  enbart mitt sunda förnuft som talar här, kanske är ute och cyklar...
10
oj! över förväntan, gud vad sugen jag blev på att starta en potkäs nu.

har du några särskilda sprit/ost kombinationstips? vilka ostar passar bra till t.ex. konjak? rom? örtbrännvin?
11
något du gjort? något du har ett recept till? något du vet vad jag kan göra av? har aldrig gjort det, men det verkar ganska coolt.
12
heh, kommer ihåg att på småländska höglandet kallade man folk som tiggde och tjatade för "sutare". sköj
13
förstår inte varför ni inter väljer att lägga $300 på ett vettigt vattenbad på ebay istället...
14
sill är en fantastisk idé. jag hade nog velat göra den vinägerbaserad istället för majonäsbaserad men smaken är som baken.

risotto är en klassiker
15
hasse,

funderade på det där också, men tror det skulle bli för turbulent, olika konvektion i olika områden och sånt, kallfläckar etc. men jag är ingen ingenjör så vad vet jag.

tror 30 liter är alldeles för stort för ett hemmabygge i vilket fall som helst... kommer bli ett Hälsingland att cirkulera det där.
16
verkar konstigt, ungefär alla säljare jag frågade hade inga problem med att skeppa till sverige. det brukar stå "ships to US" men om man skickar ett email och frågar dom det är lugnt så är det oftast det.
17
ÅTERUPPTA DISKUSSIONEN GÄRNA, GUD VAD ÄCKLIG SUSHI VI HAR HÄR I STAN :(
18
BUMP!

28+ är definitivt bäst av de ställena jag ätit på, sjömagasinet är också himla fint men lite gammalmodigt och typ superfettigt så man typ vill dö när man ätit trerätters. 28+ serverade den galnaste lammsadeln jag varit med om, så löjligt mör och fin, och halstrad anklever med rabarber ojojoj. svingott. fond var helt ärligt rätt jamarns tradigt och basement har jag inte ens besökt för vem vid alla grönsvansade isbjörnar vill käka "hummersallad" och "tournedos jamarns roussini" nuförtiden när 28+ är så otroligt mkt mer spännande. kock och vin får det la bli ett besök på snart, bara hört gott om det, vi får se.

om man inte vill ha stjärnor och glam så ska man definitivt skämmas om man inte går till Hos Pelle tre gånger i veckan. lunch för under hundringen, ofta spännande rustiska specialare (anklårsconfit, vildsvinsterrine här på sisten!), helt otroligt vällagade och väl tilltagna portioner (beställde fisksoppa för 90 spänn, fick en fantastisk tomatsallad, brödkorg och kaffe + biskvi på köpet ojoj). kan inte överdriva hur utmärkt det där stället är alltså.
19
några ställen i göteborg:

hos pelle - bästa restaurangen i stan, alltid husman på menyn
linnéterrassen - ny omdanad meny, BARA husman nu
krakow - polsk husman men ändå likt, raggmunk med fläsk och sånt gött

skulle säga att det ligger på 69-169 på alla tre
20
agneta, övergav du gjutjärn för att den efter 26 år började läcka...? lol...?

Annonser

Powered by EzPortal