Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - David

1
JAg brukar köra endast med stöt. Mjölk. grädde, smör etc är lyx, du kan tunna ut med lite vatten/buljong.

Salt, vitpeppar, socker och muskot är kryddor som potatismos tarvar.
2
Fy attans vad fint det där såg ut BBQforever. Sjukt avis, jag vill också ha utrustning!
3
Citat från: Anne skrivet 2010-06-24 14:30
Jag bakar ofta macarons, men jag kör alltid med mandel mald i matberedare. Blir jättebra. Enda gången jag verkligen misslyckats var faktiskt med mandelkvarnen, det blev alldeles för ojämnt och grovt. :)

Finns få saker som kan sabba en beredare lika mycket som nötter. Om man inte har en ruskigt hållbar (dyr) en kommer knivarna bli slöa och plasten kommer spricka när nätterna tumlar runt. Brukar stå en varning i alla bruksanvisningar att man absolut inte får köra mandlar.
4
Masterchef Australia, season 2 är det bästa matprogrammet jag sett på TV. Kitchen Nightmares UK var bra som tusan dock, samma med norska varianten, nästan lika bra.

De amerikanska versionerna är för anpassade för reklam, blir mycket avbrott och repetitioner, så på ett entimmes program är det väl som mest 20minuter nytt material.
5
Citat från: Lena Marie skrivet 2011-01-15 01:39
Jag köpte 1 kilo musslor hos City Gross. Först ska man kasta alla som är öppna och det var några stycken. Sedan, efter kokning, ska man kasta alla som är stängda och det var några stycken. En tredjedel gick bort. Hade jag otur eller är det så där det brukar vara?

Ibland får man kasta många. Brukar sällan vara sådana som inte stänger sig dock, kör under lite vatten när jag borstar dom, knacka lite på dem, de brukar stägna sig de flesta, alla är inte raketsnabba dock.

Jag läste eller hörde någonstans att det där med musslor som inte öppnar sig skulle vara dåliga är en myt. Slänger så klart dem ändå, orkar ju inte pilla, men de hävdade att det var fel, minns ej var jag hörde det.

Jag mjukar upp scharlotten och lite vitlök, salt och vitpeppar, på med musslor, i med lite vatten och vin (inte mycket vin) och sen i med lite grädde efter en half minut eller så, sen pusta under lock tills de är klara. Gillar inte mina för sladdriga, vill ha lite spänst i dem. Sen på med persilja just innan servering, tycker det blir godast om persiljan inte kokar med. Tror nog jag tar max en halv DL vin, en DL vatten och kanske 2 DL grädde. Kanske 1 tsk salt, vet inte riktigt hehe
7
Citat från: Andreas skrivet 2010-04-13 08:53
Hur ser det ut rent konkret i Israel, hur fattigt är folket relativt sett och hur hårt drabbas det av en bojkott?
De har en GDP på $28,900 jämfört med sverige som har $36,502. Så inte speciellt stor skillnad.

Man måste ju få bojkotta hur man vill.
8
Nu tog du väl i med lakris-fis och kanel-dimman tror jag webguide?

http://www.salma.no
9
Citat från: Andreas skrivet 2008-05-28 21:30
Det här var riktigt lustigt faktiskt, jag har inte tänkt på det förut men Arla har plockat bort ordet "Feta" från sin "matlagningsost" gjord på komjölk och nu står där bara "Apetina" på förpackningen. http://www.arla.se/Default____17808.aspx?SelectedMenuItem=17347

När ändrades märkningsreglerna?

EU-regler som skyddar mat med speciellt ursprung, har funnits ganska länge, Arla har haft dispens sen 2002 som gick ut i fjol. Jämför Champagne, Cognac, etc. Man skall kunna veta att en vara är vad den utger sig för, därför får man inte göra "Feta" på ko, eller någon annanstans än Grekland, etc.

Ganska bra regel egentligen om man tänker efter.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006R0509:SV:HTML
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:173:0003:01:SV:HTML

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skyddad_ursprungsbeteckning
10
Man ska producera det man är bäst på för att sedan exportera, och man skall importera det man inte är lika kostnadseffektiv på.

Om det kostar 100kr/kg att odla tomater i Sverige som har en kvalitet av 5, bör man köpa tomater från Holland som kostar 30kr/kg och har en kvalitet av 6.

Man kan köpa lokala eller närodlade livsmedel om man är snuskigt rik eller om man vill stödja den lokala näringen, det är dock olönsamt  för Sverige och dig själv.

Att det finns en miljöaspekt på transporten är en sak som kan regleras via tarriffer och polluter pays principle där nedsmutsningen i slutändan betalas av kunden.

Man kan faktiskt lätt illustrera faktumet med ett tydligt exempel.

Nu förutsätter jag att Svenska tomater är lika bra som holländska (vilket inte är sant).

Svenska tomater kostar 50kr/kg
Holländska 25kr/kg

Vi ljuger och säger att varenda svensk köper 1kg i veckan.

9,000,000*50*52 = 23,400,000,000

23 miljarder per år betalar vi för Svenska. Köper vi Holländska sparar vi 11,5 miljarder.

För dom 11,5 miljarderna kan vi istället köpa 780,000,000 varmkorvar för 15kr/st, det är 86 varmkorvar per person och år, eller 2,136,986 varmkorvar per dag. Hur många krovgubbar tror du vi behöver för att kunna kränga så mycket korv? Gissar att man kan sälja en korv per minut om alla ger exakt växel, då kan man kränva 480 korvar per dag. Alltså skapar vi 4452 nya jobb som korvgubbe. Dessa korvgubbar slipper nu gå på a-kassa/soc så staten slipper betala ut en 44,520,541 i månaden, samtidigt som dessa korvagubbar betalar iaf hälften av detta i skatt, så där får staten in ytterligare 22 miljoner. Sen slipper vi dead weight loss på transfereringen mellan skatt och utbetalning, så ytterligare en 4% rakt i fickan, dvs en 6 miljoner till i månaden.

Nu har ju korvgubbarna mer deg, så nu kan de ha råd att köpa grönsaker också, något de inte gjorde tidigare, så nu köper de också nya tomater.


Ja, inte så svårt att räkna ut att det är SJUKT mycket bättre att köpa saker så billiga som möjligt så länge kvaliten inte är sämre, trots att man importerar det.
11
Citat från: Andreas skrivet 2010-12-16 10:57Ska de frysas och ätas vid senare tillfälle är det kanske mer rationellt att att koka dem innan infrysning och sen steka dem innan servering. Kan vara knepigt hoppa över stekmoment om man vill ha smaskiga köttbullar, möjligen kanske att man kunde fritera dem istället?

Är det inte lättare att steka snabbt, sen kaste in i frysen och när de ska ätas slänger man in dem i ugnen eller micron så är allt klart automagiskt?

Hålla på och koke fine köttebuller, nä fy farao. Kanske om man hade blandfärs. Vill du nu så innåt bestämt koka de fina köttebullarna kan du ju ta upp påsen ur frysen, släppa ner dem i kokvattnet eller nåt.

Nu, nu ska jag ringa mamma och berätta att det finns männskor på internet som inte håller med mig.
12
Sluta trilskas nu och gör som jag sa: Stek snabbt på hög värme, gör klart i ugn eller panna när de ska ätas. Tar 2-3min per panna och där kan man ju steka en 30-40 köttbullar i taget.
13
8 plusgrader? Vart kommer du ifrån, afrika? Herregud, på min tid var man tvungen att sova med vedträna i sovsäcken så de tinade nog för att kunna eldas. Koka kaffet? Tar ju flera timmar att smälta isblocken, det får räcka med snösörja!
14
Jag bryner i svinvarm stekpanna så de är "råa" innuti eftersom annars blir de överstekta när jag värmer eller tar upp dem ur frysen. Konstant rörelse på stekpannan annars blir det köttärningar istället för köttbullar!

Går fort att steka, tar ju bara nån minut per panna, det som tar tid och är jobbigt är ju att rulla dom jamarns asen. Älskar köttbullar men hatar att rulla, tar ju flera daaaaar, speciellt då jag gillar små.

Brukar ta med en tesked, sen skrapa av den i handen, två snabba juck med handflatorna och klart, men tar ju ändå säkert 20-30s per bulle, lite halvkul när man ska göra några hundra.
15
Citat från: Andreas skrivet 2010-04-13 08:03Då irriterar jag mig betydligt mer på svengelska, varför heter exempelvis tv på nätet "play", gick det verkligen inte att komma på ett svenskt ord? http://svtplay.se http://tv3play.se http://tv4play.se http://kanal5play.se


Elektroniken är ofta amerikansk och kommandona är ofta skrivna på engelska. Redan när jag var liten för en sisådär en 30 år sen sa man "tryck på play nu och starta filmen" och man sprang lydigt till movieboxen och tröck stolt på knappen!

"SVT Spela" har ju inte direkt samma schvung i det, speciellt då vi associerar det med massa andra saker, medans "play" i ett TV- eller filmsammanhang betyder just "starta filmen" - I alla fall för mig!

Men visst, om du kommer på något bättre än "play" kan du nog tjäna en liten slant!
16
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-29 12:21
Särskrivning. Det är något jag aldrig hade hört talas om innan du nämnde det i en annan tråd. Varken under min egen skolgång eller när jag jobbade som mellanstadielärare på 70-talet (jag hade mycket rättstavning med mina elever :o ) fanns begreppet särskrivning. När blev det myntat egentligen?

Oj vilket gammalt inlägg jag svarar på!

Jo du agnetasch det är nog dina kollegors fel att vi särskriver (bland annat). På 50-60-70-talet och även så långt fram som på 80-talet lärde ju vi oss att skriva med bindestreck på sammansatta ord!

Samman-satt stod det ju i skolboken, för att man trodde att det var lättare att processa orden var för sig, etc etc. Nu för tiden lär man ju inte ut så, men det är roligt att skylla på det iallafall!


Roligt med tipset för de och dem, personligen skriver jag synnerligen ofta "dom" vilket så klart ses ned på av stavningsnissar.

Dock så vet jag att jag och med mig andra, säkerligen använder mig och jag fel både en och två gånger, så jag vet inte om trixet funkar så bra.

"Du är lika gammal som mig" kan man slänga ur sig utan problem, fast det heter ju egentligen "du är lika gammal som jag" (är).

Min mamma hävdar även att om något "suger" är det ett jamarns drag i det, alltså någonting positivt. Ush för gamla männskor, kan ju knappt prata ens.
17
Ok, så en minst 3-6ggr så dyrt alltså.
18
En kapsel räcker till hur mycket kaffe?

Vanligt kaffe går runt 60gr per liter så ett paket ger drygt 8 liter kaffe. Jag har ingen aning vad ett paket kostar just nu, 35kr?
19
Mammas ostpaj med kräftor och rökt renhjärta!
20
Jag hade en sprayflaska till olja från OBH Nordica som man pumpade upp och sen sprayade. Funkade, men bara sådär. Häromdagen pumpade jag upp den för att jag skulle spraya en plåt och då exploderade den i handen, sprutade olja i hela köket, alla tapeter (förstörda), hela kylskåpet, etc.

Kommer endast köpa blomsprutemodeller i framtiden, och definitivt inte från OBH Nordica.

Annonser

Powered by EzPortal