Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Andreas

1081
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=636822

"Kvicksilver, tungmetaller, farliga kemikalier, kanske även radioaktivt avfall sprids ut direkt på åkrarna och har i en del fall till och med sålts som gödsel till traktens bönder."

"Gamla soffor, bildäck, oljecisterner och bilvrak smyckar landskapet. Ute på fältet där det brann häromnatten stiger nu en vit rök ut över landskapet, där regionens berömda tomater odlas och där körsbärsträden redan står i blom."

Huga!
1082
Som jag ser det finns det ofta helt onödiga steg i recept, ett av dessa är följande:

I många grytrecept står det att man skall bryna köttet innan man kokar det. Bryner gör man för att porerna på ytan ska dra ihop sig så att köttet blir saftigare. Men porerna drar ihop sig även när man lägger ner köttet direkt i kokande vatten. Enda skillnaden jag kan tänka mig är att man slipper skumma grytan eftersom det inte fälls ut några proteiner i kokvattnet när man brynt det innan, men detta uppväger ju inte alls omaket med att slabba ner en stekpanna och lägga ner tid på att bryna!

Håller ni med?
1083
Köp en flaska Montepulciano d'Abruzzo Bianchi, nummer 7126 för 60 kronor till helgen, det är ett mycket prisvärt fruktigt o kryddigt lite lättare rödvin!
1084
Ja det är något jag funderat på länge, men så idag gjorde jag slag i saken och köpte en Weber-täljsten för 359 riksdaler. Den är 30x44 cm, 15 mm hög och väger 5,5 kilo. Den är egentligen ämnad för gasolgrillar men ska fungera lika bra i en vanlig hushållugn.

Ikväll ska det bakas pizza! Rapport följer...
1085
Dags för säsongens premiärgrillning igår. Lite kyligt kanske, termometern visade 1,5 minusgrader, men vad gör man inte för lite kolsmak och sen är det ju alltid trevligt att elda lite och få vara utomhus.

Just igår var det extra trevligt; precis när jag var ute och skulle lägga på köttet på grillen hörde jag ett kraftigt honkande, tittade upp mot himlen och där kom 25 svanar i v-formation flygande rakt över mig, mäktigt! Synd bara att kameran inte var med.

Visste inte att grillgaller kunde mögla förresten, var inte så roligt att skrubba bort mögliga avlagringar. Nästa år tror jag inte att jag slarvar med rengöringen inför vintern.  ;)

Resultat? Jo Entrecote ackompanjerad av en potatissallad med haricots verts, ruccola, dill och jordnötsdressing och till det en kall Crocodile. Mums!
1086
Jag har själv tidigare aldrig reflekterat över om det är nån större skillnad på kryddorna från Kockens, Santa Maria eller Borgeby Kryddgård (http://borgebykryddgard.jetshop.se/), men så hörde jag en bekant säga att det finns stora skillnader. Intressant, det här vill jag veta mer om! Så om någon märkt skillnad på samma krydda från olika tillverkare, berätta gärna om det i denna tråd.
1087
När du skriver ett inlägg har du möjlighet att posta upp till 8 bilder som syns under texten (precis som den allra nederst i detta inlägg).

Klicka "Fler alternativ..." under rutan där du skriver själva texten, klicka knappen "Browse" och bläddra fram till bildfilen du vill lägga till.


Varje bild får ta upp max 100 KB diskutrymme och sammanlagt får alla bilder bifogade till ett inlägg ta upp max 192 KB diskutrymme.

Vad gör man om bilden är för stor? Jo man använder ett bildbehandlingsprogram. Ett smidigt, litet och gratis program är Irfanview http://www.irfanview.com/. Det finns även en riktigt bra Online-program som körs i webbläsaren, http://www.picnik.com/ som klarar samma sak.

Så här gör man i Irfanview (tillvägagångssättet är väldigt lika för olika program, så vad du än har, läs vidare!):

1) Öppna bilden, gå till den översta menyraden och välj File->Open. Använd sen musen och håll ner musknappen och rita en fyrkant runt det du vill ha kvar. Om du går till utkanterna av det inringade området kan du storleksförändra det.



2) Gå till den översta menyraden och välj Edit->Crop selection (eller tryck Ctrl+Y på tangentbordet) för att skära bort det du inte vill ha med på bilden.



Resultat:



3) Skala om bredd och höjd. Bilderna från min kamera blir 1600 breda och 1200 pixlar höga. Men ska man posta i forumet räcker det fint med 500 pixlars bredd. Gå till den översta menyraden och välj Image->Resize (eller tryck Ctrl+R på tangentbordet)



4) I dialogen som visas, skriv in "width" 500 och se till att rutan "preserve aspect ratio" är ikryssad (denna ruta gör att förhållandet mellan bredd och höjd behålls när storleken görs om).



5) Spara bilden. Gå till den översta menyraden och välj File->Save as.



6) I fildialogen, välj filformat JPG och kryssa "Show options dialog"



7) I dialogen JPG/GIF save options välj save quality 50 och kryssa ur rutan "Keep original EXIF data". Det sistnämnda gör att en massa onödig information från/om din kamera inte kommer med i bilden.



Nedanstående bild är så som bifogade bilder ser ut, den tar upp 20 KB diskutrymme, är just 500 pixlar bred och sparad med quality 50. (Klicka på bilden för att förstora den.)
1088
Såg häromdagen ett nyhetsinslag om bristen på vatten i vissa länder. Där nämndes det hur mycket vatten det går åt för att producera olika livsmedel, har för mig att det gick åt 14000 liter vatten för att få fram 1 kilo kött och tanken var att styra över oss konsumenter mer mot livsmedel (läs grönsaker) som kräver betydligt mindre vatten att få fram. Som vägledning till detta skulle matvarorna få en märkning där det framgår hur mycket vatten det går åt för att producera dem.

Visst låter det vettigt? Men om man tänker efter lite - en till typ av livsmedelsmärkning...

Få se nu, vilka har vi hittils?
¤ Nyckelhål
¤ GI-märkning
¤ Rättvisemärkning
¤ Genmärkning (?)
¤ Laktosfritt

Sen kunde man tänka sig:
¤ Transportsträcka (för visst är det galet att frakta bröd runt halva Sverige)
¤ Energiåtgång vid produktionen (detta var också något jag hörde om nyligt, lokalproducerad mat är jättebra men inte jämt - sallad och kryddväxter odlat i Sverige på vintern innebär oftast oljeuppvärmda växthus och då är det bättre att transportera från annat håll)

Och säkert ännu fler. Med så många olika typer av märkningar, hur ska man som vanlig konsument orka hålla reda på alla när man handlar?
1089
Råvaror, halvfabrikat / Chilisås
2007-04-08 14:27
Förra året köpte jag Mrs. Chengs ordentligt starka chilisås som jag var mycket nöjd med, men nu hittar jag den inte längre i butiken, nån som vet om produkten fortfarande finns på marknaden?
1090
Vad var det nu igen för en konstig vitlök du berättade om häromdan Urban? Vad heter den, hur ser den ut och hur skiljer sig smaken från vanlig vitlök?
1091
Sitter här och klurar på vad som egentligen är typisk påskmat och det enda jag kommer på är ägg och lamm. I butikernas reklamblad hittar jag lax, sill, påskmust, påskskinka, köttbullar, prinskorv och sylta, men allt det känns mer som julmat faktiskt.  :-\

Någon som har fler förslag på mat som är typisk för påsken mer än just lamm och ägg?  ???
1093
Pizzeria Roberto är en liten trång pizzeria med några få stolar som ligger vid Tegs brocenter i Umeå och drivs av en Italienare.

Igår provade jag en Maldini på nämnda pizzeria. Fyllningen består av tomat, mozarella, parmaskinka, ruccola och olivolja. Botten var perfekt, precis lagom knaprig och seg med lite ruffig yta och bubblor. Fyllningen var generös, med riktigt mycket parmaskinka och ruccola.

Genuint och mycket gott, rekommenderas varmt!
1094
Hej!

Är du intresserad av mat, dryck, råvaror, utrustning, smaker, kvalitet och tillvägagångssätt och gillar att diskutera och få nya intryck har du hamnat rätt!

Matforum.nu är en diskussionssida för matintresserade som drivs av de matintresserade privatpersonerna Urban Persson och Andreas Wennström i Umeå.

Matforum.nu skall vara oberoende, opartiskt, informativt och framför allt väldigt trevligt och hjälpsamt.

Har du frågor, funderingar, förslag eller önskemål gällande Matforum.nu är du givetvis välkommen att posta ett inlägg i denna avdelning eller kontakta någon av oss via funktionen personligt meddelande.

Du kan även skicka e-post till Andreas på andreas@zzz eller Urban på urban@zzz, byt ut "zzz" mot "matforum.nu" (skriver man ut hela e-postadressen i helhet på nätet får man skräppost, därav zzz).

Det går också bra att ringa på 0732-407 520. Om du ej får svar, tala in ett meddelande där du lämnar namn och nummer så ringer vi upp så snart som möjligt.

Välkommen önskar
Andreas och Urban
1095
Läs nedanstående regler innan du börjar skriva i Matforum. Arbetar du åt ett företag som säljer mat, dryck eller köksrelaterade produkter, notera speciellt regel 1a och 3a.

Sådant som inte följer reglerna kan utan förvarning komma att modifieras eller raderas. I vissa fall kan du även bli avstängd.

Är du osäker på vad som gäller så fråga gärna någon av forumvärdarna innan du postar!

Om någon bryter mot reglerna får du gärna underrätta forumvärdarna genom att använda knappen "rapportera inlägg" som finns i anslutning till varje inlägg.

* * * * * * * * *
1. Kontoregler
* * * * * * * * *

a) Stötande eller fåniga kontouppgifter är inte tillåtna. Välj ett användarnamn som känns naturligt, gärna ditt eget namn eller smeknamn. Användarnamn som syftar på företag, produkter, hemsidor, bloggar eller liknande, kommer inte att godkännas.

b) Personliga bilder (s.k. avatarer d.v.s. den lilla bild som kan läggas in i din profil och som visas intill dina inlägg) får ej vara animerade och inte större än 2 KB (2048 bytes).

c) Din signatur (den text som syns under alla dina inlägg) får vara högst en rad lång och innehålla högst en länk. Bilder är inte tillåtet i signaturen. Signaturen får gärna vara en länk till din hemsida, men är inte avsedd för reklam.

d) Det är endast tillåtet att ha ett konto. Har du glömt lösenordet finns en funktion för att få ett nytt. Kontakta gärna någon av forumvärdarna för hjälp.

* * * * * * * * *
2. Regler för inlägg
* * * * * * * * *

a) Var trevlig, hjälpsam och respektera andras åsikter. På Matforum råder en kamratlig stämning, och vid meningsskiljaktigheter skall dessa diskuteras på ett sakligt sätt utan personangrepp. Inlägg som kan uppfattas som stötande eller handlar om olagligheter får inte förekomma. Ett vårdat språk skall alltid användas.

b) Undvik att skriva inlägg som inte tillför något till diskussionen och håll dig till ämnet. Vill du diskutera något som går utanför den aktuella trådens ämne, skall du starta en ny tråd om detta. Det är inte tillåtet att posta samma inlägg i flera avdelningar, inte heller att skriva samma åsikt eller kommentar upprepade gånger.

c) Nya trådar startas i passande forumavdelning och en rubrik väljs som tydligt avspeglar inläggets innehåll. Det är lämpligt att använda forumets innehållsförteckning eller sökfunktion innan du startar en ny tråd, eftersom vi vill undvika att samma diskussion förs i olika trådar.

d) Länkar ska vara relevanta i sitt sammanhang. En läsare ska aldrig behöva följa en länk för att ett inlägg ska få mening eller bli fullt begripligt. Om du postar en länk måste du därför alltid kort sammanfatta länkens innehåll. Det skall dessutom inte vara någon tvekan om vart länken leder. Går detta inte att tyda utifrån själva länken, måste det framgå i inlägget.

* * * * * * * * *
3. Reklam, upphovsrätt och konkurrerande webbplatser
* * * * * * * * *

a) Reklam är inte tillåtet i någon form. Detta omfattar även t.ex. slogans och bilder föreställande logotyper. Som företagare får du heller inte uttrycka dig ofördelaktigt om dina konkurrenter eller deras produkter. Saklig information om dina egna produkter eller tjänster kan vara tillåtet om det är föranlett av en pågående diskussion eller konkret fråga, men du får aldrig uppmana någon att handla av ditt företag, eller ens att kontakta dig. Tag alltid kontakt med en forumvärd om minsta tveksamhet skulle råda.

b) Det är inte tillåtet att posta texter eller bilder utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Korta citat är dock tillåtet under förutsättning att källan tydligt uppges. Bilder som har en längsta sida överstigande 700 bildpunkter är inte tillåtna.

c) Diskussioner om, eller länkar till, konkurrerande webbplatser är inte tillåtna.

Annonser

Powered by EzPortal