Farligt äta mögel?

Startat av Andreas, 2010-09-03 08:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Ibland händer det att saker möglar, somligt slänger man direkt och somligt kan man skära bort möglet på och äta ändå, som till exempel en hårdost med lite ytmögel.

Men hur farligt är det egentligen om man får i sig lite mögel, det vill säga hur farligt är det att äta mögel?
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Ren gissning baserat på "har för mig att jag läst det nånstans...": mögel och mögelgifter är cancerframkallande, så om du käkar massa mögel så får du väl ökad risk att få cancer, på samma sätt som om du solar för mycket.

Andreas

Ja det verkar stämma, eller åtminstone verkar mögelsorterna aflatoxin och ochratoxin A vara cancerframkallande:

"En stor andel av det basmatiris som säljs i Sverige innehåller mögelgiftet aflatoxin. Nästan hälften, 47 av 100 risprover som Livsmedelsverket tagit bar spår av det cancerogena giftet." http://www.dn.se/nyheter/sverige/mogelgift-upptackt-i-manga-rissorter-1.518421

"Livsmedelsverket har analyserat 32 fabrikat av russin och korinter. Av 59 prover innehöll 52 ochratoxin A - ett mögelämne som kan orsaka skador och tumörer på njurar och urinvägar på djur" http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10347.ab

Men frågan är om aflatoxin och ochratoxin A kan växa hemma i kylskåpet på till exempel hårdost eller i en burk hemgjord sylt, eller är det kanske ofarligare arter då?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal