Köttpriser & mer..

Startat av Kari, 2008-03-03 13:52

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

I helgen var vi till Rinkeby och handlade lite smått och gott. Nyfiken som man är passade jag på att titta lite i den riktiga manuella charkdisken och noterade att det var nästan lite för billigt.

Men vad vet jag? Idag passade jag på att besöka Coop Forum och Ica Kvantum här på ön för att spegla utbud och priser.

Som jämförelse bestämde jag att rostbiffen är ett bra och enkelt kött:


J&D Saluhall, Rinkeby, svenskt kött - 75kr/kg

Coop Forum, Värmdö, svenskt kött - 164kr/kg
Coop Forum, Värmdö, Brasilien - 139kr/kg (extrapris)

Ica Kvantum, Värmdö, svenskt kött - 159kr/kg
Ica Kvantum, Värmdö, svensk hängmörad - 229kr/kg (manuella charken)

Till detta såg jag att Coops svenska kött har en hållbarhet på ca 4veckor, Brasilien köttet över 4månader..  ??? Icas svenska ca 3veckor och till slut den hängmörade ej vacuum förpackade skulle hålla 4dagar.
Tyvärr missade jag kolla hur länge den i Rinkeby skulle hålla.


Hur kan det vara så stora skillnader i priser på rostbiff som är förpackad och klar? Varför håller kött från Brasilien dygt fyra gånger längre än svenskt dito? Det kunde inte damen på Coop svara på men hon var lite skeptisk - "men det brukar smaka bra" hette det..




Gilius

Den långa hållbarheten på kött från sydamerika brukar vara baserad på att man har köttet i 0-1C vilket kan vara svårt i ett vanligt hem.

/gilius

crlhrv

elka: hmm.. jag är lite konspiratoriskt lagd och ser ett antal, möjliga, skäl till det låga priset:
1. det är inte rostbiff (kan man 100 % säkerställa att det rör sig om rostbiff genom ockulärbesiktning?)
2. det är inte svenskt kött (kan vara svårare att kontrollera)

sen tror jag att stora kedjor (Coop, ICA) tar ett kraftigt överpris på det mesta.

såg Rinkeby-köttet bra ut? köpte du en bit?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Gilius: 0-1grad, jag ska kolla tempen på Coop Forum nästa gång. Öppen långkyl med allt annat kött med "vanlig" hållbarhet.

Någon som vet hur kallt det skall vara? Någon som jobbar eller jobbat med sånt?

Crlhrv: Konspirationer är intressant!  ;D Bra fråga, hur vet man att det är just rostbiff och dess ursprung? Ska butiken kunna visa det för mig som konsument??

Det blev inget kött denna dag men nästa gång följer en rostbiff med hem för test och dokumentation.

--

Startar ny tråd om konspirationer!  ;D Häng mé!



Andreas

Jag har aldrig riktigt begripit mig på rostbiff faktiskt, tycker inte skillnaden mot fransyska är sådär omedelbar. Och att skilja dessa bitar åt med blotta ögat är nog inte så lätt.

Du kollade/frågade inte på butikerna lite närmare var köttet kom ifrån Elka - distributör, slakteri, gård osv.? Det hade varit spännande att höra och visst ska kött vara spårbart?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Andreas: Att se på ett kött vad det är - borde man kunna det? Nu känns det som att jag vill lära mig.
Kyckling, strömming, fläsk och nöt kan jag se skillnad på. Helt säkert, om inte råvaran är mald eller förstörd eller något.

Jag ska ställa frågan när jag är där nästa gång men jag är inte säker på att få ett svar, språket är inte det enklaste varken för dom eller mig.
Vi frågade efter kapris och det tog tre personal och fem minuter innan vi hade kommit överens om rätt burk. Absolut ingen fel på tjänstvilligheten och ambitionen från personalen, många leenden och ursäkter att det tog tid - men kapris fick vi!  ;D Behöver jag säga att dom var lite billigare än på Coop? ;) Samma märke.

roffekock

Intressant elka. Det finns ju en hel del frågeställningar i ditt inlägg. Men först kan man väl säga att Rostbiff är ju en produkt som du skapat genom ett tillagningsätt. I gamla tider så användes köttbiten rostbiff (och det är ju den sista biten på biffstocken) den tillagades ofta med ben. Sedemera har kött till rostbiff blivit att man använder andra köttbitar till rostbiff förslagsvis innanlår el fransyska och egentligen spelar det väl inte så stor roll vilken köttbit man använder för när man sedan skär den så gör du det ju så tunnt att det inte upplevs segt.

Hur kan man avgöra vilken köttbit man får av djurkroppen. Ett vant öga kan se på köttets struktur grovleken på köttfiberna var den ung kommer från och på bitens utformning (om den nu inte är helt sönderskuren) men det är inte alltid det går man kan bli lurad. Sen finns det säkert digitala metoder där man kan avgöra var det kommer från. Men det har man liksom inte på fickan. :)

Hållbarheten. Från 4dagar till fyra månader. Ja att ett kött inte skulle kunna förvaras mer än fyra dagar under förutsättning att det förvaras kallt tvivlar jag på, men om det nu är hängmörat så är det väl menat vid ultimata mörheten. 4 mån ja tänk nu att det kommer från andra sidan jordklotet och fraktas med båt är det väl ungf 3 veckor gamalt när det kommer till svedala sen distrubution, nä det låter skumt även om du har det förpackat i syrefri miljö jag skulle inte köpt det.

Priser. Ja vad kan man säga. Är det konstigt att säkert 75 % av allt oxkött importerat kommer från Brasilien? (Inte i nuläget.) Men som ni kanske hört så är det på gång att godkännas ett hundratal gårdar i Brasilien och till hösten så kommer Irland att få problem igen att hitta avsättning för sitt oxkött. Sen är det ju så att om man manuellt hanterar något i butik numera så får man stå för dom lönekostnader som uppstår och man får räkna med en 300% prisökning. Jag tycker att 75 kr låter vettigt för en bra fransyska allt annat är överpris för mej i alla fall om det rör sej om en sådan köttbit som ska vara till rostbiff. Att man sem kan hitta ursprunsmärkt kött och tom Kravodlat ja då är vi uppe i 300 kr: Bara att välja. Det sistnämda är bättre helt klart,men är det så mycket bättre,ja det kan bar duavgöra eller kanske din plånbok. Alltmera av dess innehåll måste tyvärr gå till Farbror Staten till drivmedel i bilen ;)

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

Citat från: elka skrivet 2008-03-04 09:05
Någon som vet hur kallt det skall vara?


Det står på förpackningen hur kallt köttet ska förvaras i butiken (och hemma). På färskt, sydamerikanskt kött brukar det stå högst 2 °C.

Under båttransporten förvaras köttet ännu några grader kallare, precis som Gilius skrev.

Kari

Rapport från Coop Forum Värmdö: Brasiljanska rostbiffen, +4grader enligt etiketten. +6 i disken. Personalen underrättad. Undra hur länge det varit så här? Dom förpackningar som ligger överst och ytterst måste vara varmare än +6...  :o

Dom två andra diskarna visade precis 0grader.

--

Någon som vet vad som händer med nötkött efter x antal timmar lite för varmt?

Andreas

Högre temperatur betyder snabbare bakterietillväxt vilket i sin tur betyder att det blir dåligt fortare.

Citat från: roffekock skrivet 2008-03-04 10:58
Men först kan man väl säga att Rostbiff är ju en produkt som du skapat genom ett tillagningsätt. I gamla tider så användes köttbiten rostbiff (och det är ju den sista biten på biffstocken) den tillagades ofta med ben.


Ja så kan man förstås tänka, men får verkligen affärerna saluföra "vilket kött som helst det går att göra rostbiff av" som "rostbiff"?

Rimligen borde det väl bara vara styckningsdetalj 2 på denna bild som går som "rostbiff" i butik:
http://www.svenskkottinformation.se/konsument/artiklar/readone.php?categoryID=75&id=139

Citat från: elka skrivet 2008-03-03 13:52
Som jämförelse bestämde jag att rostbiffen är ett bra och enkelt kött:


Det kanske inte är ett så bra jämförelsekött om det nu faktiskt råder begreppsförvirring.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Ledsen att skapa förvirring..  ;)

Men så visar detta på en ny vinkling i ämnet, hur vet vi att det är just det som står på etiketten? 95% av oss vanliga konsumenter litar blint på handlarn/tillverkaren/slaktarn.

--

Ska vi byta till entrecote? Eller går det att fuska med entrecote också?

Entrecote kostar 99kr/kg i samma saluhall i Rinkeby, svensk och slaktat efter muslimsk tradition - Halal. I övrigt så berättade dom att dom bara säljer Halalkött.

--

Har vi någon på forumet som är muslim eller känner till Halal som metod, som vill berätta mer?

Det enda jag känner till om Halalslakt är att djuret bedövas innan det slaktas/avlivas med vass kniv och att kroppen hänges med uppochned för att blodet ska rinna ur av egen kraft. Dessa speciella slaktare ber en bön och riktar djuret mot Mecka i ögonblicket för slakt.

Kari

Citat från: elka skrivet 2008-03-04 16:28
Rapport från Coop Forum Värmdö: Brasiljanska rostbiffen, +4grader enligt etiketten. +6 i disken. Personalen underrättad. Undra hur länge det varit så här? Dom förpackningar som ligger överst och ytterst måste vara varmare än +6... 


Var där igår igen och tog några smygbilder med suddig mobilkamera..  :-X

Rostbiffar finns kvar till extrapriset 139:- och kylan ligger på +5.

Inte en personal i sikte efter kl21 mer än i kassan

--

Kommer inte köpa kött på Coop Forum Värmdö på länge länge..!

Andreas

Citat från: elka skrivet 2008-03-05 15:58
Men så visar detta på en ny vinkling i ämnet, hur vet vi att det är just det som står på etiketten? 95% av oss vanliga konsumenter litar blint på handlarn/tillverkaren/slaktarn.


Ja det vet vi förstås inte... skulle inte förvåna mig om det förekommer en hel del fusk med detta. Rolf är ju inne på det här med att se på köttets struktur och "digitala metoder", men frågan är om det ändå är möjligt att särskilja hyfsat närliggande styckningsdetaljer?

Citat från: elka skrivet 2008-03-05 15:58
Ska vi byta till entrecote? Eller går det att fuska med entrecote också?


Entrecote är nog väldigt svårt att fuska med men å andra sidan är det ju inte riktigt nån vardagsingrediens så det är inte heller så lyckat egentligen....

Men som sagt det här med rostbiff, jag tror inte det är tillåtet att sälja nån annan styckningsdetalj än rostbiff som rostbiff.

Angående kyltemperaturen, egentligen skulle du väl ringa miljö- och hälsoskydd, då händer det säkert grejor. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Apropå köttpriser, Sydsvenskan hade för nån dag sen en smålustig artikel rubricerad "Svenska köttet dyrast - men ingen vet varför" http://sydsvenskan.se/ekonomi/article311757.ece

Håkan Loxbo på Jordbruksverket har undersökt hur mycket Svenska köttproducenter får betalt jämfört med EU-snittet, tydligen får en svensk bonde lika mycket som en bonde i de andra länderna, men i butik kostar svenskt kött ändå 10-25 kronor mer.

Scans informationschef Margareta Thorgren: "...Scans marginaler är väldigt små så pengarna hamnar inte i våra fickor." Och säger att Scan absolut inte är ineffektivt.

Icas presschef Staffan Ekengren: "- Att priserna skulle bero på dålig konkurrens inom handeln håller vi inte med om." Och skyller på att Scan är ineffektiva.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag är inte ett dugg överraskad. ICA, Coop och Axfood är helt dominerande på den svenska marknaden och bland dessa tre är ICA störst. Självklart saknas det konkurrens.

Uppstickare som t.ex. Lidl och Netto är billigare på precis samma produkter om man jämför med ICA (i min stad). Det kan handla om en prisskillnad på c:a 10 procent! Vad får vi för mervärde genom att handla på ICA? En flashigare butik, en kundtidning och ett plastkort som berättigar till en procents återbäring. Är det värt det?

Andreas

Flashigare butik hos Ica än hos Lidl skriver du, då låter det snarare som att Lidl har lägre omkostnader än att de har lägre vinstmarginaler på köttbitarna. Vilket jag tror är fallet, Lidl tjänar nog lika bra på sina köttbitar som Ica.

Och det här med konkurrens är knepigt, riktigt stora butiker skär guld med fällkniv men samtidigt finns det många småbutiker som knappt går runt och är nedläggningshotade och ändå tar de små mycket mer betalt för köttstyckena än vad de stora gör.

Nåt som jag funderar lite över är om handelns öppettider kan göra våra köttbitar dyrare, många butiker är numera öppna 12-14 timmar, vem får betala för det och är öppettiderna lika långa i övriga EU-länder?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Nu börjar det bli hett! Är det mitt tredje besök eller fjärde på Coop Forum Värmdö på mindre än en månad, nu är "kylen" varmare än någonsin!  :o

Varför gör dom inget; 1. Lagar kylen. 2. Byter termometer om det är den det är fel på.  ???

Har talat med personalen varje gång, nu är det dax att ringa miljö & hälsa!!





kurt

Vad kostar köttet i Hötorgshallen resp. Östermalmshallen?

oyvindvagen

Hötorgshallen som dyr ica/coop (men en helt annan kvalitet för det mesta), Östermalmshallen hur mycket som helst...

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal