Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Tracey
 - 2007-12-12 21:48
Intressant... Ska lägga det på minnet tills nästa gång! Tack för tipset, Roffekock! :)
Skrivet av roffekock
 - 2007-12-10 21:38
I Indien så har jag sett att man använder en lång vass spik modell grövre som sitter fast i en stock, man slår in spicken genom skalet och bänder isär nöten och då blir inga flisor eller spån sen äter man det tunna skinnet som finns på insidan. Men på detta vis får du ju naturligtvis ingen mjölk. Men du kan ju göra din egen genom att ta cocosköttet färskt riva det och blanda med vatten och låt stå ett tag sedan kramar du ut vattnet från cocosrivet. Mycket gott. Men en sak får du räkna med att den har inget att göra med vad du ser i en burk.

/rolf
Skrivet av Tracey
 - 2007-12-10 21:23
Tobias: Du säger att man kan slå lite grann på kokosnöten för att få upp den. Ska man slå på något speciellt ställe? Ska man använda hammare eller nåt? Minns att jag var med en gång och försökte få upp en kokosnöt. Vi försökte på alla sätt o vis, utan resultat. Till slut lyckades vi såga itu eländet, men då blev det en massa sågspån ovanpå alltsammans...  :-\
Skrivet av Tobias
 - 2007-09-01 10:46
Att öppna den är inte så svårt. Man slår lite på den bara, så går den isär, men att få loss kopran (den hårda vitan) är lite svårare. Den får man bända ut med kniv. Sen är det fortfarande lite skal kvar som man får skala med en vanlig potatisskalare.

För att få kokosmjölk, river man kopran och mixar den med kokhett vatten - så att du får ur alla smaker - och silar, helt enkelt. Kan göras 2-3 gånger kanske, sen finns det inte mycket mer smak att utvinna.
Skrivet av Andreas
 - 2007-09-01 08:45
Ah direkt från nöt, det har jag inte provat, hur gjorde du lite mer i detalj?

Ang sjukt jobbigt, det var nog ingen slump att Povel Ramel skrev en melodi om detta: http://www.lyricsbox.com/povel-ramel-lyrics-kokosnot-f9nt16n.html :)
Skrivet av Tobias
 - 2007-09-01 06:12
Jag köpte en kokosnöt och gjorde kokosmjölk för några dar sen. Har tidigare bara testat Santa Marias och Blue Dragons och smaken är helt annorlunda. Det är väldigt friskt och härligt, som Karin säger. Burkmjölken smakar mer instängd i jämförelse.

Nackdelen är att det är sjukt jobbigt att skala den där nöten.
Skrivet av Anne
 - 2007-06-05 16:22
Kelda har ju en variant också, mjölkbaserad, som jag testat ett par gånger. Helt okej.
Skrivet av Karin
 - 2007-06-05 12:27
Andreas: Så mycket billigare än färdigköpt kokosmjölk blir det nog inte. 1 påse Kokosflingor kan man väl köpa för 6-7 kronor, tror jag. Då tillkommer mjölk och/eller grädde. 1 burk kokosmjölk kan man köpa för mindre än 20 kronor.

Anne: Naturligtvis kan man inte jämföra de här hemgjorda kokosflingevarianterna med färsk kokosmjölk som traditionellt tillverkats i Thailand, dagligen, för hand, och där man river färsk kokosnöt. Men jag tycker det duger som substitut. Jag har inte märkt någon större skillnad i  smak i deThairätter där jag använt "kokosflingemjölk".   

Skrivet av Anne
 - 2007-06-05 11:28
Urban slår huvudet på spiken - kokosmjölk innehåller ingen laktos, och inte vare sig grädde eller mjölk. Det är bara kokosnötköttet som lagts i blöt och sedan pressats ur. Jag har testat med kokosflingor - ingen hit, de är ju liksom behandlade. Däremot borde det gå bra med färsk kokos, om man har lust att riva. :)
Skrivet av Urban
 - 2007-06-04 14:43
Det jag tyckte lät skumt var användandet av grädde och mjölk i tillverkandet av kokosmjölk, som inte finns i riktig kokosmjölk. Men jag kan mycket väl tänka mig att grädden o mjölken gör den krämigare.


Skrivet av Andreas
 - 2007-06-04 13:52
Urban: Jag tycker inte det låter skumt - är inte kokosmjölkpulver i princip samma sak som finmalda kokosflingor?

Karin: Hur står sig priset på hemmagjord kokosmjölk jämfört med den man köper på burk?
Skrivet av Karin
 - 2007-06-04 13:38
Låter det skumt? Kokosmjölk på burk innehåller väl konserveringsmedel, stabiliseringsämnen och kanske andra tillsatser också. Det är skumt. Hemgjord kokosmjölk smakar friskt och fräscht.
Ytterligare en metod:
Koka upp lika delar kokosflingor och mjölk och låt det stå i rumstemperatur 1 dygn. Sila sedan och använd vätskan i drycken.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-03 21:03
Jag måste medge att det låter lite skumt faktiskt.. Smakar det verkligen som kokosmjölk i övrigt gör?
Skrivet av Karin
 - 2007-06-02 16:58
Kokosmjölk är enkelt att göra själv.
Hetta upp 3 dl vispgrädde och 3 dl mjölk i en vid kastrull. Häll i en påse kokosflingor á 200 g och rör om. Låt det dra i 5 minuter. Kör sedan i mixer. Häll vätskan genom en tät sil. Pressa lätt med en sked. Späd med lite vatten till 4 dl kokosmjölk.
Skrivet av crlhrv
 - 2007-05-07 19:39
Köper du kokosmjölk light så är den tunn som vatten, vilket stödjer utspädningsteorin.

Annonser

Powered by EzPortal