Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Andreas

1
Jag var övertygad om att det fanns massor med florsocker hemma när jag började kakbaket i lördags, men när det sen var glasyrblandningsdags visade det sig att det inte alls fanns tillräckligt med florsocker.

Googlade lite på eget florsocker och hittade nedanstående länk, och det fungerade riktigt bra, gick inte att skilja från det köpta. ;D Det som dock överraskade mig lite var att det skulle vara maizena i, men tydligen innehåller florsocker redning, på mitt paket stod 2% potatismjöl i innehållsförteckningen. Se där.

https://vitamixsverige.se/florsocker-2/
2
"Det är produkten Knäckebröd Flerkorn som stoppas i Sverige och ett flertal länder. Anledningen är höga halter av giftig gas i sesamfröna..." https://www.gp.se/ekonomi/ikea-stoppar-f%C3%B6rs%C3%A4ljning-av-kn%C3%A4ckebr%C3%B6d-kan-inneh%C3%A5lla-giftig-gas-1.40486289

Giftig gas i sesamfrön?!  :o
3
Under en tid har det varit ett fel i forumet så att säkerhetsfunktionen recaptcha inte fungerat, med följden att det inte gått registrera nya användare och att oregistrerade användare inte kunnat posta inlägg.  :(  Det är nu åtgärdat. Tack till Björn som uppmärksammade mig på det!
4
"Skatten, som ska träda i kraft 1 maj nästa år, tas ut med tre kronor per plastbärkasse. I dag kostar en sådan redan mellan två och tre kronor i butiken, så priset för kund kommer att hamna runt fem kronor. Förutom plastpåsen för matvarorna vid kassan, blir det en skatt på 30 öre på de små genomskinliga rackarna som används för frukt och grönsaker."

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Op058k/tre-kronor-i-skatt-pa-plastbarkassar

Bärkassar är en sak. Men Frågan är vad tanken är att detta med frukt- och grönsakspåsarna kommer att leda till, kommer folk att sluta använda småpåsar nu och packa sin frukt och sina grönsaker i något annat? I vad?
5
Hittade intressant artikel där det går att läsa om fiskodling i bassäng på torra land hos Gårdsfisk i Skåne och hållbart fiskfoder:

"- Fodret är vår nästa stora utmaning för att göra det cirkulära vattenbruket hållbart... I dagsläget matas fiskarna ...  med fiskmjöl - helt enkelt torkade fiskar som malts ner till ett pulver. Men på sikt ska fiskarna äta enbart vegetabilier"

"Hur smakar egentligen dina fiskar?
- De är supergoda. Rödstrimma liknar den svenska abborren men kan användas i vilket recept som helst med vit fisk. Clarian är lite köttigare och kryddas gärna med rosmarin och timjan i stället för dill och citronpeppar."

"Vi tar oss till Eskilstuna och återvinningscentralen Lilla Nyby, där de arbetar just med att ta fram ett hållbart fiskfoder. I en avskild byggnad möter vi Benny Björk i full färd med att mala gammalt bröd och murken sallad. ... i handen håller han en liten plastburk med 15 000 knappt synbara larver. Om två veckor kommer de att ha ätit tio kilo och vara tre centimeter stora krabater av fett och protein."

https://www.svd.se/simmar-framtidens-mat-i-bassang-pa-skanska-slatten
6
Varje gång jag köper championjoner (som häromdan) kommer jag att tänka på att det för några år sen larmades om att champinjoner var farliga pga att de innehåller cancerogena fenylhydraziner. Så jag köper dem med viss tvekan, och helt klart mindre nu än innan larmet.  :(

Hur gör ni andra, har ni påverkats eller tycker ni att det inte är något att bry sig om?
7
Provar lite med att lägga in Google-annonser i högra kolumnen bredvid forumet.

Tyvärr verkar det visas en del skumma annonser. Just nu "Köp inte nya PC - testa detta", som leder till en sida där de verkar sälja en bootbar usb-sticka med linux på för 320,12-731,81 kronor. Inte olagligt men nog är det ett ockerpris!

Har inte hittat något sätt att blockera en viss annons, men det man i alla fall kan göra är att klicka den lilla pilen "annonsval" ovanför annonsen och klaga.
8
Om forumet / Matforum uppdaterat
2019-09-30 14:50
Efter många om och några men (läs trassel med uppdateringen) är nu äntligen forumet ominstallerat och uppdaterat. Så förhoppningsvis skall det flyta på lite bättre och vara lite smidigare att använda.  :)

Det kan dock finnas ett och annat småfel. Och vissa saker står på engelska som borde stå på svenska. Men det kommer att åtgärdas med tiden. SMF forum som forumprogramvaran heter har utvecklats väääldigt långsamt de senaste åren, version 2.1 RC2 som detta är är bara "nästan klar", version 2.0 kom 2011. Så fel till trots, bättre installera en nästan klar version nu än att harva på med gamla 2.0 i ytterligare något år. Men felen får förstås inte vara alltför stora. Säg jättegärna till om nån upptäcker mer allvarliga fel!

Det bästa med uppdateringen tycker jag är att forumet nu har responsiv design dvs är mer mobil/surfplattevänligt.
9
Måste tipsa om att Clas Ohlson har en 80-kronors doseringstratt som man med tummen styr om det skall komma smet eller ej. Enligt pålitlig källa fungerar den toppen "inte ett spill" för både ischoklad och knäck!

Finns kanske andra liknande varianter också, nån som vet?
10
Man ska inte dricka mjölk till blodpuddingen och leverbiffen för då får man inte i sig allt järn sägs det.

Men hos mjolk.se (som drivs av lrf och väl inte direkt är opartisk...) står följande

"Det finns inga vetenskapliga belägg för att mjölk till maten hämmar järnupptaget. I Sverige har det tidigare funnits en föreställning om att kalcium kan hämma järnupptaget i kosten, men denna föreställning grundade sig på forskning som numera motbevisats." http://www.mjolk.se/fragor-och-svar/hindrar-mjolk-kroppen-fran-att-ta-upp-jarn/#!/fragor-och-svar/hindrar-mjolk-kroppen-fran-att-ta-upp-jarn/

Motbevisats av vem?!?
11
Attention alla syltexperter!

När man kokar köttgryta blir det skum av protein som man tar bort för att skummet kan ge besk smak.

När man kokar lingonsylt blir det också skum. Men vad består det skummet av? Och är det verkligen sant att sylten möglar lättare om man inte skummar? Mögel är svamp och sylt kokas, kan verkligen mögel överleva kokningen? Eller är det så att syltmögel älskar att växa på syltskum?
12
I  Natalia Kazmierska kolumn Makaronknark - som medelklassens ebola står att det äts lika mycket socker på 40-talet som nu, dvs 40 kilo socker per dag år.

40 kilo genom 365 dagar blir avrundat 110 gram per dag. Det låter ganska mycket. Vilka är de huvudsakliga källorna till allt detta socker?

I kolumnen nämns ketchup som något som skapar panik. Enligt dn:s laboratorieanalys av ketchup år 2006 innehåller de ketchupsorter som har mest socker 24 gram socker per 100 gram ketchup. För att komma upp i 110 gram socker från ketchup krävs alltså minst 110/0,24 = 458 gram ketchup. Äter nån ens en tjugondel av det till ett mål mat?
13
Mycket konstigt ska man då se! Vad är den stora nyttan med en soppamaskin?  ???
14
"Några ingenjörer i USA driver ett företag som lovar gourmetburgare till snabbmatspriser. Målsättningen? Att göra snabbmatsanställda arbetslösa."

http://www.folkbladet.nu/929258/robot-ska-gora-snabbmat-annu-snabbare

"Burger robots may improve consistency and sanitation, and they can knock out a rush like nobody's business. Momentum's robot can make a burger in 10 seconds (360/hr). Fast yes, but also superior quality. Because the restaurant is free to spend its savings on better ingredients, it can make gourmet burgers at fast food prices."

http://singularityhub.com/2014/08/10/burger-robot-poised-to-disrupt-fast-food-industry/
15
"Även om det finns vissa belägg för att måttlig alkoholkonsumtion kan ha positiv effekt på hjärt-kärlsjukdom visar forskningen att alkohol som helhet orsakar betydligt mer skada än nytta. ... World Cancer Report 2014 visar att alkohol ligger bakom 5 procent av all cancer, vilket gör alkohol till den näst största enskilda orsaken (efter tobak) till cancerinsjuknande. ... Till exempel ökar risken för bröstcancer med cirka 10 procent för varje litet glas vin per dag."

http://www.dn.se/debatt/okant-bland-svenskar-att-alkohol-orsakar-cancer/
16
"Över hälften av isbergssalladen som odlas i Sverige sållas bort redan ute på åkrarna. Röta, skadeinsekter, fel storlek på salladshuvudena och överproduktion anges som de främsta orsakerna till svinnet .... motsvarande 500 000 liter bensin."

http://hd.se/inrikes/2014/03/31/stort-svinn-av-isbergssallad/
17
"Frusen färdigmat, torra pulvermixer, processade charkvaror och kolsyrad läsk. De varugrupperna hamnade i topp när amerikanska forskare i våras kartlade vilka produkter som innehåller mest tillsatser med fosfor.  ... Livsmedelstillsatser med fosfor kopplas i en ny stor studie till en fördubblad risk för att dö i förtid, bland annat i hjärt- och kärlsjukdomar. Halva Sveriges befolkning har ett så stort intag av fosfor att de berörs. Livsmedelsverket vill se en europeisk översyn av användningen."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svep-har-ar-maten-med-mest-av-skadliga-fosfortillsatser_8773206.svd?sidan=10
18
"Ny studie visar att ämnet Bisfenol A (BPA) kan orsaka förlamande huvudvärk. Forskare uppmanar människor som ofta drabbas av migrän och huvudvärk att undvika att använda saker av plast som till exempel brickor till mikrovågsugnar och PET-flaskor."

http://www.expressen.se/halsa/plastflaskor-kan-vara-orsaken-till-migran/
19
I Norge har köttförpackningar med falska avhuggna kroppsdelar till Halloween väckt rabalder senaste veckan. Det hela slutade med att Europris som sålde kroppsdelarna vek sig för opinionen, som tyckte att det hela var alltför skrämmande, och drog in sortimentet.

Och javisst ser de otäcka ut! Tänk om en sån där hand legat i köttdisken på Ica...

http://www.nrk.no/sorlandet/halloween_-_avkappede-kroppsdeler_-1.11310302
20
"...Genom att rotera flaskan eller burken skapas en virvelström som behåller innehållet stilla, medan temperaturen sänks snabbt. Resultatet är att V-Tex Compact är 80 procent mer energisnål än dagens apparater som gör samma sak."

http://www.idg.se/2.1085/1.530362/motsatsen-till-mikrovagsugnen---v-tex-kyler-dryck-pa-ett-par-minuter

"...designed to rapidly cool up to two beverages at one time. V-Tex Compact will cool both cans and bottles of all shapes and sizes, from a 150ml can to a wine bottle. ...  There is no need to add ice and no having to dispose of the melted waste ice once the user has finished cooling their drinks. "

http://www.v-tex-technology.co.uk/v-tex-compact/4566007324
21
"Popcorn är den nya supermaten. Det visar ny forskning på University of Scranton i Pennsylvania. ... - Popcorn innehåller 100-procent obearbetade fullkorn och en portion kan ge 70 procent av det dagliga intaget av fullkorn och mängder med antioxidanter... Framförallt är det så kallade polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och förhindrar vissa typer av cancer" http://www.svd.se/mat-och-vin/popcorn-ar-nyttigare-an-gronsaker_6959665.svd

Men stämmer SvD-rubriken, är verkligen popcorn nyttigare än grönsaker?  ;)

(Artikeln har några månader på nacken, men jag har inte sett den förän idag så för mig är den ny.)
22
På Södersjukhuset har nästan 50 fall med patienter där köttallergi kopplad till fästingbett konstaterats. Symtomen kommer i regel 2-7 timmar efter köttintag. Kända symtom är nässelutslag, rodnad och svullnad i ansiktet, illamående, dirré och buksmärtor. Dessutom för hälften av patienterna andningspåverkan och blodtrycksfall. Den som drabbas får helt enkelt avstå från att äta kött från ko, gris, lamm och vilt för resten av livet.

Boven i dramat tros vara en kolhydrat kallad alfa-gal, den finns hos fästingar och hos fyrfota däggdjur, men inte hos människor. Den som blir fästingbiten löper risk att utveckla allergiantikroppar mot alfa-gal. De flesta har råkat ut för minst 10 fästingbett innan utveckling av köttallergi.

I USA finns 1000 kända fall, och där kallas köttallergi för "alpha-gal allergy".

Källor
¤ http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svensk-studie-ger-svar-pa-allergigata/
¤ http://www.allergia.se/index.php/artiklar/23-6-13-sekottallergi
23
Varje gång vi handlar med våra Ica- eller Medmera-kort så registreras alla våra inköp, varenda liten vara, i en stor databas. Genom att analysera inköpen kan butikerna sedan skicka riktade erbjudanden. Att ge den som brukar köpa chokladkakor rabatt på chokladkakor är ganska självklart. Men det är bara början.

I en krönika för i PC för alla berättas hur den amerikanska butikskedjan Target räknar ut vem som är gravid för att i god tid kunna skicka rabatter på blöjor och babykläder: "Genom att kika på nyblivna föräldrars konsumtionsvanor och följa dem några månader bakåt i tiden kunde man snart se vissa mönster hos i synnerhet kvinnliga kunder. De började exempelvis köpa parfymfria varor och mjukgörande krämer. Med andra ord kunde Target snart testa sin teori genom att blanda ut sina traditionella erbjudanden med rabatter på barnprodukter - för att några månader senare fascinerat konstatera att försäljningen ökade på den typen av varor. Markant!" http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.523038/sa-blir-du-kartlagd--av-din-matbutik

Undrar just vilka fler såna här samband det går att se..?
24
"Siemens presenterar ... kyl-fryskombination som ska behålla fräschören hos livsmedel .. längre... Genom att hålla temperaturen strax över 0 °C och syreatmosfären låg minskar risken att mögel utvecklas, och vitaminer och näringsämnen håller sig längre. Därmed ska konsumenten inte behöva handla känsliga varor lika ofta, exempelvis rått kött eller fisk."

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3756853.ece
25
"Kvinnor och män som dagligen äter minst ett par frukter utvecklar mindre ofta bråck på stora kroppspulsådern i buken jämfört med mindre flitiga fruktätare. ... en av flera tänkbara förklaringar är att frukt innehåller mycket så kallade antioxidanter som bland annat kan motverka inflammation i blodkärlsväggen... "

http://www.unt.se/uppsala/frukt-skydd-mot-pulsaderbrack-2584303.aspx
26
Här är en länk till en video som visar äggkorvstillverkning med äggkokaren Aaron Egg Cooker: http://www.idg.se/2.1085/1.522427/ifa-2013--vi-kokar-agg-med-egg-cooker

Hade varit roligt veta hur den egentligen fungerar, vad den kostar och var man får tag i en.
27
Medieavdelning / Pallafrukt.se
2013-09-13 16:40
Det här är väl en bra idé? På http://pallafrukt.se/ kan den som har frukt över registrera sig och den som vill ha frukt få tag på frukt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17466989.ab
28
"Bosch och Siemens varnar nu sina kunder för diskmaskiner tillverkade mellan 1999 och 2005. ... - Det är ett relä som med tiden inte klarar av det den ska. ...det finns en mycket liten risk att diskmaskinerna kan börja brinna... De som tror sig ha en diskmaskin i farozonen uppmanas att kontakta Bosch eller Siemens så snart som möjligt. - Antingen kommer vi och reparerar den kostnadsfritt eller så får man köpa en ny diskmaskin och då ger vi 20 procents återbetalning på inköpspriset..." http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17429577.ab

Besök denna länk för att kontrollera om din diskmaskin berörs https://dishcareaction.com/sv-se

Sen ser det ut som på bilden nedan om maskinen är i riskzonen. Min är det. :(
29
"Norska myndigheter varnar för man kan bli allvarlig sjuk och få lägre intelligens av att äta älgkött.  Blyrester som kan finnas i främst köttfärs av älg är betydligt vanligare och farligare än man tidigare trott och det är allra farligast för barn under sju år. "

http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=17926&avd1=0
30
Intressant fråga i Ny Teknik "Oljudet från eldrivna hushållsapparater är ofta bedövande. Det värsta jag upplevt är potatisskalaren. ...antar att orsaken inte är motorstorlek eller effektuttag, för då skulle industriella elmotorer och eldrivna fordon låta fruktansvärt. Istället är de i allmänhet tystare än potatisskalaren. ...varför låter hushållsapparater så mycket?"

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article3750167.ece

Annonser

Powered by EzPortal