Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

1
Det funkar med bringa med det blir godare med högrev. Köttet blev klart på 8 timmar så rena snabbmaten  ;D
Rimmad kokt bringa är ju både torr och hård men faller isär om man kokar den tillräckligt länge och visst blev det så när man grillade också, med skillnaden på att nu fick man även en bbqsmak.

Det fick bli en macka med skivad bringa, gurka och lite majjo till lunch idag.
Inte äckligt alls ;)
2
Har efter att grillat högrev på brisketvis några gånger med lyckat resultat bestämt mig för att prova med en bringa. Som jag fattar det är det inte samma styckningsdetalj som brisket vilket nog är en utmaning.

Hittade en nötgringa på 3,5kg som nu ligger i grillen, ser bra ut och det börjar bli dags att slå in den i papper.
Hade mycket tzaziki över från förra helgens äventyr så bringan blev tzazikimörad över natten, om det är till sin fördel får vi se men jag gissar att det finns stor marginal för mörning av bringa. Den lär inte bli övermörad  ;D

Grillschemat för en brisket är kryddning med rejält med salt och peppar. Indirekt värme i grillen på 107° tills köttet håller 75°
Sen är det dags att slå i köttet i papper eller folie, folie ska inte vara lika bra för barken då all ånga stannar kvar i paketet. Papper ska vara bättre på att släppa ut ånga men ändå hålla kvar tillräckligt för att köttet ska bli bra.
Man ska lägga på en rejäl kladd smör eller talg på köttet innan det viras in i pappret och det finns lite olika skolor om man ska ha buljong eller äpplejuice som paketet ligger i. Sen får köttet gå klart till 95° vilket låter helt vansinnigt men det blir väldigt gott och mört.
Här blir jag för snål och stoppar i köttbiten i ugnen, grillpellets är betydligt dyrare än el.
Slutligen ska köttet vila 1-2 timmar men det har jag inte klarat av ännu :)
3
Jag ska grilla burnt ends till helgen och googlade efter lämpliga kryddförslag då jag hittade hit. Bra, för jag hade glömt det där med att det funkar utmärkt med bara salt och peppar.

Det är storgrillning på gång, samtidigt med 3 kg burnt ends kommer det att grillas en hel gris och 6-8 kg högrev. Ev blir det några kycklingar också, alla har inte gris eller nöt som förstaval.
4
Sprang på kycklingfärs i butiken och ville minnas att jag gjort Chicken Kiev för inte allt för länge sedan. Sökte på nätet och jovisst hittade jag ett recept, detta  :)  :)

7 år ryms nog inte inom "inte allt för länge sedan" men jag ska följa råden jag gav då och krydda upp färsen för sig.
5
När det stoppades prinskorvar som värst blev det varannan månad men det har lugnat sig, numera blir det bara till jul så nu är även årets prinsar klara :)
6
Var också inne en sväng men det var tomt i receptsamlingen och korv gick inte att få recept på så jag gav upp. Förmodligen är det handhavandefel från min sida :) 

En sida jag tittat på är
https://matimorgon.se
Ger förslag på maträtter utifrån vald råvara.

7
Rapsgrisen har funnits i rätt många år. Är oftast vakuumpackad och ser lite vattenskadad ut. Provade när det kom men köttet var slabbigt och smaken var inte imponerande.
Hur laken kunde bli så grön som den blev är ett mysterium och att rapssmaken skulle gå igenom förvånade mig också.
Jag lär inte köpa rapsgris fler gånger.
8
Som vanligt går inköpen över styr när jag är på snabbgross. I början av april inköptes det 5 kg sidfläsk till rimligt pris, svenskt och från rapsgris. Här skulle det göras bacon och varmrökt sidfläsk :)
Funderade inte något på att det skulle kunna skapa eventuella problem men det gjorde det.

Efter något mer än en månad i 10% saltlake var laken grön :o

Luktade och kände på laken men hittade inget fel mer än färgen, provstekte lite fläsk och bortsett från en markerad rapssmak var där inget fel på det. Men jag vill inte att varken bacon eller sidfläsk ska smaka raps >:(

Bytte till ny lake och lät fläsket ligga tills för några dagar sedan, så nu är jag på banan igen. Fruktansvärt salt men det gick att lösa med att laka ur fläsket några dagar, så i helgen ska det både kallrökas bacon och varmrökas sidfläsk.

Undrar varför det blev grön lake? Det borde vara rapsoljan som man matar grisen med men att den skulle sätta färg på laken var inget jag skulle gissat på.
 
9
Var väl förvirrad men jag köpte färdiga köttbullar för att ha som lunch i veckan. Har inte ätit sådana på många år och tyvärr var inte smaken bättre än vad jag mindes.

Att man använder någon gas (som luktar fis) för att köttbullarna ska hålla längre vet jag men målas köttbullarna med något för att de ska se stekta ut??

Passar en hund och han var inte lika snarstucken som jag så han ställde upp och åt det som blev över.
10
Arbetet med årets prinskorvar påbörjas nu. Ska hämta råvaran till fjälsterna idag, 2 omgångar tarm från lamm ligger och väntar på mig hos en bonde i närheten.
Rensade och klara räcker dom till ungefär 10-12 kg prinskorv.
11
Vill du ha den rosa borde du kunna tillaga den med sous vide till önskad innertemp innan du grillar den.
Ligger burgaren bara i tillräckligt länge borde den bli säker.

Leta på nätet så lär du nog hitta olika förslag.
Men jag håller med dig, en saftig burgare är god.
12
En uppdatering
24 timmar gjorde köttet bättre.

Bringan är lika hård som innan men nu sitter inte köttfibrerna ihop så förtvivlat när jag provsmakade.
Smaken är bra och nu är den ätbar utan att få träningsvärk i käkarna.  :)
13
24 timmar vid 62° ändrade inte texturen något nämnvärt.
Då är det som vanligt, halvfabrikat är inget för mig.

Får väl bita i det sura äpplet och äta rimmad bringa som pålägg fram till midsommar :o

14
Allt om sous vide / Rimmad oxbringa
2022-11-26 10:01
Slog till på en färdiglagad (sous vide tillagad) rimmad oxbringa senast jag var på snabbgross men är inte alls nöjd med vad jag fick. Den är som en planka och i mitt tycke inte färdig.

Skulle det funka att köra 10-12 timmar till vid 58° i sous vide för att få den iaf lite mörare, eller är det kört?
Blir mycket pålägg om det inte går för den väger 3,5kg.  :(
15
Efter en koll i skafferiet hittade jag en burk med såsbas av samma märke, oöppnad och med lite mörkare färgtoner i över delen av burken.
Bäst före? mars 2006  :)
Synd att jag inte visste att den stod där, då hade jag sparat 24:-  ;D
16
Brassade på lite kyckling och ris på jobb idag, anledningen var att jag hittade indisk såsbas på burk till billigt pris.

Givetvis smakade grytan knappt något så jag fick leta runt lite efter något att krydda med, hittade en öppnad burk Hot curry paste i kylen som nog har stått där ett bra tag. Innehållet luktade och såg bra ut så jag tog några skedar och fick en bättre smakupplevelse.

Bäst före datum på burken är maj 2006 :o

Inget fel på den så den får stå kvar i kylen :)
17
Nu är det så länge sedan jag rökte kassler och med en bit över från kotlettraden med svål fick det bli dags. Strax under kilot och i storlek som en normal kassler röktes den idag.
Biten var såpass stabil att jag inte behövde knyta den och jodå, den höll formen bra.
Kasslerlåda med ananas, ris och bea lär det väl bli  :)
18
Det är ingen större panik vad det gäller bäst före datum på smör. Smör håller bra i kylen och jag har inte märkt någon försämring trots smör som har varit 2-3 månader "gammalt"

Blanda 1 pkt (1/2kg) smör med 4 dl matolja och få ett underbart bredbart smör till mackorna.
19
Råvaror, halvfabrikat / Färgad lax
2022-09-30 11:06
Slog till på en laxsida igår men när jag kom hem tyckte jag att färgen på den är lite väl mättad.
Hörde på radion att det tillsätts färgämne i fodret för att få rätt färg på köttet, men nu har man nog gått för långt.
Sidan har en färg av mycket fylligt laxrosa åt det röda hållet, mer röd än rosa!
20
På Snabbgross. Finns med och utan svål men det är rejäla bitar på runt 5kg.

Annonser

Powered by EzPortal