Är en tryckkokare någonting att ha?

Startat av Andreas, 2007-07-12 21:46

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckkokare
" I en modern tryckkokare för hushållsbruk ligger temperaturen på ca 130 grader. Koktiden reduceras därmed till mindre än hälften"

Det låter ju bra, men smakar maten lika gott när man tryckkokat istället för att koka som vanligt, någon som vet?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Jag har tillbringat en del tid på större kappseglingsbåtar och jag kan säga att tryckkokaren är gudabenådad om man skall fixa mat till 12 pers med två små gasollågor.

Smaken blir helt ok under omständigheterna.

Andreas

Helt OK - betyder det att du ändå upplever viss smakförsämring i jämförelse med att koka som vanligt? På vilket sätt blir det annorlunda? Förändras konsistensen någonting också?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Konsistensen på ris mm blir som vanligt. OK får anses bra om man inte har tillgång till kylskåp och andra lyxigheter...

Problemet med bedömningen av mig är att på båtar är alla alltid hungriga, gulaschsoppa med nudlar och mycket tabasco slinker ner med idel leenden.

roffekock

2007-09-05 22:06 #4 Last Edit: 2007-09-05 22:32 by roffekock
Jag har en gammal tryckokare som jag använder då och då den är underbar. Kokade fläskläggar i går 45 min. Men det krävs lite erfarenhet för att produkterna ska bli perfekta tex lätt att torrkoka om man inte har kolll. Du kan hitta en sådan på loppis för en hundring se bara till så du får alla delar med. Någon smakförändring på grund av att du sjuder under tryck blir det givetvis inte. När du fått upp trycket kan du nästan stänga för värmen. En sak som du ska kolla när du hittar din beg tryckkokare är att den är plan i botten såvida du inte har gas då spelar det ingen roll. ;)

"Om vi ökar trycket vilket vi gör då vi använder tryckkokare höjer vi kokpunkten, vilket innebär att vattnet inte kokar förrän ångtrycket i bubblorna överstiger det omgivande trycket. Det tar därmed längre tid och krävs mer energi för att uppnå kokpunkten i en tryckkokare men eftersom det är den tillförda värmen som tillagar maten och inte själva kokningen så blir maten färdig fortare."
Matforum är bäst

BrazilianLinda

Jag älskar min tryckkokare och skulle inte vilja vara utan den! Använder den flera ggr i veckan faktiskt. Underbar till grytor och segt kött :) Ris däremor skulle jag inte koka i den...

Andreas

Roffe, Linda: Ni råkar inte ha någon liten bild på era tryckkokare?

Varför inte koka ris i den Linda?

"Någon smakförändring på grund av att du sjuder under tryck blir det givetvis inte. " - men nu är det ju på modet att bereda maten på så låg temperatur som möjligt för att tillaga precis bara det som behövs och att behålla så mycket vätska som möjligt i råvarorna, men tryckkokning går ut på att koka på högre temperatur än vanligt..? Så nån skillnad måste det väl bli? ???
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Skillnad på kokning och tex ungnstillagning då man eftersträvar lågtemp.
Matforum är bäst

Andreas

Så du menar att när man så att säga väl passerat kokpunkten vid kokning så spelar det inte någon som helst roll för slutresultatet om man kokar på 100, 150 eller kanske 300 grader? ???
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Kuggfråga. Men mej veterliggen inte. Men jag har aldrig testat trots att jag är ägare till en ångbåt. ;D ;D
Matforum är bäst

Gilius

Hej,

Använder min tryckkokare ofta, att kunna göra grytor, dillkött etc. till vardagsmat efter jobbet blir inga problem. Att använda den till att gör sås, trycka ihop lök, morötter, selleri med litet buljong och litet annat gott till en såsbas går snabbt och är enkelt. Potatis på typ 15 minuter. Man kan oftast plocka upp en för inga pengar på en loppis. Skickar med en bild på min, 40:- på en loppis i Lund.

/gilius

Kari

Väcker tråden... Du blir vad Du äter just nu på tv3.. Tryckkokare verkar ju vara en hitt när man läser här och ser på Skippers program..

Får väl kolla loppisen imorgon! Alla delar med, och plan botten - något annat att tänka på?

Andreas

Vad gjorde de med tryckkokaren på tv3 som verkade så bra?

Nåt jag kommmer att tänka på är att man hört talas om tryckkokare som explorerat, är det en skröna eller kan de verkligen göra det? Och i så fall vad är det som gör att de exploderar - är det nån övertrycksventil som kan gå sönder på ett gammalt exemplar och göra dem farliga?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Någon annan som kanske tittade lite mer noga får berätta om tv programmet, jag såg bara att det var en tryckkokare inblandad.. :-[

Ja, tryckkokare kan säkert vara en risk, hur funkar en säkerhetsventil på en sån? Kan ju inte vara så high tech?! Man kanske bör prova sin beg kokare ute på gården eller i vedboden första gången? Låta tokkoka en timme som test?  8)

Kan inte Ni som har kokare, nyare och från förr berätta om säkerhetsventilen, hur det funkar, hur man kan kolla och rent av posta en bild?

Jag kokar av nyfikenhet.. ;D

roffekock

2008-02-01 15:02 #14 Last Edit: 2008-02-01 23:02 by roffekock
Säkerhetsventilen på en tryckokare kan vara olika men alltid säker. Den som jag använder har en liten vikt uppepå röret som du ser sticker upp på locket,när då trycket stiger så lyfts den lilla vikten uppåt och överskottsåga pyser ut det är allt. Du ser även en svart bricka som även den åker ur om det skulle bli stopp i det lilla röret mot all förmodan. Den är använd i många år och har aldrig krånglat.
Jag passar på att lägga ut en bild på en liten bok jag har om tryckkokning går kanske att hitta på antikvariat. :D

/rolf
Matforum är bäst

Kari

Tack Roffekock, verkar hur enkelt och smart som helst!

Andreas: Skulle Du våga nu? Jag skulle det. Hemma hos Roffekock.  ;) ;D

Jomael

Jag you-tubar lite och hittade denna: http://www.youtube.com/watch?v=AJQn_dzDutg&NR=1

Enligt Heston så är en tryckkokare ett måste vid tillagning av en god tomatsås.. 

Simon02

En tryckkokare är SUPER bra. Maten smakar kanon! Dessutom är allt mycket snabbare klart.

Super bra till att koka kött och snabbt. Du kommer att bli stormförtjust. Köp större 3-4l då får du plats....  till det mesta.  ;)

webguide

Citat från: Andreas skrivet 2007-09-07 11:28
Så du menar att när man så att säga väl passerat kokpunkten vid kokning så spelar det inte någon som helst roll för slutresultatet om man kokar på 100, 150 eller kanske 300 grader? ???


Det stämmer ju inte, när man t.ex. tillagar kött vill man att det skall befinna sej mellan 40 och 50 grader (inte 100 på det exakta temperaturområdet) under så lång tid som möjligt då enzymer som bryter ner köttfibrerna är aktiva vid de temperaturerna = mörare kött. Jur högre temperatur man tillför produkten ju snabbare blir den varmare än 60 grader och därmed förlorar man det önskvärda temperaturområdet.

Andreas

Ja det låter rimligt och det måste väl då betyda att kött som tillagas i tryckkokare blir segare och torrare? ???
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal