Termomixer - värd att köpa?

Startat av Slotth, 2011-08-01 03:53

Föregående ämne - Nästa ämne

Slotth

Hejsan, har varit i olika kök i inre Stockholm där jag har sett hur mycket man använder en termomixer. Frågan är - är den värd att ha hemma? Är det ett bra inköp?

Fördelen är väl att man kan få riktigt fina puréer och dylikt. Nackdelen är att man får använda maskinen regelbundet för att inköpet ska vara värt. Är öppen för alla åsikter!

agnetasch

Citat från: Slotth skrivet 2011-08-01 03:53Nackdelen är att man får använda maskinen regelbundet för att inköpet ska vara värt
Om du tycker det är en nackdel att behöva använda apparaten kanske du inte ska köpa den ;)

Folk med många småbarn eller med grava tugg- o sväljsvårigheter har säkert nytta av en sån här mixer, men vad ska man använda den till i ett vanligt hushåll?

Vad kostar den?

vilsjin

11000:- för en mixer är lite svårt att motivera om den inte går oupphörligen.

Hasse

Hej Slotth och välkommen till Matforum!

Termomixer var ett nytt begrepp för mig. Jag var tvungen att konsultera Nätet, och citerar från Söders gourmet*

Thermomix är matberedaren som tagit alla mästerkockar med storm!
...
• Den väger, värmer, hackar, blandar, rör om, klipper, krossar, maler, pulveriserar, knådar, emulgerar mm.
• Medsolsrotation hackar snabbt fisk, kött och grönsaker
• Motsolsrotation rör om ömtåliga produkter särskilt försiktigt
• Produkterna kan hållas varma vid låga temperaturer, temperaturen justeras i steg från 37° C till 100° C
• Lätt att rengöra genom att fylla i vatten och diskmedel


Pris: 10 800 kr + moms

Ja, nog ska man äta mycket puréer för att investeringen ska vara befogad i ett hemmakök.    ;)


*) http://sodersgourmet.se/koksmaskiner/maskiner/thermomix

Slotth

Tackar för svar! Hade inte kollat upp priset innan, så då får det vara! :)

webguide

Thermomix var från början en maskin avsedd för hemmabruk som skulle ersätta flera andra maskiner (våg, mixer, spis). Men ganska snabbt insåg kockar på fine-dining-krogar att man kunde göra "massor av kul prylar" med den och nu används den lite överallt.

Jag brukar shoppa ingredienser på MCC-shop - en Tysk ebutik med specialprylar. De säljer även köksmaskiner, bla Thermomix och Mycook - https://webshops.daysie.de/epages/metropolis.sf/sec51e9ff80f5/?ObjectPath=/Shops/61253754/Categories/Geraete/Vorwerk-Thermomix-TM-31-my-cook-mycook

Just nu är det rea på Mycook professional.

djohansson

Med tanke på att maskinen även verkar kunna ånga och i allmänhet hålla önskad temperatur så kanske den i viss mån klarar av att ersätta ugnen/ångugnen när det kommer till skonsam tillagning. Frågan är bara hur många ägg/hur mycket fisk man kan lägga ner i den.

Å andra sidan får man ju en ugn med ångfunktion från Bosch, ett par grymma knivar och en vanlig mixer för det priset, så jag är tveksam.

webguide

Man köper ju inte en Termomix för att ersätta nått annat, man köper den för att anväda den till som gör den unik.

djohansson

Det beror ju i och för sig på vilken budget man har. Är denna begränsad kan det vara värt att hitta en produkt som klarar lite olika grejer i stället. Fast du har nog rätt i det här fallet ändå: vi snackar ju om en väldigt dyr produkt, och inte någon "allt-i-allo-grej" från TV-shop att ha i husvagnen.

Andreas

Enligt den här knappt månadsgamla artikeln hos SFGate börjar Thermomix slå igenom på bredare front nu (antar det är genomslag i usa som avses).

Ingen som har köpt sig en ännu? Eller har mer erfarenhet av praktisk användning?

Borde väl fungera till sous vide? Och hur lätt skall det inte vara att göra en perfekt bea med en Thermomix?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Jag köper en mycook någon gång efter årsskiftet, den har ett induktionselement, klarar högre temperatur och har starkare motor är Thermomix. Sen finns ju supermaskinen, Hotmix som har en variant som klarar +190 grader och har inbygt kylaggregat som klarar -24 grader. http://www.hotmixpro.com/index.php?option=com_content&view=article&id=179&Itemid=92&lang=en

Det går  att köra sous vide med den, men det blir inte så exakt, den har fasta temperaturlägen.

Det är den här tänker jag lägga vantarna på: http://www.mcc-shop.com/epages/metropolis.sf/en_US/?ObjectPath=/Shops/44998553110/Products/TA8000

webguide

Jag fick hem en Hotmixpro Gastro igår, maskinen har i grunden samma funktion som Thermomix men den klarar upp till 190 grader och temperaturen sätts gradvis, vilket innebär att den till skillnad från Thermomix t.ex. kan hålla en temperatur på 62 grader. Den höga temperaturen gör också att det går att koka godis i den. Motorn och kraftfullare och topphastigheten är högre. Motorn är på 1500 Watt och den kan mixa i 12500 rpm, värmekällan är induktion.

Den kan precis som Thermomix röra livsmedel.

Dessutom är den programmerbar, vilket är en fördel. Den har något som kallas för wait temperature, vilket kan användas på ett par olika sätt. Antingen kan man sätta igång maskinen och mixa eller röra något tills det uppnår en viss temperatur sen stängs den av. Eller så kan man låta den gå tills den uppnår en viss temperatur och sedan hålla den temperaturen under en viss tid.

Får se vad man kan hitta på för kul med den! :)

Göran&Grus

Hej,

Jag har en Thermomix 31 sedan tre år tillbaka och jag måste säga att det är den mesta fantastiska maskin jag stött på! Jag älskar köksmaskiner och har de flesta men efter att jag upptäckte Thermomix, så har alla andra maskiner hamnat i skåpen. Vill du göra köttfärssås, så väger du lätt upp löken, hackar den på några sekunder, häll i olivolja och stek löken i maskinen. Sedan lägger du till köttfärsen och programmerar tid, temperatur och hastighet, häll i tomatsås och kryddor och kör i tjugo minuter till medan du gör annat eller bara sitter i soffan. När maskinen piper är maten klar! Helt fantasiskt! Vi gör allt i maskinen, risotto, pizzadeg, indiska curryrätter, fläskfilé med sås, ångkokar fisk, grönsaker och ris samtidigt och mycket mer. Här i Spanien där vi bor har de flesta en Thermomix och alla som inte har en ännu, vill ha en. Pga priset så har dock inte alla möjlighet att köpa den men kan man, så är pengarna väl investerade. Vi har aldrig ätit så gott, så nyttigt och så billigt som sedan vi började använda Thermomixen. Nu i dagarna har precis den nya modellen med touch display kommit ut, TM5. Den enda nackdelen vi har märkt är att vi numera sällan kan gå ut på restaurang för maten är så mycket bättre hemma!

Lisa Hedin Smith

Nån som vet hur man får tag på svenskt receptchips till nya thermomixmodellen? Och finns det nåt svenskt receptforum? Bor i Australien och har skaffat thermomix precis.

MalinMaria

Jag bor oxa I australien och fick min TM5 for lite drygt en vecka sen. Vilken maskin!!! Wow! Helt klart vard varje krona. Jag har dock engelska recept chip.

Myran

Jag har bott i Australien i perioder och där använt Thermomix TM5. Kom hem för ca 1 år sedan och ville absolut köpa denna maskin, den är fantastisk. Undrar därför vart jag kan köpa denna modell då den inte säljs i Sverige, jag har pratat med söderns gourmet, dom säljer den inte. Är det Norge som gäller? Undrar också om recept chipet finns på svenska med svenska mått eller om det är engelska och cup som gäller?

webguide

Citat från: Myran skrivet 2016-03-11 14:11
Jag har bott i Australien i perioder och där använt Thermomix TM5. Kom hem för ca 1 år sedan och ville absolut köpa denna maskin, den är fantastisk. Undrar därför vart jag kan köpa denna modell då den inte säljs i Sverige, jag har pratat med söderns gourmet, dom säljer den inte. Är det Norge som gäller? Undrar också om recept chipet finns på svenska med svenska mått eller om det är engelska och cup som gäller?


Kontakta Vassaknivar.se - http://www.vassaknivar.se/thermomixer-tm31-tillfalligt-slut.html
De kanske kan få fram en åt dig!

Udo Weidt

Jag har haft min Thermomix 5 i ca. 2 år. Den används inte dagligen, men flera gånger i veckan. Den som tror att Thermomix bara är en mixare för 11000 kronor vet inte bättre. Visst kan man använda den som mixare men Thermomix är egentligen en matlagningsmaskin med vilken man kan laga en hel meny med t.ex. kokta potatis, ångkokta grönsaker, kalops - allt samtidigt!
Varje månad kokar jag 2 glas Lemmon Curd. Smaken är intensivare och inte jämförbar med den man köper i butiken.
Kokböckerna finns på en "rund chip" som man placerar på maskinens vänstra sida. Den innehåller steg för steg anvisningar i displayen. 
Det finns en inbyggd våg så man slipper köksvågen vid matlagningen eller bakningen.
Vi uppskattar brödet som vi bakar i lergrytan. Degen blandas knådas  på nolltid i Thermomix.
Många recept följer med i den gröna receptboken (även tillhörande chip) som följer med leveransen. Där finns recept för förrätter huvudrätter, efterrätter, vegetariska rätter, pålägg, drinkar mm....
Thermomixen är värt varenda krona. Många har försökt göra kopior men ingen har lyckats.

webguide

Annars har ju Hotmix släppt en hemversion, Hotmix maskin är betydligt robustare än Thermomix och klarar högre temperaturer (Hotmix home klarar ca 150 grader).

Anita

Hej   har någon gjort deg i den?  Pepparkaksdeg?  Bulldeg?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal