Electrolux Assistent N8 - kittel sitter fast

Startat av joakimm, 2015-08-24 17:29

Föregående ämne - Nästa ämne

joakimm

Hej alla!

Jag hittade en Assistent N8 på loppis för 200:-. Otroligt nog funkar motorn och en del av tillbehören fanns med, i utmärkt skick vad det verkar.

MEN, kitteln sitter fast och vill inte släppa hur jag än drar i och vrider på den. Den har en liten buckla i underkanten, så jag misstänker att den fått en smäll och kanske sitter fast på grund av det.

Så min fråga är: är det någon som har tips eller rent av vet hur (om) man kan få loss den?

Hasse

Hej Joakimm och välkommen till Matforum!

Kitteln ska normalt gå att lyfta rakt upp. Har du möjlighet att visa en bild på hur bucklan ser ut?

joakimm

Wow! Otroligt snabbt svarat, Hasse. :)

Javisst. Jag tar en bild imorgon och lägger upp.

joakimm

Hej igen!

Det var inte så enkelt att ta en vettig bild på bucklan. Men man ser åtminstone var den är. Den är kanske 2.5 cm lång och som synes inte placerad direkt i närheten av fästet. Så min tanke är att den kanske slagit sig och liksom fastnat.

Kan man kanske demontera den och försöka dra loss den underifrån, tänkte jag? Man vill ju inte stoppa in något bräckjärn och bända loss kitteln liksom...

Hasse

Så här ser det ut på en oskadad maskin.

Kitteln har en tapp med en skåra och på maskinen finns en hylsa där man sätter i tappen. I hylsan finns en stålpinne som passar i tappens skåra och driver runt kitteln.

När kitteln är på plats glappar den ganska rejält om man försöker snurra på den och det är absolut inga problem att lyfta kitteln rakt upp från maskinen.

Det är rejäla don och jag har svårt att tänka mig att din buckla skulle ha påverkat tappen/hylsan på något sätt. Men döm själv.

joakimm

Tack, Hasse.

OK. Jag misstänkte att det inte ska vara något problem på "frisk" maskin. Min glappar inte alls mycket och det är omöjligt att dra kitteln rakt upp. Det verkar som om något är fastkilat. Nåväl, det blir väl till att leta upp en till loppismaskin och pussla ihop dem. Nu vet jag ju åtminstone hur det ska funka. :)

Tack för supersnabba och bra svar!

Mia

Hade samma problem på en gammal ärvd assistent som inte varit använd på flera år. Nere i hylsan där man fäster kitteln ska det sitta ganska mycket fet olja, som en mörkbrun smörja. Jag tänkte att om denna har torkat kan det finnas rost eller att oljan torkat fast som gör att kitteln sitter fast. Därför la jag maskinen på sidan, tillverkade en liten "slang"av ett avklippt sugrör som jag stack in i springan under kitteln så att det låg mot där hylsan möter kitteln. Sedan hällde jag försiktigt i lite symaskins olja, körde igång maskinen så att oljan kom in i hylsan. Då detta inte hjälpte omedelbart tänkte jag på det gamla beprövade tricket med diskmedel på ringar som fastnat på fingret. Så på samma sätt som med symaskinsoljan hällde jag lite utspädd diskmedel i sugröret, körde igång maskinen och vips! Kitteln lossnade. Vet inte om det var oljans eller diskmedlets förtjänst men eftersom diskmedlet är fettlösande misstänker jag att det var det som hjälpte. Sedan tvättade jag rent hylsan och satte i nytt fett. Fungerar perfekt. 

Bernt

Tack för tipset!
Men mycket fett ? Jag rengjorde med diskmedel och några tops.
Därefter tog jag rapsolja på en tops och smörjde runt.
Enkelt och det kan man göra då och då?
Bernt


Matz

Jag hade samma problem med min mors gamla N7. Den har stått länge på vinden och kitteln ville inte släppa från maskinen. Men jag hittade en enkel lösning ???? Precis runt där kittelns fot/bas är fäst i själva bunken finns ett litet hål på varje sida. Det var bara att lägga maskinen på sidan, och spruta in lite rostlösningsolja (typ WD-40 som har ett sugrörsmunstycke som följer med sprayflaskan) och vänta ett par minuter. Sedan lossnade den lätt.

taxidriver

Det är inte ovanligt att bunken fastnar när man tidigare har gjort äppelmos med hjälp av köttkvarnen med passertillsatsen. Jag råkade ut för detta på min och höll på att mista förståndet inna jag kom på orsaken. Det var sockret från äppelmoset som läckt bakvägen ur kvarnen som gjorde att det fastnade.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal