Ska till och grilla Brisket

Startat av Skogis, 2022-06-07 19:30

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Nu kan jag inte hålla mig längre, det är hög tid att grilla en brisket  :)
Har trålat youtube på filmer om hur man kan göra och bestämt mig för att testa. Det blir en köttbit på 2,6kg som ska ligga i grillen i runt 10-12 timmar så jag får ju hoppas på att det blir gott.

Har en pelletsgrill så egentligen är det fusk att grilla så länge, man startar grillen, sätter önskad temp på vredet och lägger i köttbiten. Sen kan man änga sig åt annat  :)

agnetasch


Skogis

Tids nog ska jag nog få till något  :)
Blir eventuellt till helgen, då ska köttbiten rubas och läggas i grillen på fredagskvällen och rökas vid 80-85° över natten, därefter ska den långgrillas på 125-135° tills innertempen är runt 70-75°, sen ska den slås in i papper och läggas tillbaka i grillen tills innertempen är 90-95° och slutligen vila i några timmar innan tranchering.

Min köttbit är rätt liten (den är bara hälften så stor som recepten säger) så jag får nog vänta med att lägga in den på kvällen. Risken är nog annars att den torkar ut på natten. 6-7 timmar rökning är nog med råge vad som behövs.

Skogis

Äventyret har börjat :)
Men bilder får vänta, ett köttstycke på en skärbräda säger inte så mycket, likaså med en köttbit på grillgallret.

Mitt lokala stora Coop har nu brisket i sitt sortiment, problemet är att mästerstyckaren gladeligen har skivat upp den i skivor om 2-3cm och saluför den i tråg. Som jag gissar så behöver den tillagas hel för att bli god, att försöka långgrilla en sådan skiva är nog dömt att misslyckas.

Köttet är putsat, kryddat och har rökts vid 75° sen igår kväll, nu. på morgonen har jag höjt till 120°, köttet ska dänkas med äppelcidervinäger och vatten (50/50) var 30 minut tills innertempen kommer upp till 70-75° då ska den viras in i papper och läggas tillbaka i grillen. Höja till 135° och vänta tills innertempen når 90-95°.

Mycket att göra idag :)

Skogis

Tänkte om vad det gällde att spruta på vov (vatten och vinäger) var 30 minut för att kyla köttet. Löste det med att lägga köttet på galler i en form och fyllde på med vov i botten.

Det finns många sätt att tillaga en brisket, vissa säger fetkappan upp, andra att den ska vara neråt. Jag valde uppåt  :) Men för att kunna kyla köttet med vov hade jag då fått vända köttet var gång, för man ska inte kyla fettkappan.

Vissa säger slå in den i alufolie när den har nått 75°, andra att man ska använda papper, köttet blir kokt i alufolien och kan inte andas, barken blir tydligen uppblött i folie men inte lika mycket i papper, eller så låter man den ligga utan att slå in den i något, jag valde papper.

Köttet hade nått 75° vid 11 snåret men jag lät den ligga kvar för att få en bättre bark, den var lite blek när jag tittade till den.

Kl 15 var det dags att förpacka den och invänta 92-95°, det gick förvånansvärt fort för redan efter 1 timme var det klart. Nu ligger köttet i en kylväska och gonar till sig, där ska den ligga tills det är dags att äta.

Det har tagit 8 timmar rök och 8 timmar grill för att få 2,6kg kött klart.
Om det är gott? Ingen aning men det hoppas jag på. Lär återkomma med ett utlåtande när det har avsmakats.

Det ligger en brisket (3,8 kg) i kylen som ska tillagas nästa helg, då är det skarp läge för då ska det bjudas.

Skogis

2022-06-12 09:22 #5 Last Edit: 2022-06-12 09:24 by Skogis
Mina farhågor om att en brisket på 2,6kg skulle vara för liten för långgrillning besannades.
Barken blev bra, det blev en väl tilltagen rökrand och tjockändan med fettranden blev saftig och föll isär men spetsen som inte har något insprängt fett blev torr. Hur man ska kunna undvika detta vet jag inte, grillar man kortare tid blir inte tjockändan klar.

Om jag tyckte det blev gott? Jo det var det väl, men det har grillats annat genom åren som blivit mycket godare.

Oavsett vilket så var det ett bra genrep inför nästa helg.
Nu gäller det att fundera ut några goda tillbehör och koka en egen bbqsås, det som finns att köpa innehåller ju mest socker. Det var länge sedan jag lagade potato skins och coleslaw, så det ligger bra till just nu, men det kan ändra sig många gånger innan det blir dags.
Kommer nog att ha lite kamben också, egengrillade sådana är hysteriskt goda :)

IMG_3501 (2).jpg


Skogis

Det funkar utmärkt att tunnskiva torr brisket, lägga den i vinägrett en stund och servera den kall med potatissallad.  :)

Skogis

3,8 kg är en bättre storlek på kött att långgrilla  :)
Spetsen blev både saftig och god, inte alls som första försöket.
Det tog inte mycket längre tid heller.

Nu blir det att leta efter ännu större bitar och bjuda hem fler gäster  ;)

Skogis

Funderade om inte vanlig högrev skulle kunna vara ett alternativ för brisket.
Testade igår och jag har redan grillat min sista brisket :o

Långgrillad högrev har allt som brisket har men är mörare, mindre fet, lättare att få tag på och ändå med lika mycket smak.

Det går snabbare också :)
2 x 900gr grillades i 4 timmar på 107°, slog sen i papper med äpplejuice och fick ligga i grillen i 1,5 timme till vid 125°för att slutligen få vila 1 timme. Använde Brisket rub från Absolut Heat av Jonas Borssén men kommer nog gå tillbaka till Basic Barbecue Rub från samma bok. Det är mycket svartpeppar i Brisket rub  :o 

Köpte en bit på 3,8 kg som delades i 2 delar, rätt bra med stora köttstycken för då kan man välja lite lättare hur köttfibrerna ska ligga i de skurna bitarna.
Därefter delades en av bitarna en gång till för att spara tid i grillen, den andra åkte in i frysen för vidare upptåg framöver, blir förmodligen grillad den också, för det här var riktigt gott.

Idag blev det en stekt brödskiva med kallskuren högrev på till lunch, inte illa det heller.

agnetasch

"Man får vad man betalar för" heter det ju. Är högreven dyrare än bringan?

Skogis

Inte hos grossisten, Brisket kostade 170:-/kg och Högrev 112:-
Skulle gissa att det är en hajp kring Brisket som driver upp priset.

Men man får skilja på bringa och Brisket, bringa är en annan styckningsdetalj längre bak på djuret som nog är svårare att grilla. Brisket kallas spetsbringa på svenska.

Skogis

Har efter att grillat högrev på brisketvis några gånger med lyckat resultat bestämt mig för att prova med en bringa. Som jag fattar det är det inte samma styckningsdetalj som brisket vilket nog är en utmaning.

Hittade en nötgringa på 3,5kg som nu ligger i grillen, ser bra ut och det börjar bli dags att slå in den i papper.
Hade mycket tzaziki över från förra helgens äventyr så bringan blev tzazikimörad över natten, om det är till sin fördel får vi se men jag gissar att det finns stor marginal för mörning av bringa. Den lär inte bli övermörad  ;D

Grillschemat för en brisket är kryddning med rejält med salt och peppar. Indirekt värme i grillen på 107° tills köttet håller 75°
Sen är det dags att slå i köttet i papper eller folie, folie ska inte vara lika bra för barken då all ånga stannar kvar i paketet. Papper ska vara bättre på att släppa ut ånga men ändå hålla kvar tillräckligt för att köttet ska bli bra.
Man ska lägga på en rejäl kladd smör eller talg på köttet innan det viras in i pappret och det finns lite olika skolor om man ska ha buljong eller äpplejuice som paketet ligger i. Sen får köttet gå klart till 95° vilket låter helt vansinnigt men det blir väldigt gott och mört.
Här blir jag för snål och stoppar i köttbiten i ugnen, grillpellets är betydligt dyrare än el.
Slutligen ska köttet vila 1-2 timmar men det har jag inte klarat av ännu :)

Skogis

Det funkar med bringa med det blir godare med högrev. Köttet blev klart på 8 timmar så rena snabbmaten  ;D
Rimmad kokt bringa är ju både torr och hård men faller isär om man kokar den tillräckligt länge och visst blev det så när man grillade också, med skillnaden på att nu fick man även en bbqsmak.

Det fick bli en macka med skivad bringa, gurka och lite majjo till lunch idag.
Inte äckligt alls ;)

agnetasch

Godare, billigare och energisnålare med högrev alltså. Tack för testet :D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal