Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: mstar skrivet 2009-08-02 22:00

Titel: Hjälp med buffémat
Skrivet av: mstar skrivet 2009-08-02 22:00
Den 5 augusti ska vi bjuda 50 personer på en (kall) buffé. Vi har valt ett italienskt tema där kötträtterna är tänkt att innehålla parmalindad fläskfilé, kallskuren kycklingfilé i medelhavsmarinad och teriyakimarinerad rostbiff. Nu finns önskemål från festens jubilar att det även ska finnas en fisk- eller skaldjursrätt på buffébordet.

Vi tar tacksamt emot tips och idéer såhär i sista minuten.

Tilläggas ska också att det till rätterna kommer att finnas en pastasallad (rödlök, avocado, fetaorst m m) och en grönsallad (nektariner, melon, krispsallad m m).
Titel: SV: Hjälp med buffémat
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-08-03 11:10
En skaldjurspaj kanske kunde passa? Den här kan serveras både varm eller kall,praktiskt om man har annat i ugnen.
Den räcker till 6 förrättsportioner men på en buffé kan den säkert räcka till 10 pers,måtta på en vanlig pajform o bedöm storleken.

Skaldjurspaj 6 förrättsportioner

Pajdeg 100 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning
250 g skaldjur; räkor,kräftstjärtar,musslor m.m
1 liten burk grön sparris.
2 ägg
2 dl vispgrädde
2 krm salt + ½ krm vitpeppar
Parmesanost

Klä en pajform med degen.Sätt ugnen på 200° o ställ pajformen i frysen medan ugnen blir varm. 
Förgrädda pajbottnen  12 min långt ner i ugnen.
Arrangera skaldjuren snyggt i pajformen, lägg även på sparrisen.Häll till slut på den kryddade ägg- o gräddsmeten.
Grädda pajen 20-25 minuter i mitten av ugnen.
Kan serveras varm,ljummen eller kall.
Grovt hyvlad parmesan kan se snyggt ut på pajen.
Titel: SV: Hjälp med buffémat
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-08-03 19:54
Sist jag gjorde buffé så gjorde blev Laxcheesecaken mycket uppskattad.

Laxcheesecake

300 g kavring
75 g smör

Fyllning:
400 g Philadelphiaost
2 dl créme fraiche
250 g rökt lax i bit
2-3 schalottenlökar
1-2 msk hackad dill
salt och peppar

Garnering:
150 g röd stenbitsrom (jag tog laxrom för den är finare)
citronbitar
dillvippor

Smält smöret. Finfördela brödet i en matberedare. Blanda smör och bröd. Tryck ut det i en form med löstagbar kant. Skär laxen i små tärningar. Finhacka löken och dillen. Blanda osten med créme fraichen. Rör i lax, lök och dill. Smaka av med salt och peppar. Bred röran över bottnen och jämna till ytan. Lossa kanten och bred på romen. Garnera med citronbitar och dill.