Kan man dö av rå bacon?

Startat av Andreas, 2009-01-15 08:04

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

En kvart in i tv-programmet Gordon Ramsay's The F-Word avsnitt 7/2005 åker en av kockaspiranterna ut ur köket på grund av rå bacon. "It's raw young lady, you gonna kill someone, you can't serve raw bacon. ... Not good enough, take your apron off and go!"

Jag skulle förstås aldrig komma på tanken att äta rå bacon, gott låter det inte, men kan det verkligen vara dödligt, kan några farligheter leva i något som är så salt?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Engelsk bacon är inte riktigt samma som vi använder, så frågan är om det är lika hårt behandlat. Vårt bacon tror jag definitivt inte man dör av.
Anne's Food - min matblogg

crlhrv

har det inte något med trikinos att göra? bacon är som vilket fläskkött som helst och ska tillagas till minst 70 grader.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Gotish

Nja visserligen kan man steka bort trikiner även ifall det inte är att rekomendera, det är ju ingen trevlig sak att få i sig. Däremot MÅSTE all griskött oavsett ifall det är tamsvin eller vildsvin testas för trikiner. Med andra ord all kött i kommerciellt bruk är garanterat trikin testat. Däremot tror jag det är salmonella risken som man är rädd för när det gäller svinkött, men jag är inte säker.

//Mattias

Hasse

Bacon är inte rått. Åtminstone inte i Sverige. Det är saltat och varmrökt vilket borde ta kål på eventuella oönskade gäster i köttet. Eller har jag fel?

"Rått" bacon smakar bra. Jag tar gärna en liten munsbit direkt ur paketet men jag skär bort fettet, feg som jag är.

Mickan

Jag äter alltid några bitar rått bacon medan jag lagar. Rått eller ej så lever jag. Nej, men skämt åsido är det ju rökt. När det gäller fläskkött har det på senare år funnits ett par larm om Yersiniainfektion. Kvällspressen gjorde något löp på detta. Trikiner är inget att oroa sig för!

http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/trikinos/

Video meliora proboque deteriora sequor

kurt

Citat från: Mickan skrivet 2009-01-15 19:12
Jag äter alltid några bitar rått bacon medan jag lagar. Rått eller ej så lever jag. Nej, men skämt åsido är det ju rökt. När det gäller fläskkött har det på senare år funnits ett par larm om Yersiniainfektion. Kvällspressen gjorde något löp på detta. Trikiner är inget att oroa sig för!

http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/trikinos/




Det finns väl knappast något bacon i Sverige som är rökt längre? Det är väl bara rökarom som är tillsatt till dem alla numera?

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

patrik.svensson

Riktigt bacon är kallrökt inte varmrökt. Men bacon man kan köpa på tex ICA är ju bara fusk.

ivanl

Citat från: kurt skrivet 2009-01-16 19:48
Det finns väl knappast något bacon i Sverige som är rökt längre? Det är väl bara rökarom som är tillsatt till dem alla numera?


Jodå, jag köper äkta kallrökt bacon i Göteborgs saluhall. Den går utmärkt att äta som den är, ser ingen skillnad på att äta kallrökt bacon och kallrökt skinka.
Engelsk bacon är mig veterligt gjord på kotlett och är endast lättrimmad, inte rökt. Sådan bacon skulle jag inte äta som den är, då den är verkligt rå, lika lite som jag skulle äta rå fläskkotlett eller för den delen, okokt rimmat sidfläsk.

Andreas

Hmm frågan kompliceras alltså av att det finns en uppsjö av olika behandlat bacon som är orökt, fuskrökt, kallrökt och kanske varmrökt. Men om vi då helt bortser från rökt eller inte rökt, räcker inte den relativt höga salthalten till för att hålla yersinia, trikiner och salmonella i schack?

Ivanl: Engelsmännen har lite olika sorters bacon, vill minnas det var streaky bacon Ramsey kallade baconet han använde och den ser då åtminstone väldigt lik ut vår bacon, men visst, den kan förstås vara betydligt mindre salt ändå.
Den som inte frågar får inga svar.

ivanl

Citat från: Andreas skrivet 2009-01-17 11:32
Ivanl: Engelsmännen har lite olika sorters bacon, vill minnas det var streaky bacon Ramsey kallade baconet han använde och den ser då åtminstone väldigt lik ut vår bacon, men visst, den kan förstås vara betydligt mindre salt ändå.

Det stämmer. Jag avsåg den sorts bacon som man vanligen får till frukost på bed & breakfast, som är rent kött med en liten fettkant. Sådant bacon finns också att köpa här i form av "magert bacon".
Wikipedia säger http://en.wikipedia.org/wiki/Bacon
# Streaky bacon comes from the belly of a pig. It is very fatty with long veins of fat running parallel to the rind. This is the most common form of bacon in the United States. Pancetta is Italian streaky bacon, smoked or aqua (unsmoked), with a strong flavour. It is generally rolled up into cylinders after curing.
# Back bacon comes from the loin in the middle of the back of the pig. It is a lean meaty cut of bacon, with relatively less fat compared to other cuts and has a ham-like texture and flavour. Most bacon consumed in the United Kingdom is back bacon.[2] Also called Irish bacon or Canadian Bacon.


och på http://en.wikipedia.org/wiki/Back_bacon säger man att back bacon är rimmat men det nämns inget om rökning:
Back bacon is traditionally prepared from brined, center cut boneless pork loin. It is much leaner than American/streaky bacon.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal