Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2008-01-13 17:02
Ostburkskonserven på bild nedan står oöppnad i mitt kylskåp, jag köpte den i december bara för att den såg rolig ut. Det är nåt slags turkisk mjukare ost tror att fabrikatet är "Lezzet" och osttypen "Çiftlik Peyniri".

Nån som har erfarenhet av just denna ost? Vad använder man den lämpligast till?
Skrivet av jelvis
 - 2007-10-21 12:10
Jag har kikat på den i ostdisken några gånger men alltid tagit säkrare kort. Dags att prova på! Tack för tipset Roffe! Jag har inte kommenterat Tryffelpecorinon eftersom jag inte varit på Möllans ost efter din rekommendation.

Det är överhuvudtaget min favoritbutik i hela Malmö. Fantastiskt utbud och trevlig, kompetent personal. Jag blir glad av att handla där! :-)
Skrivet av roffekock
 - 2007-10-21 11:59
Monte Enebro

En ost tillverkad i Sierra de Gredos,Valle del Tietar av getmjölk efter gammal tradition. Osten är rullad i penicillium som ger den dess speciella utseende. (Ser ut som den vore rullad i aska och mögel.) Den har den typiska getrullens lätt torra kärna, mjuka yta och en läcker smak med nötig ton. Den kan variera i smak sommar/vinter allt efter vilket foder getterna har tillgång till.
Denna ost har erhållit flera utmärkelser vid internationella tävlingar.

Är en sanslöst god getost som har hållit ställningarna länge. ;D




Skrivet av roffekock
 - 2007-10-18 23:16
Jelvis sätt iväg till Möllans Ost per omg snacka med Peter el Mårten hälsa från Perssons Hörna (roffe) och säg till honom att du ska ha denna ost. Han kommer att garva skallen av sig och rek. en annan sort. Men jag vidhåller Pinzan är den bättre sen beror det ju naturligtvis var den befinner sig i mognadsprocessen.
Denna butik är för övrigt en riktig glassbutik när det gäller ost och annat smått ochgottigottgott......... ;)
Skrivet av jelvis
 - 2007-10-18 23:06
Jag brukar köpa tryffelpecorino i ostbutikerna i Malmö. Är den från Pinzani särskilt bra jämfört med andra tryffelpecorinos? Jag är nästan löjligt förtjust i tryffelpecorino och brukar använda det på omeletter.
Skrivet av roffekock
 - 2007-10-18 23:03
Tryffelost någon som testat om inte kom loss en dröm.
Om man tycker om tryffel så får man inte missa denna Pecorino från ysteriet Pinzani. Den är gjord på råmjölk från utvalda får i Toscana och tillsatt små bitar av tryffel. Osten har en fin balanserad smak. Den är enligt min mening en av världens bästa tryffelostar.Finns förmodligen endast som beställningsvara,var beredd på att den kostar minst 500 kr/kg

Skrivet av jelvis
 - 2007-09-23 17:50
Tack Urban!

Nu har jag inte ätit så många svenska så att jag kan säga något generellt men de två jag har provat har varit jättegoda. Jag tror att variationen inom respektive land är större än variationen mellan länderna. Största skillnaden borde kanske vara i lagringen.

Det är överhuvudtaget jättespännande med all ost som börjat producerats i liten skala lokalt! Jag hoppas att det går vägen för de som satsar på gårdsförsäljning av kvalitetsostar. Jag planerar att stödköpa! :-)
Skrivet av Urban
 - 2007-09-23 15:01
Välkommen till forumet Jelvis!.

Jag håller med dig!. Mer ost i forumet  ;D.

Jag är också förtjust i kittostar men har bara ätit denna ost från Frankrike.
Är det stor skillnad på Svensk respektive Fransk kittost?.
Skrivet av jelvis
 - 2007-09-23 13:14
Citat från: roffekock skrivet 2007-09-12 10:58
Jag tycker att det talas för lite om ost på detta forum. Jag skulle vilja pejla lite i detta ämne och då framförallt getostar.
Vad tycks om om denna vara?
Vilka ostar föredrar ni och om ni inte diggar varför?
Sen har vi mögelostar vad tycks? Har du någon favorit.
Skulle även vara roligt om någon kunde skriva en recension om en "ost upplevelse."

Vilka är dom ultimata tillbehören till ostar av olika slag? ??? ;D


Mer ost i forumet! (Säger jag som precis registrerade mig.)

Just nu äter jag en rödkittsost på getmjölk som producerats på en gård på Österlen. Pinsamt nog kommer jag inte ihåg vad den heter men det är fantastisk!

Väldigt förtjust i rödkittsost, gärna Epoisse och Münster.
Brie de Meaux med tryffel är en annan favorit.
Skrivet av roffekock
 - 2007-09-13 18:38
Ett kort från en indisk Tali på bananblad. Detta äts av sydindiska folk i stort dagligen.
Skrivet av roffekock
 - 2007-09-12 22:21
Tack agneta för dina inbjudande ostbilder.
Skrivet av roffekock
 - 2007-09-12 22:16
Ang den Indiska osten Paneer så har jag kommit i Kontakt med den i sydindien då när jag gick på utbildning i Auyr Vedic Traditional Indian Cooking i Kerala. Osten är en kompakt sådan helt vegetarisk och används på många olika sätt i Vegmatlagning. Hinduiska kockar o kokerskor är otroligt skickliga på tillagning av sådan ost. Jag tror att det är mycket svårt att få tag på i Sverige men det finns en liknande ost som är jugoslavisk kan i nuläget inte säga vad den heter men den är givetvis mycket enklare att få tag på,återkommer med namnet på den. Jag skall även lägga ett recept från The Loney Planet Auyr Vedic Rest. i Kovalam där kursen var.

Palak Paneer.

1 Tomat stor skuren i små bitar
Paneer i likadana bitar 30 gr
Finhackad förvälld helst färsk spenat 30 gr
Hönsbuljong 5msk
Mjölk 1/2 kkp
Vatten 1/2 kkp
Olja för tillagning solros

Börja med att ta en platå eller Wookpanna och hetta upp oljan fräs tomaten i ca 30 sek.
Tillsätt buljong och spenat koka ytterligare 1min
Nu häller du i mjölk och vatten och kokar ytterligare till det hela börjar att bli simmigt då tillsätter du Paneer och värmer ytterligare 1 min.
Färdigt att servera.
OBS Receptet är för två Indier

Till detta kan man gärna servera ris tex. Coconut Rice och Chappathy.
Problemet med den Indiska matlagningen är att det ibland inte finns ersättningsprodukter på råvara då får man leta efter något som liknar.Om det finns någon som är intresserad av Auyr Vedic Matlagning så har jag mycket recept på detta eller om det är någon som spånar på att åka ner så kan jag ge bra TIPS till din INDIERESA. Det är helt fett att åka dit men man måste vara föberedd.
Indisk matlagning är mycket förberedelse och snabb tillagning typ Wook och allt tillagas över öppen eld även i stora restaurangkök. 8)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-12 11:10
Varför inte lite illustration till din fråga?Nytagna ostbilder från Berlin(Jag skulle vilja provsmaka cheddar med rödvin,den rosaröda osten)
Skrivet av roffekock
 - 2007-09-12 10:58
Jag tycker att det talas för lite om ost på detta forum. Jag skulle vilja pejla lite i detta ämne och då framförallt getostar.
Vad tycks om om denna vara?
Vilka ostar föredrar ni och om ni inte diggar varför?
Sen har vi mögelostar vad tycks? Har du någon favorit.
Skulle även vara roligt om någon kunde skriva en recension om en "ost upplevelse."

Vilka är dom ultimata tillbehören till ostar av olika slag? ??? ;D
Skrivet av Andreas
 - 2007-08-28 17:05
Då diskussionen om rökt Mozarella blev ganska lång flyttade jag ut den till egen tråd: http://matforum.nu/index.php?topic=645.0

Annonser

Powered by EzPortal