Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - agnetasch

31
Vilken soja är den korrekta sojan att använda till sushi? Jag har Kikkomans japanska soja hemma, men så läste jag nånstans om "lågsalt-glutenfri japansk soja" Vad är det?
Jag ska snart till Saigon Cash o handla, där har dom all världens soja, men vilken ska jag välja?
32
"En rejäl köttbit är manligt, medan sallad är en kvinnlig rätt. Den traditionella synen på mat kvarstår, enligt en ny undersökning utförd på uppdrag av Knorr.Däremot har kraven på matens innehåll ökat. Vi vill undvika halvfabrikat och ha så få onöda tillsatser som möjligt i vår mat. På vardagkvällar är det klassiskt svenska rätter som gäller. Kycklingfilé ( :-\) är den populäraste maträtten, följt av spagetti och köttfärssås på andra plats och korv på tredje plats"

Allt det här låter ju bra (förutom kycklingfiléen då) men sen kommer det:

"Storstadsborna lägger mindre tid på matlagning än småstadsborna - 15-30 minuter respektive 31-45 minuter, enligt undersökningen"

VARFÖR DÅ? Varför använder storstadsborna bara drygt en kvart till matlagning medan småstadsborna använder nästan en timme? (Liiite tillspetsat) Finns det någon förklaring till detta fenomen?
33
Restauranger / Bachus
2010-08-09 11:38
I Szczecin (eller Stettin) bodde vi rätt centralt på den lilla gatan  Sienna. På nr 1-3 låg vårt hotell, på nr 6 låg vinrestaurangen Bachus. Krypavstånd hem ;D
Tack o lov hade denna restaurang en uteservering på torget, det var en varm kväll o vi hade försmäktat inomhus.
Vi startade med ett glas bittervodka o en bräda med "hemtrevliga" (googelöversättning) charkuterier, fortsatte med grillat griskött o hemlagad friterad potatis. Väldigt gott o väldigt mysig o lugn uteservering. Om inte ögonen fallit ihop hade jag suttit där än.

Behöver ni tips på en kul restaurang i Szczecin?
http://www.bachus.szczecin.pl/Winiarnia_Bachus/Bachus.html
34
Restauranger / Podewils Krag Castle
2010-08-09 11:20
Nästa stopp på vår resa var för natten; vi hade bokat en svit på Krag slott som ligger lite nedanför Slupsk. 90 EUR för en natt! Billigt, billigt o bara helt underbart. Den absolut ursköna himmelssängen stod i ett tornrum. "Vardagsrummet" var fyllt med blekblommiga soffor o fåtöljer där man kunde vräka sig efter en lång bilresa (gärna ihop med något kylslaget från minibaren)
Matsalen hade en vacker utsikt mot en liten sjö o serverade mycket god mat. Vi startade med en svampsoppa som nästan var det godaste jag någonsin ätit. Troligtvis var det egenplockad svamp från de omgivande skogarna med en gnuttebit av traktens honung i.
Vildsvinsstek med en sås som inte heller gick av för hackor fick avsluta middagen, dessert tordes vi inte ens tänka på.
När vi släpade oss tillbaka till rummet svävade tonerna av ett vackert klassiskt musikstycke ut över sjön genom öppna altandörrar. Det var en gäst, en ung tjej, som satt i konsertsalen o övade på flygeln. Det var nästan overkligt. Sedan sov vi sött i vårt tornrum tills en senfärdig tupp väckte oss med ett diskret galande.

Behöver ni tips på bröllopsresemål?
http://www.venere.com/hotels/krag/schlosshotel-podewils-krag/#pictures;eur

Självklart blev det inga bra bilder på maten, men utsikten från matsalsfönstert kan jag bjuda på.
35
Restauranger / Karczma Pod Kluka
2010-08-09 10:40
På vår lilla Polenresa blev vårt första stopp för lunch vid ett fynd på nätet; värdshuset Pod Kluka i staden Slupsk.
Korsvirkeshus alldeles vid vägen. Egen parkering. Lite allmogestuk på inredningen. God mat till rimligt pris + en tallrik med olika inlagda råkostsallader som var OTROLIGT goda. Jag ska träna hela hösten för att få till en rödbetssallad som jag förälskade mig i, den skulle passa utmärkt till julbordet.
Kör ni mellan Gdynia o Szczecin så rekommenderar jag ett stopp här:
http://www.podkluka.pl/
36
I augusti ska mannen o jag bila lite i Polen. Vi tar färjan mellan Karlskrona o Gdynia. Från Göteborg kör vi till Falkenberg där vi äter en sen lunch på Laxbutiken. Sedan svänger vi in vid Halmstad, kör via Simlångsdalen till Strömsnäsbruk, Älmhult, Karlshamn, Ronneby o slutligen Karlskrona.
Båten går 21.00 på kvällen så vi har gott om tid att dricka kaffe, äta glass o titta på vackra vyer på vägen.
Är det något man inte bör missa längst denna väg? Något trevligt fik? Nån udda sevärdhet? Extra god glass? Rolig butik? Någon som har ett tips?
37
Är det bara jag som missade denna nyhet förra året?
Jag köpte ett 6-paket Ploppstrutar på Hemköp i morse. Ojojoj så goda! Jag gillar i vanliga fall inte chokladglass men den här glassen hade smak o konsistens av chokladmousse + att det här o var fanns lite Ploppsmakande kolasås. Grattis Cloetta o SIA som gjort denna goda glass som kommer att förstöra min viktkurva i sommar ;D
38
Vi ska ha en födelsedagslunch i mitten av maj. Förhoppningsvis är det vackert väder o man kan ha grillen igång. Men jag är trött på korv- o hamburgerkalas o planerar istället en sopplunch med tårtbuffé.
Till soppan (som man får i mugg för att kunna placera sig var man vill) hade jag tänkt mig en grillad ostsmörgås (grillad på gasol- eller kolgrill) Där tog det stopp. Hur gör man när man grillar smörgås utomhus? Vilket bröd är bäst? Ska man pensla smör/olja på utsidan? Vilken ost är bäst? Är det någon som vet något?
39
När jag läste en tysk restaurangmeny i jakt på någon god dryck till lördagsmiddagen nästa vecka snubblade jag över Apfelbier. Vad är det? Det är tydligen inte alkoholfritt. Är det gott, någon som provat?
40
Restaurang Linnea brann sensommaren 2008 o det har varit en lång uppbyggnadstid, men den här veckan har dom öppnat igen. Igår var första kvällen som fine diningmatsalen var öppen o min man o jag hade ett bord väntande på oss där.
Men vad händer? Jag upptäcker att deras hemsida är öppen igen o att Bistron (deras enklare del av restaurangen) har en massa goda rätter som jag vill ha. Jag misstänkte också att min man som anser att persiljeklorofyll o liknande rätter är "fjant" skulle bli ett trevligare sällskap om han fick lite rejälare rätter. Det gick bra att byta o få ett bord i Bistron istället.
Lokalerna är trevliga, proffsigt belysta o dekorerade med en massa intressant glaskonst från KostaBoda o Orrefors. För sent fattade jag att man kunde köpa konsten. Hade jag vetat det hade en "tavla" med små huvuden av Bertil Vallien inte hängt kvar på restaurangen nu.
Enkla möbler bildar en lugn bakgrund till konsten. Porslin, glas, bestick o tygservetter (självklart!) är moderna, snygga o hela tiden adekvata för sin rätt.
De servitörer vi hade var gulliga, jag kan inte hitta ett bättre uttryck. De pysslade o månade om oss trots att restaurangen var fullsatt. Snygga, rena kläder hade alla (t.o.m hovmästaren ;)) Rena svarta vantar, kortklippt hår, frächt helt enkelt.
Så fort vi kom fick vi varsitt glas kallt vatten, en behövlighet eftersom vi mer eller mindre hade joggat sista biten.Sedan kom menyn o en brödkorg med surdegsbröd o knäckebröd + en skiva iskallt smör. Efter en liten stunds väntan (hela fyrarättersmåltiden tog två timmar,alldeles lagom) kom förrätten; löjromstoast. Två stora "ägg" med löjrom (Kalix) o creme fraiche, en driva hackad rödlök o ett par snibbar stekt bröd. Ooooh, så enkelt o så vanvettigt gott! Vi fortsatte med hängmörad entrecot, bearnaisesås o chips (oj, så originellt) men det var gott även om mannen hellre hade velat ha en grillad entrecot än en stekt. Sen kom lilla osttallriken; tre sorters ostar + en god o liksom både mosig o knaprig päronkompott med en doft av syltad ingefära. Två av ostarna var franska o rätt goda men den tredje blev favoriten; Sörmlands Ädel. Jag förstår att den är prisbelönt o medaljerad. Den måste jag bara köpa själv! Efterrätterna blev också lite traditionella; glass au four för mannen o chokladmousse för mig. Perfekta till en kopp nybryggt kaffe.
(Toaletterna var också mysiga, proppfulla med glaskonst o med egna små frottéhandukar för varje besökare)
Jag vill inte sätta något betyg eftersom det kan bli missvisande såhär i öppningögonblicket. Klart att allt är rent o fint o klart att hela personalen springer på tånaglarna innan slentrianen börjar göra sig påmind. Köket kan ju inte vara riktigt inkört heller,konstigt vore det.
Jag kan som sagt inte uttala mig om fine diningavdelningen men Bistron kommer jag att besöka igen fr.a som den ligger så bra till på Södra vägen, nära till alla teatrar o liknande. Priser o menyer:
http://www.linneaartrestaurant.se/
41
Igår fick jag en liten broschyr från min ICA Kvantumbutik innehållande en rabattkupong. Dessutom står det skrivet lite annat smått o gott i upplysningsväg. Under rubriken Utveckling Mejeri får vi veta att vi (svenska folket) har minskat vår mjölkförbrukning o ökat vår fil/yoghurt- o gräddförbrukning. OK, det har jag inget att säga om. Men den här förklaringen köper jag inte: "I kölvattnet av ökat intresse för matlagning, så ökade också våra inköp av smör - på bekostnad av margarin"
Jag tror smörökningen beror på konsumenternas längtan efter ett "naturligt" o tillsatsfritt livsmedel i största allmänhet, inte för att man plötsligt börjat laga mer mat (trenden verkar ju vara tvärtom)
Men inte vågar väl ICA reta margarinjättar som Unilever genom att skriva så? ;D
42
Övrigt om mat / Fredagsmys
2010-03-06 12:15
När jag var o handlade igår kastade jag en blick på kunden bakom mig o hennes varor. Två stora coka colaflaskor, tre påsar chips o en jättelåda glasspinnar var dom dominerande inslagen. Fredagsmys med andra ord.
Väl hemma läste jag på Wikipedia vad som menas med fredagsmys: "Fredagsmys är en aktivitet där familj eller vänner samlas på fredagkvällen efter en slutförd arbetsvecka och firar helgen med lugn samvaro, hämtmat, plockmat, godis, TV-tittande, och ibland alkoholdrycker för de vuxna"
Vilken lycka för alla hämt- o plockmatsproducenter, godis- o läsktillverkare, systembolaget, filmuthyrare, tandläkare o viktklubbar!
Men kan man inte umgås o koppla av utan att stoppa en massa skräp i munnen?
Jag är så gammal att jag tycker räkor, kyckling o revbensspjäll är mys-mat. Lite whisky före o en bit choklad efter = himmelriket ;D Hur gör ni?
43
Övrigt om mat / Mat i Tunisien
2010-02-25 11:21
Vi åker till Tunisien i maj o undrar vad man ska äta o dricka där. Vi har aldrig varit i nordafrika, inte i Afrika överhuvudtaget o är riktiga noviser. Tar tacksamt emot minsta lilla tips från morgonkaffet till sängfösaren :D Är det någon som har ett restaurangtips i Hammamet så svimmar jag av lycka.
44
I senaste Buffé finns ett recept på te-marinerad lax. Man ska marinera fisken i ett "rökigt kinesiskt te" Vilket te ska man då köpa? Vilket har en kraftig röksmak?
45
Restauranger / Kometen i Göteborg
2010-02-23 11:27
Jag kollade runt lite på nätet efter en trevlig restaurang man kan gå på efter ett teaterbesök.
Tittade in på gamla pålitliga Kometen, restaurangen mitt i stan, med rimliga priser, trivsamt otrendig inredning o, viktigast av allt: wienersnitzel o Mozartstårta.
Förr i tiden var Kometen den enda restaurang i stan som hade öppet på nyårsdagen, där blev man mottagen av moderliga servitriser som ömt vårdade ens utfestade kropp. Snitzel o harmoni-öl gjorde underverk med ens kropp, kaffe o Mozartstårta fick den att vilja dansa igen.
Kometen var en restaurang man bjöd mamma eller svärmor på Mors Dagsmiddag; enda stället jag ätit en riktig gammaldags räkcocktail på.
Nu upptäcker jag att Leif Mannerström tagit över Kometen: "Stjärnkrögaren lyfter Kometen" skriver Dagens Industri. Är det nödvändigt att lyfta Kometen frågar jag? Den såldes p.g.a att ägarinnan avled (vid 91 års ålder) inte för att den gick i konkurs eller så.
Nu ska den bli ett tempel för svensk husmanskost o den traditionella lite halv-österrikiska menyn har försvunnit. Jag är MYCKET kluven i denna fråga, dels är jag glad att Kometen fått en husmanskostinriktning i stället för att bli ännu en "två- korsade-ärtor"krog, dels vill jag ha min Mozartstårta tillbaka :'( (Jag har mailat o frågat efter den) 

46
Ska man ge bort en inflyttningspresent till någon som inte bott själv tidigare kanske den här boken kan vara något:

Hjälp, jag är med kök! : en överlevnadsguide bland matvaror, kastruller och diskborstar av Malin Köhlmark, Helena Helsing Mork
123:- på Adlibris
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173551252

Jag tycker det känns bättre att ge bort lite handfasta råd till köksamatören i stället för vackra bildverk med mat som h*n ändå aldrig kan laga.
47
Igår gjorde jag ett impulsköp o kom hem med en stor klump fryst blåhaj. Nu efteråt börjar jag undra vad jag ska ha den till.
Först kollade jag så att den inte var svartlistad, men det var rätt ok, den var "bara" missgynnad o risken är inte så stor att jag blir storkonsument på blåhaj.
Sen letade jag efter recept o hittade flera där man grillade skivor av fisken efter att ha marinerat den i en citrusmarinad.
Sen var det stopp. Men vad kan man ha till? Potatis? I vilken form? Sås eller kladdig sallad? Hjälp, har ni några idéer om detta?
48
Övrigt om mat / Fint eller fult?
2010-02-04 18:45
Vad är fint o vad är fult i matvärlden idag? Jag startar lite löst med senap:

Fransk senap = fint
Grovkornig senap = fint
Johnnys = fult
Slotts i tub = fult
49
Jaha, så var den stora omröstningen över o ägglikörpralinen åkte ur Aladdin-asken. Min favorit!  :'( De två andra pralinerna jag gillar; likörtryffel o romrussin, hamnade nästan lika illa till.
Körsbärspralinen vann väl p.g.a någon slags "rädda Willy-syndrom" Annars var det bara menlösa nougater o toffysar som trängdes i täten.
Varför har Aladdinpralinerna blivit så menlösa i smaken? Förr fanns det mint, marsipan o någon slags ananasgegga; fyllningar som stack ut lite grann, nu är det bara olika sorters nougat (höstnougat ??) som finns kvar. Kommer Aladdin att utveckla sig till Wienernougat? >:(
50
Är det någon som vet om man kan göra en tårtfyllning med choklad o kokosmjölk? Alltså smälta chokladen (ev vit choklad) i kokosmjölken. Blir det för sliskigt? Ska man ha grädde i också kanske? Vilka mängder ska man ha??
51
Är det någon som vet om man kan göra apelsinsaft i en saftmaja? Jag har letat o letat efter recept/beskrivning men inte hittat nåt.
52
Jag har en binge chokladtårtbottnar (köpta o troligtvis lite torra) som jag ska göra två sorters tårtor av i helgen. Den ena ska bli en lite barnvänligare sak med körsbär o vispgrädde, men den andra kan vara lite "vuxnare" i smaken.
Jag kan inte hitta på något, allt bara snurrar i huvudet.
Utgångspunkten är alltså chokladtårtsbotten men vad ska jag köpa/göra sen? Nutella? Mascarpone? Vispgrädde? Likör? Honörsorden är FORT o ENKELT; jag hinner inte stå o dona för mycket med gelatin o sånt.
HJÄLP :o
53
Såg ni att Expressen berättade om sin bantningstävling förra veckan? Tre personer o tre olika dieter. Det är GI, LCHF o ISO som tävlar o åtta veckor lång är tävlingen:
http://www.kvp.se/halsa/1.1700491/nu-startar-den-stora-viktkampen

Först ut var LCHF:aren Mats att berätta om sina resultat o erfarenheter:
http://www.expressen.se/halsa/1.1707016/mats-det-var-ingen-match-att-ga-ner-fem-kilo

Jag tycker inte att själva viktnedgången är intressantast utan hur deltagarna upplevt sin diet. Ska bli kul att läsa om GI o ISO också.
54
Igår blev jag paff. Jag blev förbisprungen vid grönsaksdisken på ICA av en energisk pappa o hans lille son. Sonen stannade till vid bananerna o undrade om dom skulle köpa några. "Nej" sa pappan "kom o smaka på korvarna istället (som fanns i ett provsmakningsstånd) dom är mycket nyttigare än bananer"
Det var första gången jag hört en förälder säga att frukt inte är hälsan själv. Jag stod o såg ut som en fågelholk medan grabbarna studsade iväg mot köttdisken, pigga o glada :o
55
På stora affischer gör ICA reklam för Felix-rätter av olika slag. Pytt i panna t.ex tycker dom är lämplig NATTMAT. Va? Det heter väl nattamat när man tar sig något smått att äta på slutet av en fest (Janssons, pytt i panna m.m) Nattmat är ju sånt som folk som arbetar skift äter. Menar dom att just pytt i panna är så lämpligt då?
Hemskt när inte reklambyråer kan stava eller har någon ordförståelse >:(
56
Övrigt om mat / BA-sås?
2009-08-10 16:46
Jag har länge lidit av att vissa livsmedel inte anges med sina ursprungsnamn. T.ex verkar majonnäs vara väldigt svårstavat; nej majo ska det vara. Creme fraiche har man äntligen sluppit undan stavningen på genom att kalla den CF (som egentligen är en förkortning av cystisk fibros)
Beasås har ju länge varit en bekvämlighetsbeteckning för bearnaisesås, men häromdagen såg jag någon som påstod sig ha ätit BA-sås till sin biff. Då blev jag så trött. Ska vi själva tillåtas hitta på egna ord för maten. "Igår åt jag kokt lax med HO-sås" eller "Fiskpinnar med remo är gott"
Så himla svårt kan det väl inte vara att lära sig ett par utländska ord. Såserna ifråga är ju betydligt enklare att stava till än att laga ;D
57
Råvaror, halvfabrikat / Tonfiskbiff
2009-07-29 18:00
Jag såg att bland Hemköps vecko-erbjudande fanns frysta tonfiskbiffar. Märket är Möllers o de ligger 2 X 125 g i paketet som kostar 24.90 Det blir 99.60 för ett kg. Är det någon som provat dessa biffar?
58
Nästa vecka ska vi ha lite grillning med amerikanskt tema. Vi är rätt nöjda med menyn men vad ska vi bjuda på att dricka innan maten?
Inga små cocktails utan mer som bål; mycket, kallt o läskande.
Jag har funderat på något med vattenmelon men bara hittat "tjocka" recept dvs mixad melon = inte önskvärt. Sedan kom jag att tänka på iste (inte Long Island Ice Tea ;D) kan man ha någon skojig sprit i det? Persikote med .....?

Hjälp! Någon som kan något enkelt blanda-ihop, med vattenmelon eller iste?
59
Jag letar som besatt efter en mjuk tårtbotten med mald mandel.Just nu verkar det bara finnas recept med mandelmassa o ägg.
Det jag föreställer mig ska vara i är:
Sötmandel (körd i matberedaren)
Ägg
Vetemjöl
Strösocker
Smör
Men det är stört omöjligt att hitta något bra recept.Är det någon som kan tipsa mig?
Svar till "Rädda midsommarens jordgubbtårta"
60
Råvaror, halvfabrikat / Matjessill
2009-06-11 11:28
Vilken matjessill ska man köpa egentligen?Läser man tester får ju nästan alla dåligt betyg.
Jag hade planer på att köpa Sundbergs vilken jag minns som god (en plasthink som fiskbilarna hade)Men nu läste jag att Sundbergs blivit uppköpta av Klädesholmen vars matjessill fått mycket dålig kritik.Tillbaks till ruta ett alltså.
Finns det någon god matjessill?

Annonser

Powered by EzPortal