Annes Lag-kakor (rekommenderas!)

Startat av Andreas, 2007-05-08 10:57

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Fick inspiration av Anne i "Vad bakade du senast?"-tråden att baka hennes Lag-kakor. Eftersom det här är en fördjupning så startar jag en ny tråd.

Recept enligt
http://annesmat.blogspot.com/2007/05/lag-kakor.html

Fast
¤ Med 2 tsk vanlijsocker istf. 1 tsk vaniljextrakt.
¤ Fann att 3 dl hackad choklad motsvarar 200 gram, tog mörk med 70% kakao.
¤ Har inte havssalt hemma så det blev vanligt salt.

Så här såg alltså mitt recept ut (ger 48 kakor)
¤ 200 g jordnötssmör
¤ 225 g smör
¤ 2,5 dl socker
¤ 2,5 dl farinsocker
¤ 2 ägg
¤ 2 tsk vaniljsocker
¤ 5 dl havregryn
¤ 5 dl vetemjöl
¤ 200 g hackad mörk choklad
¤ 1 dl hackade salta jordnötter
¤ 1 tsk salt
¤ 1 tsk bakpulver

Detta är en stor omgång, använd en 3l bunke.

Klicka ut 12 kakor på varje bakplåtspappersklädd plåt - totalt 4 plåtar.

Grädda 2 plåtar åt gången i 10 minuter i 160 grader varmluft.

När kakorna tas ut från ugnen är de mjuka och måste svalna på plåten innan man kan flytta dem.

- - -

Detta blev väldigt väldigt snaskiga och goda kakor som jag tror smakar allra bäst med ett glas mjölk precis som på bilderna hos Jumbo Empanadas som Anne fått receptet från ursprungligen.

Men mina blev inte alls lika fina ut som Annes, faktum är att de ser jättetrista ut, dels för att de flöt ut mer (blev inte sådär snyggt ojämna) och dels för att jag var dumsnål och hällde i allt choklad-damm som blev efter chokladhackningen så de blev mer jämn-mörka.

Att de flöt ut misstänker jag beror på att det blev för mycket omrörning. Smeten blir väldigt fast med smör, jordnötssmör och 2 ägg som enda vätska till alla ingredienser, det blev relativt tungjobbad med allt i och svårt att blanda. Kanske är receptet gjort för stora amerikanska ägg? Eller var mitt jordnötssmör för fast (93% jordnötter).

Anne! Tack än en gång för receptet. Frågor till dig:
¤ Vad använder du för jordnötssmör och vilken nöthalt har det?
¤ Vilken kakaohalt har den choklad du använder?
¤ Hur stora ägg använder du?

Nu förresten ser jag en sak till, i orginalreceptet använder de jordnötssmör med jordnötsbitar och har då inte 1 dl salta jordnötter extra men i övrigt samma proportioner. Där har vi en till orsak till att det nog blev lite för svårblandad smet för mig..?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Kul att du gillade dem, men det var ju lite underliga saker du råkade ut för. Jag använder organiskt jordnötssmör, gjort på bara jordnötter. Och jag hade slätt hemma, så jag tillsatte extra nötter - det hade jag nog gjort i vilket fall som helst. Det *ska* bli en ganska fast smet, svårblandad reflekterade jag inte så mycket över eftersom jag som vanligt använde min Kitchen-Aid :) Min choklad var väl sådär halvmörk, tror den håller drygt 60%. Jag köper helst i pelletsform så man slipper hacka, Chocovic har en kanonbra i 1,5 kilosförpackning på Martin Ohlsson.

Och jag använder alltid stora ägg, storlek L efter svensk klassning. (Eller möjligen XL om det råkar finnas.)

Men att de flyter ut brukar mer bero på annat. Smör flyter ut snabbare än margarin, men blir ju godare. Testa att kyla smeten när den är klar nästa gång, innan du klickar ut den.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

1,5 kg choklad i pelletsform - du måste baka väldigt mycket kakor? Vad är det för storlek på pelletsen?

Stora ägg - där har vi definitivt någonting.

Det du säger om att kyla smeten hänger ihop med bearbetningstiden också, så mycket som jag blev tvungen att bearbeta den så hann den bli varmare också.

Vad har du för köksmaskin?

Jag använde förresten milda, du menar alltså att det flyter ut mer än vanligt smör? Det har jag aldrig reflekterat över faktiskt.
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Andreas, de är ungefär så stora som "chocolate chips" från USA, om du sett såna. Perfekta för kakor. Och perfekta att smälta också förstås, vilket är vad jag oftast använder dem till.

Jag har en Kitchen-Aid... Min absoluta älskling i köket. :)

Milda är helt klart annorlunda än smör, ja. Men jag har för mig att smör flyter ut mer, och inte mindre - kan ju minnas fel, jag bakar aldrig på margarin. (Eller ja, det var *väldigt* länge sen..)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Är Kitchen-Aid ett fabrikat på köksmaskiner menar du? Är det något speciellt med en sån i jämförelse med andra? Vem säljer dem?

Kakorna är verkligen supergoda även när man plockar dem ur frysen förresten!
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Flyttade fortsatta diskussionen om Kitchen-aid till avdelningen köksredskap här:
http://matforum.nu/index.php?topic=142
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal