kokta mungbönor och protein

Startat av dumboX, 2014-08-17 22:19

Föregående ämne - Nästa ämne

dumboX

Hej!

Jag ser på livsmedelsverkets hemsida att torkade mungbönor innehåller 24g protein per 100g
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=886

När jag tittar på torkade munbönor kokta så innehåller de endast 7g protein per 100g
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=883

Jag uppfattar det som att ett paket med torkade mungbönor innehåller 24g protein per 100g mungbönor och att om jag tar samma paket mungbönor och kokar dem så reduceras proteinvärdet till endast 7g per 100g. Stämmer detta?

Det är ju en förfärligt stor skillnad. Hur är det om man t.ex. bara blötlägger mungbönor och låter dem stå under natten? Eventuellt steker eller värmer i ugn efter blötläggning. Är det värmen som förstör proteinet eller är det vattnet eller båda delarna?

Tacksam för svar  :D

Skogis

2014-08-18 12:55 #1 Last Edit: 2014-08-18 13:00 by Skogis
Torkade bönor väger inte speciellt mycket. Blötlägger man eller koka dom så ökar vikten rejält, så det kan nog stämma med att 100gr kokta bönor bara innehåller en tredjedel protein jämfört med torkade.

Proteinmängden är densamma bara mer utspädd viktmässigt med vatten.

Kunskapen om att andelen protein i torkade bönor är si eller så känns som rätt onödig. Man kan ju inte ta till sig proteinet om man inte behandlar bönorna på något sätt. Dvs jag är lite undrande över att livsmedelsverket så gärna vill berätta om det.

Det är som att popcorn innehåller stora mängder antioxidanter, ja faktiskt mer än i grönsaker tror jag dom sa, men dom sitter bara i skalet som blir en försumbar mängd när man poppat kornen.

dumbo

Ok, det är så det ligger till. Lurigt ^^

Mungbönor är alltså fortfarande en helt OK proteinkälla och ett värdigt alternativ om man är t.ex. vegetarian som jag själv är.

MagnusH

Det är en liten luris om man inte tänker efter.

Tack för bra förklaring.

Andreas

Man borde ganska enkelt kunna se om matematiken stämmer genom att koka 100 g torkade mungbönor och väga dem efter kokning. Om proteininnehållet blir 24/7=3,42 ggr mindre så borde vikten efter kokning vara just 3,42 ggr mer.

Sojabönor är väl annars den bästa proteinbönan?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Soyabönan är bäst som böna men linfrön (25gr protein/100gr) är effektivare. Dom kan man äta utan att bereda dom. Gott? Nja, linfrön smakar gott när dom är i knäckebröd, men bara linfrön blir nog lite mastigt.

Jordnötter fanns också med på 10 i topp listan av proteinrika snacks.

agnetasch

Ska man äta fröer kanske det är smakligare (och proteinrikare) att äta vetegroddar o sesamfrön. Enligt Fineli innehåller vetegroddar så mycket som 29,4g protein/100g!

Andreas

Fast är mängden allt? Det finns väl olika bra protein också, olika kvalitet på protein. Är proteinet i vetegroddar o sesamfrön lika bra som proteinet i mungbönor?

Citat från: Skogis skrivet 2014-08-19 23:35
Soyabönan är bäst som böna men linfrön (25gr protein/100gr) är effektivare. Dom kan man äta utan att bereda dom.


Hur tänker du effektivare, menar du på något mer sätt än beredningen? Färska bönor äts ju utan beredning. Rimligtvis borde även färska bönor ha fler näringsämnen kvar än torkade/kokade.
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Tänkte å tänkte, det var väl mest mängden protein jag var ute efter. Färska bönor innehåller inte så stora mängderna protein, färska bondbönor innehåller "bara" ca 6% färska gröna bönor 2%

Givetvis är färska bönor att föredra, men förstörs egentligen så många näringsämne av torkning?

Man kan nog dela upp protein i olika undergrupper, men det är nog ingen större skillnad för din kropp när du väl äter dom.

dumbo

Citat från: Andreas skrivet 2014-08-19 10:25
Sojabönor är väl annars den bästa proteinbönan?


Jag åt mycket soja förut men slutade med det när jag fick höra att det innehåller östrogen. Då var jag 14-15 år och tänkte att det kunde vara dåligt med tanke på pubertet o.s.v. i den åldern. Nu är jag 22 men håller mig fortfarande borta från sojan. Det är framför allt det där med östrogenet som skrämmer mig.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2014-08-20 11:49Det finns väl olika bra protein också, olika kvalitet på protein
Det förklarar Svenskt kött väldigt bra:


Vad är det för skillnad på protein från kött och protein i vegetabilier?

Kött är rikt på protein. Men det är inte bara den totala mängden protein som är intressant utan även kvalitén på proteinet som har betydelse. En bra kvalité på protein avgörs av hur många av aminosyrorna som maten innehåller.

Det finns ca 20 aminosyror varav 8 av dem är essentiella (livsviktiga) vilket innebär att vi måste få i oss dem via maten - eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Kött innehåller naturligt alla essentiella aminosyror. Det finns inget motsvarande vegetabiliskt livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna utan vad som då krävs är att man kombinerar olika livsmedel i en och samma måltid för att få i sig alla essentiella aminosyror.

Skogis

Onekligen ett starkt argument för en varierad kost :)

Men bara för att kött är proteinrikt säger ju inte det att man kan skippa bönor. Det skulle inte förvåna mig om proteinet i bönor också behövs för ett komplett näringsintag.

Har bekanta som tränar och bara äter kyckling och tonfisk för det är så proteinrikt. Kan nog fungera om man har stenkoll på övrig kost en tid men gissar att man inte mår så bra av det i längden.

webguide

Är inte (oftast) näringsämnen i animaliska produkter bundna på ett sätt som gör det enklare (mer optimalt) för kroppen att tillgodogöra sig dem.

dumbo

Citat från: agnetasch skrivet 2014-08-21 06:32
Kött innehåller naturligt alla essentiella aminosyror. Det finns inget motsvarande vegetabiliskt livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna utan vad som då krävs är att man kombinerar olika livsmedel i en och samma måltid för att få i sig alla essentiella aminosyror.


Förutsätter inte det att djuret som köttet kommer ifrån har fått i sig alla de essentiella aminosyrorna via sitt foder? Hur skall man i så fall veta att så är fallet?

Eller producerar djuren själva dessa (för människor) essentiella aminosyror?

webguide

Citat från: dumbo skrivet 2014-08-21 20:16
Förutsätter inte det att djuret som köttet kommer ifrån har fått i sig alla de essentiella aminosyrorna via sitt foder? Hur skall man i så fall veta att så är fallet?


Djuret, precis som människor dör/blir sjuka om de inte får i sig dem.

Här är ett utdrag ur texten på: http://www.djur.cob.lu.se/Svar/Foda.html

"...Cellulosanedbrytande mikroorganismer finns i magtarmkanalen och står i ett symbiotiskt förhållande till värddjuret, det vill säga de samlever med djuret. Symbiosen är mutualistisk, det vill säga relationen är till fördel både för mikroorganismerna och för djuret. För de flesta växtätande djur är det uppenbarligen bättre att vara beroende av mikroorganismer än att producera egna cellulaser! Det beror på att mikroorganismerna producerar en rad näringsämnen som djuren själva inte kan bilda, bl.a. vitaminer och en del aminosyror...."

agnetasch

Citat från: Skogis skrivet 2014-08-21 12:24Har bekanta som tränar och bara äter kyckling och tonfisk för det är så proteinrikt. Kan nog fungera om man har stenkoll på övrig kost en tid men gissar att man inte mår så bra av det i längden
Framför allt; så fruktansvärt tråkigt. Jag hade klättrat på väggarna efter två dagar ;D

Citat från: webguide skrivet 2014-08-21 12:57Är inte (oftast) näringsämnen i animaliska produkter bundna på ett sätt som gör det enklare (mer optimalt) för kroppen att tillgodogöra sig dem
Du menar DIGERERBARHET= kroppens förmåga att spjälka och absorbera proteinet. Den ser tydligen ut så här:
 Animalier: 95%
 Cerialier: 85-90 %
 Torkade baljväxter: < 80 %

Citat från: dumbo skrivet 2014-08-21 20:16Eller producerar djuren själva dessa (för människor) essentiella aminosyror?
Ja, det gör dom. Bakterier o andra mikroorganismer i mag-tarmkanalen bildar aminosyror som är essentiella för djuren.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal