Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Skogis

31
i morgon och tar gärna emot förslag på fyllning.

Har införskaffat en pelletsgrill som är förnäm för att man inte behöver vända det man grillar/röker. Tänker därför försöka att fylla kotletter och grilla dessa stående.

Grönsaksröra, lök, champinjoner, paprika?
Oströra, riven ost, ädelost?
Eller kanske med något mer stuns i?

Ska även göra ett gäng ABT (Atomic Buffalo Turds) som vi ska ha som lite snacks innan maten. Baconlindade Jalapeno fyllda med färskost, riven ost och kryddor.
32
Blev med en del gröna ärtor efter att jag picklade en påse frusna grönsaker och funderade på om man inte skulle pickla även ärtorna.
Efter en sökning på nätet inser jag att det gör man inte, inte i Sverige iaf, inte en träff på svenska men en del på engelska. Vanligast verkar det som att man picklar hela sockerärtor med skidor och allt.

Kokte/förvällde lite ärtor och la i 1-2-3 lag, ingen speciellt spännande smak men skulle man kunna piffa till ärtorna med lite kryddor? Eller kanske använda vinäger istället?
Djävulens ärtor låter rätt kul :)

Kan ju alltid stoppa med några jalapeno, men har ni några kul förslag på kryddning?
33
Skulle till att grilla revben för någon dag sedan. Plockade fram min egna version av CajP (som separerar när den står) skakade flaskan och hällde upp en knapp dl i en skål. Tillsatte 2msk flytande honung och började vispa med en sked. Efter ett tag blev grillsåsen redd och separerade inte under hela tiden jag grillade.

Är detta vedertaget att man kan reda olja och kryddor med honung?
34
Råvaror, halvfabrikat / Kassavarot
2017-11-18 13:00
Har fått smak för friterad kassava och har köpt färsk (finns det något annat?) ett par gånger. Problemet är att jag inte har koll på hur en dålig kontra bra kassava ser ut eller känns.
Det är mer än tråkigt att skära upp den och se att den är svartrandig och är helt oätlig. Men desto godare när man får tag på en kritvit som skärs i stavar, kokas, kyls och friteras.
Det har visat sig att det går utmärkt att frysa bitarna efter att de kylts. Smaken blir faktiskt bättre när stärkelsen förmodligen bryts ner ytterligare i frysen.

Går det att se eller känna hur bra eller dålig en kassavarot är utan att behöva skära i den?
35
Har tagit genvägen med att frysa in levern vid lammslakt för göra något gott på den sen några år nu. Detta har resulterat i att jag har några stycken i frysen så denna gången tänkte jag att göra leverpastej direkt.

Men, jag hittar inte några recept som verkar bra :(

Varför ska man ha i blandfärs och inte lammfärs? Fattar att det behövs späck för att den inte ska bli torr men visst skulle det väl fungera med lammfärs?
Förvisso finns det en risk att pastejen blir fadd (ullig) i smaken när den kallnat men det borde väl gå att göra något åt.

Planen är
lika delar lammfärs och lammlever
späck 15-20%
grädde
mjöl
ägg
ansjovis med spa
örter
salt o peppar
kanske lite cognac eller calvados för smaksättning

Kan det fungera?
36
idag hämtade jag en tunntarm från ett lamm som jag tänkte skulle bli korvskinn.

Har läst och fått berättat för mig att tarm ska man inte befatta sig med, priset kommer aldrig bli så högt att man ens vill försöka. Men nu har jag en burk med 30M rengjorda, skrapade fårfjälster som ligger i saltlake till julens prinskorvar som ska stoppas om några veckor. Funkar det räcker det till ca 5kg korv.

Det kommer att bli lite varierande storlekar, tarmen blir grövre ju närmre våmmen (tror jag det är) den kommer och jag vet inte ens om det kommer att gå, fjälstret är kanske väldigt skört och kommer att spricka bara man tar i det. Skit vilket, nu har jag provat på detta och är nöjd med resultatet.

Men det luktar inget och arbetsinsatsen var inte alls så stor som jag trodde.
Vet inte riktigt vad jag ska med den är kunskapen till, men nästa gång kommer det att gå fortare.
37
Hamnade i en sökning om Food Babe och hittade denna :)


Tänk vad en innehållsdeklaration kan förvränga varan.
38
Jag gör mortadella lite då och då men är nu utan ett stort korvskinn. Mortadella är en stor korv Ø140-150mm så min tanke är att kanske göra en variant på springform istället för korvskinn.
Skulle det fungera, eller kommer det bli katastrof när korven sväller av värmen när jag kokar den?

Om det fungerar är planen att ha en tunn plåt (0,4mm) som svep och någon form av gavel som kan skruvas eller knytas fast mot ändarna. Gaveln skulle även hålla svepet som ett tunnband så att korven inte sticker iväg på diametern.
39
Har hittat en leverantör på nätet som heter expondo.se
Har köpt en svets där som jag är nöjd med och också köpt en hushållsassistent på 9 liter som varvar 100-2800 rpm som jag slår majjo i men också mixar korvsmet i med gott resultat.

Men nu hittade jag ett stekjärn i kolossalformat!! Ø800mm stort vägandes 45kg.
http://www.expondo.se/bartscher-stor-stekpanna-gjutjaern-800-19368?c=5239

När använder man ett sånt??
40
Ska bjuda på kräftor på fredag och funderar på att köra den kreolska variant med varma heta kräftor och räkor serverade direkt på bordet tillsammans med bitar av majskolvar, hela champinjoner, hela vitlökar och kryddstarka korvar.

Funkar det med pommes till, eller ska man ha kokt potatis som originalreceptet säger?
Det verkar lite torrt med kokt potatis till utan någon form av sås.

Kommer ha vanlig majjo, aioli och chilimajjo till pommesen i så fall.
41
Blev med Hagdahls kokbok av en händelse.

Intressant är att han ondgörs sig över styggelsen margarin som enligt honom inte är speciellt användbart om man har tillgång till riktigt smör.
Trodde i min enfald att margarin var ett nytt påfund(kanske från kriget), men det fanns tydligen på 1870-talet.

Har inhandlat 2liter champinjoner som ska behandlas enligt följande.
Tror nog att copyrighten har slutat gälla :)

"Sedan rotändan afskurits, sönderdela svamparne, läggas i en lerkruka samt beströs väl med salt, i synnerhet ofvanpå.
Stå i 3 á 4 dagar och omröras dagligen. Saften afhälles genom linne och mätes. Till 40cl. deraf tages 4 gr. hel peppar och ett blad muskotblomma; hopkokas öfver stark eld tills dess endast hälften återstår, slås i en kruka som betäckes med mångdubbelt linne, och ställes i svalt rum till följande dag. Afhälles då sakta från bottensatsen och buteljeras. En tesked olja slås öfverst i hvarje butelj, varefter de korkas, hartsas och förvaras.
Anm.
Den i handeln förekommande champignonsojan är vanligen så underhaltig, att besväret med denna tillredning väl lönar sig."

När jag stod med 2 liter champinjoner i butiken insåg jag att detta aldrig kommer att löna sig, men när jag kolla i sortimentet av soyasås visade det sig att det finns inte någon champinjonsoya alls. Alla soyasås som säljs i den butiken jag var i var gjord på sojabönor, även mushroomsoya.

Återkommer med rapport hur det gått om någon vecka.
42
Blev med en ny kokbok igår.
Verkar vara en bok i min smak med grundrecept på allt från torkat kött, ostbågar och fruktsoda till kryddblandningar för Sambal olek och Worcestershiresås eller kanske Håpesås.

Men om systrarna har testat allt och själva samlat in recepten vill jag nog ha osagt.
43
Slog till på 600gr Kållappshjärta innan i veckan, skulle tro att det är en variant på flankstek men är inte säker.
Planen är att grilla, men ska jag gå på den som en flankstek eller?
44
Vad är anledningen till att man bara ska vatten så det precis täcker potatisarna när man kokar dom?
Har det bara med ekonomi eller har det med mineralurlakning?

Ska koka 6kg ikväll som ska bli pommes om 2 dagar, är ju en underlig kombo på att kunna lägga hur mycket jobb som helst men ändå försöka gena så mycket som möjligt. Har därför kommit fram till att tvättad potatis fungerar utmärkt oskalad till pommes :)
45
Såg filmen Chef härförleden, och blev sugen på att testa Cassava frites.
Första gången blev väl sådär, mycket stärkelse kvar så man blev potatismjölig i munnen. Andra gången blev betydligt bättre, ingen stärkelse kvar alls när jag gjorde som nedan. Smakar lite som ett vegetariskt alternativ till friterade fläsksvålar  :)
Cassavan ska vara helt vit inuti, har den bruna stråk i sig är den för gammal och inte god.

Skala Cassavan, dela till lagom stavar, koka, häll ut på en braspanna och låt stavarna kallna, pilla bort rotnerven från mittenbitarna, förfriteras i 150° en stund, kallna, slutfritera vid 180° tills dom fått önskad färg. Lägg dom på hushållspapper, salta och börja ät.

det där med blåsyra har ni koll på så det behöver jag nog inte nämna.
46
Dags för ett sista fläskytterfiléäventyr för den här gången.
Hade en filé kvar men när denna är klar kommer det nog ta ett tag tills nästa orgie i ytterfilé. Skar upp köttet som en spiral utifrån och in så jag fick en hel sida.
                 
Hemrökt bacon, oliver och soltorkade tomater. Sen på med rosmarin, krossade lagerblad och mozzarella. Rulla ihop och knyt så den inte öppnar sig. Givetvis saltade och pepprade jag innan jag rulla ihop konstverket.

Slutligen på med rosmarin och timjan innan den åkte in i ugnen.
47
Har lagat snitzel ett flertal gånger med fläskytterfilé som råvara men denna gången stektes köttet som man gör i Österrike. I förra månaden var vi hembjudna till ett par där frun i huset härstammar från Österrike, vi blev bjudna på snitzel och åt med god aptit. Hemligheten är att snitzeln ska stekas i mycket fett, i princip friteras vilket gjordes idag. Gott!!

En sån här känner de flesta igen. En gourmemörad (vad nu det är?) fläskytterfilé på strax över 1 kg.


Putsad och delad i 8 bitar.


Jag använder smörgåspapper när jag bankar ut köttet, tycker att det inte kliner så mycket då.


Hemligheten!! 1-2cm olja i pannan :)


Resultatet!

Hittade ett recept på snitzel på nätet för några år sedan. Letade efter vad man kunde göra med just ytterfilé eftersom det har blivit vanligt med sådan till lågt pris. Vem det var som hade bankat ut en snitzel från den köttbiten kommer jag inte ihåg men det var ett bra förslag. Köttet blir väldigt mört och inte så torrt som den styckningsdetaljen annars tenderar att bli. Att fylla en tallrik med bara en snitzel är inte svårt, skär bara tjockare bitar som utgångsmaterial så kan dom bli stora som dasslock :)
48
Så har man trillat dit igen ???
Var och handlade och hittade på fläskmästarbit och fläskytterfilé till lågt pris, fläskmästaren står jag över för tillfället men det blev några ytterfiléer.
Brukar skära den i tjocka (2-3cm) skivor och banka ut dom till snitzel med gott resultat men efter en snitzelhelg får jag hitta på något annat.
Kassler är ju benfri kotlettrad så det bör gå att göra kassler på bitarna jag köpte. Just nu ligger köttet i 8% saltlag tillsammans med 3 bitar rimmat sidfläsk som ska bli bacon.

Om 2 veckor räknar jag med att köttet är genomsaltat och kan lakas ur och varmrökas, sidfläsket kallröks för sig efter att även det lakats ur några timmar. Men......jag funderade på om jag skulle sous vide tillaga kasslern, men då får jag nog göra det innan rökningen, röksmaken kan nog bli lite väl häftig annars.

Finns det någon med erfarenhet kring detta som kan dela med sig?
49
Eftersom jag stoppar mina egna prinskorvar är det ju intressant att smaka om det kommer något nytt på marknaden. Är dock inte beredd att betala 89:- för 600gr korv trots att den ska vara handknuten. Men nu efter julen fanns det kanske inte så förvånande gott om korv till reducerat pris. Så jag fick köpa dessa delikatesser för endast 35:-/pkt

Hur dom smakade? Som köpekorv smakar när den är i den bättre delen på smakskalan. Jag kommer inte att köpa dom igen men jag slänger inte korvarna som blivit över. Det händer annars allt som oftast. Har dock en tillverkare som jag stödköper när frysen är tom, Ernst är inte den.

Men om man nu tvunget ska hävda att korven är handknuten bör den ju kanske också vara det. Kanske var det en lärling som tvinnat korvarna som låg i min paket men knutna var dom inte.

I-landsproblem? Ja egentligen, men räcker det inte med att skriva Ernst julprinskorvar på paketet?
50
Allt började med att jag innan jul fick i uppdrag att köpa ostfyllda paprikor i olja som skulle ges bort i julklapp. Dom såg rätt tråkiga ut så glad i hågen inhandlades det istället snackspaprikor och bulgarisk ost. På originalförpackningen stod det att paprikorna var fyllda med ost av fetaostkaraktär :)

Det jag hittade var just bulgarisk ost av fetaostkaraktär. Paprikorna kärnades ur och grillades i stekpannan och fylldes sen med mosad ost( synd att kalla det ost egentligen) som var uppkryddad med diverse örter. Oljan blev sen kryddad med chiliflake och grillad vitlök. Betydligt godare än det som var i burken som jag också köpte för att ha som referens.

Nu har jag fastnat lite i den där ostkrämen och vill använda den till annat, borde det inte bli gott med kryddad sådan till grillat kött, lite som kryddsmör fast med ostmassa istället? Vitlök, chiliflake, örter eller dijon skulle väl kunna funka?

Hur beter sig ostmassan när den blir varm? Har letat lite på nätet men det verkar lite skralt med recept, eller så söker jag kanske bara på fel ord.
51
Blev med 2 kg sillfiléer på lillejulafton. Den lokala butiken hade missbedömt hur mycket som skulle säljas så nu reades den ut för 9:90/kg.

1 kg stektes efter att ha vänts i rågmjöl/ströbröd (rysligt gott med tunnskivad lök på knäckebröd) Det andra kilot ligger nu i en burk med kryddblandning som jag hittade på meny i P1 och ska förhoppningsvis bli den godaste matjesill jag ätit. Det ska ta en månad för att bli klart och hålla i upp till ett år. Då blir det kanske egen matjesill till midsommar :)


52
Majonnäs är basen i ett antal röror som jag svänger ihop då och då.

Röbetssallad
Tärnade inlagda rödbetor och Majjo

Gurksallad
tärnad inlagd gurka och Majjo

Mimosasallad
cocktailblandning och Majjo

Remouladsås
hackad pickles (inlagd morot, blomkål, syltlök och gurka) curry och Majjo

Hamburgerdressing
Chilisås, bbqsås och Majjo

Räksallad
skalade räkor, dill, citron och Majjo

Vad skulle man göra utan sin majjo?
Har provat med gräddfil, creme fraiche och yoghurt men majjon är klart godast i min mun :)
53
Fick en tidig julklapp idag :)


Några förslag på vad man kan hitta på med dom?
54
Den kallrökta laxen är en hit, barnsligt enkel att göra men borde det inte gå att göra samma sak med sillfilé?
Köpte sillfilé idag och får nog sockersalta några och prova.

Efter en sökning hittade jag bara kallrökt sill på ett ställe, och det var på en delikatessbutik.
55
Var och handlade och blev med 2st 450gr burkar slotts senap. Planen är att man kanske kan använda dom som en bas till en roligare senap än originalet.
Är det lönt eller ska jag ställa dom bland de andra grejerna som av någon underlig anledning oftast finns i matkassen när jag varit och handlat?
Priset var så lågt att bara genom att slänga senapen och använda burken har jag inte förlorat något ekonomiskt. Men det är synd och skam att slänga mat.
56
Då va de beställt :)
Angelicarot, sandelträ, kinabark, långpeppar och hel koriander.
Långpepparn är bara en vill ha grej.
57
Om några dagar så anländer det en låda kalvkött till min ytterdörr. Eftersom det blir mest framdelskött, vilket jag inte har något emot så ska det göras korv. Och det blir nog en hel del korv för styckaren, kalvägaren och jag själv ska ha.
Nu till problemet, har inga problem att göra falukorv, mortadella, wienerkorv och prinskorv. Vilket jag också kommer att göra, men finns det någon annan korv som just kräver kalvkött?

Kalvägaren vill ha kryddstarka korvar, men rimmar det med kalvkött?
58
Hade en burk köttsoppa att välja på till lunch i förra veckan, och i ett försök att piffa till den redde jag den. Ja sen bytte jag ut vattnet till grädde istället så slutresultatet var inte den vanliga köttsoppan.

Soppan blev god men det är något jag aldrig ätit innan, varför reds grönsakssoppa men inte köttsoppa? Är redningen ett energikomplement till grönsakerna som inte behöves i köttsoppa?
59
Köpte en skinka från dovhjort av en jägare i helgen och passade på att fråga om framdelsköttet. Han hade bara sadel och skinkor till försäljning. Va ska du med de till? blev svaret. Dom tog aldrig tillvara på det, så han var mycket oförstående.

Förstår att man sållar när man stycka om frysen är full, vilket den var. Men han sa att visst kunde jag få köttet när han sköt ett djur nästa gång. Men är det lönt? Beroende på hur skottet har tagit behövs det skäras rent för blyföroreningar så det blir kanske inte så mycket kvar.

Dovhjortskorv låter annars väldigt gott.
60
Har letat ett tag nu men det enda jag hittar är kakkexrecept. Dvs dom innehåller en hel del socker vilket jag inte tror att salta kex ska göra.

Hittade ett på coop.se men det finns väl fler än det.

Annonser

Powered by EzPortal