Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Skogis

61
Lite drygt är det att få medlemsutskicket från Coop.
Jo jag köpte en burk rödbetor under förra inköpsperioden, men jag är inte intresserad av att köpa en till med 20% rabatt redan nu. Känns inte bra att dom har så bra koll på vad jag handlar, men lat som jag är fortsätter jag att handla på shopexpress. Skulle gissa att det är likadant på andra butikskedjor.

Egentligen samma sak på nätet.
Köpte en ugn på tretti.se, det tog nog 2 månader innan reklamen som poppar upp på var och varannan sida om att jag skulle köpa en ugn på tretti tog slut. Där har dom inte koll på att jag köpt en?

Riktad reklam är nog intressant för företagen, men borde dom inte sikta bättre?
62
Hittade något som kallas Click and Grow Smartpot på en e-handelssida. Bara 1195:- för startkitet innehållande en jordgubbsplanta, en kruka och en lampa. De 4 batterierna som också behövs får du själv bistå med.
Krukan är i praktiken en liten praktisk dator enl. sidan  ???

Hemsidan säger också att
"Click and Grow är inte något nytt påhitt av något stort företag, utan det är ett pålitligt småföretag som konsumenterna gärna stödjer"

Många jordgubbar blir det för 1200:-, men då är dom förvisso inte fraktfria ;)
63
Andreas, du undrade var jag hört om EU-direktivet gällande rökt mat. Nu kan jag faktiskt hänvisa till iofs bara en notis men ändå, i senaste numret av Mathantverk.

Det gäller de förhöjda värdena av polyaromatiska kolvätena (PAH) som är boven i dramat. Dessa ämnen kan i höga halter vara cancerogena. Samma ämnen bildas, men i högre koncentrationer, också av stearinljus, vedeldning och inte att förglömma vid grillning. Så för att minska hälsovådligheten gällande rökt mat, vill EU sänka gränsvärdena. Lovvärt men beräkningar EU har gjort, säger att ungefär 5! personer inom EU får cancer till följd av PAH. En halvering rädda därför livet på 2-3 personer om året om allt stämmer.

De rökta produkterna som har svårast att klara gränsvärdena är flatrökt fisk, men förhöjda värden har även hittats i köttprodukter. Sverige var först att anmäla önskan om ett undantag för mindre rökerier.
De svenska förhandlarna fick till ett 3-årigt stopp för sänkningen av PAH. Under tiden ska en konkretiserad lista tas fram över vilka produkter som bör undantas.
Saxat från Mathantverk nr 3 2014.

Som de håller på, de där folkvalda ???
64
Ibland tryter inspirationen och det blir det gamla vanliga vad det gäller mat, men borde man inte kunna göra en matresa med hjälp av recept och på så sätt hitta nya rätter och smaker och samtidigt slippa trenderna som affärerna så gärna vill att man ska haka på?

Kan bli lite svårt med unika rätter från alla länder i Afrika men vad äter man t ex i Australien mer än grillat?
65
Fick förfrågan om att röka ett rådjurslår idag. Mitt svar blev att man saltar alltid när man kallröker men just ett rådjurslår visste jag inte om det var lämpligt för kallrökning eller varmrökning.

Mina erfarenheter gällande vilt och rökning är en vildsvinstek som jag varmrökte för några år sedan med i mitt tycke mindre lyckat resultat.

Någon som har lite tips och råd gällande just rådjurslår?

Han som frågade var inte intresserad av att lufttorka låret, det tog för lång tid enligt honom, annars hade ju det varit ett alternativ.
66
Har någon provat att örtmarinera lammkött? Jag menar att låta köttet ligga i örter i flera dagar innan grillningen. Jag gjorde det av misstag första gången för några år sedan men har varken sett eller hört om det någon annanstans.
Och när nu grillsäsongen är i full blom är det hög tid att grilla örtkryddat lamm igen.

Ta valfri styckningsdetalj på lamm, badda in ytan med vad torkade örter ni har hemma, lägg allt i en påsen och ha den i kylen i några dagar. 4-5 dagar är inga problem, jag gissar att örterna håller köttet fräscht för det luktar helt underbart när man öppnar påsen.

Det behövs varken salt eller peppar när man gör på detta sättet, men vitlök är aldrig fel.

Har ni inte gjort det innan så är det väl värt att testa, men det fungerar bara på lamm, kommer ihåg att jag testade på både entrecoté och karré men det blev inte alls lika bra som med lamm.
67
Lyssnade på Meny idag och trodde jag hade missat lite när sillen som skulle läggas in (inläggningssill på burk) inte blev lagd i ättikslag innan själva ostgucket rördes ihop.
Jag gick därför in på deras hemsida men det hjälpte inte, Vattna ur fileerna står det men inget om ättika.

Kan man lägga in sill i creme fraiche utan att först lägga sillen i 1-2-3lag? Jag vet att 5-minuterssill redan ligger i ättikslag men att inläggningssill på burk skulle göra det har jag inte sett.
68
Tänkte brygga öl av ett recept från 1945 och förutom malt ska det vara invert sugar. (engelskt recept givetvis)
Gogglade runt och har kommit fram till att sirap är delvis dextros och fruktos förutom sackaros medan invert sugar enbart består av dextros och fruktos, all sackaros är spjälkad( heter det de?)

Någon som vet?

Jag har hittat hur man gör invert sugar hemma, det är inte svårt men slipper man så är man glad.
69
Ja det låter nog lite udda men jag vill vispa äggvita utan syre och då borde gå med en gräddsifon, eller?
70
Varför ska lunchlådan va så svår att få ren? Byttan har en hinna av fett när man diskat den så enda chansen man har att få den ren är att hälla i diskmedel direkt i lådan och vispa runt. För att sen tvingas skölja med skållhett vatten.
Har man sen haft något med tomatsås i ser ju den inte ett dugg bättre ut. Då får man oftast dras med en rosafärgad matlåda några dagar.

Finns det något alternativ? Ja förutom att gå över till salladslåda eller färdigmat. Skulle väl vara någon form av glasburk för jag vill gärna kunna värma lunchen i mikron på jobb.
71
Köpte en gashäll på tretti.se i somras men missade att skriva att den skulle användas med gasol. Detta insåg jag när jag skulle montera den och kontaktade deras kundsupport med frågan om det gick att konvertera hällen.

Första svaret kom inom 1 timme. "Vilket ordernummer var det?"
Jodå ett sådant hade jag, men sen dog liksom frågan lite. 1 vecka senare fick jag svar att frågan skickats vidare till deras lager.

Efter ytterligare 1 vecka stötte jag på och frågade hur det gick. "Nja, det var ju inte lagret som hade svaret, jag skickar frågan vidare till inköpsavdelningen" blev svaret.

6 veckor efter första mailet till dom fick det bli ett nytt undrande mail från mig. Jo, Andreas (min kontakt?) bad om ursäkt och skulle återkomma.

Antingen har Andreas slutat eller så är han på långsemester för på torsdag firar jag 13 veckor utan svar. Trodde att om jag gick in på deras facebooksida så kunde jag klaga där men

1. Jag är inte med på FB, så jag kan inte se hela sidan.
2. 3 av 5 kommentarer jag kunde se var klagomål på deras kundsupport :)

Ja vad göra? Man vill ju gärna dela med sig av sina erfarenheter så det fick bli en blänkare på matforum.
72
Det var när jag hittade färdigkokta revben för 89:-/kg ställt mot färska revben i köttdisken  för 78:-/kg som jag började fundera om inte matlagning blivit en hobby istället för en hushållssyssla.

Själv har jag en förkärlek för att laga min egen mat från råvaror men det börjar bli svårt att motivera med tanke på vad som finns att köpa som färdiglagat. Färdigmaten har inte blivit godare (inte i min mun iallafall) bara billigare. Julskinkan är ett exempel, lättrökt och rimmad som du själv ska tillaga kostar det dubbla mot färdigkokta. Klar hobbyvarning här, det är kul att hålla på med men du kan aldrig få ihop det ekonomiskt :)

Vad finns det kvar på julbordet som inte går att köpa färdiglagat idag? Skulle väl vara potatisen och lutfisken då. Men jag tvivlar på att det inte finns färdigkokt potatis att köpa, lutfisken däremot har jag inte sett ännu.
73
Är i sluttampen på min köksrenovering och har blivit väldigt sugen på en Quooker. Att alltid ha tillgång till kokande vatten är lockande, men är här någon som använder en sådan och kan säga om den är bra?

Prisvärd kommer den nog aldrig att bli men som sagt, det är lockande med mer eller mindre obegränsad tillgång på kokande vatten.

Där finns också en combivariant som ger varmvatten i den ordinarie kranen, öppna kranen och det kommer varmt vatten på en gång, eller?
74
Beroende på ens vardag så händer det att man ibland måste tulla på sina principer och antingen mätta hungern med halvfabrikat eller kanske snabbmat. Idealet är ju annars att få ägna maten så mycket tid som behövs men det går ju inte alltid.

Bara att vara lite aktiv på detta forum visar att man är intresserad av mat och dess tillagning sån jag undrar vad ni väljer när det kniper. Gröt, hamburgare eller mackor?

För egen del är det nog pasta med olika såser som är en återkommande bukfylla men jag försöker att variera mig.
75
Tveksam om det är under rätt rubrik, men vad har ni för underliga eller vanlig E-nummer att tillgå?
Själv har jag samlat på mig lite av varje under de senaste åren.

 • E-202 Kaliumsorbat

 • E-224 Kaliummetabisulfit

 • E-210 Benzoesyra

 • E-211 Natriumbensoat

 • E-250 Natriumnitrit

 • E-251 Natriumnitrat

 • E-260 Ättiksyra

 • E-300 Askorbinsyra

 • E-330 Citronsyra

 • E-451 Natriumtrifosfat

 • E-452 Natriumpolyfosfat

 • E-500 Bikarbonat

 • E-503 Hjorthornsalt

 • E-509 Kalciumklorid

 • E-621 Mononatriumglutamat


En liten diger lista med mycket gott men själv saknar jag ;) bl a Natriumcitrat för att kunna göra mjukost själv.
76
Jag har blivit väldigt sugen på att göra egen ost och efter lite efterforskningar på nätet har jag hittat att man ska syra mjölken innan man tillsätter löpen för att få bättre smak på slutprodukten.
Man ska kunna hälla i en skvätt filmjölk för att starta syrningen vilket verkar både enkelt och lätt men fungerar det?
Det går inte att använda högpastöriserad mjölk eftersom den är helt befriad från alla sorters bakterier, hur fungerar det då med filmjölken? Den är högpastöriserad med tillsatt filmjölkskultur.
Jag har tillgång till yoghurtkultur i pulverform så min tanke är att använda den istället.
Funkar det?
77
Har letat runt lite men det verkar som Shiuan peppar är svårt att få tag på, t o m på nätet.
Finns det någon där ute som vet var man kan få tag på detsamma?
78
Har receptet på Bredgott ändrats?
När jag började på en ny paket efter jul märkte jag att smöret inte fastnar på kniven längre. Smörklutten trillar av kniven när man skrapat av önskad mängd, sen får man fiska upp klutten med hjälp av fingret.
Smaken är den samma men dom har kanske hittat någon billigare ingrediens för att öka vinstmarginalen ;)
79
Har någon testat denna ännu? Verkar fin som tusan med en ringbunden receptsamling i vattenavisande (plastat) papper som bilaga.

Beställde mitt eget exemplar idag, 5kg kokbok på ingång  :)
Kul om man kan laga eller ska man säga bygga mat med grejer som finns i ett vanligt kök. Dock verkar det som jag kommer att behöver komplettera med en tryckkokare, allt enligt andra forum här på internätet.
80
Någon annan som testat att göra skotska ägg?

Kan det bli bättre när det både är panerat och friterat? Faktiskt en ypperlig rätt att ha på med utflykt.

Jag har även testat att pickla ägg, kanske inget som kommer att ske igen i en snar framtid, smakminnet får nog lägga sig först  ;)
81
Till min stora lycka har jag en Jalapenobuske som jag lyckats hålla liv i några år. Kul som bara den men busken är rätt så produktiv och det vore ju synd om något gick till spillo.
Vad gör man med 40-50 jalapeno?
Förra året rökte jag hälften av skörden till Chipotle och resten blev inlagd enligt ett amerikanskt recept. Problemet är att jag inte riktigt hunnit förbruka allt ännu och bara fylla på är inte ett alternativ.

Hälften är skördat medan resten är på god väg. Dom är rätt starka, dom små rackarna ;)
finns det något recept på chilipasta eller något liknande i era gömmor, så skulle jag gärna ta del av det.
82
Har planer på att bjuda på ölburkskyckling till helgen men har idétorka på vad som ska bjudas till. Vi är 12st som ska äta så det får bli 5 kycklingar alt 4 hela och något kg kycklingdelar i braspanna.
Som sallad tänker jag ha coleslaw och sen några kalla såser men det är potatisen som ställer till det för mig. Enklast är att jag wokar nypotatis, (alltid en hit) men det har jag bjudit på för många gånger så nu vill jag ha förnyelse. Ugnen är upptagen av kycklingen så det bör tillagas på spisen eller möjligen på grillen.
Några tips?
83
Får erkänna att just fläskfilé inte är speciellt vanligt i mitt kök, men eftersom det verka vara den vanligaste styckningsdetaljen i affären kunde jag inte låta bli att prova en idé jag fick för några dagar sedan.
Jag kryddade först filén med timjan, svartpeppar och rosmarin och skar upp den i 4cm tjocka bitar. Dessa bitar ställde jag på skärbrädan som en butterkaka med de minsta bitarna i mitten och späckade "kakan" med salami, soltorkade tomater och skivad vitlök. Efter det knöt jag ett snöre runt om för att få den att hålla ihop och till slut saltade och pepprade jag.
Hepp!
Efter att jag brynt "kakan/tårtan" fick den samsas med rotfrukter i ugnen för att bli genomstekt.
Här är resultatet


Fläskfilé kan bli riktigt gott om man bara använder den på rätt sätt ;)
84
Jag har fått en vildsvinsskinka på 3kg som jag ska varmröka :), den har torrsaltats sen igår och jag har kokt ihop en lake på 6L vatten, 6dl grovsalt utan jod, 0,5dl socker och 2 msk salpeter. Utöver detta har jag gjort en lake på 3dl vatten, 0,5msk socker och 1,5msk nitritsalt som jag tänkte spruta skinkan med. Detta för att den inte är urbenad. Man ska kanske krydda laken med rosmarin eller timjan för att höja smaken lite? Planen är att ha skinkan 1-2 veckor i satlaken, laka ur den ett dygn i friskt vatten och sen följa länken om hemrökt julskinka jag hittade här på forumet.
Något jag behöver tänka på?

Annonser

Powered by EzPortal