Var hitta vört?

Startat av hoff, 2008-12-13 10:35

Föregående ämne - Nästa ämne

hoff

Hej,
Jag hade tänkt prova att baka vörtbröd nu inför jul men "flytande vört" som står i Jan Hedhs recept verkar vara väldigt svårt att få tag på. Har ringt runt till lite bagerier här i Göteborg men ingen verkar vilja sälja det. Så min fråga är var kan man hitta detta i gbg-området?. Eller på nätet kanske?. Kanske finns något komplement till "flytande vört" som blir lika bra?. Någon här måste ju lyckats baka vörtbröd =).

/Christian

bryggens

2008-12-13 11:49 #1 Last Edit: 2008-12-13 11:51 by bryggens
Det finns torr "vört" i kryddpåse. Vet inte om det är någe bra, har inte provat det. Skall också baka vörtbröd, men vet inte ännu på vilket vis, det finns så mycket olika sätt.
http://www.santamaria.se/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p=p1c&c=1&s=2&id=5415

roffekock

2008-12-14 01:42 #2 Last Edit: 2008-12-14 02:07 by roffekock
Tjena Christian.

Jag tror att du enkelt kan gå in på ett mindre bageri och fråga om du få köpa en burk inga konstigheter alls ta bara med dej en glasburk när du går dit i ottan för det brukar alltid vara stress på sådana ställen.

Lycka till och håll koll för snart kommer jag att presentera mina Stenugnsbakade vörtbröd. Plus lite annat smått o gott från stenugnen.

/rolf

om du skulle få problem hör av dig så ska försöka hjälpa dig
Matforum är bäst

hoff

Jag gav vika och valde Santa Marias kryddmix. Men jag tänkte baka lite mer vörtbröd nästa vecka. Ska bli spännande och se hur dina stenungsbakade vörtbröd blir. Jag använde en pizzasten, och resultatet ser ut att ha blivit bra ändå:). Jag utgick efter martins bröd från bloggen "http://paindemartin.blogspot.com/2007/12/ett-saftigare-vrtbrd.html";, men eftersom jag inte hade flytande vört så tog jag hälften muskovadosocker och hälften mörk sirap, såg ut att bli väldigt torrt annars. Men jag är som sagt nybörjare på att baka bröd. Får se vad släkten säger på julafton:). Ska göra ett nytt försök nästa vecka som sagt:)

/Christian

Andreas

Skall baka Hedhs vörtbröd idag, han tipsar om att koka ihop 1 liter svagdricka till 2 dl och använda det istället för vört så jag går efter det, grytan kokar just nu för fullt...
Den som inte frågar får inga svar.

ivanl

Jag brukar koka ihop Carnegie Porter som i alla fall finns i Göteborgsregionen runt jul.
Tre flaskor porter dvs 1 liter kokas ner till 2 dl vört.
Passa på kastrullen noga, det skummar bra i början....

Som sirap använder jag maltsirap samt treacle, en kolsvart sirap från England som finns i en ekologisk mataffär här i Gbg.

hoff

Tackar, ska prova att koka svagdricka alt. porter till vört nästa gång. Mitt vörtbröd blev iaf lyckat =). Fick mig även en ny köksmaskin i julklapp. En Electrolux akm4110, så är det väl bara att fortsätta baka bröd:)

Per-Erik

Man kan annars gå till någon öl och vin butik för hembryggeri och köpa lite krossad malt.
Välj ett halvmörkt malt.
Blanda malten med 65-70 gradigt vatten och låt stå i en timme (mäskning).
Sila därefter bort malten och koka upp.
Då har du fått en helt egen vört som du kan välja hur mycket du vill koncentrera genom att koka bort vätska.


Andreas

Bra tips Per-Erik, blir ju extra kul om man så att säga gör sin vört själv från grunden! Fast har du inte missat ett steg, ska det inte jäsa några dagar också innan det kan kallas mäsk?

Citat från: bryggens skrivet 2008-12-13 11:49
Det finns torr "vört" i kryddpåse. Vet inte om det är någe bra, har inte provat det. Skall också baka vörtbröd, men vet inte ännu på vilket vis, det finns så mycket olika sätt.
http://www.santamaria.se/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p=p1c&c=1&s=2&id=5415


"Baserat på malt och med de rätta kryddorna" lyder texten på deras webbsida, men iman får inte veta vilka kryddor, står det på påsen?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

Maltextrakt (korn), maltmjöl (råg), salt, nejlikor, pomeransskal, anis, fänkål, syra (citronsyra), kardemumma, klumpförebyggande medel (E551)

Det är vad påsen från Santa Maria som jag har innehåller :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Per-Erik

2008-12-27 13:48 #10 Last Edit: 2008-12-27 14:28 by Per-Erik
Citat från: Andreas skrivet 2008-12-27 11:21
Bra tips Per-Erik, blir ju extra kul om man så att säga gör sin vört själv från grunden! Fast har du inte missat ett steg, ska det inte jäsa några dagar också innan det kan kallas mäsk?


Nej, mäskning kallas det steg när stärkelsen ombildas till socker med hjälp av enzymer vid 65-70 grader, därefter kallas den vört (eller grön vört tillls den är kokt).

Mäsk för destillering däremot är väl benämningen på den jästa vätskan men den har väl sällan någon bättre arom ;)

Andreas

Ena: Tack. Det är alltså långt ifrån ren vört i den påsen utan verkligen en kryddblandning av lite av varje, det blir ju tokigt om man vill krydda brödet på sitt eget vis när det redan finns kryddor i. Och varför innehåller blandningen salt? Är tanken att man inte ens ska sätta salt i brödet när man använder Santa Maria vörtmix?

Per-Erik: Jag hänger inte med riktigt. Så du menar att vört är alkoholfri? Jag är dålig på vad stegen i alkoholtillverkning kallas men i wikipedia står det Vört = "den vattenlösning av mer eller mindre omvandlade maltbeståndsdelar som erhålls vid filtrering av mäsken" och klickar man vidare "mäsken" står "Mäsk är en blandning av jäst, socker och vatten som fått jäsa så att anrättningen blivit alkoholhaltig.", tycker inte det låter riktigt som det du beskriver men Wikipedia är i och för sig fullt med fel...
Den som inte frågar får inga svar.

Per-Erik

Andreas: Jag tror det finns minst två betydelser av mäsk, en vid sprit tillverkning och en vid öl.
Vid öl så är mäsken (mash),mäskningen, malt och vatten blandat som en gröt, se engelska
wikipedia "mash". När mäsken silats och kokats och jästs så kallas det öl. :)
Vid sprit tillverkning så är det den jäsande/jästa mellan produkten vid tillverkning av sprit.
(Mäsk kallas ju även den fisk gegga som fiskare brukar slänga ut för att locka fisk...)



GUNSAN.S

Sökte efter vört/malt för att slippa Santa Marias förkryddade påsmix, smakar alldeles för mycket av fänkål och anis. Tack än en gång ni alla som på en min löste mitt problem för årets julbak,
ni är väldans kunniga och skall ha ett stort tack!! God Jul på er alla!

magnus

Citat från: Per-Erik skrivet 2008-12-26 21:12
Man kan annars gå till någon öl och vin butik för hembryggeri och köpa lite krossad malt.
Välj ett halvmörkt malt.
Blanda malten med 65-70 gradigt vatten och låt stå i en timme (mäskning).
Sila därefter bort malten och koka upp.
Då har du fått en helt egen vört som du kan välja hur mycket du vill koncentrera genom att koka bort vätska.


Hej PerErik, har du någon uppfattning om hur stora mängder man behöver för att göra en liten del egen vört?

Krista

Vört kan man få från bryggerier om man råkar bo nära ett sånt, jag vet flera stycken som hämtat det där.

Per-Erik

Citat från: magnus skrivet 2011-12-05 19:21
Hej PerErik, har du någon uppfattning om hur stora mängder man behöver för att göra en liten del egen vört?


Jag brukar använda ca 5 kg till 20l öl vilket borde ge ca  3hg malt till 1l (grön) vört.
Frågan är om man vill ha grön vört eller om man även vill ha med humle beskan, stamvört.

I sådant fall så kan man köpa lite humle och koka... och varför inte köra vidare och jäsa till julöl istället om man kommit så långt... :)

En bra mellan väg borde vara att ta en porter och söta upp med lite socker för att kompensera det bort jästa sockret.






Per

Vörtextrakt köper man på Eter- & Essencefabriken i Stockholm. De skickar görna. Jag gör av med tre små flaskor varje år.

Gör ett besök i butiken om ni kommer till Sthlm, det är som ett gammalt apotek.

anita

ICA FOKUS vid valhallabadet har flytande vört var där och köpte idag.

Marianne Gillberg

Vört kan köpas på bryggerier. t.ex. Ahlafors  ( kan bara köpas i dunk) dessvärre måste vörten frysas om inte allt används. (Färskvara)
Det bästa är att köpa på Carlsbergs bryggeri Falkenberg. De säljer i petflaskor om 14 dl.
Kostnaden i år var 40 kr / flaska. Pengarna går till personalens julfirande.
Ett måste så här i jultid!

Anna Kröss

2012-10-23 08:18 #20 Last Edit: 2012-10-23 13:26 by Hasse
Flytande vört hittar ni i "baka hemma"-sortimentet intill bageriet på ICA Focus (Mittemot Liseberg).
Anna

Edit: Lätt redigerad av Hasse för att inte bli reklam.

Hankki

Citat från: Anna Kröss skrivet 2012-10-23 08:18

Edit: Lätt redigerad av Hasse för att inte bli reklam.


Butiken med tre bokstäver och nöjesfältet med åtta är väl också reklam?

Hasse

Att nämna ett företagsnamn behöver inte vara reklam enligt Matforums regler. Om man själv är företagare ska man vara extra försiktig, men ett inlägg som Annas ovan är i sin ordning. Jag citerar Matforums regel 3a:

"Saklig information om dina egna produkter eller tjänster kan vara tillåtet om det är föranlett av en pågående diskussion eller konkret fråga, men du får aldrig uppmana någon att handla av ditt företag, eller ens att kontakta dig."

webguide

Roffekocks bageritips funkar bra, jag har köpt surdeg av bageriet på Maxi här i Nacka och vört lär också gå bra att köpa, även om jag inte har frågat dem om just det.

Björn Kempel

Min mormor bakade vörtbröd och jag förutsätter att vörten kom ifrån deras eget bryggeri i Kristianstad. Själv höll jag på i flera år att experimentera med porter m.m. Jag hittade vört hos Spendrups bryggeri i Vårby söder om Stockholm. Jag åkte dit varje år och hämtade 2st 5litersdunkar. Körde till bryggeriets leveransingång. Prata med vakten som talar om hur du skall köra inom området. Där går man upp för en trappa och kommer in där cisternerna finns och ber att få så mycket vört du vill ha. Då kostade det inget. Jag började faktiskt att hämta vört hos Pripps under många år före Spendrupstiden.

Vörten kokte jag ihop till, vill jag minnas, 40%. Enligt recept jag sett kokar man ihop det till 30%. Det måste väl vara vörtens styrka som bestämmer. Hoppas du hittar vört. Jag skall baka vörtbröd i år, men inte enligt vårt eget recept. Skall försöka göra vört själv om jag kan.

Pär Andersson

Hej! Det man kan göra om man har tid och lust är att koka egen vört. Det gjorde jag (http://www.bakahemma.com/wordpress/2011/12/14/nu-kokar-vi-vort/). Vört är ju ingen krydda i sig utan det genol kokning reducerade resultatet av kokning, filtrering och reducering av kornmalt - ljus eller mörk.

/Pär

lmannheimer

Jag utgick också ifrån Martin Johanssons recept på vörtbröd, fast från ett något nyare blogginlägg: http://paindemartin.se/2012/12/lucka-7-julens-viktigaste-brod/

Jag hittade flytande vörtextrakt på Cajsa Warg på Renstiernas gata i Stockholm, de hade mängder kvar när jag var där för någon vecka sedan.

Hittar man inte vörtextrakt finns det också flera alternativ, bland annat:

  • Byta ut vattnet i degen till julmust och öl.

  • Koka ner svagdricka/öl

  • Köpa färdig vörtmix (finns flera olika märken)


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal