Erfarenheter av odling av kryddörter i köksfönstret?

Startat av Andreas, 2007-05-01 14:51

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Jag brukar ofta ha en kruka basilika stående i köksfönstret, köper helt enkelt vanlig baslika i kruka i butiken som jag planterar om i en vanlig kruka. Den brukar oftast överleva några månader tills dess att jag någon gång råkar skörda lite för mycket, ge den för mycket vatten eller att den får ohyra.

Basilika kräver regelbundet rätt mycket vatten men den måste få torka upp lite mellan vattningarna då den inte klarar av att stå i genomvåt jord någon längre tid.

Nån fler som håller liv i sina kryddörter inomhus nån längre tid?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Jag odlar egen basilika, tomat och persilja i fönstret, på torget har jag köpt citrontimjan, rosmarin, mynta och oregano. De senare står ute på balkongen så det räknas kanske inte.. däremot måste fortfarande det egenodlade hållas inomhus. De som jag köper brukar lätt klara sig över sommaren och hösten men när det är dags att ta in dem brukar de självdö.

Jag har aldrig fått en basilika köpt i den vanliga affären att överleva när jag planterat om den, men ditt inlägg gav mig inspiration så jag planterade ändå en nu och ställde i fönstret. Vissa jag känner har fått en sån basilika att bli så grov att stammen till slut liknar trä, men helt omöjligt för mig.

Står den i direkt solljus?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Jag har provat behålla en citrontimjan med gott resultat.
Köpte den på våren i maj nån gång och hade den ända till i augisti/september.
Den växte otroligt fort och blev en fin hängväxt, och om jag inte minns helt fel så kom det små blommor på den också.
Jag ska eventuellt sätta lite Thaichili i vår, och kanske någon annan thaiört. Jag väntar nämligen på ett paket från Thailand med lite olika fröer  :).

Andreas

crlhrv: Ja den står i söderfönster.

Vad använder ni citrontimjan till för rätter?

Urban: Vad mer för fröer?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban


Kocken

Citat från: Urban skrivet 2007-05-01 21:56
Jag ska eventuellt sätta lite Thaichili i vår, och kanske någon annan thaiört. Jag väntar nämligen på ett paket från Thailand med lite olika fröer  :).


De flesta chilisorterna bör planteras i jan-februari om de ska hina bli något. I år har jag 11 olika sorter samt, hoppas på att hinna byta till mig några till innan sommaren.
Örter brukar bli de vanligaste. i Landet har jag ett par sorters gräslök, mynta och oregano som övervintrar. Sedan planterar jag basilika, timjan, koriander själv och köper rosmarin i kruka och planterar om ute.
Driver en webbutik med köksredskap

agnetasch

Paprika är rätt kul också att så.Förra året hade jag en jättepaprikabuske.Den fick stå ute på altanen under sommaren,sen hade jag paprikor i olika färger(inte olika mognadsgrad)hela hösten.

Andreas

Det hade varit roligt att se, du har ingen bild på paprikan? Hur stora blev frukterna?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Såklart man aldrig har nån bild på något viktigt!Men vill du se mig höja snapsglaset på midsommarafton 18 år i rad så finns det bildmaterial.
Frukterna blev knappt hälften av dom man köper i affären. Rätt goda faktiskt.Nu drev jag inte upp plantan i köksfönstret,utan framför varmluftsfläkten(en ny tråd?)Det gillade den verkligen.Där håller jag på att gro grapefruktkärnor nu,tagna från min systers grapefruktträd. Jag fick någon slags flummig föreställning om ekologisk grapefruktodling. Jag tar emot beställningar,leverans om 25 år.

Andreas

Det var intressant, varmluftsfläkten, vad är det för typ av fläkt förresten, har du nån sorts värmepump?

Har du nån blomlampa där också för ljusets skull eller är det bara just för att få dem att gro?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det är en luft-luftvärmepump med varmluft som blåser ut nere vid knäna.Jag ställer inte odlingarna mitt i blåset(där hänger tvätten) utan snett ovanför med ett mikrolock över(man tager vad man haver)Turligt nog är fönstret bredvid rätt ljust men det struntar grapefruktkärnorna i just nu,de tar månader på sig att gro.

Urban

Citat från: Kocken skrivet 2007-05-03 07:26
De flesta chilisorterna bör planteras i jan-februari om de ska hina bli något.

Man får väl tacka för tipset då!. Får helt enkelt vänta till i vinter då..
Tur är väl att det är lätt att få tag på Thaichili nu för tiden.

Andreas

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-03 17:28
Det är en luft-luftvärmepump med varmluft som blåser ut nere vid knäna.Jag ställer inte odlingarna mitt i blåset(där hänger tvätten) utan snett ovanför med ett mikrolock över(man tager vad man haver)Turligt nog är fönstret bredvid rätt ljust men det struntar grapefruktkärnorna i just nu,de tar månader på sig att gro.


Men du är säker på att värmen gör skillnad - hur mycket fortare menar du att det går att få igång fröna med pumpen än utan?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Absolut ingen aning.Att kärmorna hamnade där beror på att jag petade ner dom i en stor kruka(present jag inte kan slänga)o den krukan får inte plats i köksfönstret.Men jag INBILLAR mig att värmen påskyndar groningen.

Andreas

Tycker detta är intressant så jag sökte lite.

"De flesta växter gror bäst i vanlig rumstemperatur. Växter från tempererade platser, höga berg som Alperna och även från öknar gror bäst i sval temperatur, 10-15 grader. Det gäller även de som kommer från Medelhavsklimat ... Tropiska växter (t ex Änglatrumpet) gror bäst i värme, 25 grader eller till och med mer."
http://www.sollentunatradgardsgille.se/tips/tips.htm

Grapefruktkärnor, då tänker jag medelhavsklimat, låter alltså som om man skall ställa svalt om man läser ovanstående.

Men "Ställ krukan varmt och ljust." står det här (om apelsiner som också är citrus)...
http://www.hasselforsgarden.se/aktuellt.aspx?flag=Nov/Dec

Hmm.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag har också uppgiften varmt o ljust någonstans ifrån.Då står det 2-1 till varmt o ljust just nu.

crlhrv

Andreas: jag har inte använt citrontimjanen till speciellt mycket än, bara haft den i en sallad. Det var iofs ett väldigt lyckat men längre har jag inte kommit. Vissa hävdar att man kan ersätta vanlig timjan med citrontimjan men det ser jag som lite problematiskt då citrontimjanen verkligen smakar och doftar citron mer än just timjan.

Jag har läst att den annars passar bra till ljust kött och speciellt fisk. Men då fisk inte är min specialitet så.. Tycker mest den gör sig snygg bland de övriga kryddorna ;)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Citat från: Andreas skrivet 2007-05-02 08:30
Vad använder ni citrontimjan till för rätter?

Citrontimjan använde jag som vanlig timjan. Tex när jag gör en skinkstek. Jag gnider in steken med salt, svartpeppar och timjan.
Citrontimjan köpte jag mest för skojj skull, och för att testa. Tyvärr kommer inte ihåg hur skillnaden mellan citrontimjan och vanlig timjan blev. För det var nog en 6 år sedan jag hade den.

agnetasch


Kari

Mums och andra nyfikna. Här kommer mer om en överlevande kruka basilika som jag va lycklig över i tråden http://matforum.nu/index.php?topic=725.45

Kortfattat: Santa Maria krav basilika som vid rätt omgående flyttades över i en kruka lite drygt en liter i volym. Inget hål under. Leca kulor i botten. Jorden runt basilikan fick sitta helt orört kvar vid transplantationen.
Blomjord från 50L säck, minns ej märke men skall kolla om Hjärtat minns. Gödsel, kollar märket, för tomater och paprika från Plantagen i en kartong ca ett kilo för 30-40kr.

Jag ansade noga bort bladen underst så att inget hängde mot jorden och väntade med att vattna till basilikan såg hängig ut. Har sedan varit mycket snål med vatten trots att den står i fönster med söderläge.

Gödslat två gånger, 7-10 korn som jag med blyertspenna hålat ca en cm djupt och täckt.

I rummet är det omväxlande temperatur, 15-17 på natten och uppåt 25-27 vissa dagar om solen eller kaminen har gjort sitt.

Har vridit den ca 90-120o medsols varje vecka och pratat med den ibland. Annars gillar den radion p3 på eftermiddagarna.  ;)

När jag skördat så har jag tagit av de blad och kvistar så skjutit iväg.

Fyller på med bild och mer info vart efter jag kommer på.




Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal