Hemgjord Glögg

Startat av annamaria, 2008-09-03 17:33

Föregående ämne - Nästa ämne

Sara W

Svärmor brukar göra glögg efter receptet i GP och den blir himla fin. Själv gör jag på rödvin, lite socker, Apotekets aromatiska tinktur och en skvätt konjak. Väldigt enkel att göra och blandas ihop på bara några minuter. Testa om ni glömt sätta årets glöggsats.

Andreas

Vinkrönikör Charlotte Bengtsson i DI tipsar om hemgjord glögg enligt följande: "Jag brukar köpa ett ganska billigt och kryddigt rött vin, till exempel Periquita Reserva. Värm vinet lätt och söta med en slatt Grådask Tawny. Ha i lite apelsinskal, kardemumma och kanel. Toppa sedan med en liten skvätt cognac eller rom och eventuellt söta upp den med lite råsocker. Voilà!"

http://di.se/Default.aspx?pid=220645__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
Den som inte frågar får inga svar.

AndersK

Tips för de utan svagdricka!
Då svagdrickan var slut i alla (!) affärer när jag skulle sätta årets glögg fick det bli att improvisera. Svagdricka är ju igentligen bara svag, söt och kryddad (enbär) öl och kan därför ersättas med något maltextrakt (exempelvis brödsirap) och kanske lite lättöl för att få humleton.

Modifierat recept utan svagdricka:
4 l vatten
1 l lättöl
1 flaska (750 g) brödsirap
2 tsk citronsyra
2 pkt äpplejuice (koncentrat till en liter)
1 pkt (vin)jäst
5 enbär
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk skalad ingefära (ca 5cm) eller 1 bit torkad, lätt stött.
2 kanelstänger
1 påse pomerans (eller 1 skivad apelsin)
2 pkt russin (ca 500 g)
2 kg socker

Detta recept har dessutom fördelen att vara billigare och mer skonsamt för ryggen än det traditionella  :)
Jag har i äppeljuice eftersom jag tycker om lite mer vinkaraktär på min glögg än den som uppnås med bara svagdricka/brödsirap.

annamaria

Citat från: AndersK skrivet 2011-09-07 15:11
Tips för de utan svagdricka!


Tack vad kul! Jag har flera flaskor kvar av tidigare års "produktioner" men blir väldigt sugfen på att testa denna utan svagdricka. Går det med vanlig jäst? Använder du spann eller en damejeanne eller annat?


AndersK

Hej  :)
Jag gör min glögg, 20 L  :P, i en jäshink med jäsrör så motsvarande damejeanne, men det går nog bra med hink med plastfolie på med, lite oxiderad smak är inte nödvändigtvis dåligt på glöggen.

Just damejeanne skulle jag inte använda själv efteresom jag tillsätter potatis (1 medelstor per liter), vilket jag ser jag glömde i receptet ovan. Jag vill påstå att potatisen inte alls är onödig, den ger bättre "kropp" och munkänsla till glöggen.

Det funkar med vanlig bagerijäst för söta degar men det blir starkare och mer vinlik karaktär om man istället använder riktig vinjäst, med starkvinsjäst kan man till och med få upp det till 18%!


annamaria

Jag har också potatis i min glögg. Ska se om svärmors damejeanne är ledig. Varför har man citronsyra i?

annamaria

Citat från: AndersK skrivet 2011-09-07 15:11
Tips för de utan svagdricka!
Då svagdrickan var slut i alla (!) affärer när jag skulle sätta årets glögg fick det bli att improvisera. Svagdricka är ju igentligen bara svag, söt och kryddad (enbär) öl och kan därför ersättas med något maltextrakt (exempelvis brödsirap) och kanske lite lättöl för att få humleton.

Modifierat recept utan svagdricka:
4 l vatten
1 l lättöl
1 flaska (750 g) brödsirap
2 tsk citronsyra
2 pkt äpplejuice (koncentrat till en liter)
1 pkt (vin)jäst
5 enbär
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk skalad ingefära (ca 5cm) eller 1 bit torkad, lätt stött.
2 kanelstänger
1 påse pomerans (eller 1 skivad apelsin)
2 pkt russin (ca 500 g)
2 kg socker

Detta recept har dessutom fördelen att vara billigare och mer skonsamt för ryggen än det traditionella  :)
Jag har i äppeljuice eftersom jag tycker om lite mer vinkaraktär på min glögg än den som uppnås med bara svagdricka/brödsirap.


Nu är den satt!

AndersK

Hej, sitter och smuttar på ett smakprov av min i detta nu, riktigt bra tycker jag  :). Jäste ut för en dryg vecka sedan och har nu klarnat. Kommer bli än bättre av några månaders lagring. Själva jäsningen tog ca två veckor. Jag tog det lite lungnt med sockret och hade i lite eftersom för att undvika översötning, lättare att söta i efterhand än att ta bort om för sött trots allt...

annamaria

Ja min står där och gottar sig nu. Ser fram emot provsmakning. Jag tycker dock det bubblar lite dåligt nu. Min är grumlig nu, menar du att den kommer bli klar sen då?

hbladh

Citat från: annamaria skrivet 2011-09-13 18:26
Nu är den satt!

Detta låter ju vansinnigt intressant och kommer att provas. Som helt novis i området kring glögg, vad använder man för kärl att jäsa i? vad blir det för procenthalt på denna dryck ungefär?

annamaria

Det finns många alternativ, jag tror nog det funkar med vilket som: damejeanne, jäshink eller vanlig hink med plastfolie över (med små hål i). Förra gången så blev min glögg runt 15 om jag minns rätt.

annamaria

Nu har jag bara en flaska kvar av min glögg. Dags att köpa de sista flaskorna av svagdricka. Jag har gjort både med och utan svagdricka,  gillar den med svagdricka bäst.

annamaria

Snart dags att sila av årets glögg. Ett par veckor till får den stå, sen så!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal