Vad är tjusningen med gasolgrill?

Startat av Andreas, 2007-04-24 08:39

Föregående ämne - Nästa ämne

smokehead

Citat från: Urban skrivet 2007-05-09 20:20
Har du själv provat webers flavourizer?.
Jag var på en butik i Umeå som säljer många Weberprodukter varvid en försäljare berättade om denna.
Flavourizer konseptet är att man satt 3 kantiga droppjärn i botten på gasgrillen. Syftet är att fettet från maten ska droppa ner på järnet som sedan ska avge os=mer smak.
Visst är den säkert bra, men jag tvivlar lite att den ska ge exakt lika dan smak som en kolgrill.
Vad tycker du?, smakar det exakt lika?


En kompis har en sådan grill. Har smakat ett par gånger. Och jag skulle under en blindprovning inte känna någon skillnad mellan kol och webern med Flavourizer. Men det finns säkert dom som kan.

Urban

Jag tror att det säkert blir riktigt bra i den gasolgrillen... Weber misslyckas sällan med sina grillprodukter.. Vet inte av nåt misslyckande än iaf.
Det är väl det att jag är lite konservativ när det gäller grillning hehe!..
Jag gillar kombinationen kol o rökspån.. Känns som mer äkta på nåt vis.
Hur som helst.. Jag har sagt det förrut, och säger det igen. Jag har inget emot gasolgrillar och förstår dom som gillar det.
Själv så siktar jag på att köpa en Weber Gold Touch med sidobord (eventuellt till sommarn).
Det är en grill som har allt jag önskar  :)

Kurtson

Citat från: Urban skrivet 2007-05-09 20:37
Jag tror att det säkert blir riktigt bra i den gasolgrillen... Weber misslyckas sällan med sina grillprodukter.. Vet inte av nåt misslyckande än iaf.
Det är väl det att jag är lite konservativ när det gäller grillning hehe!..
Jag gillar kombinationen kol o rökspån.. Känns som mer äkta på nåt vis.
Hur som helst.. Jag har sagt det förrut, och säger det igen. Jag har inget emot gasolgrillar och förstår dom som gillar det.
Själv så siktar jag på att köpa en Weber Gold Touch med sidobord (eventuellt till sommarn).
Det är en grill som har allt jag önskar  :)


Då gör jag intrång i detta forum också!
De tester som gjorts med blindtester mellan olika grillmodeller så brukar folk inte känna någon skillnad, oftast så får man fram att gasolgrillens mat är lite saftigare.
Man bränner inte lika lätt på en gasolgrill som på en kolkrill (brikettgrill, man skall INTE använda kol annat än till ässjan)
Jag har testat och grillat en hel del på weber och landmann, Den sistnämnda kan vi plocka bort , det är den typen av grillar som gett gasolgrillarna lite dåligt rykte.
Jag har numera en webers 3 brännars gasolgrill sedan 4-5 år tillbaka och den används ca 25 dagar i månaden nu i högsäsong och kanske bara 3-4 i under vintermånaderna.
Jag har några brikettgrillar också och de kör jag julskinkan på, wokar m.m. de används oftast när man har gäster och skall hålla på länge.
Men i slutändan vurmar jag för gasolgrillar, de är smidiga och snabba.
bara det att man kan grilla inom 10 minuter är värt en hel del.

Lite roligt att ni som bor norrut nämner att ni sett och hört om webers gasolgrillar, men inte så många har. de har inte riktigt haft det lätt att sälja sina grillar norr om mälardalen eller långt in från kusterna.'oljefatet duger bra' :-)
Fast i år har det tagit fart.

Jag har i min stora gasolgrill en röklåda då jag kör riktig bbq, dvs runt 100-115 grader och långsamt, så där blir det mer rök/grillsmak än jag någonsin fått med någon av mina brikettgrillar, bortsett från röken då.

ekonomin är helt till gasolens fördel.
jag som grillar mycket gör av med ca 3-4 10kg's gasoltuber på ett år, vilket är en kostnad på ca 1100-1200 kr, vill inte ens fundera på vad briketter skulle kosta.

väl mött.
/Fredrik

Andreas

Citat från: smokehead skrivet 2007-05-09 20:28
En kompis har en sådan grill. Har smakat ett par gånger. Och jag skulle under en blindprovning inte känna någon skillnad mellan kol och webern med Flavourizer. Men det finns säkert dom som kan.


Det är möjligt att man inte känner smakskillnaden, men rent psykiskt, känns det inte lite märkligt att ersätta kolet med ångor av brända köttsafter? Och hur hälsosamma är brända köttsafter egentligen och vad innehåller de? Ju hårdare man steker en köttbit, desto mer stekmutagener bildas och stekmutagener är inte precis nåt vi rekommenderas att äta mer av. Borde det inte bli just stekmutagener när man bränner köttsaft?
http://www.meatinfo.org/halsa/stekmutagener.php
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Kurtson skrivet 2007-05-10 07:55
Då gör jag intrång i detta forum också!


Välkommen!!!

Citat från: Kurtson skrivet 2007-05-10 07:55
De tester som gjorts med blindtester mellan olika grillmodeller så brukar folk inte känna någon skillnad, oftast så får man fram att gasolgrillens mat är lite saftigare.


Var finns resultatet från de blindtesterna publicerat?

Citat från: Kurtson skrivet 2007-05-10 07:55
Jag har testat och grillat en hel del på weber och landmann, Den sistnämnda kan vi plocka bort , det är den typen av grillar som gett gasolgrillarna lite dåligt rykte.


Vad menar du att Landmann har för brister rent konkret?

Citat från: Kurtson skrivet 2007-05-10 07:55
Men i slutändan vurmar jag för gasolgrillar, de är smidiga och snabba.
bara det att man kan grilla inom 10 minuter är värt en hel del.


Får du verkligen upp värmen på lavastenarna så snabbt?
Den som inte frågar får inga svar.

Kurtson

Använder inte lavastenar!!!!
Då jag använder weber såär det flavorisers som gäller och de hinner bli varma.
Landmann kan man säga mycket om. det blir ett bra grillresultat, men det är inte någon kvalite jag vill stå bakom.
termometer som visar lockets temperatur, i skalan varmt eller kallt.
gjutjärnsbrännare som rostar snabbt om det inte används ofta. kostar 400 kr styck att byta, eller så är det icke rostfria som försvinner över vintern.
vagnar som är rossliga och skrangliga.
det tar en timma att få ihop dem och de blir sådär...
nä, jag avstår gärna, webers billiga gasoler kostar bara snäppet mer och är så mycket bättre.


Andreas

Jag har grunnat lite på det här med flavorizer och är inte det lite av kejsarens nya kläder faktiskt? För vad är skillnaden på att låta köttsaft droppa ner på ett par metallstänger och att låta köttsaft droppa ner på ett par lavastenar?

I min vanliga kolgrill droppar fettet för övrigt rakt ner på kolet och förångas. Det betyder att jag får både kolsmak och smak från förångad köttsaft.
Den som inte frågar får inga svar.

Kurtson

egentligen... vad är kolsmak?
jag upplever ingen skillnad.

kol är dessutom det sämsta alternativet då de inte har samma storlek och man får en ojämn temperatur i grillen, briketter är att föredra.

att säga att flavorizers är kejsarens nya kläder är väl att ta i, då finns de ju inte :)

men om vi ser till idéen. lavastenar tar slut fortare, de tar längre tid att bli varma, fettet som inte förångas kommer antingen fastana i stenarna och bli mysigt med tiden och resten kommer att rinna ner på brännaren i alla fall
DET händer inte med flavorizers, för fetet droppar ner mellan brännarna, ner till en folieform som man lätt diskar.

enkelt sätt så kan man säga att flavorizers är en modernarer form av lavastenar.
Det finns dessutom fler grilltillverkare som apat efter och har liknande lösningar, som t.ex charbroil

Urban

Just en anledning varför jag inte gillar just gasolgrillar är för att lavastenarna blir fort ofräsha.
Var ligger rekommendationerna för byte av lavastenar?.

Det där med kolsmak eller icke kolsmak går väl att orda om i ända.
Men nog tror jag att kolet avger en viss rökton till köttet som inte en gasolgrill kan göra. Sen om jag skulle känna skillnad vet jag inte...
Det vore faktiskt kul att få göra ett blindtest!.
Kolgrillning tycker jag har en större mysfaktor än gasolgrillning vilket jag föredrar.
Däremot ställer en gasolgrill inte lika höga krav på användaren och är därmed mer användarvänlig(inte lika lätt att bränna köttet).
Man tar den grill som passar en bäst helt enkelt.
Men skulle jag välja en gasolgrill så blev det absolut en Weber med flavourizer.

Andreas

Att flavorizers och andra fabrikanters liknande lösningar är helt överlägsna lavastenar rent tekniskt tvivlar jag inte på - som ni är inne på, det verkar fräschare och det går fortare att värma upp grillen så att man får grilla snabbare samt att det går mindre gasol (som kostar pengar och som är ett fossilt bränsle som bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen).

Vad jag är lite tveksam till är just själva smaken de påstås ge.

Jag läste nånstans att många nuförtiden föredrar gasolkonceptet med flavorizers just därför att de gillar den lite mildare smaken det ger i jämförelse med kolgrillning. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Kan du försöka hitta igen det där du läste?

Kurtson

Den mildare smaken är väl avsaknaden av BRÄNT :)
Jag använder oftast rökträ i grillen så jag får det där ändå.
Kan hålla med om att kolgrillar ger en högre mysfaktor, därför jag använder dem då man har gäster.
Pizzan blir bättre på eld än gasol!

Nä, skall upp 5 i morgon så nu blir det något att äta och natti natti.



Urban

Om man bränner köttet på en brikettgrill så anser jag att man ej kan handskas med en sån.
Då kan det vara bra att gå över till gasol  ;).

Kurtson

Så sant så sant...
men häslar man på folk så är de ofta ganska okunniga om hur de egentligen skall grilla.

Urban

2007-05-15 20:14 #34 Last Edit: 2007-05-15 21:02 by Andreas
Ja.. Tyvärr är det så. Vi har för lite av BBQ tradition i Sverige.
Här ska gärna grillas medan tändvätskan fortfarande brinner.. åsså ska man helst stå å spruta på lite extra för att snabba på det hela ;D.

(Andreas klippte ut fråga om Weber Performer till diskussionen om grillmodeller)

agnetasch

Man kanske kan marinera köttet i tändvätska?Tänk med vilken raketfart grillningen då skulle gå med.BBQ-fast-food ;D

Urban

Om du har ett sådant recept, så ber jag dig vänligen att posta den i receptråden "marinader"  ;D

agnetasch


Matte

Träkol är både lukt o smaklöst. Det bidrar ej till annan smak. Gasolgrill med sk flavorizer-bars ger samma effekt som träkol dvs. Köttsaften droppar ner på bars eller kol och förångas. Ångan går upp i köttet igen o gör de både gott o smakrikt. Sen är det ju känslan förstås som avgör. Använder både kolgrill, gasolgrill, o rök. Kolla med de stora grabbarna som är proffs o se, de säger samma sak. Trevlig kväll allihopa

handola

Har vägrat att köpa en gasolgrill, är ingen grillkänsla alls.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal