Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2019-06-30 19:15
Citat från: Göteborgaren skrivet 2019-02-05 10:21
Jag brukar köpa köttfärs från Gröna Gårdar, när jag steker den blir det knappt någon vätska alls i stekpannan. När jag köper ICA:s köttfärs blir det mer som om färsen kokar i stekpannan på grund av all vätska som bildas. Så jag håller mig till den dyrare färsen från Gröna Gårdar. :-)


Det finns inga tillsatser av vatten eller något i mald köttfärs, det enda som varierar är fetthalten och vilken styckningsdetalj av djuret som malts ned.
Skrivet av webguide
 - 2019-06-14 10:06
Citat från: Jayamila skrivet 2019-06-05 09:52
Jag undrar vad DU köper för kött då kött innehåller ca 70-80% vatten i rått tillstånd
http://matkalkyl.se/naringsamnen10.php

25-30% vatten mängd avser stekt kött, och torkat kött innehåller ca 10% vatten.

Fisk innehåller mer vatten än annat kött. Kött i bitar hittar du runt plats 650 i denna lista.


Stämmer, det jag menade (men det blev helt fel), eller snarare tänkte mena är att köttet förlorar ca 30% i vikt (vatten och fett) lite beroende på tillagning. Ju hårdare (högre temperatur) tillagning ju mer vatten kokar bort.
Skrivet av Jayamila
 - 2019-06-05 09:52
Citat från: webguide skrivet 2019-01-10 10:31
Undrar vad du köper för kött!

Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning, vad menar du med "rena produkter"?
Och nej det ligger ingen statlig konspiration bakom det här.


Jag undrar vad DU köper för kött då kött innehåller ca 70-80% vatten i rått tillstånd
http://matkalkyl.se/naringsamnen10.php

25-30% vatten mängd avser stekt kött, och torkat kött innehåller ca 10% vatten.

Fisk innehåller mer vatten än annat kött. Kött i bitar hittar du runt plats 650 i denna lista.
Skrivet av Mat-Janne
 - 2019-02-06 16:16
Antar att Gröna Gårdar är ett västkustfenomen, eller?
Skrivet av Göteborgaren
 - 2019-02-05 10:21
Jag brukar köpa köttfärs från Gröna Gårdar, när jag steker den blir det knappt någon vätska alls i stekpannan. När jag köper ICA:s köttfärs blir det mer som om färsen kokar i stekpannan på grund av all vätska som bildas. Så jag håller mig till den dyrare färsen från Gröna Gårdar. :-)
Skrivet av webguide
 - 2019-01-11 08:01
Citat från: Mat-Janne skrivet 2019-01-10 16:38
Webguide skrev: Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning
priffe skrev: Och sen vägde jag det. Hade 850 gram kvar av paketet som var märkt 1460.
850 / 1460 = 58% kvar. Kött från ICA?



Man bör ju väga köttbiten, inte läsa vad som står på paketet och sen är frågan hur den har tillagats, hur länge, till vilken temperatur etc. 30% är inte ett absolut tal utan avser "korrekt" tillagning.
Skrivet av Mat-Janne
 - 2019-01-10 16:38

Webguide skrev: Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning
priffe skrev: Och sen vägde jag det. Hade 850 gram kvar av paketet som var märkt 1460.
850 / 1460 = 58% kvar. Kött från ICA?

Skrivet av webguide
 - 2019-01-10 10:31
Citat från: Klas-Göran skrivet 2019-01-09 13:53
Maten fylls med vätska bieffekt det blir mört och håller längre i disk
Sedan gasas köttet för att få en fräsch röd färg.
Allt bara för att få längre hållbarhet och tjäna pengar
en merkostnad för kund i kg pris och moms.
Sluta med detta hycklande
På 50-talet var inte köttet segt det var godare smaka kött och inte marinad.
Gasningen ger köttet en bismak det börjades med på 70 talet.
Hur mycke tjänar staten på mer moms på produkterna,
Hur mycke förlorar kunden i högre pris per/kg 200kr-80kr=120kr/kg
Staten klappar händer och inte skulle de opponerar sig.
Låt kunden få välja utan allt eller med
Hälsningar framför rena produkter allt annat blir man sjuk av på lång sikt det märks inte i nuet


Undrar vad du köper för kött!

Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning, vad menar du med "rena produkter"?
Och nej det ligger ingen statlig konspiration bakom det här.
Skrivet av agnetasch
 - 2019-01-10 07:13
Citat från: Klas-Göran skrivet 2019-01-09 13:53
På 50-talet var inte köttet segt det var godare smaka kött och inte marinad.
Hurdå inte segt? Åt du någonsin biff med lök (vanligast på fredagar)? Skosula för det mesta, men potatis o lök var gott ;) Söndagssteken var inte heller att leka med. Tur nog hade vi en vass köttkniv, sen fick var o en slåss med sin köttskiva. Men såsen var god.

Citat från: Klas-Göran skrivet 2019-01-09 13:53Gasningen ger köttet en bismak det börjades med på 70 talet.
Detta kommer jag absolut inte ihåg. Är det fel på mitt minne eller på mina smaklökar? Är det någon speciell köttdetalj du menar?

Citat från: Klas-Göran skrivet 2019-01-09 13:53Hälsningar framför rena produkter allt annat blir man sjuk av på lång sikt det märks inte i nuet
Är det några speciella sjukdomar du menar att vi ska drabbas av eller är det bara en domedagspredikan i allmänhet?


Skrivet av Mat-Janne
 - 2019-01-09 20:25
Bra att du opponerar dig. Har länge valt mellan kyckling och kranvatten. Ingen större skillnad på ICA.
Min undulat blir knappt mätt på ICA's frön, kissar mest hela tiden ....

Skrivet av Klas-Göran
 - 2019-01-09 13:53
Maten fylls med vätska bieffekt det blir mört och håller längre i disk
Sedan gasas köttet för att få en fräsch röd färg.
Allt bara för att få längre hållbarhet och tjäna pengar
en merkostnad för kund i kg pris och moms.
Sluta med detta hycklande
På 50-talet var inte köttet segt det var godare smaka kött och inte marinad.
Gasningen ger köttet en bismak det börjades med på 70 talet.
Hur mycke tjänar staten på mer moms på produkterna,
Hur mycke förlorar kunden i högre pris per/kg 200kr-80kr=120kr/kg
Staten klappar händer och inte skulle de opponerar sig.
Låt kunden få välja utan allt eller med
Hälsningar framför rena produkter allt annat blir man sjuk av på lång sikt det märks inte i nuet
Skrivet av Hasse
 - 2012-03-06 16:55
Citat från: Andreas skrivet 2012-03-04 10:28
E. Puolanne, Marjo Halonen
Department of Food and Environmental Sciences, University of Helsinki Theoretical aspects of water-holding in meat


Det dokumentet innehöll kemi som ligger långt över min nivå, tyvärr.   :(
Skrivet av Andreas
 - 2012-03-04 10:28
Helt genomstekt kött ligger på under 25%, så när man bryner hastigt och bara tappar vätska från yttersta ytan gissar jag man bör kunna komma undan med ett par procent.

Här kanske det går hitta svar på varför vissa köttbitar släpper ifrån sig väldigt mycket vatten:

E. Puolanne, Marjo Halonen
Department of Food and Environmental Sciences, University of Helsinki
Theoretical aspects of water-holding in meat
http://qpc.adm.slu.se/6_Fundamentals_of_WHC/media/Paper.pdf

Hinner inte läsa igenom själv just nu men postar länken i alla fall.
Skrivet av Hasse
 - 2012-03-03 15:14
Om köttet är injicerat med saltlake så ska det väl framgå av förpackningen? Åtminstone i den finstilta innehållsförteckningen.

Hur stor viktförlust är normalt vid bryning av kött i bitar?
Skrivet av priffe
 - 2012-03-01 20:33
Nix färska grytbitar var det. Bra kvalitet också, men fundersam på om de kanske drygar ut med vatten som de gör med skinka och kyckling.
Hann inte till affärn idag, kanske imorrn.

Annonser

Powered by EzPortal